Osztályra bocsátás, köteles rész.


osztap # 2024.09.16. 18:47

KBS-nek igaza van. Az első kommentemből hiányzik egy darab, ami csak akartam írni, de nem tettem.
A lényeg: Nem jár a testvérnek kötelesrész, és nem kérhet osztályrabocsátást sem. Osztályos egyezséget köthettek, és erre szükség is lesz, ha így akartok örökölni, nem pedig a törvényes öröklés rendje szerint (azaz pl. anyátok ne kapjon tulajdoni hányadot egyik ingatlanban sem).

Prittpatti # 2024.09.16. 18:08

Kovács_Béla_Sándor

Tehát elvileg akár kérheti is a "kárpótlást" ? (valamilyen formában) Akár kötelesrésznek, akár bárminek is nevezzük?
A szerződésbe egyébként tartalmaz olyan szöveget, hogy a hagyatéki értékhez nem kell hozzászámítani, a megajándékozottnak nem kell osztályra bocsátani.

osztap

Köszönöm!

osztap # 2024.09.16. 17:18

Prittpatti,

Kötelesrész: Ptk. 7:75-86. §, különösen 7:83. § (1) - ebben van, hogy a ténylegesen megkapott örökség csökkenti az igényt
Osztályrabocsátás: 7:56. § (1) - emiatt nincs (az örökhagyó nem kötötte ki, sőt kifejezetten azt akarta, hogy ne számítson bele)
Osztályos egyezség: 7:93. § - a szabad megállapodásról (ez nem osztályrabocsátás, ilyet mindig lehet)
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Kovács_Béla_Sándor # 2024.09.16. 17:17

Osztályra bocsátani a hagyatékot lehet, más vagyontárgyat nem. Ott úgy állapodtok meg, ahogy akartok
Az nem osztályra bocsátás, hanem osztályos egyezség. Az osztályra bocsátás egy másik jogintézmény. Éppenséggel kérheti a testvér a nyaralóra nézve - de a főszabály az, hogy nincs helye, ha csak az örököhagyó kifejezetten ki nem kötötte.

Prittpatti # 2024.09.16. 15:56

osztap

Valahogy én is így gondolom, tartom reálisnak józan paraszti ésszel.
Esetleg a pontos törvényt be tudná linkelni vagy másolni amire hivatkozhatok a testvérem "követelésére"?
Köszönöm.

osztap # 2024.09.16. 14:33

Prittpatti,

Szó lehet-e esetleg kötelesrészről, osztályra bocsátásról a nyaralót illetően?
Kötelesrész nem lesz, ahhoz túl nagy a kapott örökség és túl olcsó a nyaraló. A kötelesrész alapja lenne 20+20+6 = 46 mFt, ha más hagyatéki vagyon nincs. A kötelesrész a törvényes örökrész harmada. Leegyszerűsítve: Három örökös van, a testvérednek járna 46 / 3 / 3 = 5 mFt kötelesrész. De ennél többet örököl, tehát nem jár neki kötelesrész.

Osztályra bocsátani a hagyatékot lehet, más vagyontárgyat nem. Ott úgy állapodtok meg, ahogy akartok, FELTÉVE, ha minden örökös örököl valamit, legalább egy kiskanalat. Ha nincs megállapodás, akkor a törvényes öröklés szabályai alapján adja át a közjegyző a hagyatékot (minden háromfelé oszlik, kivéve a házastárssal közösen lakott házat, amin anyád mint házastárs haszonélvezetet, ti mint gyerekek fele-fele arányban tulajdonjogot örököltök).

Prittpatti # 2024.09.16. 13:30

Tiszteletem!
Egy viszonylag egyszerű, talán gyakori is, de nem mindenki számára egyértelmű szituációval kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni!
Elhunyt édesapám. Hagyott hátra kettő ingatlant amiket hárman öröklünk. Anyu, testvérem és én.
Úgy néz ki, hogy a hagyatéki tárgyaláson el lesznek osztva a házak, én és a testvérem közt. Előbb, utóbb úgyis ez lenne. Egyikünk örökli az egyik házat, másikunk a másikat, tehát fejenként a húsz millió ft. értékű ingatlanokat.
Viszont édesapám a halála előtt bő fél évvel, számomra ajándékozott egy nyaralót aminek az értéke hat millió ft.
Ajándékozási szerződéssel, akkor a nevemre került a nyaraló. A szerződés tartalmazza, hogy hagyatékba nem vihető.

(nem mintha bármit is számítana, de mielőtt valaki megkérdezi, hogy miért történt egy ilyen nagy értékű ingatlan számomra történő ajándékozása leírnám.. Én gondoztam a három ingatlant és a hozzájuk tartozó részt, mert bátyám "nagyon messze lakott 35km.re" Remélem mindenki érti)

Szó lehet-e esetleg kötelesrészről, osztályra bocsátásról a nyaralót illetően? Mire számíthatok a hagyatéki tárgyaláson ha felmerül az ajándékozás?

Köszönöm.