Albérleti szerződés


PLS. HELP # 2011.02.09. 14:58

Anyuka13!
A luxus kategóriájú "albérleteket" általában külföldi ügyfelek bérlik, jobban mondva az őket alkalmazó cégek, akikkel hivatalos szerződést szoktunk kötni. Ez, megfelelő forma és részletesség esetén ugyanolyan biztosíték, mint egy megbízási szerződés. Az ilyen cégek a lakásokat közvetítő irodán keresztül keresik, akik összegyűjtenek az igényeknek megfelelő címeket, bepakolják a delikvenst egy autóba és egy délelőtt alatt a 3 legígéretesebbet megmutatják. Ebből választ a leendő lakó. Természetesen ez költség, de a megfelelő közvetítő iroda a lakók megkeresésén kívül egyéb előnyökkel is szolgál. De hangsúlyozom, nem mindegy, melyik irodát választod. Olyan lapokat nézz át, ami budapesti angol nyelvű és kifejezettn külföldieknek szól, azokban hirdetnek ezek az irodák.
A szerződés melléklete legyen részletes leltár, összeggel és a lakó/bérlő/cég ismerje el, hogy anyagi felelősségvállalással szerződik. Egyébként meg csak reménykedni lehet, hogy jól jársz:)))) De egyetértek az előttem szólókkal, nagy értékbe olyan lakókat beengedni, akiknek az előző albérlet drága volt - ezt saját meguk is bevallják, hát akkor mi az, amit nem vallanak be? - nem túl bíztató.

hamilton959 # 2011.02.10. 05:32

Új vagyok itt, elég kacifántos az ügyem.
Négy éve élettársammal béreltem egy lakást határozatlan időre, a bérbeadó a villany-gázszámla árát mindig kérte a kezébe, viszont a víz-csatorna, szemétdíj a nevemre lett írva. Én egy év után külföldre mentem dolgozni, az élettársam még egy fél évig ott lakott, majd ő is kiköltözött. Minden fizetve volt rendesen. Egy fél éve itthon dolgozom, és jött a meglepetés. Fizetésből végrehajtás, nem is egy. Kiderült, hogy a víz-csatorna, szemétdíj azóta is az én nevemen ketyeg, (amit állítólag a tulajnak akkor rögtön le kellett volna íratni a nevemről), több százezer forintos tartozást nyomtak ki rám, ami mint az iratokból kiderült, mind a kiköltözés utáni időszak ki nem fizetett számlái végrehajtással terhelve. Szerintetek hova tudok fordulni ilyenkor?

SolnesM # 2011.02.10. 14:57

Ha van papír arról, hogy kiköltözéskor a tulaj lemondja, akkor első körben nála kell reklamálni.

Egyébként ha valaki elhagy egy ingatlant a szerződéseit lemondja !!

Bizony aszolgáltatók már csak ilyenek ! Futnak a pénzük után.
A lányom 2009 -ben elmaradt kb. fél éves víz +csatornával, azután rendesen fizette.
És jött a meglepetés . A kb 23 eft - os tartozásból lett majd 40 eft. Egy végrehajtói felszólítás került 12 500 ft -ba.
Mondjuk van bizonyos szemétség is a dologban - szerintem, - mert ha bizonyos kihagyás után jön a további befizetés, akkor szerintem a terhelést mindig az elmaradásra lehet tenni. Ígaz elmaradás van így is , de nem másfél éves , hanem csak féléves.

ponda # 2011.02.10. 18:06

Szeretném megtudni, szabályozza-e valamilyen törvény, azt, hogy a bérbeadó nem mehet be a lakásba a bérlő tudta nélkül.

Sajnos olyan helyzetbe kerültünk, hogy a bérbeadónk váratlanul megjelent, és mikor közöltük vele, hogy nekünk nem alkalmas, el kell mennünk, a válasza erre, hogy menjünk el nyugodtan Ő majd bezár.
Hát csak néztünk magunk elé.Zárat cseréltünk, pont ezek elkerülése miatt, erre most követeli a kulcsot.
Nekünk bizalmunk már nincsen irányában, hisz bebizonyította, hogy időpont egyeztetés nélkül Ő bejárkálna.
A lakás viszont gyönyörű, és nem igazán szeretnénk költözni.
Kérnék tanácsot, véleményt, hogy ilyen esetben milyen törvényes jogaink vannak.
Köszönettel:

Rock (törölt felhasználó) # 2011.02.10. 18:07

Jó estét mindenkinek!

Az én kérdésem nem túl bonyolult, de szükségét érzem némi megerősítésnek, ebben számítok az itt fórumozók segítségére.

A lényeg, hogy volt/van egy albérleti szerződésem (én mint bérlő szereplek benne), a szerződést én szedtem le a világhálóról, nagyon részletes és korrekt. Amikor kitöltöttem a havi bérleti díj részbe 30000Ft-ot írtam, majd aláírva eljuttattam a lakás tulajdonosához. Ő, aztán a "3"-as számot kijavította "6"-ra és így aláírva küldte vissza. Lényeg, hogy gondok merültek föl a korrektségével kapcsolatban, így elköltöztem, mivel egy az engedélyem nélkül utólag módosított szerződést nem tartottam hitelesnek. Erre föl a felmondási időre hivatkozva követel tőlem pénzt. A kérdés annyi, hogy igazam van-e és a szerződés valóban érvénytelen, vagy fizetnem kell neki?

Előre is köszönöm a segítséget.

Rock

Titiána # 2011.02.11. 12:25

hamilton959
Hogy lehet az, hogy rögtön letiltják a fizetésből a tartozást vagy havonta egy részét? Így értetted a "fizetésből végrehajtást"? Közben nem kerestek, levél nem jött, hogy lehet-ez? Vagy aki tudja?
Egészen pontosan azért, mert van egy korábbi bérlőnk, akinek lóg a levegőben a tartozása, akinek természetesen nincs a nevén semmi, de hátha 1-2 év múlva elfelejtkezik rólunk (is.)

Titiána # 2011.02.11. 12:28

ponda: megértem, hogy dühítő, bosszantó, valóban semmi köze, joga bemenni a bérlőnek a távollétetekben, bár szerződésben bele szokták írni, hogy mikor van látogatási lehetősége, pl. előzetes bejelentkezéskor. Viszont abban neki van igaza, hogy kulcsot adjatok, mert sose lehet tudni, mikor van szükség a kulcsra, hátha pont ég a szomszéd lakás, be kellene jutni, szóval ilyen esetekre kérnek pótkulcsot, nem a célból, hogy ott kaszinózzon. (Ha valóban kaszinózni van kedve, azt nem tudhatjuk.) Viszont ha már nem bíztok meg benne ezért, akkor tényleg jobb menni, indokként meg is mondhatjátok, hogy a következő bérlőjén gondolkodjon el...

Titiána # 2011.02.11. 12:36

Rock
én ezt nem értem.

  1. eleve az sem világos, hogy mit leveleztek albérletkiadáskor? Felhívod, találkoztok, körbevezet, rábólintasz, papír elő és költözöl. Lehet, hogy ez egy újítás, haladunk a korral?
  2. Azt írod, hogy visszaküldte a szerződést, 60000-re. Akkor nem láttad, hogy 60000 ft áll rajta? Vagy ez vmilyen elektronikus szerződés? Komolyan nem láttam még ilyet. Vhol csak nyugtáznod kellett, alárírnod vagy ha elküldte a szerződést, az automatikusan beleegyezést jelent?

Tehát akkor pár hónapig laktál ott, vagy csak az 1. hónapig, amíg nem szólt, hogy 60000?

Mennyi idő ált a szerződésben felmondási időként? Ha pl. 1 hónap, és hamarabb mentél el, akkor lehet, hogy tényleg jár neki vissza, de csak annyi, amennyivel hamarabb mentél el.

hamilton959 # 2011.02.11. 16:07

Titiána

Persze,hogy küldözgettek felszólításokat, az albérlet címére, ahol már nem laktam!

worker # 2011.03.26. 16:01

Helló!

Segítséget szeretnék kérni jogi végzettségű fórumozótársaimtól! A sógornőmnek van albérlője aki tartózkodási hellyel rendelkezik az albérleten. Ő írta alá a szerződést, amiben lemond a birtokvédelmi jogáról és benne van a szerződésben, hogy zárcsere útján is érvényesítheti a tulajdonos a jogát. Az albérlőnek van egy élettársa és annak egy gyereke, akik ezt a szerződést nem írták alá, viszont ők is ott élnek és oda van tartózkodási címük. Mivel sok gond van velük (fizetni soha nem tudnak időben, mindig csak megigérik az újabb időpontokat, aztán amikor a sógornőm elmegy oda a pénzért, közlik, hogy még nincs meg, valamint egy nagy testű kutyájuk van, ami többször átszökött több szomszédhoz is és tönkretette a kertjüket, az albérlő pedig a kérés ellenére sem zárta el a kutyát, hogy ezt ne tehesse meg a jövőbe), így sógornőm fel szeretné mondani a szerződést. Ez hogyan oldható meg (különös tekintettel arra, hogy az albérlő élettársának is tartózkodási címe van oda, de az albérleti szerződésben lévőket ő nem írta alá)?

Gyöngyi1972 # 2011.03.28. 07:51

Szép napot!
Segítséget kérnék ,a problémám a következő.
2009 októbere óta bérlek egy lakást ,határozatlan időre kötöttük ki az időtartamot ,mivel hosszútávú lakhatás megoldásában gondoltuk a családommal.Fizetési kötelezettségünknek mindig időben eleget tettünk ,elmaradásunk sosem volt.A tulaj közölte február elején hogy a házat meghirdette ,eladja de tartja a 3 hónap felmondási időt.Sikerült ez idő alatt vevőt találnia rá ,mi is találtunk új otthont amit május -tól elfoglalhatunk .Az új tulaj állítólagosan kifizette a vételárat,s most ragaszkodik hozzá ,hogy ápr 15-én adjuk át neki a lakást.A gond az hogy mi elsejéig nem tudnánk hová menni /Van 3 kiskorú és egy nagy gyermek/.Írásbeli szerződésünk is van a felmondásról ,amiben az áll hogy május 1-ig lakhatunk.
Kérdés hogy van e joga kitenni bennünket az új tulajnak ,attól független hogy főbérlőnkkel mindent írásban foglaltunk. Mit tehetek ??

SolnesM # 2011.03.28. 09:08

Gyöngyi1972 !
Semmit nem kell tenni !
Az a 2 + hét annyira kevés, hogy ilyennel normális ember nem foglakozik !!
Egyébként említsd meg az új vagy a régi tulajnak : fedezze a lakhatási költségeket másutt. Rengeteg kihasználatlan panzió van !! A bútorok meg bármely raktárban elférnek/elvannak - persze pénzért !!

Más : a főbérlő viszont nem adhatja el azt a lakást, az nem az ővé. Még albérletbe is csak a tulaj beleegyezésével - legalább is normális helyen. Normális országban.
Igaz viszont Mo. ilyen szempontból se volt normális.
A bérlők ( a főbérlők ) adták vették a lakásaikat , a rabolt lakásokat !!

Gyöngyi1972 # 2011.03.28. 10:39

SolnesM!
Köszönöm a reagálásod!
Az az 2 hét valóban kevés ha "emberséges" az illető.Itt megbizonyosodott ,hogy a mi esetünkben emberségről szó nincs!

devil25 # 2011.03.30. 09:25

Jó napot kívánok!
Szeretnék tanácsot kérni mi tévő legyek.
Történt úgy 1.5 éve hogy megismertem egy anyukát 2 gyerekkel akivel összeköltöztünk.
De sajnos 2-3 hét után tönkrement minden a kapcsolat főleg de megegyeztünk hogy ö maradni akar az albérletben.
Kérte hogy 3 hónapig fizessem a felét mindennek. Belementem csak hogy elfelejtsem végleg.
Sajna csak szóban történt megegyezés.
A főbérlőnél a szerződés még mindig él.
De ma keresett meg, akivel együtt laktam 2 hónapot nem fizetett (február-március).
Most ezt nekem kellene kifizetni?
Mert elérni nem tudja a volt exemet.
Még egy kérdés a főbérlő megkért segítsek neki lefoglalni 2 tv-t meg egy mosógépet ami a hölgy tulajdona.
Mert azt mondta neki egy másik ügyvéd hogy a tartozás fejében ő lefoglalhatja.
Ebből mi igaz?
A szerződésre meg rá szeretné írni hogy lefoglalta a 2 tv-t meg a mosógépet. Az én nevemet is hogy én segítettem.
Ez jó ötlet?
A hölgy nagyon goromba természetű.
Nagyon szépen megköszönném ha segítene valaki.

Mrssheperd # 2011.03.31. 08:34

Segítséget kérnék (lehetőleg nem laikusoktól. Ja és a közhelyek sem visznek előre!)
Anyósomék házában 10 hónapig albérlők laktak, a közüzemi számlák a bérlők nevére érkeztek (az órák anyós nevén vannak). A számlákat befizették, de csak átalányt, és amikor elöltöztek, akkor derült ki, hogy így is sikerült felhalmozniuk közel 500 ezer forint tartozást. A házat most szeretnénk eladni. A bérlő röhög a markába, hogy úgysem tudjuk behajtani rajta a tartozást, én viszont még reménykedem. Úgy tudom, válófélben van a férjétől, és van egy házban 1/2 rész tulajdona (egy darabig azt állította, hogy azt eladja, és majd szeretné megvenni a házunkat), most újra albérletben laknak, de sikerült kiderítenünk az új címüket. Segélyből, családi pótlékból, gyesből élnek.
Valaki magyarázza el nekem, hogy mit tehetünk. El tudjuk kerülni, hogy a tartozást nekünk kelljen kifizetni? Vagy most ki kell fizetnünk, hogy eladhassuk a házat, aztán próbálkozhatunk a behajtással?

Tovább: http://www.jogiforum.hu/forum/32/27549#…

astron # 2011.04.01. 08:22

sziasztok

lenne jogi kérdésem

van egy ház amit ki szoktunk adni,mi nevünkön van,mi hozzánk jönnek a számlák.
a lakók nem fizették már be egy ideje a gázt se a villanyt így a tartozás a mi nevünkön van.
mit lehet tenni?

parapali # 2011.04.01. 10:04

Mrssheperd!
Annak kell fizetni a számlát és szerintem azon vasalják be akinek a nevén van a mérő!
Amikor elköltöztek akkor nem volt elszámolás?
Igaz laikus vagyok de a szolgáltatót nem érdekli a Anyósod és és a "lelépő"bérlők közti szerződés!(ha volt!)
A szolgáltatónak Anyósoddal van szerződése és azt fogja mondani hogy Ti rendezzétek egymás között nem az Ő dolga!
A behajtás rajtuk nem lesz rövid séta!

Astron! azonnal kitenni Őket a házból!Az a tartozás nem lesz kevesebb amíg ott vannak!(ha még ott vannak!)
Javasolnám ,hogy készíteni egy elszámolást velük és ha sikerül tanukkal aláírattatni hogy mennyivel tartoznak feléd!Ha ez megvan a határidő lejárta után azonnal közjegyzőhöz menni és kérni fizetési meghagyást!
Remélem tudtam egy hozzánemértőként segíteni,de ha tévedtem akkor biztos lesznek akik kijavítanak!PP

astron # 2011.04.01. 13:02

köszönöm

ha a mérőórát átiratom a nevükre akkor az eddigi tartozás is átmegy az ő nevükre?
(de csúnyán fogalmaztam)

SolnesM # 2011.04.02. 09:32

Mrssheperd Mrssheperd !!

Segítséget kérnék (lehetőleg nem laikusoktól. Ja és a közhelyek sem visznek előre!)” Pedig ez egy nyilvános fórum, az írkál ide akinek kedve van. Meg a közhelyek lehet másnak tanulságosak lehetnek.
Ha ódzkodsz a közhelyektől, menj ügyvédi tanácsot kérni, de azért fizetni kell !!

SolnesM # 2011.04.02. 09:38

parapali !
Úgy van, ahogy írod !
és annyit tennék hozzá : bevasalni az adóságot és megszabadulni a nem fizetőktől - minél előbb !!

matheti # 2011.04.03. 21:22

Sziasztok.
A bérlőm fizetés nélkül távozott, tartozását írásban elismerte.Megéri bíróságra menni, vagy ennyi volt.Melója jelenleg nincs.
Kösz

parapali # 2011.04.04. 05:54

Astron! nem megy át a tartozás!! az annak kell fizetni akinek a nevén van!Amikor átiratod addig nem írják át amíg az elöző tulaj(Anyós) nem rendezi az elmaradást! akire iratod annak ott kell lenni és Ő köt szerződést!Tehát rövidebben a válasz!:nem járható ez az út!!!!sajnos!
Matheti!
Fizetési meghagyást tudsz kérni bármly Közjegyzőnél! a tartozás nagyságától tedd függővé a dolgot megéri e az idegeskedés!Ja én is így jártam és tehetetlen vagyok!pedig egy tecsós osztályvezető volt!Nekem nem éri meg az idegeskedés!De nem tettem le róla hogy bevasalok valamennyit a tartozásából!:-)

Zoltanuss # 2011.04.04. 14:16

matheti !
Majd lesz pénze szegénynek és akkor rendezi - ha addig fel nem szívódik.
De vedd úgy, ha nem nagy összeg támogattad a szegényeket !!

Menj el hozzá és hivd meg egy sörre és kérd a fele összeget a másikat elengeded - úriemberek így csinálják !

Zoltanuss # 2011.04.04. 14:19

parapali !
!De nem tettem le róla hogy bevasalok valamennyit a tartozásából!:-)

Így van ,de ha semmit nem akar fizetni egy nagy ruházást helyezz kilátásba !!

Titiána # 2011.04.04. 17:50

devil25: két hónap tartozás nem sok. Ha van egy kis spórolt pénze, akkor szólítsd fel levélben, szóban, esetleg ha van ügyvédismerősöd, hogy köteles fizetni, különben bírósági úton behajta rajta, szóval vmi ijesztő szöveg kellene és hátha összekapja magát.