Társasházak jogásza!


meszl # 2016.12.10. 08:39

Sziasztok!
Nem olyan rég vásároltam egy lakást, a vizóra átirásom pedig egyéb okok miatt eltolódott 3 hónapot. A vizműszolgáltatóval nem volt kötve szerződés, ennek értelmében a közös képviselet által meghatározott általánydijat kellene fizetnem, ami havi 13 ezer ft(ami szerintem pofátlanság). a lakást ugyanazzal a köbméter állással vettem át, amivel a szerződést megszüntették 2011 ben, a vizóra már nem hiteles. Jogilag köteles vagyok én ezt a 3x 13 ezret kifizetni?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.12.10. 08:47

Alighanem.

ragyasdezso # 2016.12.10. 13:09

raffer

Igen, ha a Polgármesteri Hivatal hozzájárul.

MajorDomus # 2016.12.11. 22:09

Internet.
Ügyfélszolgálati ref.

heragabor # 2016.12.14. 20:43

Kedves Fórumozók,

szeretném a segítségetek kérni egy ügyben.

Egy húsz lakásos társasházban lakom, ahol három lakónak összesen tíz millió forintos tartozása jött össze az elmúlt években. Elsősorban közös költség befizetésének elmaradása miatt. Ez most éppen nagy gondot jelent, csődközeli állapotba került a ház.

A közös képviselőnk állítólag végigment a szükséges lépéseken (fizetési felszólítástól egészen a tulajdonlapon bejegyzett jelzálogig) annak érdekében, hogy a ház a feléje fennálló tartozásból valahogy pénzt kapjon. De valahogy a végrehajtó már évek óta nem lép semmit - legalábbis a közös képviselőnk szerint.
Első kérdésem: lehetséges, hogy ilyen hosszú időt - az egyik lakás esetében immáron nyolc évet, a másik lakás esetében "csak" két évet - vesz igénybe a végrehajtás?

A három lakó közül kettő "bemenet" az Eszközkezelőbe. A közös képviselőnk szerint emiatt buktuk a ház felé fennálló korábbi tartozásukat, mivel az Eszközkezelő ennek az összegnek a ház felé történő megtérítését nem vállalja magára. Másodsorban az is érdekel, hogy mindez valóban így van? A társasház felé tartozás mintegy lenullázódik akkor, amikor egy lakást átvesz az eszközkezelő?

Köszönettel,
Gábor

MajorDomus # 2016.12.14. 22:44

Gábor

A közös képviselő mulasztott, mert régen kérnie kellett volna az árverés kitűzését. Nyolc évig nem húzódott az ügy.

Az más kérdés hogy most 3 évig jegelve volt az ügy, mert a devizahitelesek megmentésérõl szóló törvény felfüggesztette az árveréseket.

Az a kérdés mit csinált az azt megelőző 5 évben?

A Nemzeti Eszközkezelő az ingatlanokat az árverési vétel hatályàval szerzi meg, vagyis a tulajdoni lapról minden jogot és tartozást törölnek, kivéve a haszonélvezet.
Többek között a társasház jelzálogát is.

Viszont ez nem jelenti a tartozás megszűnését. Miután egy adósom bemenekűlt az Eszközkezelőbe, új Fizetési Meghagyást indítottam, és a nyugdíjából , tiltatom le a tartozást. Amíg jövedelme van, addig behajtható rajta a tartozás. Tehát szó nincs arról hogy a közös költség tartozás lenullázodik.
Fontos tudni, hogy az Eszközkezelő szerződés értelmében a bérlõnek kell fizetnie a közös költséget, amiről a közös képviselő 6 hónaponként igazolást küld az Eszközkezelő felé.
Amennyiben 6 hónapot meghaladó közös költség tartozás van, akkor azt az Eszközkezelő kifizeti, és felmondja a bérleti szerződését.
Mihamarabb indítsa el a képviselő a letiltást.

heragabor # 2016.12.17. 16:53

Kedves MajorDomus!

Köszönöm válaszát! Sokat segített a helyzet értékelésében.

A helyzetet bonyolítja, hogy az egyik lakó esetében nem is a közös-költség elmaradás a probléma. Hanem az, hogy vízórája lejárt és a Vízmű a társasházra terhelte az évek óta halmozódó, tetemes mennyiségű vízfogyasztást. Az Eszközkezelőt tehát lakbér elmaradás ürügyén nem tudjuk értesíteni.

Válaszát olvasva még kérdésként merült fel bennem, hogy a jelenlegi közös képviselőnk irányába fennálló tartozásunk ellenére tudunk-e szerződést bontani vele és másik közös képviselőt felkérni az együttműködésre. Ez ügyben kérhetek még információt Öntől?

Üdvözlettel,
Gábor

MajorDomus # 2016.12.17. 19:36

Dehogynem.
Minden éves költségvetésben és az Szmsz-ben is meg kell határozni a vízórával ne rendelkező tulajdonosok fizetési kötelezettségét illetve a fizetés számitásának(szmsz) módját.

Vagyis ha kizárják az
elszamolasból, akkor az ő fogyasztását a főmérőre terheli ki a Vízmű, amit ti a közös költségbõl fizettek ki. Ergo, a vizdij itt a közös költség része, a vizdij a közös költség sorsát osztja.

Tudtok szerződést bontani bármikor ha ez a közgyűlés napirendjén szerepel és a többség meg is szavazza.
Természetesen a tartozást ki kell részére fizetni.

heragabor # 2016.12.19. 08:44

Kedves MajorDomus,

köszönöm segítségét!!!

Gábor

MajorDomus # 2016.12.19. 21:17

Majd írd meg mire jutottál.

MajorDomus # 2016.12.27. 19:39

Ott is lepattintanak, mert nem illetékesek.

Ha 58 %-nak ez jó, akkor ez van.

Szél ellen nem lehet.....

koboldocska (törölt felhasználó) # 2017.01.02. 16:14

Vajon milyen alapon kényszerítik a tulajdonosokat a hidegvízóra-állás megadására? A Vízművek évente egyszer olvassa le, de aki szeretne fogyasztás alapján fizetni, kéthavonta bediktálja a Vízművek felé a fogyasztást, a Vízművek ezt elfogadja, évente egyszer jön leolvas, ellenőriz, fényképez, stb. Ugyanakkor a szövetkezet havonta kéri, mondhatni követeli a hidegvízmérő-óra állásokat is, egy őskori közgyűlési határozat alapján 10 m3 kiszámlázását lebegtetve, amennyiben nem jelentik neki is a tulajdonosok az óraállást. A melegvízóra-állás érthető, mivel a hőszolgáltató az alapján számláza a vízfelmelegítési díjat.
(Tudom, széllel szemben nem lehet, költözzek el, ha tunya vagyok tűrjek, stb. Ezen típusú válaszokat kérném mellőzni.)

MajorDomus # 2017.01.02. 18:12

Szél ellen továbbra sem lehet, de itt nem erről van szó!

A közműves vízellátásról szóló törvény értelmében az elszámolás alapja az épület főmérője, amiből egy hrsz alatt egy darab lehet.

A te elszámolásod alapja egy háromoldalu szerződés, melynek alanyai : a Vízmű mint szolgáltató, Te mint fogyasztó, végül a lakásszövetkezet mint fenntartó.
Ebből következik, hogy a szerződés mindhárom fél egyenjogú akaratával jön létre, de azt bármelyik fél felmondható a. Az esetek 99,5 %-ban ezt a Vízmű teszi meg, a díj nem fizetése miatt.

Remélem ennyiből már világos, de még hozzátenném, hogy a számlát a Szövetkezet kapja, s neki nagyon nem mindegy, hogy mennyi a főmérő és az akár 300 mellékmérő közötti fogyasztás különbözete, mert az a Szövetkezet költsége nem a tiéd (csak közvetve).

ragyasdezso # 2017.01.02. 18:19

koboldocska

Az nem számít, hogy mikori a közgyűlési határozat, csak az hogy érvényben van! És az érvényben lévő határozatot végre kell hajtani, még ha neked nem is tetszik!

koboldocska (törölt felhasználó) # 2017.01.02. 18:44

Remélem ennyiből már világos, de még hozzátenném, hogy a számlát a Szövetkezet kapja, s neki nagyon nem mindegy, hogy mennyi a főmérő és az akár 300 mellékmérő közötti fogyasztás különbözete, mert az a Szövetkezet költsége nem a tiéd (csak közvetve).

A számlát a szövetkezet kapja, de vajon évi egyszeri leolvasásáról? Mivel a Vízművek honlapján ez van:
Áttértünk az éves egyszeri leolvasásra. Leolvasó kollégáink évente csak egyszer keresik fel ügyfeleinket a vízmérőállás ellenőrzése céljából. Az éves leolvasás során az elkülönített vízhasználó köteles a leolvasást végző kollégánkkal együttműködni, a fogyasztásmérőhöz való hozzáférést biztosítani.

A tulajdonosok egy része kéthavonta leadja a Vízmű felé az óraállást, a többiek évi egyszeri leolvasást választották. Nem kizárt, hogy a szövetkezet is évi egyszeri leolvasás alapján kapja a számlát. Egyébként egy évig nem kérte, sőt felhívta figyelmet, hogy "mostantól" csak melegvízóra-állást kell jelenteni.

alfateam # 2017.01.02. 18:57

A közműves vízellátásról szóló törvény értelmében az elszámolás alapja az épület főmérője, amiből egy hrsz alatt egy darab lehet.
Jó lenne ha ezt a badarságot többet nem hangoztatnád mint a papagáj..

Az ikermérőt (párhuzamosan kötött bekötési vízmérő) az azonos ingatlanon lévő fogyasztók, elsősorban az egy vízbekötéssel rendelkező családi házak, kisebb társasházak (jellemzően 2-3 lakás) vízfogyasztásának mérésére ajánljuk. Az ikermérő-szerelés feltétele, hogy az ingatlan rendelkezzen vízbekötéssel és bekötési vízmérővel. Az ikermérő kizárólag a meglévő bekötési vízmérő aknájában helyezhető el. További feltétel az ingatlan vízellátására vonatkozó, aláírt Szolgáltatási szerződés. A meglévő szabványos aknában (a meglévővel együtt) legfeljebb három vízmérő helyezhető el. Négy vagy ennél több mérő esetén egyedi tervezésű akna szükséges. Az ikermérőt az ingatlan tulajdonosa vagy egyéb jogcímen használója kérheti. Amennyiben Ön, mint megrendelő nem az ingatlan kizárólagos tulajdonosa, be kell szereznie a tulajdonos(ok) és a meglévő fogyasztók írásbeli hozzájárulását. Az ikermérő felszereléséről és a szükséges eszközökről a Megrendelő költségére a Szolgáltató gondoskodik.

MajorDomus # 2017.01.02. 19:05

Ha valamihez nem értesz, az nem baj.

De akkor ne vitatkozz róla. Inkább olvasd el a törvényt.

MajorDomus # 2017.01.02. 19:09

Kobold

A Vízmű egyszer olvas, ez az elszámoló számla, de 6-szor számláz!

Átalány előleget ötször, a hatodik az elszámoló számla, ami a leolvasás eredménye alapján korrigált.

A szövetkezet éppen ezért kéri az adatokat, hogy ne egy év múlva szenbesuljenek a jelentős ki, különbözettel.

koboldocska (törölt felhasználó) # 2017.01.03. 07:19

Tényleg egy b..om vagyok, hogy megint itt kérdezek. Miért kell nekem elolvasni is, amit élőszóban hallgatok a közöskincstől. Azaz, közöm semmihez, neki mindenhez. Persze arra a kérdésre, hogy 1 évig miért nem kellett megadni, semmi válasz. Mint ahogyan arra sem, hogy fenyeget, zsarol, a hőszolgáltatóhoz nem a valós/mért adatokat továbbítja a "renitens", azaz jogszabálynak megfelelő eljárást kérelmező tulajdonos fogyasztásáról.

koboldocska (törölt felhasználó) # 2017.01.03. 09:22

Nos, ha sikerül törlöm a regisztrációmat :-s Tudja ezt még fokozni, több mint 1 hónapja volt vízóracsere, a mellékvízmérő-csere dokumentumot nem továbbította a szolgáltató felé, nincs számlázásba véve a új óra.

senkiobuda (törölt felhasználó) # 2017.01.03. 10:22

A szövetkezet éppen ezért kéri az adatokat, hogy ne egy év múlva szenbesuljenek a jelentős ki, különbözettel.

senkiobuda (törölt felhasználó) # 2017.01.03. 10:25

A szövetkezet éppen ezért kéri az adatokat, hogy ne egy év múlva szenbesuljenek a jelentős ki, különbözettel.

Tisztelt MD!
Errefelé is hasonló cipőben járunk de nem kell szembesülnie jelentős különbözettel, mivel a Vízművek honlapja szerint:
Amennyiben a társasház rendelkezik számlázásba vett lakás mellékvízmérőkkel, úgy a mellékvízmérőre kiszámlázott fogyasztás a bekötési vízmérőből levonásra kerül.
http://vizmuvek.hu/…ok/szamlazas

MajorDomus # 2017.01.03. 21:31

Persze hogy levonásra kerül, a főmérőre kiterjedt átlagfogyasztàsbol a lakások 12 havi átlag fogyasztásának 2/12 - és része kéthavonként.

De ha kiugrik a fogyasztás, az csak egy év múlva derül ki, ezért kéri a részadatokat.

senkiobuda (törölt felhasználó) # 2017.01.04. 17:56

Tisztelt MajorDomus!

De ha kiugrik a fogyasztás, az csak egy év múlva derül ki, ezért kéri a részadatokat.

A Vízművek a tulajdonos által leadott értékeket 2 havonta kiszámlázza.
Mit csinál a kk. részadatokkal? Ja, tudom, kiéli hatalom/uralkodásvágyát. :-s

Ugye, jól gondolom, hogy többek által felvetett kérdésre nem akaródzik válaszolni:
Pl.: Hogyan fordulhat elő, hogy a vízfogyasztás/költségosztó mért/számított adatait megváltoztatja (többszörösére emeli) a díjfizető hátrányára.
Milyen felhatalmazás alapján bírálja felül a Vízművek szakembere által kiállított igazolást az óra/zárópecsét sértetlenségéről, és tagadja meg erre hivatkozással a mellékvízmérő-szerződés aláírását?

senkiobuda (törölt felhasználó) # 2017.01.04. 18:08

Egyébként a társasházban nem évi 1x van leolvasás, hanem 2x

Társasházak esetén társaságunk kéthavonta küld vízdíjszámlát, mely a kéthavonta történő leolvasások alapján készül. Amennyiben a leolvasás meghiúsul és a fogyasztó részéről sem érkezik mérőállás bediktálás, arányosítással, a megelőző időszakok átlagfogyasztása alapján készítjük a számlát. (Évente két alkalommal a leolvasás kötelező, ebben az időszakban mérőállás-bediktálást nem fogadunk el.)