Társasházak jogásza!


andrea722 # 2021.03.24. 12:13

Tisztelt drbjozsef!

Köszönöm a választ. A külön tulajdon 2/3-1/3. A közös tulajdon 1/2-1/2 arányban van meghatározva, tehát a szavazati arány 1-1. Ha egyszerűen nem lehet a másik tulajjal megegyezni, akkor írassak egy SZMSZ-t, aztán ha nem tetszik neki, akkor forduljon bírósághoz? Vagy mit csináljak??? Mert ugye az SZMSZ kéne...

drbjozsef # 2021.03.24. 12:01

Egyébként az üzleti célú működést nem tilthatod meg, kivéve, ha szerencsejátékhoz vagy erotikus szolgáltatáshoz kapcsolódik. Benne van a Tht-ben. Miért eszerint működtök, ha el sem olvastátok?

drbjozsef # 2021.03.24. 11:59

Tht. 14. § (1) A szervezeti-működési szabályzatot a közösség az alakuló közgyűlésen - de legkésőbb az azt követő hatvan napon belül megtartott közgyűlésen - az összes tulajdoni hányad szerinti legalább egyszerű szavazattöbbségű határozatával állapítja meg.

Hatvan napon BELÜL kellett volna.

Ha van alapító okirat, akkor meg vannak határozva külön- és közös tulajdonok, ezek arányai, a tulajdoni hányadok.

Az egyszerű többséget igénylő kérdésekben a 4/5 (vagy amire szabályozva lett az AO szerint a közös részek függvényében, de feltételezem, jóval több mint 1/2) tulajdoni hányaddal rendelkező tulajdonostárs lényegében egyedül dönthet.

Ha ez a kisebbségi tulajdonos lényegi és jogos érdekét sérti, bírósághoz fordulhat.

andrea722 # 2021.03.24. 11:25

Igen, bejegyzett társasház, amire a TH törvényt alkalmazzuk az AOI szerint. Nincs még SZMSZ.( eltelt az alapítástól 60 nap, amit a Th tv. előír, ha jól tudom)
A kérdés igazából arra irányul, hogy mi van abban az esetben, ha nem tudunk megegyezni az SZMSZ-ben? (pl. nem szeretném, hogy a közös tulajdont, amire kizárólagos használati jogot kapott üzleti céllal használja) Ezek a kérdések nincsenek szabályozva az alapító okiratban. Egy SZMSZ megszavazásánál ebben az esetben az egyszerű többség 2 fél esetén kizárt.
Mi van abban az esetben, ha nem lesz SZMSZ? Úgy tudom, hogy ezért bírságolhatnak is.

Köszönöm.

drbjozsef # 2021.03.24. 11:18

"Az alapító okirat szerint"

Ez egy elfogadott, bejegyzett AO? Tehát ez már jogilag is társasház? Vagy még csak tervezet ez is?

andrea722 # 2021.03.24. 11:03

Tisztelt Szakértők!
Az alábbiakban kérnék segítséget:
Megvásároltam egy ingatlan 4/5 rész tulajdonjogát X-től. Az ingatlan nyilvántartás szerint 4/5 rész X-é-1/5 rész Y-é. Mivel konkrétan nem volt meghatározva, hogy mit takarnak a tulajdoni hányadok, így a volt tulajdonosok úgy döntöttek, hogy társasházat alapítanak, így tisztázzák a kérdést, hogy a 4/5 részt eladni szándékozó X pontosan meg tudja mondani, mit takar konkrétan az ő tulajdona, de ezen 2 éven keresztül nem tudtak megegyezni, mert Y mindent is szeretett volna ingyen a másik részéből ajándékba ( rokonokról van szó).
Lényeg, hogy mivel sürgős volt részemről a vétel, így megvettem az ingatlant X-től azzal a feltétellel, hogy utána megoldjuk a társasház alapítást és a megosztást. Hozzá kell tenni, hogy olyan céllal vettem meg, hogy a tulajdonom marad, viszont holtig tartó haszonélvezet lesz rajta alapítva egy harmadik személynek. Erről Y tulajdonos is tájékoztatva lett. Ezzel eddig rendben is lenne minden, megtörtént az alapítás, az adásvétel, a haszonélvezeti jog alapítása, földhivatali bejegyzés megtörtént, a közös tulajdon egy részére Y kizárólagos használati jogot kapott. A mi részünk lakás célú, a másik rész nem lakás céljára szolgáló ingatlan.
Az alapító okirat szerint a társasházi törvényt alkalmazzuk a társasházra. Ilyen feltételeknél kell-e SZMSZ? Ha igen, kinek van szavazati joga az SZMSZ létrehozásánál: a tulajdonosnak vagy a haszonélvezőnek? Az SZMSZ létrehozásával kicsúsztunk a jogszabály által előírt 60 napból, mivel az Y nevű másik tulajdonostárssal megegyezni nem lehet, mindig van valami egyéb kívánsága, ami a mi érdekeinket és az alapító okiratban foglaltakat is sok esetben sértené, de hát valahogy le kellene ezt szabályozni egy SZMSZ-ben. Lassan ott tartok, hogy bírósághoz fordulok, mint tulajdonos akár a haszonélvezővel együtt és kérem a társasház megszüntetését és az ingatlan vázraj alapján való megosztását.
Kérdés:
Mi van abban az esetben, ha nem tudunk megegyezni az SZMSZ-ben? (pl. nem szeretném, hogy a közös tulajdont, amire kizárólagos használati jogot kapott üzleti céllal használja) Egy SZMSZ megszavazásánál ebben az esetben az egyszerű többség 2 fél esetén kizárt.
Mi van abban az esetben, ha nem lesz SZMSZ? Úgy tudom, hogy ezért bírságolhatnak is.
Valami kézzel fogható tanácsra lenne szükségem.
Köszönöm.

Szomorú örökös # 2021.03.21. 14:42

MajorDomus

Ja,hogy a hivatásos kezelő és a takaritó 75 ezer ft többletköltséget jelent és ezt össze kell adni,meg 3000 ft-al emelni kell a közös költséget??

Sokan ebben a pillanatban azt gondolják - van itt a fórumon is ilyen beírogató - hogy a közös képviselő gazember és saját zsebre dolgozik. De hát hogyne dolgozna a saját zsebére? Elvégre azért vállalta el a házat, hogy pénzt keressen vele, vagy mifene. :-)

MajorDomus # 2021.03.21. 11:33

Ez igaz is.

De én már nem megélhetési közös képviselő vagyok,akinek azon múlik a vasárnapi ebédje hogy megkapja ezt a 48 albetétes házat havi 45 ezer ft díjazásért.

Eddig nmaguk takaritottak,ezt -is- unták meg. Ja,hogy a hivatásos kezelő és a takaritó 75 ezer ft többletköltséget jelent és ezt össze kell adni,meg 3000 ft-al emelni kell a közös költséget??

Na,ezek a cirkuszok nem hiányoznak nekem.

Szomorú örökös # 2021.03.21. 05:37

MajorDomus

A képviselő a házban lakik,havonta be kell csengetni,elveszi a pénzt,és egy kockás füzetben kell aláirni a befizetést....Persze hogy nem vállalom el.

Pedig innen szép felhozni a házat! :-)

MajorDomus # 2021.03.20. 19:57

Ma keresett meg egy társasház. A képviselő a házban lakik,havonta be kell csengetni,elveszi a pénzt,és egy kockás füzetben kell aláirni a befizetést....

Úgy sejtik nem egészen szabályos a működés ezért keresnek engem...

Öt éve nem volt közgyűlés,
bankszámla nincs....

2021 van.....

Persze hogy nem vállalom el.

MajorDomus # 2021.03.20. 19:52

Jaaaaj.

drbjozsef # 2021.03.19. 07:42

Khatryn,

Egyszerűen kérd meg a közös képviselőt, hogy mutassa meg a határozatok könyvében, melyik közgyűlési határozattal szavaztátok meg ezt a befizetést. Ha van ilyen, aszerint be kell fizetned.

De bármilyen pénzt kiadsz, kérj róla legalább nyugtát.

Ennyi erővel 5 évre visszamenőleg milliókat is követelhetne tőled, hiszen nem tudod igazolni, hogy bármit is befizettél volna évek alatt.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.03.19. 07:40

Az a kérdés, mennyiről van közgyűlési határozat. A többi felesleges duma.

Khatryn # 2021.03.19. 07:24

groszfater@gmail.com

Miért lennék szórakoztató?
Segítséget szeretnék kérni ezért írtam!

groszfater@gmail.com # 2021.03.19. 07:06

Nem nem!A pénzt a képviselőhöz kell beadni és erről semmi nyugtát nem kapunk
Te most azt hiszed, hogy szórakoztató vagy(?)

Khatryn # 2021.03.19. 06:51

Én is ezen az állásponton vagyok,mert egyedül nevelem a lányaimat és a legkisebb ráadasul fogyatékos!Nekem nem folyik be a kasszába annyi,hogy én ezt is tudjam fizetni

Szomorú örökös # 2021.03.19. 06:48

Khatryn

A pénzt a képviselőhöz kell beadni és erről semmi nyugtát nem kapunk

Én így egy huncut ganyi vasat se adnék neki, az tuti.

Khatryn # 2021.03.19. 06:44

Nem nem!A pénzt a képviselőhöz kell beadni és erről semmi nyugtát nem kapunk

groszfater@gmail.com # 2021.03.19. 06:38

Nincs félre értve semmi,mert a 18 lakótól akarják ezt a plussz 18 ezer forintot beszedni!
Beszedni?! Mi az,hogy beszedni, esetleg számla-számra fizetni, utalni(?)

Khatryn # 2021.03.19. 06:36

Külső szigetelés, színezés a lépcsőházban teljes festés plussz nyílászárók cseréje megtörtént!Tető rendbe téve!A kölcsönt csak a külső szigetelésre fizetjük!De ez mind levonásra kerül minden hónapban és így is ennyi pénz van a számlánkon!

Szomorú örökös # 2021.03.19. 06:30

Khatryn

Teljes felújítás már megtörtént a házon és így is hogy minden fizetve van belőle ennyi a plussz összeg!

Csak nincs, mert azt írtad, hogy kölcsönt is fizettek a közösből.

A jegyzőkönyvbe sajnos eddig nem volt betekintésem,"lehet nem is lehet",hogy ott rögzítve van-e

Nem kell mindjárt összeesküvés elméleteket gyártani szerintem. Előbb győződj meg róla, utána lehet csak bárkit is támadni. De egy biztos, ha meghatalmazol valakit, az simán szavazhat helyetted is a közgyűlésen.

Khatryn # 2021.03.19. 06:24

Teljes felújítás már megtörtént a házon és így is hogy minden fizetve van belőle ennyi a plussz összeg!

Nincs félre értve semmi,mert a 18 lakótól akarják ezt a plussz 18 ezer forintot beszedni!

A jegyzőkönyvbe sajnos eddig nem volt betekintésem,"lehet nem is lehet",hogy ott rögzítve van-e!

Szomorú örökös # 2021.03.19. 06:07

Khatryn

a tavalyi évet is kb.4.5 millió plusszal indítottuk ami a számlánkon volt

Felújítási alap? Vagy ez a pénz abban van? Arra vigyázzatok, mert bármikor beüthet egy nagyobb probléma és akkor nem kell zsebbe nyúlni. Jó dolog, ha ennyi tartalék van egy ház számláján, ne akarjátok elkölteni könyvelőre meg takarítóra. De mondom, nekem egy kicsit soknak tűnik az a havi 18 ezer, sántít ott valami. Biztos nem értettetek félre valamit? Nem lehet, hogy ezt az összeget az összes lakótól szeretné beszedni és a lakásonkénti összeg jóval kisebb? Úgy már azért hihető.

Meghatalmazást papír formában nem láttunk eddig,csak szóbelit!

Ebben leginkább MajorDomus tud neked jó tanácsot adni, ő profi házkezelő.
Én laikusként úgy gondolom, hogy a szóbeli is érvényes lehet, ha azt a jegyzőkönyvben rögzítik.

Khatryn # 2021.03.19. 05:53

Közüzemi díjak,szemétszállítás,biztosítás és a kölcsön van belőle fizetve!De a tavalyi évet is kb.4.5 millió plusszal indítottuk ami a számlánkon volt!

Meghatalmazást papír formában nem láttunk eddig,csak szóbelit!

Szomorú örökös # 2021.03.19. 04:50

Khatryn

a közös költséget rendesen fizetem minden hónapban!A közös képviselő még ezen felül minden lakótól plussz 18000 forintot akar beszedni könyvelői díjnak és takarításra

Hát tudjuk mi azt, hogy mennyi a közös költség és abból mire futja? Ha egy kicsit több infót osztanál meg velünk erről, akkor lehet könnyebb lenne választ adni rá. Még úgy is, hogy az a 18 ezer forint kicsit soknak tűnik.

egy közgyüllésen érvényes-e a szavazat,ha 1 ember 3 ember helyett szavaz

Ha érvényes meghatalmazása van a másik kettőtől, akkor simán.