Birtokvédelem,szolgalmi jog.

Szomorú örökös # 2025.02.17. 09:23

Otelló

A szolgáltató belement,előírta a műszaki feltételeket,a vezeték kiépítéséhez szükséges jogi feltételeket(Szolgalmi jogok alapítása...stb).

Akkor ezek szerint a tiéden is kell legyen szolgalmi jog.

eulimen # 2025.02.17. 09:47

az előfordulhat, hogy a magánvezeték létesítésekor azért maradt el a szolgalom bejegyzése, mert a magánvezeték teljes hossza egyetlen telken ment végig, és a tulajdonos saját magára nem jegyeztette be?
Aztán később fel lett parcellázva és a telkek külön eladva. Nyilván a nem bejegyzett szolgalmi jog így ezért nem öröklődött a felosztott telkekre.

Otello # 2025.02.17. 11:33

Szomorú örökös!!!Nem egy telek volt!!Egyszerűen nem foglalkoztak vele,hogy a szomszéd telkén átviszik a csövet.ennyi.

Otello # 2025.02.17. 11:38

A vízmű szolgáltató előírta,hogy alapítsanak szolgalmi jogot,de mivel azplusz pénz lett volna,ezért valószínűleg nem foglalkoztak vele!A vízmű,megkeresésemre,azt a választ adta,hogy ők nem hatóság,nem ellenőrzik a szolgalmi jogok alapításának meglétét!!!

osztap # 2025.02.17. 12:58

Otello,

A helyedben első körben megnézném, hogy pontosan mi annak a jogszabályi alapja, ha van egyáltalán, hogy egy ingatlanról csak egy cső mehet a szennyvízhálózatba. Lehet, hogy a vízművel lesz vitád, nem a szomszédokkal meg az eladóddal.

Ha a vízmű ezt jogosan mondja, akkor szerintem két vitád lehet:

1. Engedi-e, ha igen, mennyiért, a 10 szomszédod, mint a vezeték tulajdonosai, hogy rákösd a vezetékre a Te szennyvized. Ha nem engedik, vagy úgy érzed, hogy túl sokat kérnek, akkor perben kérheted, hogy a bíróság kötelezze őket tűrésre, és állapítsa meg az ellenértéket. Ha másra nem, joggal való visszaélésre lehet a pert alapítani, Ptk. 1:5. §
A per előtt szerintem érdemes meggondolnod, hogy a vezeték közös tulajdon, ezért a tulajdonosok szavazattöbbséggel döntenek. Ptk. 5:78. Van-e többsége azoknak, akik megengednék, hogy használd az utolsó 30 métert? Ha igen, nem kell bíróságra menned, pereljék azok, akik kisebbségben maradtak, a többséget

2. Ha ez megvan, kellékszavatossági igénnyel élhetsz az eladód felé, hiszen a teleknek elég komoly rejtett hibája, hogy csak x millió többletköltséggel lehet a szennyvizet bekötni. Bizonyítanod kell, hogy Te kellő gondossággal eljárva nem tudhattál a csőről a vásárlás előtt. Azzal nem tudja az eladód kimenteni magát, hogy ő sem tudott róla.

Szomorú örökös # 2025.02.17. 13:17

Otelló

Nem egy telek volt!

Én ilyet nem is állítottam soha.
Az egy másik fórumozó volt, aki ezt írta. ;-)

Otello # 2025.02.17. 14:18

Osztap!Egy másik fórumon ajánlottak egy elfogadhatóbb alapot:Miszerint:A bíróságnál indítványozni,hogy kötelezze őket tűrésre!(Szolgalmi jog a vezetékre).Mivel ennek minden feltétele adott,műszaki,vízműnyilatkozat,(miszerint csak ezen keresztűl megvalósítható a rendszerre a csatlakozás)ezért nagy valószínűséggel kötelezik is.Ha már íly módon történik a bejegyzés,nincs joguk anyagi követelést kérni.Ráadásúl jogalapja sincs,mivel anyagi kár nem érte őket.Vagy szerinted ez így nem állná meg a helyét?Tudom,a jogban nincs 100%....

osztap # 2025.02.17. 14:41

Otello,

A tűrésre kötelezést én is írtam. De olyan nincs, hogy csak az egyik fél csak tűri a használatot, a másik fél meg nem fizet érte. Kinevetne a bíró, ha ezzel próbálkozol.

Egyébként szolgalmi jogot a csőre nem lehet bejegyeztetni. Már csak azért sem, mert a csövet nem tartja nyilván a földhivatal.

Otello # 2025.02.17. 15:21

Osztap,köszönöm!Csak kíváncsiságból,milyen jogalapja lenne annak,ha pénzt kérne a rácsatlakozásra?Hiszen semmilyen kár nem éri....Ezért nem lenne értelme a kárigényemnek,amiért használják a telkemet a csövükkel..Azt azért leírtam,hogy részarányosan a tulajdonrészt kifizetem nekik,de nekik az nem elfogadható....Mert pénzt szagolnak benne .Nem tudom más hogy van vele,de én nem merném ezt megcsinálni,hogy más beleegyezése nélkül használjam a területét Az meg azért kicsit kiveri a biztosítékot,hogy még én fizessek nekik...A megoldás híve vagyok,de vannak olyan emberek,akikkel egyáltalán nem lehet szót érteni!Akkor marad a tűrésre kötelezés,a szakértő meg megállapítja,hogy mennyit ér a max 30 m cső lefektetve,terveztetve,meg a végén a tisztítónyilás.A szakértő megmondja,én megelőlegezem a díját,a pervesztes meg fizet.

osztap # 2025.02.17. 16:58

Otello,

Azért, mert az ő csövük. Azt csinálnak vele, amit akarnak. A tulajdonjog igen erős jog, csak kivételesen korlátozható. A Ptk. szerint:
5:13. § [A tulajdonjog]
(1) A tulajdonost tulajdonjogának tárgyán – jogszabály és mások jogai által megszabott korlátok között – teljes és kizárólagos jogi hatalom illeti meg.
(2) A tulajdonost megilleti különösen a birtoklás, a használat, a hasznosítás, a hasznok szedésének és a rendelkezés joga.
(3) A tulajdonosnak joga van minden jogosulatlan behatás kizárására.

Ha arra kötelezi a bíró őket, hogy mégis engedjék Neked a rákötést, akkor azért bizony pénz jár nekik. Például azért, mert kisebb lesz a csövön a szabad kapacitás, gyakrabban dugul, jobban kopik, macerás még Veled is minden változást egyeztetni, stb. Ez mind számszerűsíthető, erre vannak az igazságügyi szakértők.

A cső lefektetése miatt az előző tulajnak lehetett volna igénye a 10 csőfektető szomszéddal szemben, Neked nem. Ő volt a tulaj, amikor lefektették, nem Te. Te kellékszavatossági igénnyel élhetsz az előző tulajjal szemben (akitől vetted), amint alábbí írtam.

Otello # 2025.02.17. 17:32

Osztap! Köszönöm szépen a válaszaid!

Otello # 2025.02.17. 17:55

Eulimen!Köszönöm az infókat,hogy hogyan nézhetem meg a csatornára vonatkozó adatokat:A szolgáltató az illetékes vízmű,üzemeltető szintúgy.Méret nincs írva,de a tervezőjét ismerem,emondása szerint 10* ekkora mennyiségű szenyvíz elvezetésére ugyanilyen méretet terveznek be.A tulajdonosok felsorolásánál a környező települések nevei szerepelnek