Társasházak jogásza!


Kovács_Béla_Sándor # 2016.11.28. 06:13

Félreértés ne essék, nem mondtam, hogy külön lehet válni. Sőt... Több döntvényt ismerek, amelyben a bíróság szerint már az is akadálya volt a különválásnak, ha a telket nem lehetett megosztani. Ezzel magam éppen nem értek egyet, de az szerintem is igaz, hogy az "épület" nem lépcsőházat jelent.

tea466 # 2016.11.28. 18:33

Kedves Fórumozók!
Az alábbi ügyben kérnék segítséget. Tudott dolog, hogy a társasházban élők jogaikat úgy gyakorolhatják, hogy azzal a többi lakó jogos érdekét ne sértsék. Mi van, azaz mit lehet tenni egy olyan lakóval, aki erre azt mondja, hogy idézem" szarok a törvényre". A kedves lakó úgy döntött, hogy a házban futó gázvezetéket a saját lakásán kívülre teszi, vagyis a gázvezeték felújítás során mivel ő nem gázzal főz és fürdik, az ott futó gázstrangot, ahonnan a fölötte és alatta lakók kapják a gázt, nem engedi meg a lakásában. Az összes lakásban belül fut a strang, miatta a lépcsőházban falat kellene bontani, vagy nem lesz gázellátás, ahogy jelenleg sincs 3 hete. Megteheti-e egy lakó, hogy a lakásában futó csővezetéket kitiltja a lakásán kívülre, hogy a többi lakás felé onnan fusson tovább a cső. Jogilag milyen lehetősége van a háznak egy ilyen esetben?
Köszönöm előre is.

MajorDomus # 2016.11.28. 23:06

Atomlab

Gazdálkodjatok inkább önállóan.
Az menni fog.
Kbs írta a lényeget.

Nekem sem jött össze, mert a telekalakitast nem tudtuk megoldani.

MajorDomus # 2016.11.28. 23:10

Ti meg nem járultok hozzá hogy mással fűtsōn.

Először is birtokvédelem a Jegyzőnél. Már most fogadjátok ügyvédet.

tea466 # 2016.11.29. 07:38

Köszi a válaszokat. Fűteni tudunk, fürödni és főzni nem. Sajnos az a pletyka járja, hogy korrupt világunkban lefizette a megfelelő embereket, hogy a cső az ő lakásán kívül fusson. Ez tőbb pénz, több veszélyforrás és esztétikailag is katasztrófa, de a műszaki cspat nem ágállt ellene, feltűnően beleegyezőek voltak. Szóval a jegyző? Sajnos az is elhúzza az időt, mert ott meg 30 napos időintervallumok vannak intézkedésre, ha jól tudom. Az a szörnyű, hogy megteheti ma valaki azt, hogy szarik a törvényre és a többi lakót szívatja? Vagy zárjuk el a villanyát? De hogy lehet ezt hivatalosan?

MajorDomus # 2016.11.29. 20:58

Keresd meg írásban a katasztrófavédelmet! Egyidejűleg a jegyzőt is!

Hivatkozz arra, hogy élet és robbanásveszély előidézése készül!

Hamar belátásra bírják a szomszédot! Pár százezer forintos csekk kíséretében. !

Fontos, hogy minden érintett lakó írjon Tértis ajánlott levélben!

tea466 # 2016.11.30. 10:47

Köszönöm a válaszokat és a jó ötleteket.

MajorDomus # 2016.11.30. 19:24

Majd számolj be mire jutottál.

tea466 # 2016.12.03. 22:22

Iigen. A közös képviselő volt a lényeges pont, mert ó voltaki a könnyebb ellenállás felé hajolva ráhagyta volna a dolgokat a szarokatörvényre uraságra. Miután az Energia Hivatalnál dolgozó egyik lakótárs családtagja felvilágosította egy s masról, valahogy rá sikerült bírni az urat arra, hogy visszavonja ellenállását. Annál is inkább, mert a közgyűlésen, ahol elfogadtuk a tervet, a költségvetést stb. Ott nem ágállt, sőt még csak nem is tartózkodott ezektől. Szóval a közös k. Nem merte vállalni, hogy elviszi a balhét és mindezekkelellentétesen végezteti el a junkálatokat, valahogy rábírta ezt a lakót. Részleteket nem lehet tudni, de majdnem félbe hagyták emiatt a munkálatokat. Ma ott tartunk,hogy márcsak a MEO van hátra, illetve a Gázművek azon lépése, hogy visszakapcsolja a gázt. Sajnos ez semmegy azonnal, reménykedünk, hogy az ünnepeket már jobb körülmények között tölthetjük. Ez a projekt nem volt tervezeve, egy bejelentés miatt zárták el a gázszolgáltatástól a házat, mintegy 30 napja. Érdekesség, hogy hivatalosan papíron csak néhány napja történt meg az elzárás, miközben hetek óta gáz nélkülvagyunk. A szivárgást kisemvizsgálták, egy béreltlakásbanészlelték állítólag erre a főcsapot zárta el a kihívott ügyeletes. Mindegy ez már elmúlt, várjuk a legjobbakat. Mégegyszer köszönöm a segítő hozzászólásokat.

tea466 # 2016.12.03. 22:26

Elnézést a hibákért, sajnos ios-en nem túl egyszerű ide beírni. Utólag látom miket sikerült egybe írni, természetesen ez nem a rossz helyesírás számlájára írandó.

tea466 # 2016.12.04. 13:10

Egy november eleji vasárnapon törtėnt, hogy egy bérlő betelefonált a Főgázhoz, mert gázszagot érzett. Kijöttek és elzárták a főcsapot. Valami ügyelet lehetett, mert a jegyzőkönyvet 3 héttel később írták meg és íratták alá a közös k- vel itt a helyszinen az orrunk előtt, persze az api dátummal. Nekünk már akkor sem tetszett az egész, amikor a vasárnapi eset után nem jöttek ki megvizsgálni, hogy van-e komoly baj vagy csak egy lakásban volt gázszag. A közös k. Szerint ilyenkor már nincs mit tenni csőcsere kell, mert a Főgáz nem adja vissza a gázt csak az új szabványok szerint felújított hálózatra. Megjegyzem, a kicserélt régi csövek belül ugyanolyan makulátlanok, szinte újak voltak, mint azok amiket a helyükre tettek. Persze az illesztés a lényeg. Mindenesetre a fémkereskedő örömmel gyűjtötte össze és vitte el a kidobott csöveket. A házunk egyébként valamivel több, mint 50 éves, tehát nem azok közé a belvárosi 100 éves bérházak közé tartozik, ami a belvárosban omladozik manapság egymás után. Na mindegy ezt csak úgy megjegyeztem. Mindenesetre a megtakarításunkat ( mármint a társasházét ) felemésztette ez a kis akció.

MajorDomus # 2016.12.04. 13:34

Mi a kérdés?

Egyébként örülj neki, mert előbb utóbb úgyis meg kellett volna csinálni az új szabvány szerint.
19/2012 k, rendelet.

Annak is örülhetsz hogy nem karácsonyra maradtál gáz nélkül.

MajorDomus # 2016.12.04. 15:06

A rendeletben szó nincs a vezeték cseréjéről!

Azt sehol sem cseréljük!

A lényeg hogy a kendertōmitéseket kell hegesztett kötésekre cserélni s új mérőhelyet kialakitani ami az órák leszedésével jár.

A vezeték cseréje szükségtelen volt, de azt fenntartom hogy a kötések cseréje előbb utóbb szükséges lett volna.
Ez van a rendeletben.

Szomorú örökös # 2016.12.04. 16:07

Én magánházban lakom. Itt az édesanyám volt élettársa akart szemétkedni kicsit - a kedves udvarszomszédommal karöltve - hogy majd télvíz idején elzáratják a gázt a gázosokkal és én nem tudok fűteni, mert a kapuban a bejövő vezetéken, ami a földből jött fel, szivárgást tapasztaltak.

Először ezt megcsináltattam egy ismerőssel, aki egy speciális - nem olcsó - szalaggal körbetekerte, így a szivárgás elmúlt, bár kétségtelen, hogy nem lett megcsináltatva, de a kijövő ellenőr mondta, hogy most ő elfogadja így, de majd csináltassam meg rendesen. Aztán pár héttel később, újév első munkanapján megint megjelent egy másik gázos szakember a szolgáltatótól és az már hívta a szervizkocsit, mert mondta, hogy így nem maradhat, még ha valójában tényleg nincs is szivárgás. Szó szerint levágták a bejövő csövet, egy újat hoztak be a falon keresztül, azt összekötötték az udvari gázcső-rendszerrel és utána angolosan távoztak.
Gázszolgáltatás folyamatos maradt, nem zárták le. Én meg utána megköszöntem a szemétkedőknek, hogy végre megszűnt a szivárgás. Bár ők nyilván nem így képzelték a végeredményt. :-)

tea466 # 2016.12.04. 16:12

Kedves Majordomus!
Ismerem a rendeletet, ha eddig nem ismertem volna, mostanra akkor is eljutott volna hozzám a híre. Az speciel egyáltalán nem biztos, hogy karácsonyra nem maradtunk gáz nélkül, mert még nincs visszakötve. A malmok meg lassan szoktak őrölni. Legyünk optimisták ennek ellenére.

tea466 # 2016.12.04. 16:17

Kedves raffer!
Nálunk detto ua. volt a sorrend. Sztem a mi házunkat is átbszták ahol lehetett. Elég ha annyit tettek, hogy a fő szempont nem a hiba kijavítása volt, hanem a többmilliós megbízás a cserére.

tea466 # 2016.12.04. 16:17

Kedves raffer!
Nálunk detto ua. volt a sorrend. Sztem a mi házunkat is átbszták ahol lehetett. Elég ha annyit tettek, hogy a fő szempont nem a hiba kijavítása volt, hanem a többmilliós megbízás a cserére.

MajorDomus # 2016.12.04. 21:20

Azért Megkérdezném a közös képviselőt miért nem csak a kötelező munkákat rendelte meg.

Utólag megjegyzem, írni olvasni kell tudni ahhoz hogy ez az átverés ne történjen meg.

Ha a házban nincs egy ember aki utánanéz az interneten akkor meg is érdemli a társaság.

Nálam több helyen kinyomtatott rendelettel sőt árajánlatokkal jönnek a közgyűlésre, igaz a meghivóban kiírom a rendeletszamot és tájékoztatót adok ki.

tea466 # 2016.12.05. 10:48

Egy ember sajnos kevés, a többség elfogadta a kivitelező ajánlatát, mert a szomszéd házban éppen most fejezte be a hasonló munkálatokat. Semmit sem lehet tenni, ha a ház opportunista lakókkal van tele, főleg, ha nem túl nagy házról beszélunk. Itt 16 lakás van, egy része önkormányzati bérlakás a másik része albérlőknek kiadott, a maradékban laknak a valódi tulajdonosok. Ezek vannak ott a közgyűlésen, vegyesen. Az önkorm. Mindenre rábólint, amit a közösképviselő mond, így jártunk ezzel is. Tapasztalatom szerint a nagyobb lakásszámú, többnyire újépítésű házakban valahogy jobban képviselik a közösk. -k a lakók érdekeit, mint a kisebb házaknál, ahol a közösk. is gyengébb lábakon áll.

tea466 # 2016.12.05. 11:09

Kedves reffer!
Hogy a kérdésedre válaszoljak, semmit nem lehet tenni, ha fejétől bűzlik a hal.

MajorDomus # 2016.12.05. 20:07

Utólag már semmit ha a munkát a közgyűlés jóváhagyta, az elkészült.

Ráadásul a kiszerelt vezeték is eltűnt.

Nem hiszem hogy hűtlen kezelés lenne inkább hozzá nem értés. A kivitelező rábeszélte a közös képviselőt hogy az egész rendszert ajánlatos cserélni. Nyilván a nagyobb értékű megrendelés miatt.

MajorDomus # 2016.12.07. 21:44

Mégemel(tet)i a közös költségedet
Olyan mértékűre ami elviszi a reklám bevételt.

Nem lenne jobb kibékülni?

MajorDomus # 2016.12.08. 20:35

Olyan jogon, hogy nem tartod be az szmsz előírásait.

Mivel a fafejű magyar,, mást meg nem ért csak tulerőt,, /István a kiraly/

... Ezért ott kell rá hatni amire érzékeny.
Vagy tökön rúgni, vagy a zsebébe nyúlni.

MajorDomus # 2016.12.09. 19:05

Az szmsz a terved ben alapul!
X
CXXXIII/2003.tv.

Ha ebben az van hogy a kiadott lakások dupla közös költséget fizetnek, akkor annyit kötelesek fizetni.

Ha a közgyűlés úgy dönt hogy bérbeadott területre alkalmazza az szmsz rendelkezését
Akkor annyit kell fizetni.

MajorDomus # 2016.12.09. 19:06

Jav.
Az szmsz a törvényen alapul.