Társasházak jogásza!


Northface # 2020.03.06. 20:37

Sziasztok,

sokadik alkalommal is falakba ütközünk a lenti sztori kapcsán.

Szeretnénk kikérni a társasház közüzemi egyenleg számláit, mert komoly tartozásaink akadnak, amiről a közös képviselő hallgat. Itt 7 számjegyű összegről beszélünk - mindez úgy derült ki, hogy 1 éve ígérgetve van a lomtalanítás megrendelése - de utána jártunk és ez azért csúszik, mert a szemétszállítást végző szolgáltató felé tartozásunk van.

Nekem, tulajdonosként valóban nincs jogom kikérni a társasház egyenlegét ennél a szolgáltatónál? GDPR-ra hivatkozva nem adhatnak felvilágosítást, kérdezzem a közös képviselőt.

Biztosan ennél bonyolultabb a dolog, de ha én fizetem a közös költséget, én lakom ott, az én szemetemet nem viszi el adott esetben a szolgáltató, akkor miért is nem adnak nekem tájékoztatást erről?

MajorDomus # 2020.03.05. 20:17

akkor felteszem a költői kérdést, hogy mi az a társasházi dokumentum, amelyben szabályozni illik/szokták a közös tulajdon használati rendjét???

Hmmmm.

Az SzMsz!

vestel # 2020.03.05. 16:33

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Köszönöm megtisztelő válaszát.
Kuncsorogni nem akarok, az érdekel, hogy jogilag helytálló-e a felvetésem.
Ugyanakkor elgondolkodom azon is, hogy érdemes-e magamra húzni az ellenérdekeltek szeretetét.

dr_Egyed_Zoltán # 2020.03.05. 06:29

Leírtam mit lehet tenni, nem lesz a kérdező túl népszerű, ha megteszi. A kuncsorgás parkolóért nem fog segíteni. Szerintem.

vestel # 2020.03.05. 06:15

Tisztelt Fórumozok.
Köszönöm a hozzászólásokat, bár most egy kicsit kuszább lett nálam az ügy. Na akkor megpróbálom pontokba szedni a helyzetet:

  • 1, Beruházó nem a társasház használatába akarta csak adni a foldterületet / ez az előszerződésben egyértelműen benne van./ de valószínűleg a Földhivatal erre nem volt vevő.

    Egy 4 különálló épületű 102 lakásos társasházról van szó.

  • 2, Mivel a Földhivatal megakasztotta a fennt említett okból a bejegyzést, Beruházó kénytelen volt átadni a területet a Társasháznak. Viszont pont ezért /szerintem/ nem lehetett albetétesíteni a parkolóhelyeket,tehát valszeg a tulajdoni százalékokat nem befolyásolja.
  • 3, A kivitelezői szerződés amit Beruházó kötött ennél fogva nincs ráhatással kérésemre , egy parkolóhely kijelölésére.

Köszönöm válaszukat. Saját véleményt is tartalmaz írásom.

drbjozsef # 2020.03.05. 05:51

MD,

Erre irtam hogy megvétózhatják,de csak akkor ha van tulajdonuk az ingatlanban.

Igen, erre írtam, hogy NEM így van. Ez hülyeség.

Neked komoly szövegértési problémáid vannak.

dr_Egyed_Zoltán # 2020.03.04. 21:07

Hmmmmm. Finoman próbáltam célozni arra, hogy részlegesen érvénytelen lehet az AO, mivel olyan tárgykört szabályoz, amely nem oda való. Ha a kérdező érvénytelenítteti bírói úton, akkor felteszem a költői kérdést, hogy mi az a társasházi dokumentum, amelyben szabályozni illik/szokták a közös tulajdon használati rendjét???

Jégmarcsi # 2020.03.04. 19:40

Lakásszövetkezetünk 2016-banátesett az Otthon Meleg programon, felszereltek a radiátorokra hőmennyiségmérőt. Azóta -földszinten lakom - az utolsó fokozatra kapcsolva sem kapom meg azt a meleget, mint korábban. Közös képviselő a Főtávval napi 20-22 fokra szerződött. A fűtési rendszer úgy működik, hogy a pincéből 60 fokos víz felmegy a 10.emeltre, majd onnan jön le a földszinti radiátorokhoz, 20-25 fokos vízként, ami nem elég hőt ad le. A hőmennyiségmérők leolvasása után - átalánydíjas vagyok - még 63 000 Ft-ot kellett augusztusban fizetnem, holott soha nem volt 20 foknál melegebb. Főtáv, hőmennyiségleolvasó mind a közös képviselőhöz küldött, aki semmit nem lép ez ügyben, azt javasolja, bújjak össze valakivel, ha fázom (68 éves özvegy vagyok ). Kérdésem az, hogyan, miképp lehetne megoldani ezt a problémát? A költség sok, de fizetném, ha közben nem fáznék állandóan. Van valakinek ötlete, kihet forduljak?

Kovács_Béla_Sándor # 2020.03.04. 19:11

Olyan dolgokat feltételezel, amelyeket senki nem állított. Ki mondta, hogy az alapító okiratban az a földterlület nem egyszerűen közös tulajdonú ingatlanrész?

MajorDomus # 2020.03.04. 19:09

Vestel
Nem fog menni!
A beruházó mint 100 %-os tulajdoni hányad birtokosa,egyszemélyi alapitást hajtott végre!
Azaz az Alapitó Okirat azt tükrözi ami az ő érdeke. Ezen már nem tudsz változtatni. Ha parkolót akarsz venni,akkor minden tulajdonosnak megváltozik a tulajdoni hányada,ebből következik,hogy az Alapitó Okirat
megváltoztatásához 100 % tulajdonosi beleegyezés szükséges. Ez az életben nem fog megtörténni.
Per esetén a bíróság itéletével az Alapitó Okiratot is pótolhatja,amit nagyon nem szeretnék.
A parkolók általában osztatlan közös tulajdonban vannak,arra a "tulajoknak" kizárólagos használati joguk van. Ebbe nem tudsz belekötni. Az, hogy alapitás előtt a beruházó hogy szedte be a pénzt,és kivel hogy szerződött, az - szerintem - nem tartozik rád.

MajorDomus # 2020.03.04. 18:49

Bocs. Jav. 40§

A "körszavazásról"

40. § (1) Az e törvényben meghatározott eseteken kívül más közgyűlési határozat is meghozható írásban. Ebben az esetben a közgyűlési napirendre vonatkozóan a közös képviselő vagy az intézőbizottság elnöke felhívásához mellékelt írásbeli határozati javaslatról - ha számvizsgáló bizottság működik, írásbeli véleményének ismeretében - a tulajdonostársak írásban szavaznak.

(2) * Az írásbeli szavazásnak és az eredmény megállapításának részletes szabályait a szervezeti-működési szabályzatban kell meghatározni.

(3) * Az írásbeli szavazás eredményét a közös képviselő vagy az intézőbizottság elnöke - a 19. § (3) bekezdésében foglaltaknak megfelelően - írásban köteles közölni a tulajdonostársakkal.

MajorDomus # 2020.03.04. 18:45

Kógens
A kérdés az hogy mi a kérdés?
Erre utalt Kbs.
.
Az első kérdés az,hogy miről kell szavazni?
Ha tetőfelújitásról,akkor minimum szb vélemény,árajánlatok csatolása,8 nappal korábban kiküldve,ez alap.
.
Az viszont nem kérdés,hogy a közös képviselő bármikor kiirhat irásbeli szavazást a tv.41$ aapján. Hogy ez technikailag hogy zajlik le,az az ő dolga.
.
Én 4 éve egy kocsmában bonyolitottam le!
(A ház alatt van egy kocsma. A tulaj a mindenes,átveszi a postát stb. A kiirásban az szerepelt,hogy a szavazólapokat zárt boritékban a "Hangulat" presszóban kell leadni.) Ez nem támadható.
Nm ez a legfontosabb kérdés,hanem az hogy kifüggesztve nem lehet irásbeli szavazést kiirni!
Az ugyanis közgyűlési határozatnak minősül,tehát a formalitás egyenlő a közgyűlési meghivóéval! Minden tulajdonosnak írásban stb...

MajorDomus # 2020.03.04. 18:33

drb..
A kérdés az volt,hogy a gyerekek megakadályozhatják-e a társasház alapitást,nem pedig az,hogy a közös tulajdon mrgszüntetésének mik a módjai?
Erre irtam hogy megvétózhatják,de csak akkor ha van tulajdonuk az ingatlanban.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.03.04. 17:05

Nem jó a kérdés.

Kógens # 2020.03.04. 15:53

Tisztelt Ügyvéd Úr, Kedves Fórumozók .

Irásos "körszavazást " megtartásáról tájékoztatta a tulajdonosokat a közös képviselő.egyetlen kifüggesztett felhívással , minden mellékletet/határozati javaslat, számvizsgáló bizottság véleménye, árajánlat stb /mellőzésével.

A felhívásban , kijelölte a "szavazóhelyeket" ,kettőt is, az egyik az irodája a másik egy "baráti " Kft irodája !

Az SZMSZ nem ad erre lehetőséget. A felháborodás óriási a tulajdonosok körében ! A legfontosabb kérdésünk, kijelölhet a közös képviselő szavazó helyiségeket , mi az a körszavazás ?

dr_Egyed_Zoltán # 2020.03.04. 07:55

Ha ez egy több mint 6 albetétés társasház, akkor borsot lehetne törni a ház (és közös képviselőjének) orra alá, az AO nem hiszem, hogy kiállná a törvényesség próbáját...... Ez menne szólóban is.

A lényegi megoldáshoz viszont kellene még tulajdonostársi támogatás is, félek, hogy az ellenérdekek miatt itt fog megakadni az ügymenet.

vestel # 2020.03.04. 06:31

Üdvözlök mindenkit.
Új társasházi lakást vásároltam, a vásárlás idején felszini parkolóhely már nem volt elérhető.
A beruházó először nem akarta a társasház tulajdonába adni a földterületet, de aztán mégis a társasház tulajdonába került.
Beruházó egyedül megalapította a társasházat, ahol használati jogot adott a parkolóhelyeket "megvásárló" tulajdonosoknak.Kiderült,hogy a parkolókra kivitelezőként szerződött Beruházó, és kivitelezési díjként szedte be a pénzt, külön szerződésben.
Jogosúlt vagyok területi igénnyel/ parkoló/ fellépni a társasház felé, hivatkozva, hogy a tulajdonostársak sem kaptak jogosultságot.Köszönöm.

drbjozsef # 2020.03.04. 05:44

Egészen pontosan ez volt a kérdés.

MajorDomus # 2020.03.03. 18:51

Csak nem ez volt a kérdés!

dr_Egyed_Zoltán # 2020.03.03. 05:33

A közös tulajdon megszüntetésének egyik módja lehet a társasházzá alakítás is, így nem zárható ki.

MajorDomus # 2020.03.02. 18:28

Ha tulajdonosok vagytok,akkor nem!

alacko # 2020.03.02. 17:34

Üdv!A kérdésem egy társasházzá nyilvánításról lenne.Szüleim kb 15éve elváltak.A házat közös megeggyezéssel használják,és amúgy megfelelnek a körülmények a tásasházzá nyilvánításhoz.De édesanyánk és mi gyerekek /40év felett/nem
szeretnénk ezt.Kérdésem,ha mi nem eggyezünk bele ez akkor is megvalósítható?Előre is köszönöm!

Szomorú örökös # 2020.03.02. 05:47

ragyasdezso

A demokrácia nem egyenlő a trollok anarchiájával!

Ez igaz, de ha nem adsz lehetőséget egy-egy lakónak még a lakógyűlésen sem, hogy a mondanivalóját tisztességesen el tudja mondani, akkor átmegy elégedetlenkedőbe, regisztrál Hapciusz vagy frozen néven és ide jön a Jogi Fórumra kattogni, hogy mekkora nagy gazember az ő közös képviselője. :-D

ragyasdezso # 2020.03.01. 19:03

Szomorú örökös
A demokrácia nem egyenlő a trollok anarchiájával! Az SZMSZ-ben meg lehet állapítani a határozatonkénti 2 perces felszólalást. "A szabályzatok megalkotásakor az adott szabályozási területet érintő jogszabályokra figyelemmel kell lenni, hiszen ellentétes szabályokat a társasház nem alkothat. Annak azonban nincs akadálya, hogy a jogszabályi előírásoknál szigorúbb normákat fogadjanak el, e tekintetben ugyanis kizárólag a tulajdonosi autonómia és az azonos tartalmú jogok egyensúlyának követelménye, mint korlát érvényesül." (Kúria Pfv. I. 20.284/2017.)

Kovács_Béla_Sándor # 2020.03.01. 17:05

Amíg senki nem támadja meg emiatt valamelyik határozatot, addig nincs baj. :) Azért biztosabb, ha benne van az SzMSz-ben ez a lehetőség.