Albérleti szerződés


finci # 2012.07.23. 10:47

Valaki segítsen!
Egy ismerősöm anyaotthonban lakik 3 gyermekkel,augusztusban ki kell költöznie.Vásárolna egy házat,de nem tudja,hogy milyen segítséget kaphatna.Sürgösen válaszoljon ha valaki tud segíteni!

spaniel # 2012.07.23. 10:53

finci !

Milyen segítségre gondolsz? Anyagi, fizikai, erkölcsi???

finci # 2012.07.23. 11:34

Kedves Spaniel!
Anyagi segítségre gondoltam,jelenleg gyesen van,szocpolt nem kaphat,de nem tudom,hogy más állami támogatást kaphat e ilyen esetben?

MajorDomus # 2012.07.23. 18:40

Miért kaphatna ?

Kb. egymillió ember szorulna rá.

Egyébként akkor miből akar házat venni ?

MajorDomus # 2012.07.23. 18:43

Hwesta

Blöff !

Írass neki ügyvédi felszólító levelet, ez 6.780 ft,az elég lesz.

Zoltanuss # 2012.07.24. 08:25

Hwesta !

Írjátok :

Nekünk arról van papírunk, hogy az ingatlanosnak adtunk foglalót és kauciót, az ingatlanosnak arról, hogy a tulaj nevében járt el és hogy átadta neki az összeget.
Azért elsősorban annál kell reklamálni, akinek adtátok a pénzt. Ez pedig a közvetítő !
Amúgy ha szükség van a közvetítőre - néha igen - akkor általában a kaució és az elsőhavi lakbért akkor adja az ember, amikor kapja a kulcsokat, ha más képpen van, az csak terelés.
Foglaló ?
Egy sima bérletnél amiből túlkínálat van, felesleges.
ja és víz miért nincs ? Elapadtak a források a szárazság miatt ?
Erről a közvetítő miért nem tájékoztatott benneteket ??

Zoltanuss # 2012.07.24. 08:37

MajorDomus !

Nade kinek menjen a felszólító levél ? A tulajnak vagy a közvetítőnek ??
Egy eccerű bérletnél már az elején ennyi kavarodás !!!!
Amúgy a bérlők lelkivilága is érdekes néha. Anno 3 éve egy leendő bérlő nézegeti a lakást jobbról balról, kérdez ezt azt, majd megjegyzi, hogy a parketta az egyik sarokban 3 mm -t lejt.
De nem prolém, majd ő tesz rá lamináltat., Gondoltam : teszel te a nénikéd hátára lamináltat, de nem ide.
Különösebben ezen nem vitakoztun., Megkérdezetem kétszer, hogy tetszi é ? megfelel é , ő meg monda hogy megfelelne , ha a toronynak gatyája lenne.
Meg tulajdonképpen ő nem is ilyen akar, csak hát az assszony kirugta. Megköszöntem a látogatást, ő ment tovább, azóta se láttam. A lakást viszont most egy olyan asszonyka bérli, akinek tetszik a lakás, neki megfelel, ez a lényeg, meg, hogy fizessen rendesen, amit már 3 éve meg is tesz. De ennek azért az a feltétele, ne legyen túl magas a lakbér.

MajorDomus # 2012.07.24. 15:24

aki a pénzt átvette természetesen !!!

a tulajnak !

Meg kell emliteni a peres eljárás kifejezést ez mindenhol hat, nehogy kiderüljön hogy éppen 10 éve nem fizet adót az albérlők után

novanda # 2012.07.24. 19:56

Kedves Fórumozók!

Nem tudom, ért-e valaki az állami bérlakásokhoz, de én egy ilyenben lakom két pici gyerekemmel mintegy 5 éve. Korábbi munkahelyemen utalták ki szolgálati lakásként, mert vidékről költöztünk fel. A munkahelyemről azóta kitettek, de a szerződésem határozatlan idejű, ezért tovább béreltem az ingatlant. Amióta azonban új szelek fújnak, minket is szeretnének kipenderíteni, pedig mind a négyen bejelentve élünk itt és nagyon szeretjük. Még a cégemnek is évek óta itt van a bejelentett székhelye, mert az állami vagyonkezelő cég külön hozzájárult. Ráadásul számos állagmegóvó felújítást végeztem az évek során, saját zsebből.

Eddig jogosulatlan léptékben emelték a bérleti díjat, most pedig előkerítettek egy állítólagos örököst, aki bejelentkezett a lakásért az államnál. Ez már azért is furcsa, mert mielőtt mi beköltöztünk, több mint 10 évig kutattak örökös után, de az idős párnak gyereke sem volt, így örökösök sem maradtak.

Szóval a kérdéseim:

  • Milyen lehetőségeim vannak akkor, ha valóban perli az államot egy örökös, akinek peren kívül átadják majd az ingatlant?
  • Ki lehet-e tenni pici gyerekeket a bejelentett otthonukból?
  • Lehet-e kényszeríteni egy jogi személyt (Bt.), hogy székhelyet váltson saját kontójára, miközben a bérbeadó hozzájárult, hogy ott legyen a székhely?
  • Megtámadható-e az örökösi jogalap?
  • Ki minősül jogos örökösnek és van-e időkorlát a jelentkezését illetően?
  • Tarthatok-e igényt kártérítésre a fentiek ismeretében?

Köszönettel, Novanda

matthiasi # 2012.07.25. 12:11

novanda novanda !

Eddig előnyt élveztél most, hogy elveszíthednéd siránkozol !!
Egy lényeges dolgot nem írtál : mennyi annak a lakásnak a bérleti díja ????
Aztán ha tulajdonos váltás lesz, akkor megalkuszól az új tulajjal, ha tisztességes bérletidíjat fogsz neki felajánlani, nyilván nem teszi ki a két pici gyereket.
Nem bolond !!
És milyen kár érne benneteket ?

novanda # 2012.07.25. 13:21

Matthiasi!

Ez nem könyöradomány, hanem üzlet, albérlet, amiért az állam pénzt kap (kb. 15-20 ezerrel kevesebbet, mintha piaci áron adná bérbe), de cserébe megszabadul a karbantartási kényszertől. Talán tudsz róla, hogy évente több száz ingatlan száll az államra úgy, hogy azokat közpénzből, sok százmillió forintból kell minden évben felújítani, és folyamatosan karbantartani. Ehhez külön cégeket tart fenn az ország, embereket, komplett brigádokat foglalkoztat közpénzből.

Ha tovább bérlehetném a lakást változatlan áron, nyilván nem érne kár. Azt viszont nem tartom életszerűnek, hogy valaki bejelentkezik a lakásért, és nem kívánja birtokba venni, vagy extra nyereséget realizálni rajta.

MajorDomus # 2012.07.25. 17:20

Novanda

Ez nem igaz !
Tudnék téka,ezzel foglalkozom magam is.

a tény az,a cégedtől a munkád.miatt kaptál egy szolgálati lakást,ami a munkád megszűnése után nem illft meg,azt el kell hagynod.

Teljesen lényegtelen a lakás és a jogi helyzet szempontjából hogy hány gyermeked van és milyen korúak.

Mint apát megértelek,de ez itt nem lényeges.
Hogy a lakás tulajdonosa milyen címen adja el vagy adja át a lakást,az nem rád tartozik,csak ssjnos érintve vagy.

károd nem keletkezett,csak anyagilag jársz rosszabbul

novanda # 2012.07.25. 19:54

Melyik része nem igaz? Az, hogy az állam üres lakásokat tart fent százmilliókért?

Arról szerintem nem a bérlő tehet, hogy felmondják a munkahelyét. Ha a bérleti szerződése határozatlan időre szól, és nincs a munkahely megtartásához kötve a szerződése, akkor mégis miért legyen nagyvonalú a kirúgott munkatárs? Ezt nem pontosan értem...

Immaculata (törölt felhasználó) # 2012.07.25. 20:33

A tulajdoni igény soha nem évül el.
Az új tulajdonosnak joga van jogszerűen felmondani a meglévő bérleti szerződést akár magánszemély, akár jogi személy a bérlő.

MajorDomus # 2012.07.25. 20:40

Igen erre gondoltam.

Nem nagyvonalúság kérdése.
Nem a,sajátodban laksz hanem szolgálati lakásban,azaz a bérleti joggal sem rendelkezel.

Addig laksz ott,amíg a.tulajdonos jónak látja.

Nem vagy olyan helyzetben hogy te szabd meg a feltételeket.

Próbálj meg tárgyalni a tulajdonossal,hogy maradhass.

MajorDomus # 2012.07.25. 20:42

Igen erre gondoltam.

Nem nagyvonalúság kérdése.
Nem a,sajátodban laksz hanem szolgálati lakásban,azaz a bérleti joggal sem rendelkezel.

Addig laksz ott,amíg a.tulajdonos jónak látja.

Nem vagy olyan helyzetben hogy te szabd meg a feltételeket.

Próbálj meg tárgyalni a tulajdonossal,hogy maradhass.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2012.07.25. 20:54

Az állami tulajdon esetében, ha azt vagyonkezelő kezeli, az Állami Számvevőszéknek joga van megvizsgálni, hogy az értékarányosan van-e hasznosítva. Az állam nevében eljáró tulajdonosi jogokat gyakorlónak joga van a vagyonkezelt ingatlant bármikor elvonni a vagyonkezelőtől. Itt egyébként egyértelmű a hanyag kezelés és hasznosítás.

MajorDomus # 2012.07.25. 21:54

Ha marAdni akarsz a lakásban,gyorsan kell lépned.

matthiasi # 2012.07.26. 06:36

Az, hogy az állam üres lakásokat tart fent százmilliókért?
Milyen jól informált vagy ! mennyi az a százmilliók. ?? Ja egyébként minden normális társadalomban vannak üres lakások is. Részben katasztrófa helyzetre fenn tartva, részben felújításra várva.

Arról szerintem nem a bérlő tehet, hogy felmondják a munkahelyét”. Ez se áll meg mindig. Hol a munka vállaló hol a munkaadó tehet a felmondásért !
Tény egy lacsony bérleti díjú lakás elvesztése mindig fájdalmas, de a világ már csak ilyen. Amúgy mennyi az bérleti díj ??
Gondolom nem túl magas, mivel az emberek csak a potyához ragaszkodnak a végletekig.

matthiasi # 2012.07.26. 06:43

Hopp ezen közgazdasági elmélkedésedet csak most olvasom . novanda#e-mail 2012.07.25. 15:21
Tehát az államra többszáz ingatlan száll reá. Nyilván az örökösök nélkül elhunytak lakásai. Hát persze azokat karban kell tartani és milyen bolnd az állam, hogy parlagon hagyja. Ki kéne adni rendes pízért. Na de van kínálat bőven. Fe kell keresni az illetékes állami szervet és ajánlatot tenni, hogy bérlő vagy vevő lennél. Egy nem megy - potyán, kevés pénzért lakni.
Persze az emberi természet olyan szereti apotyt. a családomban is volt olyan - rabolt házat vettek a forgalmi érték tizedért, én is azt tettem volna, de azért látni kell a nagyobb összefüggéseket is.

novanda # 2012.07.26. 12:20

@ MajorDomus: Mit értesz az alatt, hogy "ha maradni akarok, gyorsan kell lépnem"? Mégis mit tehetnék? Szerintem vagy meg lehet egyezni az új tulajjal, vagy nem, de ez úgyis csak egy bírósági végzést követően derül ki. Most azt sem tudom, kinek adják majd oda a lakást. Ha nem tudunk megegyezni, akkor bérlek másikat. Ennyi pénzért már nem lesz nehéz.

Az pedig, hogy "bérleti joggal sem rendelkezem" természetesen nem igaz. Ajánlom figyelmedbe a lakástörvény vonatkozó részeit, ott megtalálod, mit jelent a határozatlan idejű bérleti szerződés.

Mindenestre elolvastam mindeki véleményét, amit tiszteletben is tartok, ugyannakor a jogi természetű kérdéseimre valószínűleg csak az ügyvédem fog tudni választ adni. A fórum úgy tűnik erre nem alkalmas.

Azért hála és köszönet.

MajorDomus # 2012.07.26. 21:01

Novanda akkor ne beszélj mellé.

A szolgálati lakás és a bérlakás két külön fogalom.

novanda # 2012.07.27. 08:24

Ja, na látod, ezt nem tudtam. Szolgálati célból kaptam anno. Ez változtat egyébként bármit is?

MajorDomus # 2012.07.27. 17:12

Csak a lényeget ! De azt nagyon !

Amit lentebb leírtam.

Gabicsek # 2012.07.27. 19:56

Az a csoda, hogy eddig nem raktak ki. A szolgálati lakásból rögtön szokott repülni a bent lakó, ha megszűnt a munkaviszonya ott, akitől azt kapta.
Akkor nem szokták kitenni a lakót, ha nyugdíjba vonul. De gondolom ez nálad nem így van.
Örülj, hogy eddig is volt hol laknod. Így kellene nézni a dolgokat. Egyébként sem biztos, hogy az új tulajdonos kitesz, de ha maradhatsz, biztos, hogy a piaci árfolyamnak megfelelőre meg fogja emelni a díjat.