Társasházak jogásza!


korrekt54 # 2021.04.30. 11:25

Azt írták alá, hogy kizárólagosan használhatom a területet. 30 lakásból 22-en írták alá. Egyébként nem tudná más használni, leülni egy sámlira esetleg, de akkor az én teraszom előtt ülne, belelátva a tányéromba. Tudom, hogy rosszindulat.

drbjozsef # 2021.04.30. 10:41

több lakó” és „aláírta” ?

Biztos kevesen, és nem a megfelelő papírt.

Ha az közös terület, és a közgyűlés nem adta a kizárólagos használatodba, akkor az közös. Mi a kérdés?

korrekt54 # 2021.04.30. 10:00

Tisztel Ügyvéd urak!

Társasházban lakom, egy földszinti lakásban, amelynek a terasza nincs elválasztva a 3m x 5m -es füves területtől. Az emeleti teraszoknak van korlátjuk, ezeknek a földszinti teraszoknak nem csináltak. A területet feltöltöttük földdel, gyönyörű bokrokat, sövényt ültettünk bele. Közös terület. Amikor elkezdtük a terület rendbehozatalát több lakó aláírta, hogy nyugodtan használjam a területet. Sajnos időközben egy lakó irigy lett, és hangsúlyozza, hogy közös terület, és nem használhatom. Ebbe a zsebkendőnyi amorf területbe több, mint 100.000.-Ft-ot öltem.

MajorDomus # 2021.04.28. 16:34

Mondjuk a központi kábelcsatornában behúzhatja.

Az tényleg alap,hogy (normális helyeken) működik a kaputelefon.

Azért arról lebeszélnélek, hogy saját költségeden cseréltesd ki a központot, mert legjözelebb a kapu cseréjével is rád fognak várni.
Miért nem rugdosod a közös képviselőt???

Szomorú örökös # 2021.04.27. 18:36

Ben10

A szakember azt mondta, hogy ilyen benti készüléket már nem lehet venni (2004-ben lettek cserélve) és mivel rendszeresen beázott a központi egység, ezért javítani sem lehet, mindenképpen cserélni kell.

Mindent lehet, mindenféle készülék kapható, csak kérdés, hogy van-e értelme...és ezen a téren egyet kell értsek a szakemberrel. Van az a hiba, amit már általában nem akarunk megjavítani, de ezzel nem rosszat, hanem épp jót szeretnénk a társasházaknak. Gondolom lejött számodra, hogy én pont szerelő vagyok, nem jogász. Az már más kérdés, hogy nem gondoltam, még itt is „dolgozni” fogok. :-)

Ha jól értem, akkor mindenképpen a lakógyűlésen kell megszavaztatni a cserét…Azt hittem, hogy egy társasházban alap dolog, hogy normál módon működik a kaputelefon.

Persze, alap dolog, de ha a többiek nem akarják a cserét, akkor a kisebb százalék ez ellen nem fog tudni mit tenni. Még az se megoldás sokszor, hogy felszereltetsz magadnak egy egy lakásos szettet, mert azt pl. csakis a saját lakásod áramával működtetheted, a közösségi áramra nem kötheted rá és hát ahhoz minden hozzá szükséges kábelt a lakásból le kell vinni a kapuhoz, mivel erre a közösségi hálózatot nem használhatod.

Ben10 # 2021.04.27. 17:56

Köszi a válaszokat! A kaputelefonnal nyitom az elektromos kaput, az a funkciója működik is. A szakember azt mondta, hogy ilyen benti készüléket már nem lehet venni (2004-ben lettek cserélve) és mivel rendszeresen beázott a központi egység, ezért javítani sem lehet, mindenképpen cserélni kell. Nem csak én nem hallom a készüléken keresztül a beszédeket, hanem más lakó sem.
Ha jól értem, akkor mindenképpen a lakógyűlésen kell megszavaztatni a cserét…Azt hittem, hogy egy társasházban alap dolog, hogy normál módon működik a kaputelefon.

MajorDomus # 2021.04.27. 17:45

Magyarul: a központnak és a lakáskészüléknek kompatibilisnek (frekvencia) kell lennie egymással.

A kedvencem,mikor kihal Málcsi néni,az új tulaj felújitja a lakást,megveszi a legújabb olasz csodát kputelefonkészüléknek,aztán telefonál nekem,hogy csináltassam meg,mert nem tudnak hozzá bejutni.

A kérdés az,hogy a kaputelefonnal nyítod e az elektromos zárat a lakásból??

Ha nem, felesleges a csere a mobiltelefonok korában,lesétálsz és beengeded a vendéget.

Ha igen,akkor Sz.örökösnek van igaza,és a lakáskészüléked is rossz.

Azt ugyanis nem tudom elképzelni,hogy másik 5 tulaj is szalad ajtót nyítni a vendégnek 1 éve.

Szomorú örökös # 2021.04.27. 17:08

Ben10

minden évben jeleztük a lakógyűlésen, hogy nem működik a kaputelefon megfelelően (nem hallani semmit benne; ha esik az eső, fúj a szél, akkor egész nap hangosan zenél). Megnézettük szakemberrel és nem a lakáson belüli telefonnal van probléma, hanem a külső központi egységgel. Mit lehetne tenni?

Ez nem jogi probléma elsődlegesen. Azzal a szakemberrel meg kellett volna javíttatni, számlát kérni róla a ház részére és közös költség fizetésekor ezt benyújtani a közös képviselő felé (magad uram, ha szolgád nincs). Egy kisebb javítás elvégzéséhez nem szükséges lakógyűlés.

A teljes csere nyilván már más kérdés, mert az nagyobb beruházás, ahhoz közgyűlési döntésre van valószínűleg szükség, az pedig az általad leírtak alapján nem lesz egyszerű.

Egyébként az a gyanúm szakemberként a leírás alapján, hogy van ott a lakáskészülékekkel is gond. Ha pedig cserére kerül sor, akkor tök mindegy, hogy a lakáskészülék jó, cserélni kell mindenképpen, mert minden rendszer többnyire kizárólag csak a sajátjával működik.

Ben10 # 2021.04.27. 16:59

Tisztelt Fórumozók!

Olyan problémám lenne, hogy 3 éve lakunk egy 6 lakásos társasházban és minden évben jeleztük a lakógyűlésen, hogy nem működik a kaputelefon megfelelően (nem hallani semmit benne; ha esik az eső, fúj a szél, akkor egész nap hangosan zenél). Megnézettük szakemberrel és nem a lakáson belüli telefonnal van probléma, hanem a külső központi egységgel. Mit lehetne tenni? Lehet jogi lépéseket tenni? Sajnos a szavazásokon a felső 3 lakásnak kisebb szavazati joga van, mert a tető miatt kisebbek a lakások…

Köszönöm a válaszokat előre!

matthiasi # 2021.04.11. 18:53

Jogi úton kérhetek a TH-tól kompenzációt?

kérdezi J..
Nem, csak az akadályozótól... a klántól, a falkától, de nem fogja kárpótolni az tuti !

matthiasi # 2021.04.11. 18:47

A munka napján a legnagyobb testü és hangú szomszéd és családja elállta a munkások útját, nem engedte be öket az épületbe. Arra hivatkozott, hogy itt az övé a legnagyobb tulajdoni hányad és ö nem engedélyez semmit.

Jól kibabrált a Júliával az a legnagyobb testű tulajdonos társ.

Kártérítést kell kérni !! Igaz az útrögös, de bele kell kezdeni.

Legközelebb úgy gondolom rendört fogok akkor hívni.
Nem rendőr kell hanem a jegyzőhöz birtok háborításért jogorvoslat és akadályoztatásért másutt jogorvoslat.

Amúgy kérdés megéri e lakni olyan társasházban ahol ilyen előfordulhat ??

Julia82 # 2021.04.11. 14:24

Kedves drbjozsef,

Köszönöm a segítséget! Igen, valódi társasház. Van társasház alapító okirat (ebben van felsorolva mi közös, illetve a tervrajzon is jelölve van), osztatlan közös tulajdon, a lakásoknál mindenki külön tulajdonos, pl. a lakcímkártyánk szerint is mi vagyunk a fsz. 2.

Legközelebb úgy gondolom rendört fogok akkor hívni. A kérdés, hogy ök hogyan állnak majd ehhez .....

drbjozsef # 2021.04.11. 13:59

Julia82,

Ez egy tényleges társasház, van közös tulajdon, alapító okirat, a lakások külön albetétek, külön tulajdonosokkal?
(a leírásodból úgy hiszem igen, de fontos kérdés, csak azért kérdezem).

A társasház nyílászárói mindig (de jellemzően legalábbis) a külön tulajdonokhoz tartozik, felújítása, cseréje a lakás tulajdonosára tartozik.

Egyesek szerint a homlokzati nyílászárók a társasházé, de szerintem ez téves (pláne, ha az AO felsorolásában nincsenek benne), ezek cseréjébe a társasház nem, legfeljebb a települési önkormányzat szólhat bele, a településképi helyi szabályok alapján.

  1. szerintem igen.
  2. szerintem igen.
  3. A társasháztól szerintem nem. Felszólíthatod a kár okozóját annak megtérítésére, a nagyhangú lakótársat, hiszen ő akadályozta meg a munkát. Ha nem fizeti ki, fizetési meghagyást bocsáttathatsz ki ellene, aminek ha ellentmond, polgári perben követelheted tőle a kár összegét.
Julia82 # 2021.04.11. 10:16

Üdv,

6 lakásos társasházban külsö nyílászárókat cseréltettünk (volna). Bár a társasházi okiratban nem szerepel az ablak-ajtó mint közös tulajdon, mi akkor is ugyanolyan stílusúakat vettünk mint ami volt, csak biztonságosabbakat (sajnos betörés történt nálunk a gagyi bejárati ajtó közremüködésével). Kiírtuk egy héttel elötte az üzenöfalra és minden postaládába bedobtunk egy felhívást. A munka napján a legnagyobb testü és hangú szomszéd és családja elállta a munkások útját, nem engedte be öket az épületbe. Arra hivatkozott, hogy itt az övé a legnagyobb tulajdoni hányad és ö nem engedélyez semmit. A munkásaim elmentek, mert nem akartak tettlegességet. A vita során beszéltem a közös képviselövel aki azt mondta, hogy ö ebben nem foglal állást, egyezzek meg a szomszéddal és hogy most nem is lehet gyülést összehívni, így csináljak amit akarok.

  • Idöben, megfelelöen szóltam a munkálatokról?
  • Ha a TH papírokban nem szerepel az ajtó-ablak, viszont az adásvételimben szerepel a lakáshoz tartozó x-y ablak-ajtó akkor jogom van kicseréltetni öket TH szavazás nélkül?
  • Anyagi kár ért, a cég megtagadta a kialakult helyzet miatt a beépítéseket és így a garanciát is. A nyílászárókat magamnak kell elhoznom valahogy és mással beszereltetni. Plusz a kiszállás díját is ki kell fizetnem most nekik. Kb. 200-300 ezer forint kár ért az idökiesés mellett. Jogi úton kérhetek a TH-tól kompenzációt?

Köszönöm!

laci100 # 2021.03.30. 18:20

Utánanéztem: Ha egyszerű bejelentéssel fog történni az építés, akkor nem kell sem használatbavételi engedély, sem tudomásulvételi eljárás. Hanem hatósági bizonyítvány kell. Mindez az 5. pontban olvasható: https://epitesijog.hu/…e-2019-10-24

Kérdés: Egyszerű bejelentés (és hatósági bizonyítvány) nélkül nem szabad építeni? Azért gondolom, hogy szabad, mert:
Társasházi közös tulajdonban lévő raktárhelyiségekben történne az építés, néhány ablak, ajtó, WC létesítés, semmi több. Komfort nélküli, egyszerű lakás kerülne kialakításra, minimális költségvetéssel. (A létrejövő lakás meg fog felelni a szabályoknak.)
Szerintem a társasház a saját helyiségeiben mindezt - egyszerű bejelentés (és hatósági bizonyítvány) nélkül - megteheti. Vagy nem?
Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2021.03.30. 06:21

Nem is azzal lesz ott a probléma. Hanem azzal, hogy önálló lakás. Bár ha nem veszik külön albetétre... Nekem nem tetszik.

drbjozsef # 2021.03.30. 05:19

laci100,

Feltételezem építési engedély vagy egyszerűsített bejelentéssel végeztétek a munkálatokat. Előbbi esetén használatbavételi engedélyt, utóbbi esetében tudomásulvételi igazolás kell.

A hatósági bizonyítványt sose hívták használatbavételi engedélynek, az két teljesen külön dolog.

A módosított AO bejegyzése nyilván meg fog történni, annak az a feltétele, hogy az ügyvéd ellenjegyezze, a földhivatal az nem építési hatóság, ez megint két teljesen külön dolog. Ha szabálytalanul épült a lakás majd megbüntet a kormányhivatal.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.03.29. 19:55

Én nem értem.

laci100 # 2021.03.29. 19:26

Kedves Hozzáértők!

Szükség van-e hatósági bizonyítványra (használatbavételi engedélynek hívták régebben) az alábbi esetben?

  1. Társasházi közös tulajdonban lévő raktárhelyiségek átépítésével a társasház létrehoz egy lakást. A lakás továbbra is marad társasházi közös tulajdonban. (tehát külön albetét (külön tulajdoni lap) létrehozása nem történik)
  2. Ezt a lakást beírjuk az alapító okiratba (társasházi közös tulajdonként). Az alapító okiratot és annak földhivatalba történő beadását a közgyűlésen az összes létező tulajdonos igen szavazattal elfogadja.
  3. Az alapító okiratot a társasház beadja a földhivatalba.

Kérdés: Hatósági bizonyítványt is be kell adni a földhivatalba? Vagy anélkül is elfogadja a földhivatal az alapító okirat módosítását?

Nagyon köszönöm a választ, előre is.

andrea722 # 2021.03.24. 14:29

Tisztelt drbjozsef!
Na, így már világos. Értem.
Köszönöm!

drbjozsef # 2021.03.24. 14:23

közös tulajdon tekintetében a tulajdonjog

Nem értem : a közös tulajdon azért közös tulajdon társasháznál, mert annak a tulajdonjoga a társasházé. Nem tartozik az albetétek tulajdonosaihoz. Legfeljebb használhatják.

Nézd, egyszerűsítsük le :

  1. Ha két tulajdonosnál az egyiknek nagyobb a külön tulajdoni hányada, akkor az többségi tulajdonos, főszabály szerint az ő szavazata fog dönteni az egyszerű többséget igénylő kérdésekben. Pont. Mindegy mennyivel több, meg mi tartozik kihez a "közös"ből.
  2. Ha a Tht. szerint működtök, akkor SZMSZ kell : Tht.13.§.
andrea722 # 2021.03.24. 13:44

Tisztelt drbjozsef!
Na, mostmár végképp nem hagy nyugodni a dolog. Ha az van az AOI-ban, hogy a " közös tulajdon tekintetében a tulajdonjog az egyes lakások mindenkori tulajdonosait a B fejezetben a külön tulajdonban lévő felsorolásnál feltüntetett hányadrész alapján illetik meg. A közös tulajdonból az eszmei hányadok a külön tulajdont képező albetétnek a teljes külön tulajdont képező alapterülethez viszonyított arány alapján lett meghatározva. A B fejezetben az egyik külön tulajdon 99, a másik 53 négyzetméter, akkor szerintem 651/1000 és 349/1000 arányban kellett volna meghatározni a külön tulajdonból megillető hányadokat és nem 1/2-1/2 arányban. Jól gondolom?

andrea722 # 2021.03.24. 12:46

Na, most akkor sz...r az alapító okirat, mivel nem a külön tulajdonok arányában határozta meg a közös tulajdont??? Nem én írtam, hanem ügyvéd.

andrea722 # 2021.03.24. 12:44

Tisztelt drbjozsef!

1. sz lakás 1/1 tul hányadban külön tulajdon, a közös tulajdonból hozzá tartozó 1/2 tul. résszel,
2.sz.lakás: 1/1 tul hányadban külön tulajdon, közös hozzá tartozó 1/2 tul résszel

Konkrétan ez van az AOI-ban, összesen 2 tulajdonos van.

Szóval még mindig kérdés az SZMSZ, hogy 6 lakásosnál kisebb társasháznál kell-e, ha igen akkor hogy a fenébe oldjam meg?

A választ köszönöm.

drbjozsef # 2021.03.24. 12:20

Hogy számoltad ki az 1-1-et?

A közös tulajdon nem lehet 1/2-1/2. Hiszen az EGY. Úgy érted, a használata? Az más, nem érdekel senkit.

Mi van abban az AO-ban PONTOSAN? Albetétek? Hányadok?