Albérleti szerződés


MajorDomus # 2012.07.27. 20:10

Így van,ezért mondtam hogy egyezz meg az új tulajjal.

Neki is érdeke hogy legyen stabil bérlője.

Niki05 # 2012.07.31. 09:29

Üdvözlet!

Segítséget szeretnék kérni albérlet ügyben.
A probléma röviden a következő: Június végén kivettem egy albérletet, látszólag nem volt semmi gond. Eltelt 3-4 hét és kiderült, hogy az ágy tele van ágyi poloskával. Erről tájékoztattam a tulajdonost, aki közölte, hogy ez nem az ő gondja, oldjam meg, és biztos én vittem be az ingatlanba. Némi kérdezősködés után a házban élő szomszédok elmondták, hogy előttem két bérlő ezen probléma miatt költözött ki az ingatlanból. Mivel nekem nincs lehetőségem arra, hogy egyik napról a másikra kiköltözzek, emiatt a régi ágyat kidobtam, vettem újat, írtót hívtam. Kérdésem, hogy ebben a helyzetben mit követelhetek én mint bérlő a tulajdonoson, hiszen ez nem kevés kiadás volt részemről? Kinek a feladata lett volna hivatalosan az írtás?
Továbbá olyan kérdésem lenne, hogy a közös költség a bérlőt, vagy a tulajdonost terheli e hivatalosan?!

A segítséget és a válaszokat előre is köszönöm.

wers # 2012.07.31. 11:08

a közös költség a bérlőt, vagy a tulajdonost terheli e hivatalosan
Amiben megállapodtatok.
Van, hogy a bérlő fizeti az egészet, de van, ahol a közös költség egy része felújítási alapba megy, arról lehet úgy megállapodni, hogy azt a tulaj fizesse.

A szerződésben miben állapodtatok meg? Milyen állapotban adja át az ingatlant?
Beleegyezett, hogy kidobod az ágyat? Tud róla?

De mindezeket előre kellene tisztázni.

Niki05 # 2012.07.31. 11:36

A tulajdonos csak annyit mondott, hogy havonta x összeg a közös költség, de erről se csekket, se más papírt nem láttam, így nem is tudom, hogy mit tartalmazz a közös költség. A szomszédok szerint nincs benne ilyen, hogy felújítási alap.
Nem dobtam ki a tulajdonos ágyát, rendesen, sérülés mentesen szétszedtem és a tároló helységbe tettem, tehát ott megtalálja, feltéve ha eltudnám érni valamilyen formátumban, mivel amióta szóltam neki, hogy milyen "háziállatok" vannak, azóta nem lehet elérni telefonon, és nem is jött az ingatlan közelébe sem.

wers # 2012.07.31. 12:09

Ne aggódj, mihelyt esedékes a havi díj, elő fog kerülni

Niki05 # 2012.07.31. 12:13

Ez egyértelmű... csak azt gondolom, hogy nem csak akkor kell, hogy előkerüljön, hogy ha az ő érdeke úgy kívánja...

szarkák # 2012.08.02. 20:15

Tisztelt hozzáértők/fórumozók!

Anna idején, mikor beköltöztem a lakás egyik szobájába nem írtunk bérleti szerződést a főbérlővel. Most elég igazságtalan okok miatt kell, hogy elhagynom a lakást, nagyon sok gond szakadt így a nyakamba, (éppen, hogy ki tudom fizetni majd a másik helyet, amit több hét keresgélés után találtam csak, még azt sem tudom, mivel vigyem a cuccaim el innen...) a kérdésem a következő: Feljelenthetem a főbérlőt mivel nem adózik a bérbeadás után? Természetesen miután már kiköltöztem és a lakcímkártyámon sem szerepelne már ez a cím. És amennyiben ez lehetséges, mik kellenek hozzá? Hová forduljak?
Valaki volt már hasonló helyzetben? Aki tud, kérem adjon tanácsot!
Előre is köszönöm.

ObudaFan # 2012.08.03. 07:27

Tehetsz a NAV-nál bejelentést, csak ez nem tudom, milyen problémádat fogja megoldani.

Zeller # 2012.08.15. 10:19

Tisztelt Fórumozók!

A következő helyzetben/kérdésben szeretnék tanácsot kérni.

5 éve költöztem a feleségemmel az édesanyámhoz(a bejelentett lakcímünk is ez),rendesen fizetjük neki minden hónapban a megbeszélt összeget,késedelem nélkül.

Nem írtunk szerződést csak szóban egyeztünk meg hogy az ott lakásért x összeget fizetünk minden hónapban.

Édesanyám most azt szeretné hogyha bármilyen nem várt kiadás következik be akkor a megbeszélt összegen felül plusszba fizessünk.Értem ezalatt hogy például tönkremegy a mosógép,vagy ki kell festetni egy helységet,stb akkor ezeknek a kiadásoknak a kétharmadát fizessük meg merthogy mi ketten vagyunk.

Eddig úgy gondoltam hogy azért fizetünk neki és mivel mindent közösen használunk a mi részünkről ezzel fedezve vannak az ilyen kiadások.(Ha kifizet minden közüzemi számlát még akkor is megmarad a fele pénz abból amit havonta adunk neki.Vagyis ő a saját fogyasztását nem is kell hogy fizesse és még így is marad a zsebében szépen.)
Ezért bosszant hogy még plusz pénzt szeretne tőlünk egyéb kiadásokra.

Ebben a helyzetben kinek van "igaza" vagy mi lenne a teendő a veszekedések elkerülése érdekében?(Szerződés,szájkarate,stb?)

wers # 2012.08.15. 10:24

Nem írtunk szerződést csak szóban egyeztünk meg hogy az ott lakásért x összeget fizetünk minden hónapban.
Talán nem ártott volna, de még nem késő. Persze utólag nem érvényes, de a jövőre nézve állapodjatok meg.

Zeller # 2012.08.15. 11:15

Persze így utólag jobb lett volna de mivel az édesanyám és egyedül is élt egy nagy családi házban gondoltam ez nem lesz probléma közöttünk.

Mindentől függetlenül van alapja a nemtetszésemnek?

Zoltanuss # 2012.08.15. 12:33

Zeller Zeller !

Sokmindent írtál csak, azt nem ,hogy mennyit fizetsz !
Így megitélni, hogy a szolgáltatás és az ellenérték arányban áll é, nem lehet !
Ha nem éri meg a mamánál lakni, el kell menni , ilyen eccerű.

wers # 2012.08.15. 12:39

gyanítom, a mamának is jobb, ha osztoznak a költségeen, mert ha Zeller elköltözik albérletbe, egyedül kell mindent vállania.
Bizonyára sikerül megegyezniük, az a legjobb, és békében megbeszélni a dolgokat, aztán leírni, nehogy valaki elfeledje, mi volt az egyezség.

tomszojer # 2012.08.16. 18:03

Üdvözletem.
Van egy kertes ház,aminek a fele az enyém,a másik fele a volt élettársamé.A kapcsolatunk megromlott,én elköltöztem Németországba.A volt élettársam elköltözött a mostani élettársához.A házat kiadta bérbe úgy,hogy nekem nem szólt róla!Mikor mentem megnézni a házat,meglepődve tapasztaltam,hogy lakják.Az új lakó be sem engedett a saját házamba.A kapuban beszélgettünk.Kérdeztem mennyiért bérlik.Azt mondták,nem fizetnek semmit a volt élettársamnak,csak az állagmegóvásért vannak ott.Ez megy már évek óta,mint megtudtam.Állítólag erről papírt is csináltak,amin természetesen az én aláírásom nem szerepel.Szerintem jogtalanul adta ki a volt élettársam,mert a ház két szobás,fürdőszoba,konyha.Tehát nem megosztható.
Kérdésem az,kérhetek-e visszamenőleg,vagy egyáltalán lakbért az én részem után és ha igen,kitől?
Köszönettel:Tomszojer.

ObudaFan # 2012.08.16. 18:36

Kérni szerintem akkor kérhetnél, ha tudnád igazolni, hogy mennyiért adta ki. Így 50-50%-kal nem könnyű, szerintem akkor jársz a legjobban, ha a közös tulajdon megszüntetését próbálod meg elérni minél hamarabb.

pkrisztian19 # 2012.08.19. 09:35

Sziasztok! Nekem lenne egy kis albérleti gondom! Február óta van tartozásom egészen eddig, augusztus! Elég sokat hívogatnak és írogatnak lakótársaim hogy fizessek. nyár elején még 42 ezret kértek februártól számítva, most meg már júniustól kérik csak!
Október óta voltam ott és nem volt szerződés, csak elkérték személyi számom, édesanyám nevét és ennyi. szerződést nem láttam sosem, szóval nincs aláírt szerződés.
Mégis azt mondják, hogy attól szóbeli megegyezés volt és a facebookos beszélgetések,elszámolásokat elmentetették bizonyítékként, hogy én ott voltam.
A főbérlőt sosem láttam, de a lakótársak azt állítják, hogy tudják a főbérlők, hogy én ott vagyok,de fél éven át egyszer sem láttam őket. Az esetleges tartozás miatt sem keresnek.
Ilyenkor mi a teendő?

bébi54 # 2012.08.22. 12:17

Tisztelt Fórumozó!
Tanácsot szeretnék kérni , hogy albérletben lakom van még 20000ft nála ,de nem a tulajdonos hanem a 80 éves anyja vagy este 8-kor vagy telefonon és szörnyü nem lehet vele szót érteni mert csak üvölt már a vejével is fenyeget be vagyok jelentve ingóságom itt van, kaptam lakást de pontos időt nem tudtam mondani ,csak amit nekem mondtak minden hazudósnak el mondott , a szerződés a lánya nevén szerepel a ,tulaj a 80 éves anyjától üzente a felmondást én el megyek csak várom a papírt hogy alá irják köteles vagyok az anyjával rendezni a dolgot amit nem tudok mert csak üvölt,és ha téleg ide jönn a vejével mit tegyek? szerződésünk van


Tanácsát kérném én vagyok a kis gyerek gyámja ha az anya gyesen van kérhetem e a gyerektartást és mi a menete

C a s a b l a n c a # 2012.08.22. 12:34

Bébi54 !

Ezzel a fogalmazással kérelmezd a gondnokság alá helyezésed, mert valószínűleg cselekvőképtelen lehetel...

bébi54 # 2012.08.22. 12:44

miéet


Tanácsát kérném én vagyok a kis gyerek gyámja ha az anya gyesen van kérhetem e a gyerektartást és mi a menete

kondidi # 2012.08.22. 20:39

Tisztelt jogi fórum!Leírom az esetem:
3 hete 1 érdellödő előrevetette magát a keddi háznéző listán aztán kedden aztmondta kiveszi és lerakott 40ezer foglalót majd pénteken küldte a 2 havi kaukciót majd felhívott és közölte , hogy ő minnél hamarabb -be akar költözni 2 hetet kaptam, hogy rendezzem a házban amit még kell.Tudta, hogy a kaukciót az elektromos fűtésre költöm, és sürgetett, hogy legyen minden hamar kész.Majd hétfőn felhív és megkérdezi, hogy a ház eladó is, mire én mondtam, hogy igen, de megegyeztünk, hogy úgy irjuk a szerződést, hogy szüneteltetyük az eladást. Majd én du. visszahívtam és megkérdeztem, hogy baj lenne -e ha havonta 1X mikor megyek a pénzért leszerveznék ha van eladásra érdeklödöt, aztán már azt mondta már nem biztos, hogy ki akarja venni , mert nem akar 1 eladó házban lakni és lehet, hogy a szülei inkább vesznek neki egy házat. Aztán felhívott és közölte, hogy meggondolta magát
nem veszi ki a házat adjam neki vissza a pénzét. Én meg mondtam, hogy csak akkor tudom visszaadni ha kiadtam másnak mert sürgetett és én már megrendeltem az elektromos fútést.
akkor abban egyeztünk meg, hogy igyekszem, és majd keresem ha kiadtam. Pár napra rá felhívott és azt mondta mondjak neki egy időt erre én azt mondtam nem tudok majd azt mondta nem fog várni a pénzére szedjem össze valahonnan.
fenyegetőzik, hogy megy a rendőrségre, bíróságra, mert én csalást követtem -el szerinte, becsaptam azzal, hogy nem mondtam meg neki, hogy a ház eladó is , mert akkor ki sem veszi.Én meg híába mondom neki, hogy igen elfelejtettem neki mondani, De minden körülmény hozzá lett volna igazítva, hogy neki nem származott volna belőle kellemetlensége. szóval ez van Ez a férfi zaklat telefonon és fenyegetőzik.
Csalónak nevez pedig mindent megtettem volna , hogy mint bérlő jól érezze magát, a btk 318 /1 es bekezdésére hivatkozik. Én mondtam neki, hogy ha ő nem stoppolja a házat már rég kiadhattam volna mert annyi érdeklödő volt kb. 15 akit ő miatta visszautasítottam. A kérdésem, hogy a BTK szerint hibáztam -e és hogy a foglalót vissza kell-e neki adnom vagy nem.

kondidi # 2012.08.23. 20:41

Sziasztok! Valaki hozzá tudna szólni a tegnapi kérdésemhez, mert nem szeretnék helyesen eljárni az ügyben!

Titiána # 2012.08.25. 18:51

kondid: a foglaló ezt jelenti:
http://href.hu/x/idof
Vagyis nem vagy köteles visszaadni, mehet reklamálni.
A többit nem tudom. De azt én sem értem, hogy ha valóban eladó, viszel 2 hónap múlva egy vevőt, ő szeretné megvenni a házat, akkor a bérlőd hátrányban van, mégpedig azért, mert költöznie kell. Szóval, itt van a probléma, hogy elfelejtetted mondani neki, hogy eladó is a lakás. :( Bár, ha szólsz előre, lehet, ki sem vette volna, illetve akkor foglalót sem adott volna.

Titiána # 2012.08.25. 18:57

http://mno.hu/…liak-1101133
Nézzétek meg ezt a riportot, bérlő, tulajdonos is, hogy a dolgok a helyére kerüljenek. Fontos dolgokat mondanak, amivel ki lehetne védeni a lehúzásokat, a fenyegetőzéseket, stb. Kb. 10 perc.
Viszont mondtak egy érdekeset, amit nem tudtam. Határozott idejű szerződés esetén, nincs felmondási idő, vagyis ha felmond a bérlő akármi miatt, nem vagyok köteles visszaadni a kauciót? Pont ekkor volt vágás a riportban, így nem teljesen világos ez a része.

Macskanadrág # 2012.08.29. 09:47

Kedves Fórumozók, Tisztelt szakértő!

Családi házunk alsó részét albérletbe adtuk. Írtunk szerződést is. De sajnos egyre inkább úgy tűnik, hogy a lakókkal képtelenség együtt élni. Fel szeretnénk mondani nekik, de 3 hónap a felmondási idő, télre viszont nem maradhatunk együl, mert képtelenség lesz kifizetni a gázszámlát. A bérlők több pontban is megszegték azt amit a szerződésben írtunk. Úgymint: A lakást 3 személyre adtuk ki, viszont huzamosabb ideje 5-en laknak itt, és hogy a lakásban tilos a dohányzás. Olyan cigi szag van náluk állandóan (ami feljön hozzánk is) mint (mielőtt tiltott lett a dohányzás) egy szombati estén a szórakozóhelyeken. Szóban többször is figyelmeztetve lettek, de letagadták, hogy dohányoznának, közben ez nyilvánvaló! A fizetéssel is voltak, gondok. Többször elmaradtak a rezsivel, amit nekünk kellett helyettük kifizetni. A tartozásukat, nagy nehezen rendezték, most azzal nincs gond. Azt javasolták, hogy először írjunk nekik felszólítást, majd utána mondjunk fel azonnali hatállyal. Így kellene tennünk?

(Rengeteg oldalt olvastam vissza, nem találkoztam ilyen esettel)

matthiasi # 2012.08.30. 13:33

kondidi !

kedden azt mondta kiveszi és lerakott40ezer foglalót majd pénteken küldte a 2 havi kaukciót majd felhívott és közölte , hogy ő minnél hamarabb -be akar költözni 2 hetet kaptam, hogy rendezzem a házban amit még kell.
Hát egyfoglalót csak úgy adunk és fogadunk el ha már van valamilyen szerződés. Ez nyilván nem volt. Azért jobb lenne visszadni azt a foglalót. Le van az írva ? Talán előlegnek vélte.
Gyakorlatilag te sem lettél készen a házzal a fűtés még nem volt kész. Szóval ezt lehet sok féleképen értelmezni.
Egy lényeges információ nem hangtott el vagy elfelejtetted vagy direkte nem mondtad.
Tanulság : foglalót csak akkor fogadunk el ill. adunk ha már minden részlet kérdés meg van beszélve és le van írva - magyarul már egy előszerződés minimum megvan.

pedig mindent megtettem volna , hogy mint bérlő jól érezze magát,
Ezt csak te gondolod így !!

Én mondtam neki, hogy ha ő nem stoppolja a házat már rég kiadhattam volna mert annyi érdeklödő volt kb. 15 akit ő miatta visszautasítottam.
Az érdeklődő még nem biztos , hogy kiveszi a házat !!

már megrendeltem az elektromos fútést.

Főleg ha ezt a fűtési módot megtudják !!