Társasházak jogásza!


Szomorú örökös # 2021.05.27. 18:13

drbjozsef, korrekt54

Ezzel kapcsolatban még régebben megtudtam, hogy majdnem mindenről lehet írásban dönteni, kivéve a képviselőváltás és az éves beszámoló elfogadása. Innen kezdve aki ezért a két dologért akar írásbeli szavazást, az eleve halott ötlet. Sajnos tök mindegy, hogy hol tartják a közgyűlést, jelenleg nem lehetséges a megtartása, mert külön rendeletet hoztak erre és mivel a veszélyhelyzetet őszig meghosszabbították, így sajnos még érvényes. Én is szívok emiatt, mert a komolyabb munkákról sok helyen ezért nem tudnak dönteni.

drbjozsef # 2021.05.27. 10:59

korrekt54,

Az egyesületes topikba tette ezt be szomorú örökös :

Mivel a Kormányrendelet hatályos rendelkezései is lehetőséget adnak a tulajdonostársak 1/10-ének írásbeli kezdeményezése alapján a veszélyhelyzet ideje alatt az éves elszámolás és a következő évi költségvetés elfogadására", a gyakorlatban több olyan esetet ismerünk, ahol ezen próbálkozás törvényessége megbukott és a társasházkezelőt megbüntették az ilyen próbálkozásért. A rendelet ugyanis kimondja, hogy az éves költségvetésről csak a veszélyhelyzetet követő 90 napban dönthet a közgyűlés, mely amíg nem hívható össze személyesen és annak elektronikus formája egyáltalán nincs itthon kitalálva, addig ezt nem tudja megtenni.

https://www.tht.hu/index.php?…

korrekt54 # 2021.05.27. 08:48

Segítséget szeretnék kérni!
30 lakásos társasházban lakom, a közgyűléseket a ház kertjében szoktuk tartani, ahol a székeket kirakva 2 méteres távolságra egymástól, a szabad ég alatt megtartható-e a közgyűlés.
Balatoni társasházról van szó, minden évben így szoktuk a kertben megtartani az összejövetelt!
Szerettem volna Bék Ágnestől ezt megkérdezni, de sajnos csak postafiókos levelezési címet ad meg, telefonon pedig elérhetetlen.
Köszönöm az esetleges válaszokat!

MajorDomus # 2021.05.09. 17:52

Nem tér ki. "Mindenféle gyülekezés tilos" cimszó vonatkozik rá.
Amit leírtál,az helyes.

Nem kell pénzt rábízni a továbbiakban,de a kört be kell zárni. Egy irásbeli szavazáson váltsátok le és pont.

drbjozsef # 2021.05.09. 16:42

(őszintén szólva azt nem tudom, mennyire részletes a vonatkozó vészhelyzeti korlátozás, és kitér-e a társasházak és lakásszövetkezeteken kívül általában is közös tulajdonokra. Ha igen, akkor persze aszerint kell eljárni)

drbjozsef # 2021.05.09. 16:41

Nincs társasház, nincs közgyűlés, nincs közös képviselő. Hiába hívjátok a közösséget társasháznak, közgyűlésnek a lakógyűlést, közös képviselőnek az eljáró tulajdonostársat. Nem tartoztok a Tht. alá, az ott definiált "társasház", Közgyűlés", és "közös képviselő" nem vonatkozik rátok.

Ez egy osztatlan közös tulajdon, amit a Ptk. vonatkozó szabályai szerint kell üzemeltetni.

Szerintem a vészhelyzeti szabályok sem vonatkoznak rá. Ne fizessetek semmit az illetőnek, mindenki járjon el a saját ügyében maga, a házat érintő közös döntésekben a Ptk. szerinti egyszerű többséggel szavazhattok, azt bárki végrehajthatja, végrehajtathatja.

Leváltani sem kell. Nem kell vele foglalkozni többet.
Kivéve, ha határozatot hoztatok írásban arról, hogy ő intézi az ügyeket. Ez esetben a többség ezt megszavazhatja, hogy megvonja. Egyszerű többség, a Ptk.-ban nincs előírt formája, a vészhelyzeti személyes gyűlés nem lehetséges (nem a társasházakra vonatkozó, az általános szerint), de online is megtartható, ha utána írásba is foglaljátok.

Kicsi Sára # 2021.05.09. 16:20

Szomorú örökös

Válaszodat köszönöm, de azért még várok szakértői véleményt is.

Azt írod még nem lehet közgyűlést tartani. A tegnapi lakógyűlést onlone tartottuk( és mint írtam nem vagyunk Th), az elfogadott és az ott hozott határozatok érvényesek. Írásbeli szavazás nem volt.

Szomorú örökös # 2021.05.09. 14:58

Kicsi Sára

a pénzügyekről hiába kérdeztük, midig másról beszélt.....arra az elhatározásra jutottunk, hogy visszavonjuk tőle a megbízást.....közölte, hogy az nem lesz olyan egyszerű, mert az Ő leváltásának komoly személyi feltételei vannak.

Én nem jogász vagyok, laikus a véleményem, de szerintem lebegtessetek meg neki egy esetleges feljelentést és ott majd büntetőjogi feltételei lesznek a dolognak. Nem biztos, hogy ő azt simán bevállalja. Mivel nem vagytok még társasház, így nem tudom sajnos - majd az okosabbak elmondják - hogy a jegyzőhöz fordulhattok-e törvényességi eljárás ügyében.

Egy biztos, közös képviselőt leváltani, újat választani most a veszélyhelyzet idején, amikor nem lehet még mindig közgyűlést tartani, bizony tényleg nem egyszerű dolog.

Kicsi Sára # 2021.05.09. 14:27

Tisztelt Ügyvédek!

Tanácsot szeretnék kérni, az alábbi ügyben honnan kaphatunk segítséget.

Adott egy 5 lakásos társasház,- ami hivatalosan még nem alakult meg, mivel a tulajdonosok nem tudnak egyezségre jutni.

Ebből adódóan a "közös képviselő" a tulajdonosok által választott tulajdonos, akinek bizalmat szavaztunk. Sajnos hiba volt. 12 éve nem tudjuk, hogy mennyi pénzünk van, mire költ. Tegnap tartott egy lakógyűlést, de a pénzügyekről hiába kérdeztük, midig másról beszélt.
Ezért arra az elhatározásra jutottunk, hogy visszavonjuk tőle a megbízást.
Mire azt közölte, hogy az nem lesz olyan egyszerű, mert az Ő leváltásának komoly személyi feltételei vannak.
Kérdésem, hogy egy osztatlan közöstulajdonba lévő ingatlan esetében milyen feltételekkel bízhatunk meg bárkit közös ügyeink intézésével?

Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm.

Zoltanuss # 2021.05.07. 17:42

teljesen újra kellene vakolni, festeni az egész szobát a kialakult penész miatt, ami százezres költség lenne.

Inkább több százezer lesz az !!

Kovács_Béla_Sándor # 2021.05.06. 05:38

Kérj birtokvédelmet a jegyzőtől. (Még véletlenül se mondj neki olyat, hogy lehet, hogy már egy éve fennáll a helyzet.)

Krsztian # 2021.05.06. 05:06

Üdvözletem,

Az alábbiakban kérnék segítséget: hónapok óta valamilyen enyhe csöszivárgás van a felsö szomszédnál és ha itthon van (ritka, külföldön dolgozik), használja a kádját, akkor ellezd beázni a nappalink. Többször szóltam neki, de azt mondja, szóljak a közös képviselönek. Sajnos hónapok óta szólok neki, írásban is jeleztem a dolgot, de nem csinál semmit, nem reagál. A szomszéddal próbáltam megbeszélni, hogy én hivatnék valakit a saját költségemen aki legalább megnézné a dolgot, de nem engedi, csak a közös képviselö által felfogadott embereket enged be a lakásába.
Mit tudok jogilag tenni? Hogyan eröszakolhatom ki a beázás elhárítását? Milyen módon tudok kompenzációt, javítást kérni (van saját biztosítása, illetve van TH biztosítás is). Az általam hívott szakember szerint teljesen újra kellene vakolni, festeni az egész szobát a kialakult penész miatt, ami százezres költség lenne.

Köszönöm!

drbjozsef # 2021.05.02. 19:09

MD,

Akkor mehet. Feltéve, hogy az egész kert nem 18nm.

Sz.ö.,

Mi a baj vele? A 280ezer szerintem több, mint a 100ezer.

MajorDomus # 2021.05.02. 17:39

15 m2.....

drbjozsef # 2021.05.01. 17:46

korrekt54,

csinálnia kell a társasháznak nekem is korlátot.
Igen, ezt kérheted, ha máshol is van. Ha nem szavazzák meg, természetesen neked is lehetőséged van jogorvoslatot kérni.

A növényzetet pedig kifizettetem, 280.000.-Ft számla van róla.
Igen, ezt is kérheted, bár én elhajtanálak vele. Nem kérte senki, nincs róla határozat, hogy azt oda kell tenned, és akkor a társasház kifizeti. Így jártál. Kiszedheted, és beviheted a lakásba, vagy eladhatod.

És a magam részéről MD-vel sem értek feltétlen egyet : ha ez a közös kertnek csak egy kis részét érinti, és bőven marad a többi lakónak is pihenésre, játékra hely, akkor igaza van, nem sértené különösebben a kisebbség érdekét a kizárólagos használati jogod. De ha ez a terület a kert nagyobbik része, és jelentősen korlátoznád annak használatát, akkor azt a határozatot sikerrel támadhatná meg szerintem.

Szomorú örökös # 2021.05.01. 05:48

Korrekt 54

Ebbe a zsebkendőnyi amorf területbe több, mint 100.000.-Ft-ot öltem.

V.S.

A növényzetet pedig kifizettetem, 280.000.-Ft számla van róla.

Most akkor melyik összeg jár közelebb a valósághoz?
Egyébként az emeleti erkélyeknél nyilván szükséges a terasz, mert szimpla balesetvédelem. A földszinten erre mi szükség is volna? De a közös terület attól még közös terület marad. A helyes megoldást MajorDomus írta „2021.04.30. 20:20”-kor, sőt drbjozsef is ugyanezt leírta neked már korábban, „2021.04.30. 13:36”-kor. Igaz azután rendszeresen fizetni kell a használatáért a közösbe, viszont hiába irigykedik a lakó, nem fogja tudni megtámadni. Nagy valószínűséggel ingyen nem lesz a tiéd csak azért, mert a te erkélyed előtt található az a rész és te gondoztad egy jó ideje.

matthiasi # 2021.05.01. 02:53

Az azért látszik, hogy ez a magát korrektnek nevező kérdező nem akar fizetni !
Magyarul potyán használná a közöst !!

MajorDomus # 2021.04.30. 18:20

Korrekt 54

Egyszerűbb a helyzet mint gondolnád.

Beadványt intézel a közös képviselőhöz,hogy az általad preferált területet kizárólagosan szeretnéd használni,ezért a mindenkori közös költséget a 15 m2 után befizeted a társasház számlájára. Ha ezt egyszerű többséggel megszavazzák és a "kizárólagos használat díja" bekerűl a költségvetésbe,onnantól sima az ügy.
A nyűgös szomszéd eltolhatja a biciklit.

Zsubi1 # 2021.04.30. 18:16

Köszönöm szépen a válaszát!

MajorDomus # 2021.04.30. 18:15

Természetesen,egyszerű többséggel.

Zsubi1 # 2021.04.30. 16:51

Tisztelt Ügyvéd urak!
Az alábbi problémámra keresnék megoldást.
Adott egy társasház 5 tulajdonossal.

Közös osztatlan területre szeretnék elhelyezni egy mobilgarázst, 90.5% beleegyezésem van viszont az egyetlen tulajdonos aki nem egyezik bele 9.5% tulajdon részesedéssel rendelkezik, szeretném kérdezni önöktől hogy egy szavazóképes közgyűlésen megszavazhatják nekem ezt valahogyan?
Vagy bármiféle megoldás lehet rá?

Köszönöm Szépen!

korrekt54 # 2021.04.30. 13:08

KöszönömAkkor úgy, mint a többi lakó erkélye, ugyanúgy csinálnia kell a társasháznak nekem is korlátot. Az legalább 500.000.-Ft, ha ugyanolyan lesz, mint a többieké. A növényzetet pedig kifizettetem, 280.000.-Ft számla van róla.

drbjozsef # 2021.04.30. 11:37

Hogy ő mit tehet?

Hát használja a közös kertet, pont úgy, mint te vagy bármelyik másik lakó.

drbjozsef # 2021.04.30. 11:36

De mit írtak alá?

Össze kell hívni egy közgyűlést, és ott kérned, hogy az a része a közös tulajdonnak a kizárólagos használatodba kerüljön, és erről határozatot hozni.

Nem bíztatlak sok jóval : ugyan a 22 lakó szavazata elég, mert itt elég neked a feles többség is a határozathoz, de ha az irigy lakó úgy gondolja, hogy ez az ő méltánylandó érdekét sérti, akkor a jegyzőhöz vagy bírósághoz fordulhat, hogy megsemmisítse a határozatot.

És szerintem lenne is esélye. Ingyen neked adni használatba, ő meg nem tud kint napozni és játszani a KÖZÖS kertben, az eléggé sérti az érdekeit.

Persze, jó pénzért kibérelheted a területet a társasháztól, az ellen már talán neki sem lenne kifogása.

korrekt54 # 2021.04.30. 11:26

Bocsánat! Az lenne a kérdés, hogy mit tehet ?