Amásik oldalról viszont a tulajd9nosok fele beleegyezne a csatlakozásba.Nekik nem szeretnék problémát.Természetesen nem hagyom annyiba,ha kell tényleg kiásom,és rácsatlakozok.Mivel nem engedek bele szennyvizet,a tulajok nem mondhatják,hogy használom a csövüket ,mert csak öntözésre használom a vizet.Igazoltan a vízműtől.Az én területemen menne az ásás,úgyhogy abba végképp nem szólhatnak bele.Egy év mulva megterveztetem,e_ közműnél feltüntetem,a szolgáltatónál jelzem,hogyha mégis változna az ivóvíz felhasználása.
Birtokvédelem,szolgalmi jog.
- 1
- 2
eulimen,köszönöm szépen!De van más megoldás is!Kiásom,rákötök,bejelentem a szolgáltatónál hogy a jövőben szeretném a szolgáltatásaikat igénybe venni!!!Azért milyen büntetésre számíthatok?Mert gondolom az már biztos nem jogszabályos...kivágtam 20 cm szakaszt a tulajdonából a saját telkemen?Nem jogszerűen használom a vezetéküket?Abból amit leírtál,azt kell gondoljam,mint jogkövető állampolgárnak a jogom befogni a számat,így jártam,agy kifizetem az őáltaluk kitalált összeget,vagy nem lesz szennyvizem?És csodálkozunk,ha a jelenlegi jogrendszert kritizálják...
„Akkor fordítsuk meg a helyzetet:Így hogy lesz?”
Hát úgy, ahogy a közműcég mondja: rákötsz az ezek szerint magántulajdonban lévő vezetékre.
Annak a költsége még nem ismert, most alakul.
De ha megvan a megegyezés, pikkpakk beköthető a csatorna.
Ha birtokvédelemmel eléred, hogy vezessék át a vezetéküket máshol (ez szerinted hány év? per nélkül szerinted mennyi fog?), a csatornabekötésed más módon lesz megoldható. Biztos ennek is utánajártál már: hol van az idom, mennyibe kerül arra rákötni.
Szóval ezt mérlegeld: fizetsz most és lesz csatornád most, vagy ellenállsz, pereskedsz, bosszankodsz, és lehet, hogy még 5 év múlva sem lesz csatornád (Lesz viszont cserébe 10 "segítőkész" szomszédod).
Te tudod, mi éri meg.
Nem közmű,magántulajdonban lèvő vezeték!A szolgáltató nem kötelezett rákötésre a magántulajdonba lévő vezetékre,hanem azt nyilatkozta,mivel a telkemen már van egy szenny vizcső,csak erre kötve tudom megoldani a szennyvíz elvezetését.Nekem azért furcsa,hogy birtokvédelmi eljárás nem indíthato ellenük.Ha másfele viszi el a csövet,akkor hogy lesz bekötésem? Akkor fordítsuk meg a helyzetet:Így hogy lesz?
Szó nincs ott szolgalmi jogról. Közérdekű használati jogról van szó - és még azokról is azt mondja, hogy rendezetlen a helyzetük. (Továbbá a konkrét esetben - ha jól mondja a kérdező - a vezeték nem is közművezeték.)
@KBS
„A szolgalmat a bejegyzés keletkezteti.”
Az Inytv. 72/C. szakasza szerinti eljárás épp azokra a közművezetékekre vonatkozik, amelyeket ingatlannyilvántartásba nem bejegyzett telki szolgalom "véd" (hiszen csak a szolgalom bejegyzése maradt el, a szolgalom maga létezik)
@Otello
„vezeték a tulajdonosok üzemeltetésében,tulajdonában van”
Ez roppant érdekes, hogy a közművállalat arra kötelez, hogy a közüzemi műtárgy helyett magántulajdonban és -üzemeltetésben lévő műtárgyra köss rá.
„milyen jogalapja lenne annak,hogy annak a szakasznak az értékét is követeljék,amit nem használok,nem is tudok használni?”
Jó, hát végül is a legfelső ingatlantulajdonos a vezetéknek azt a részét is használja, amit rajta kívül senki más. Akkor vajon ő állta a cech legnagyobb részét?
Minden megegyezés kérdése.
Nem tudni, hogy többiek hogyan osztották el maguk közt a költségeket.
„Ezek szerint ha a tulaj egy éven belül nem veszi észre,akkor tűrni köteles?”
Egy éven túli felszólamlásnál nincs helye jegyzői birtokvédelmi eljárásnak.
„Tehát,ha jól értelmeztem,birtokvédelem nem jöhet szóba?”
pontosan mit szeretnél a birtokvédelmi eljárás során elérni?
Vezessék a csatornát a telkeden kívül, az áttelepítés teljes költségét viseljék azok tízen?
És akkor neked hogy lesz csatornacsatlakozásod?
„A vezeték jelenleg ingatlannyilvántartáson kívüli telki szolgalmat jelent ”
A szolgalmat a bejegyzés keletkezteti.
Biztos, hogy telekkönyvileg önálló telkek ezek?
tisztelt eulimen!Köszönöm szépen válaszod!A vezeték a tulajdonosok üzemeltetésében,tulajdonában van.Én felajánlottam,hogy az általam használni kívánt szakasz rész értékarányos hányadát kifizetem nekik.Mondtam egy magas számot(1 millió ft) ami a szakasz értéke,amit elosztva 10 felé 100e ft.Ezt kapnák tizen,ami 10 e ft fejenként.Ők úgy gondolják,ennél sokkal többet fizessek,mivel a vezeték 200 m hosszú.De milyen jogalapja lenne annak,hogy annak a szakasznak az értékét is követeljék,amit nem használok,nem is tudok használni?Tehát,ha jól értelmeztem,birtokvédelem nem jöhet szóba? Ezek szerint ha a tulaj egy éven belül nem veszi észre,akkor tűrni köteles?elévült a kártalanítási igényem?Köszönöm szépen megtisztelő vàlaszod!
„A tulajdonosok megkeresésemre előbb megtagadták a hozzájárulást,hogy rákössek a telkem területén a szennyvízcsövükbe”
No, ez lesz itt a szomszédok legnagyobb tévedése.
azt kellene kideríteni, kinek lett átadva a föld alatti szennyvízvezeték üzemeltetésre.
Valószínűleg ez a közművállalat üzemeltetésében van már, tehát a 10 szomszéd nehezen támaszthat jogos pénzbeli hozzájárulási igényt arra a vezetékre, ami ki lett építve, és át is lett adva másnak.
Szóval számomra úgy tűnik, a szomszédoknak nincs sok közük ahhoz, hogy a közmű kezelésében lévő csatornavezetékre a saját telkeden rákötsz-e vagy sem.
(A vezeték jelenleg ingatlannyilvántartáson kívüli telki szolgalmat jelent (birtokvédelem itt nem nahyon játszhat), amiért kártalanítást az elévülés miatt sem kérhetnél. A szolgalmat mondjuk nem ártana hivatalosan is bejegyeztetni, hogy aki utánad lesz az ingatlan tulajdonosa, már ne szívjon vele.)
Tisztelt fórum társak!Fél éve vásároltam egy ingatlant(csak telek)amelynek a közműellátási ügyeit intézem.Mint kderült,kb 7 évvel ezelőtt a telek egyik sarkán,a szomszédok (10 tulaj)a korábbi tulajdonos értesítése,hozzájárulása nélkül(Szolgalmi jog alapítása nélkül) átvezettek egy szennyvízcsövet,amelyet a vízmű kezelésében lévő hálózatba engedéllyel be is kötöttekA vízmű megkeresésemre azt a választ adta,hogy csak ezen a szennyvízcsövön keresztűl tudok a kezelésükben lévő rendszerhez csatlakozni.A tulajdonosok megkeresésemre előbb megtagadták a hozzájárulást,hogy rákössek a telkem területén a szennyvízcsövükbe,most taktikát változtatva pénzt szeretnének kérni érte..A szakasz amelyet én szeretnék használni,kb25-30m..Ők sem tudják megmondani,mennyit is kérjenek,mivel szerintük a teljes hossz árába szálljak bele,amit ők kiépítettek(kb160-180m).Az én meglátásom szerint ebben az esetben csak a 25-30 m.-es szakasz az ,amelynek az értékéből ők anyagi követeléssel élhetnének.Nem minden tulaj tagadta meg a hozzájárulást,nem is velük van bajom.Milyen megoldást javasolnának az érintett esetben?kérjrk birtokvédelmet,de nem szeretnék a hozzájárulós tulajokkal kitolni,mert más irányba nem tudnák elvezetni a szennyvizet....Vagy peres úton tűrésre köteleztetni őket,amiért más lehetőség híján csak az ő csövükön keresztűl vezethetjük el a szennyvizet? Köszönöm megtisztelő válaszukat!
- 1
- 2
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02