Albérleti szerződés


ancsi-ka # 2012.07.13. 12:28

Március 1 bérbe adtam a lakásom most elment az albérlőm ismeretlen helyre telefonon alig értem el mindig csak hitegetett majd ekkor majd akkor én azonnal felmondtam neki mivel olyan körülményeket élt a lakásba hogy azt még le se lehet írni (nagyon koszos ) Ebbe a hónapba még nem fizetett milyen jogom van
Szépen bútorozva volt a lakás csak a ruhája kellett .
Zárolhatom -e az ingóságát vagy mit tehetek ??????,

hlt83 # 2012.07.10. 15:37

Üdvözletem!
Lenne egy olyan kérdésem, hogy laktunk egy albérletben, ahol a tulaj egyik percről a másikra ki akart minket tenni, de ez nem sikerült neki. Majd lakáskiürítési perre fordult az ügy, de közben ügyvéd által megegyezésre jutottunk.
Majd ennek ellenére, a tulaj elment az első tárgyalásra a lakáskiürítési perben, és a megegyezést nem adta le, hanem tovább folytatta a pert, de már úgy, hogy kiköltöztünk. A megegyezés ellenére a bíróság küldött nekem egy hatalmas összeget, amit a tulaj felé ki kéne fizetnem. De én a megegyezés miatt nem fogok fizetni, és ezt a bíróságnak is megírtam, illetve elküldtem a megegyezést is. Erre a bíróság küld nekem egy levelet, hogy 14100Ft megfizetése ellenében elfogadja a fellebbezésemet. Jha és ami a legjobb az egészben, hogy már a levelet nem úgy kaptam, hogy lakáskiürítési per, hanem kártérítési per...
Szeretném a segítségeteket kérni, hogy most mivan??? mert ezt most teljesen nem értem!
De ha valaki tudna nekem valami jogi segítséget nyújtani, azt megköszönném, mert ezzel szeretnék az Ügyészséghez fordulni. Azt még nem is említettem, hogy a végzés csak normál levél formájában érkezett.

A válaszokat, és a segítséget előre is köszönöm!

Jeromos # 2012.07.09. 10:30

Egyetértek anubis-sal. Engem is nagyon zavar, főleg ha jogásztól hallom....

Auruun # 2012.07.09. 08:51

Tisztelt Szakértők!

50-50%-os tulajdoni résszel rendelkező tulajdonosok esetében a bérleti szerződést minden tulajnak alá kell írnia? Ha az egyik nem is tudott a bérletről, nem adott meghatalmazást a másik tulajnak, attól még a szerződés érvényes?

Köszönöm a válaszokat.

anubis # 2012.07.09. 08:29

Kedves Mindenki!

Csak annyit szeretnék megjegyezni, hogy a "főbérlő" nem az "albérlő" ellentettje. Nem lenne időszerű legalább jogászi oldalon tisztába tenni ezt a kérdést?
Félreértés ne essék, jogilag rendben van, de sajnos jogásztól is olvasom itt, hogy az "albérlő meg a főbérlő". Nem inkább bérlő és bérbeadó?

A főbérlő a régi rendszerben terjedt el, amikor a lakások nagy része "tanácsi" ( azaz állami) tulajdonban volt és a benne lakó bérlő nem volt tulajdonosa, csak bérlője. A szóban is benne van, hogy "al-" bérlő, vagyis egy bérlő melletti az ő bérleményében lévő további bérlő. Manapság a lakást kiadó bérbeadók tulajdonosok és nem "főbérlők", mert senkitől nem bérelik, hanem a sajátjuk az ingatlan, annál is inkább, mert a bérleményeket általában nem lehet további bérletbe adni. Ezt a tulaj nem szokta megengedni.
üdv.

Zoltanuss # 2012.07.05. 17:05

Kiscsillag2 !

Jujj ez meredek !
Mármint az ilyen utólagos fizetés, nem szivesen teszi senki, főleg nem a bérlők, mindig azt hiszik becsapták őket.

hogy a most benne lakók ennek az összegnek a dupláját fűtötték el a mérőórák szerint.
Tehát ők a bérlők és Te vagy a bérbeadó. De ha még benne laknak csak meg lehet velük beszélni ? !!
Persze még az elején, a bérbeadás előtt illet volna jelezni,hogy a fűtési költség változhat.

Zoltanuss # 2012.07.05. 16:58

Etele !
Miért tőlünk kérdezed, miért nem a bérbeadótól ? Egyébként igen, köteles vagy kifizetni !
De mennyi az az emelkedés ?
Az össz költséhez képest elhanyagolható. Mert úgyi van a lakbér, aztán a közüzemi díjak ( villany fűtési költséd, víz + csatorna stb ) és a közös költség. Nem t'm mekkora az a lakás ,de legyen egy 40 eft-os bérleti díju, villany 9 eft, fűtés 15 eft/hó víz + csatorna 6 eft/hó ez eddig 70 eft és a közös köktség eddiog volt pl 8 eft az most emelkedett 500 -zal mi ez a többihez képest. Ha a bérlőm lennél és a többit rendesen fizetnéd én azt az emelést lenyelném.
A számok csak elméletiek vagy több vagy kevesebb. De pl. egy jó bérlő a lakbérben tud alkudni ( ha a többit rendesen fizeti ) A nem fizetőtől meg gyorsan meg kell szabadulni !!
Mennyit saccoltam , majd 80 eft -ot ! Hát nem könnyű az élet, de a lakás nem nő csak úgy a földből !!

Kiscsillag2 # 2012.07.05. 09:50

Tisztelt fórum!

Egy albérleti szerződéssel kapcsolatban szeretném a segítségét kérni. A szerződésben egy fix összegű közösköltség szerepel, amiben benne van a lakás fűtésének díja is olyképpen, hogy az előző év összfogyasztása alapján egy hónapra lebontva. Hőmennyiségmérő van minden helységben. Az évi leolvasás után most derült ki hogy a most benne lakók ennek az összegnek a dupláját fűtötték el a mérőórák szerint. Van-e arra lehetőségünk, hogy jogi úton behajtható legyen rajtuk a plusz fogyasztás, ha a tavalyi fogyasztással kalkulált fix díj szerepel csak a szerződésükben?

Segítségüket előre is köszönöm!

Etele82 # 2012.07.04. 15:28

Tisztelt Fórum!

A problémám egy bérleti szerződéssel van, amelyben az általam bérelt lakás közös költség összege fel van tüntetve és ez időközben emelkedett.

Az lenne a kérdésem, hogy köteles vagyok-e kifizetni a megemelkedett közös költséget?

A válaszokat előre köszönöm!

matthiasi # 2012.07.02. 13:34

Mnika Mnika !

Van egy lakás ami 5 - 7 vagy 11 milliós és egy használt mosógépen problémáztok 5 hónapja !

Vissza tart valaki benneteket ??

Adlikon # 2012.06.30. 14:57

Tisztelt Fórum!
Abban kérném a segítséget, hogy hogyan lehetne behajtani a nem fizetett rezsit és bérleti díjat. Kiadtam a lakásom valakiknek, akik elég nagy tartozást halmoztak fel. Sajnos az illető aki kivette a lakást, olyan lakcímet adott meg (az volt a lakcímkártyáján), amiről állandóan visszajönnek a tértivevényes levelek. Próbálkoztam rendőrségen, ahol elküldtek a bíróságra ott azt mondták hogy érvényes lakcím nélkül igazából el felejthetem az egészet, nagyon sajnálnak, hogy ilyen sok pénzzel tartoznak, de nem látnak rá semmi esélyt hogy valaha látok belőle valamit. Most egy kicsit lehet változik a helyzet, mert a neten rábukkantam arra hogy az illetőt körözik és be is jelentettem a rendőrségen. Az lenne a kérdésem hogy ha az illetőt letartóztatják akkor már ismert lesz a tartózkodási helye, milyen módon kell eljárni hogy a követelésemet érvényesítsem. Előre is köszönöm a válaszokat.

Mnika # 2012.06.29. 20:28

Tisztelt Fórum!

A segítségeteket szeretném kérni bérlői jogaimmal kapcsolatban a következő a helyzet.

Lassan 5 hónapja lakunk albérletben, amivel már az elején problémák voltak. Gépesítve vettük ki a lakást. A tulaj közölte hogy a mosógép folyik, de semmi más hibája nincs, megfelelően működik. Ennek a folyásnak a mértékét nem tudta megmondani, mivel ő egy percet nem laktak ebben a lakásban. Áprilisban jeleztük a tulajnak, hogy egyre jobban folyik a mosógép. Azt mondta majd május környékén veszünk egy újat. Ez azóta nem történt meg, közben észrevettük hogy a mosógép alul rohad. Mára már tisztára sem mos, sőt a ruháinkon rozsda foltok jelentek meg.
Ma felhivtuk a tulajt, ő erre azt reagálta, hogy július közepe fele vesz, de ez nem igy volt, április óta mindig van valami időpont amire várnunk kell.

Beköltözésünkkor a tulaj megigérte ha nagyon folyik a mosógép akkor kicseréli, de ma már azt mondta ha nem tudunk várni és ha van pénzünk vegyünk egyet vagy 30 nap a felmondási idő.

Kérdésem mit tehetünk ez ügyben?

Várom a válaszukat
Köszönöm a segítséget

Titiána # 2012.06.29. 20:18

robert85: ha egy hónap felmondási idő szerepelt a szerződésben, akkor tetszik nem tetszik, vagy kitöltöd a felmondási időt úgy, hogy fizeted azt a hónapot vagy hamarabb elköltözöl, de akkor is fizetned kell azt a hónapot. A tulajdonos kereshet új bérlőt, őt is kár érte, Te kiköltözöl pl. szerdán, csütörtökön még nem biztos, hogy lesz bérlője. Nem csak a bérlő van a világon, a tulajdonos is...

Nem tudom, mi volt olyan fontos, de addig nem szabad visszaadni a kulcsot, amíg a kauciót vissza nem kapod, mert lelakni nem lehet, ha nem okoztál kárt, kitakarítottál, akkor az jár. (pluszba nem kell kitakarítani, attól nem fogja jobban visszaadni a kauciót.)

A számla nem adását nem kellett volna hagynod már az első hónapban, vagy ha nem akar adni, vagyis nem vagy bejelentve az apeh-hoz, akkor kitöltitek a felmondást és mentek tovább. Ha neki így jobb...

Egyébként hova jelentett fel? Rendőrségre? Nem értem, hogy miért, hiszen a kauciód - gondolom - fedezte a felmerült költségeket.

SolnesM # 2012.06.29. 14:41

robert85 !
Hát azért az nem úgy megy, hogy csapot - papot csak úgy otthagyunk.
Most a kulcsot kinek adtad ? De nem a kulcs a lényeg hanem a lakás átadása.

Az megtörtént ??

A számlát viszont főleg ha megállapodtatok abban, köteles lett volna adni.

Na de most ki tartozik kinek ??

A kérdésem az hogy most mit tegyek úgy hogy ne jöjjek ki belőle rosszul?
Miért ? Eddig rosszuljöttél ki ?
Lerendezted pl. a rezsi költségeket ??
Csak a felmondási időre járó lakbért sajnálod !!

Auruun # 2012.06.29. 12:44

Tisztelt Szakértők!

50-50%-os tulajdoni résszel rendelkező tulajdonosok esetében a bérleti szerződést minden tulajnak alá kell írnia? Ha az egyik nem is tudott a bérletről, nem adott meghatalmazást a másik tulajnak, attól még a szerződés érvényes?

Köszönöm a válaszokat.

robert85 # 2012.06.26. 17:38

Kedves Fórumozók!

Albérletben laktam kb. fél évet. Mivel bizonyos dolgok miatt (szakítottunk párommal) úgy döntöttem elköltözök onnan! Beszéltem a főbérlővel (a fizetési napon), hogy kiköltözöm! Minden áron ki akarta fizettetni az egy hónapot előre hiába mondtam neki, hogy arra a pár napra amíg elhordom a cuccaimat nem fogok fizetni max annyit amit kiszámolunk rá! Neki ez nem volt jó mert egy hó. a felmondási idő! Amikor felhoztam a kauciót az volt a válasza hogy azt buktam azt felejtsem el inkább fizessek! Kipakoltam és eljöttem! A lakásba semmilyen kárt nem tettem sőt még jobb állapotban kapta vissza mint volt! Sajnos a kulcsokat nem tudta személyesen átadni mert sokára jött volna nekem mennem kellett! (beraktam a szomszéd idős hölgynek lezárt borítékban és küldtem smst hol találja) Volt még egy dolog amit nem teljesített, kértem tőle számlát vagy valami ahoz hasonlót mivel az akkori munkahelyem ki fizette volna az albérletet mert miattuk is költöztünk oda, ez nem történt meg soha és így saját zsebből ment ez az egész! Az úr engem feljelentett hivatkozva a felmondási időre és arra hogy én nem voltam hajlandó kifizetni neki! A kérdésem az hogy most mit tegyek úgy hogy ne jöjjek ki belőle rosszul? Előre is köszönöm a választ!!!!

Kovács_Béla_Sándor # 2012.06.17. 06:17

Ez egyébként külön kikötés nélkül is így van - pont azt kell külön kikötni, ha ettől el lehet térni.

Titiána # 2012.06.16. 20:14

Major Domus: köszi a válaszodat. A szerződésben benne van, hogy a felmondási időt 30 napban határozzuk meg és a felmondás napja a hónap utolsó napjára essen. Akkor tiszta sor.

MajorDomus # 2012.06.14. 19:55

Hwesta
Azért keress új albérletet mert két szék között a pad alá esel.
Hívd fel a tulajt hogy a kezedben a hirdetése,adja vissza a pénzedet.
Ha elutasítja,mondd meg neki hogy feljelented csalásért.

MajorDomus # 2012.06.14. 19:52

Nem.
Időarányos szolgáltatásért időarányos díj jár. Ha nem kötötted ki pontosan a szerződésben hogy a hónap utolsó napjával lehet felmondani

Titiána # 2012.06.14. 09:56

Sziasztok!
A bérlőnk a köv. hónap 20-a körül menne. A lakáskiadás be van jelentve az apeh-hoz, nem érti, hogy nem számolhatom ki neki napra pontosan, hanem egész hónapot kell fizetnie, mert én is egész hónapról adózok az apeh felé. Ő úgy gondolja, hogy apeh-hoz bmit be lehet vallani, írni... Azt mondja, hogy írjunk papírt, hogy hamarabb elmegy.
Jól gondolom, hogy nekem van igazam?

Hwesta # 2012.06.14. 06:06

Igen, volt. Egy havi bérleti díj ősszege, papírt ís írtunk róla. Ehhez jött még egy havi bérleti dij kaucióként, erről is írtunk papírt. Elnézést hogy nem fogalmaztam tisztán, elég ideges vagyok.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.06.14. 04:55

Ha volt foglaló. A "kaució" nem az.

Hwesta # 2012.06.14. 03:42

Köszönöm a választ!
Hát nem költöztünk be hétfőn, keddre ígérték,de akkor sem tudtunk, mert a Vízművek embere szerint valamit szabálytalanul csináltak a meg a vízvezeték szerelők és csütörtökre ígérték a kulcsokat. Közben a tulajdonossal is akadt nézeteltérésünk, mert hiába beszéltünk meg vele időpontot, hogy találkozzunk,órákat késett és amikor telefonon hívtuk, fel volt háborodva, hogy zaklatjuk és szerinte meg akarjuk neki mondani, hogy mit csináljon.
Ma reggel pedig az egyik ingatlanos oldalra újra felkerült az általun k elvileg lefoglalózott, kauciózott lakás. Attól tartok a tulajdonos berágott ránk és már nem akarja nekünk kiadni a lakást. Ilyen esetben mit lehet tenni? Jól tudom, hogy ha ő áll el a a bérléstől, akkor duplán jár vissza a foglaló?

MajorDomus # 2012.06.11. 21:30

Sokat nem tehetsz.
Javasolnám dobd vissza a labdát, közöld vele telefonon hogy találtál másik albérletet és kéred vissza a kauciót. Szerintem holnap szalad a kulccsal hogy már minden rendezödött és költözhetsz.