Szomorú örökös
Elnézést, még egy gondolat: ha ügyvédet fogadnék, sztem akkor sem lennék bentebb, sem időben, sem pénzben...
Albérlet, bérleti díj tartozás
„ Vajon miért írja, hogy nem lehet 15 napnál kevesebb?”
Mert ezzel a törvény kellő eltakarodási időt biztosít a bérlő számára. Ez pont nem vita tárgya!
„x+1 hó 16-án írom csak meg a felmondást x+1 hó végére ”
Ha figyeltél a 8 napokra, ebben az esetben x+1. hónapra esik a határnap, tehát csak x+2 hónap végére mondhatod fel.
eulimen, értem a gondolatmenetét, de még vannak kétségeim... Hátha jön még valaki, aki máshogy látja, vagy értelmezi.
Még nem vagyok benne biztos, hogy nem lesz-e egy 3. vagy több vélemény is :) Köszönöm
Gabi9967
„Drbjózsef több hozzászólásában és eulimen is megjegyezte, hogy nem szükséges,
elég csak józan paraszti ésszel megírni egy-egy levelet.
Sőt, a FMH beadását is el tudom intézni, ha tudok írni, meg olvasni.”
Ehhez képest 2,5 hónapja túráztatod ugyanazzal a kérdéssel a fórumot.
Valami csak hiányzik még, hogy ezt önállóan el tudd intézni.
„ha ügyvédet fogadnék, sztem akkor sem lennék bentebb, sem időben, sem pénzben...”
Ennyi idő alatt egy karakán ügyvéd közreműködésével már visszakaptad volna a lakásodat.
Ja, hogy az nem ingyen van? Bocsi! Igaz, ez itt ingyen van, de jól láthatóan nem jutottál előrébb vele.
Kb . pont ugyanott tartasz, mint tavaly december 15-én, mikor elindítottad a témát. :-)
Szomorú örökös
A téma indító probléma kicsit más volt. Jan közepe óta lett a nem fizetés a téma. Közben történtek egyezkedések, beszélgetések is a bérlőkkel. Próbáltunk volna - sőt még most is - békésebben megegyezni.
Igen, valami hiányzik. Talán a tapasztalat, vagy a kőkemény odaállás a részemről.
Igen, ha tudtam volna már december 10-én, hogy ez nem lesz könnyű menet, már dec 9-én ügyvédet fogadtam volna :)
Az ember - vagy a lánya - nem azért írogat ide, hogy mossák a fejét, vagy figyelmeztessék, hogy mit kellett volna jobban csinálnia, higgye el, ezt magamtól is tudom.
Esetleg, ha segítene, hogy az Ön értelmezése szerint melyik napot érthetjük az elmulasztott határnap alatt, szívesen várnám véleményét.
„1-2 hónapról van szó, nekem számít.”
Mármint mire?
Nyilvánvalóan már hónapok óta szívatnak. És itt most már az is látható, hogy miért tudják ezt megtenni...
Ugye, nem gondolod, hogy ezek után majd simán kiköltöznek, csak mert határidőben felmondtál nekik?
Nem egy-két hónap lesz ez. Ha nincs szerencséd, inkább egy-két év...
drbjozsef, köszönöm, hogy Ön is reagált!
Tudom, sok lehet az ellentmondás, miért nem léptem hamarabb, mire várok, minek totojázok, miért állok még szóba velük, stb...
Nem tudom, hogy mi lesz, ott maradnak? kiköltöznek? szívatnak tovább?
Mindenesetre ahogy itt a fórumon javasolták, kezdjem el a törvényes intézkedést, akár önállóan, vagy ügyvéd (khm vagy valamilyen más "foglalkozású szakember" segítségével).
Esetleg megkérdezhetem, hogy Önnek mi a meglátása a Lakás tv. 25. § (5) -ben elmulasztott határnapot illetően?
Az (1) és (5)-ban nincs konkrétan megjelölve, hogy az elmulasztott határnap az az elmulasztott fizetés napja (febr 10), vagy a felszólítás (febr 28-án postázott, majd átvett...) utáni 8. nap?
Gabi9967
„Az ember - vagy a lánya - nem azért írogat ide, hogy mossák a fejét, vagy figyelmeztessék,
hogy mit kellett volna jobban csinálnia, higgye el, ezt magamtól is tudom.”
Rendben, akkor foglaljuk kicsit össze: azt jól láthatóan még mindig nem tudod, hogy ha ugyanazt a szöveget december közepétől számítva egészen mostanáig pontosan 5-ször különböző időpontokban bemásolod ide a bérleti szerződésedből, azzal semmiképp nem fogsz előre jutni. Az is jól látszott még korábban, hogy rettentően naív vagy, mikor azt hiszed, hogy elektronikusan egy gagyi üzenetküldő platformon elég üzengetni a bérlőidnek és az majd megállja a helyét egy bíróságon. Szintén jó ideje rugózol azon a bizonyos „határnapon” is, pedig szerintem bőségesen kaptál már választ rá. Törvények, jogszabályok hivatalos oldalai helyett inkább ügyvédek oldalain keresgélsz néha olyan kivonatos szabályokat, amelyek szerinted rád is vonatkoznak, közben meg persze nem, max. félrevezetnek. Sokkal egyszerűbb lenne valóban egy hivatalos ügyvédi látogatással tovább vinni a dolgaidat, igaz ott már nem ingyen fogsz válasz(oka)t kapni.
Befejezésül pedig leginkább eulimen fórumtársat tudnám idézni
(bár biztos vagyok, hogy még hetekig tovább fogsz kérdezgetni mindenkit itt):
„eulimen 2025.03.01. 15:27
Szerintem már bőven kimerítettük a vonatkozó szabályokat, van, amit többször is...”
De a legfontosabb: egy kicsit azért reméljük, hogy végre megérted egyszer s mindenkorra,
hogy mit is csinálsz nagyon, de nagyon rosszul a lakás-bérbeadásnál (félek, hogy nem fogod).
„Esetleg megkérdezhetem, hogy Önnek mi a meglátása a Lakás tv. 25. § (5) -ben elmulasztott határnapot illetően?”
Tekintve, hogy a (5) magáról a felmondásról szól, nyilván nem lehet a határnap a felmondás napja, hiszen az saját farkába harapó kígyó lenne. Az "elmulasztott határnak" egyértelműen az (1) szerinti bérfizetési határidőre vonatkozik.
drbjozsef, köszönöm! :)
Január 10-i és február 10-i határidőkor nem fizető albérlőket felszólítottam a fizetésre febr. 28-án, márc. 04-én átvették a tértivevényes levelet. Ha lejár a 8 napos határidő (március 12-én), szeretném felmondani, felbontani a bérleti szerződésünket. Szeretném megkérdezni, hogy a 1993. évi LXXVIII. lakástörvény 25. § (5) bekezdés szerint jogilag helyesen járok-e el, ha márc 13-án feladom postán a felmondást március 31-ére, akkor beleférek-e a 15 napos határidőbe? Vagy azt a dátumot kell nézni, amikor átveszik?
Lakás tv. 25. § (5):
"A felmondás az (1) bekezdés esetében az elmulasztott határnapot (február 10) követő hónap, utolsó napjára (márc. 31) szólhat. A felmondási idő nem lehet rövidebb tizenöt napnál."
Gabi9967,
Közölnöd kell velük a felmondást. 13-14-én személyesen is megteheted - mármint, hogy átadod az írásbeli felmondást - de ha postán küldöd, akkor a kézhezvétellel lesz közölve velük. Abba nem fogsz beleférni.
Szerintem se így, se úgy nem fér bele.
Az "elmulasztott határnap" nem egyenlő az eredeti bérleti díjfizetés időpontjával!
25. § (1) "Ha a bérlő a bérfizetésre megállapított időpontig [hónap 10-e] a lakbért nem fizeti meg, a bérbeadó köteles a bérlőt — a következményekre figyelmeztetéssel — a teljesítésre írásban felszólítani [célszerűen itt kell megadni a határnapot. Ez pontos időpont VAGY: átvételtől számított 8. napig]. Ha a bérlő a felszólításnak nyolc napon belül nem tesz eleget [=törvény által alapértelmezett határnap-számítás], a bérbeadó további nyolc napon belül írásban felmondással élhet."
(5) "A felmondás az (1) bekezdés esetében az elmulasztott határnapot [nem az eredeti bérletidíj-fizetés napja, hanem a "pótnap"] követő hónap, utolsó napjára szólhat. A felmondási idő nem lehet rövidebb tizenöt napnál."
Mivel a határnap márciusban van, a felmondás csak április 30-ra szólhat. Személyesen, vagy tértivevényes postagalambbal közölve, tökmindegy.
Igen, igazad van, nem egyértelműen írtam néggyel lejjebb.
A "határnap" a fizetésre vonatkozik, nem az átvételre, vagy a felmondásra, de a "fizetés" határideje itt a póthatáridőnek tűzött nap.
drbjozsef, eulimen, köszönöm szépen!
Akkor 8 napig várok, és további 8 napon belül felmondok a köv hó utolsó napjára (legalább 15 nappal előtte).
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02