Albérlet, bérleti díj tartozás

eulimen # 2025.02.26. 21:02

@Gabi9967
valami azt súgja, neked nem az FMH lesz a legnagyobb gondod, hanem kirakni onnan a nemfizetőket...

Utána hová forduljak?
A felmondás ténye mellett mellett mindenképp szerepeljen a felazólítás az ingatlan birtokának átadására is, konkrét időponttal.
Ha nem hajlandók kiköltözni, akkor a lakáskiürítési pertől kezdve a közműkiköttetésen át a nyílászárók felújítási szándék tettetésével való kiszerelésén keresztül az ukrán verőlegények felvonultatásáig bármit tehetsz, legálistól az illegálisig.

Vagy saját magam adjak be FMH-t a közjegyzőhöz?
Hát ki más tenné ezt meg?

eulimen # 2025.02.26. 21:05

ne az internetet bújd, hanem a szerződésed. Abban lesz a felmondás gyakorlásának konkrét szabálya, nemde?

Gabi9967 # 2025.02.26. 21:38

eulimen
Arra szerettem volna rákérdezni, hogy ügyvédet bízzak-e meg FMH-val.

A szerződésben ez áll:
"Amennyiben a bérlők a fizetésre megállapított időpontig nem fizeti meg a bérleti díjat, ill. az 5. pontban rögzített rezsiköltséget, ez azonnali felmondásra ad jogot.Ha a Bérlők a bérleti szerződésben vállalt kötelezettségeit nem teljesíti, illetve a bérleményt, a közös használatra szolgáló helyiségeket, illetve területet rongálja, vagy rendeltetésükkel ellentétesen használja, a Bérbeadó köteles a Bérlőket - a következményekre történő figyelmeztetéssel - a teljesítésre, illetve a szerződésszerű magatartás tanúsítására írásban felszólítani. Ha a Bérlők a felszólításnak 8 (nyolc) napon belül nem tesz eleget, a bérbeadó további 8 (nyolc) napon belül írásban azonnali hatályú felmondással élhet."

eulimen # 2025.02.27. 06:37

hát akkor nosza, figyelmeztess és mondj fel a szerződés szerint!
A tértivevényes levél kézbesítését pedig "saját kézbe" opcióval kérd.
Ha sajnálod azt a max. 1,5 órát, amit a FMH kitöltésével töltenél miközben olvasod a kitöltési útmutatót, fizess inkább legalább 40ezret egy ügyvédnek...

Gabi9967 # 2025.02.27. 08:49

eulimen, köszönöm a sok hasznos észrevételét

Félreérthetően fogalmaztam... hát bizony nem vagyok ügyvéd...
A kérdés helyesen úgy lett volna, hogy kell-e (vagy javasolt-e) ügyvédet fogadnom, vagy én is el tudom indítani a folyamatot.

Gabi9967 # 2025.02.27. 09:18

"Ha a felmondás oka az, hogy a bérlő nem fizette meg a lakbért, akkor a felmondást az elmulasztott határnapot követő hónap, utolsó napjára szólhat. A felmondási idő nem lehet rövidebb tizenöt napnál."

A bérlőnek január 10-én kellett volna fizetnie a január havi lakbért, február 10-én pedig a február havit.
Felszólítottam jan.22-én, hogy fizessen, vagy felmondom a szerződést, azóta várok... sajnos...
Ha ma feladom a felmondást, akkor január 31, vagy február 28, vagy a mai nap + 15 nap lenne a felmondási idő?

eulimen # 2025.02.27. 10:04

@Gabi9967
(vagy javasolt-e) ügyvédet fogadnom, vagy én is el tudom indítani a folyamatot.
Jogszabály nem teszi kötelezővé ügyvéd közreműködését. Ha esetleg ellentmondana a kötelezett és perré alakulna, az összeg okán a kereset megindításában sem.
Nagyon egyszerű: kitöltöd a FMH formalapot a MOKK honlapján elérhető útmutató és a formalapban alkalmazott kódok kulcsa szerint, kiszámolod az eljárási díjat, elballagsz egy szimpatikus közjegyzőhöz, kérsz tőle sárga csekket, a kiszámolt díjat (3%, minimum 8000 Ft) feladod postán, a közjegyzőnél meg leadod a FMH kérvényt a befizetett csekkel. Ha mégsem koherens a kitöltésed, akkor úgyis keresni fognak, hogy személyesen javítsd ki náluk. Onnantól megy magától.

Ha ma feladom a felmondást, akkor január 31, vagy február 28, vagy a mai nap + 15 nap lenne a felmondási idő?
A felmondás nem lehet visszamenőleges. Ma nem tudod február 27-nél korábban felmondani. Sőt, a felmondás időpontja nem is az ,amikor Te postára adod, hanem amikor ő átveszi (vagy beáll a kézbesítési fikció)
Az idézett szerződés szövege alapján a felmondás csak a hónap utolsó napjára szólhat. A felmondásnak pedig a hónap utolsó napját megelőző 15. napig (szabályosan és igazolható módon) kézbesülnie kell.
A január 10-én esedékes lakbér meg nem fizetése okán legkorábban február 28-ra mondhattad volna fel, de nem tetted.
A feburár 10-én esedékes díj bérleti díj meg nem fizetése okán pedig legkorábban március 31-ére mondhatod fel.
Feltéve, ha március 16-ig átveszi, de az meg ugye vasárnap. Ha csak március 17-én veszi át, akkor meg kiröhög, hogy nem mondhatod fel március 31-ére, csak április 30-ra. Egy újabb levéllel, nyilván.
Úgyhogy ezzel baromira sietned kéne, ha nem akarod, hogy egy újabb hónap kicsússzon a kezedből.

azóta várok... sajnos...
Mire? Hogy talán fizet?

Gabi9967 # 2025.02.27. 12:50

eulimen
A MOKK oldalán olvastam, hogy elektronikusan is be tudom adni a FMH-t.
Amit az előbb idéztem, az egy ügyvédi oldal, általánosságban írták a felmondást...
Lentebb pontosan másoltam az "én" szerződésemből, arra Ön is reagált. :)
Ide teszem újra, ha nem bánja:

A szerződésben ez áll:
"Amennyiben a bérlők a fizetésre megállapított időpontig nem fizeti meg a bérleti díjat, ill. az 5. pontban rögzített rezsiköltséget, ez azonnali felmondásra ad jogot.Ha a Bérlők a bérleti szerződésben vállalt kötelezettségeit nem teljesíti, illetve a bérleményt, a közös használatra szolgáló helyiségeket, illetve területet rongálja, vagy rendeltetésükkel ellentétesen használja, a Bérbeadó köteles a Bérlőket - a következményekre történő figyelmeztetéssel - a teljesítésre, illetve a szerződésszerű magatartás tanúsítására írásban felszólítani. Ha a Bérlők a felszólításnak 8 (nyolc) napon belül nem tesz eleget, a bérbeadó további 8 (nyolc) napon belül írásban azonnali hatályú felmondással élhet."

Ha a mai nap megírom a felmondást, kiköthetem-e mondjuk a márc. 15-i kiköltözést?
Ugye a bérleti szerződés már szerződés szegés miatt felbomlott?
Azért írásban is felmondok, részletezem a tartozást, és hogy adják át a házat, felszerelést maradéktalanul, és költözzenek el.

drbjozsef # 2025.02.27. 12:53

Osztaphoz csak annyit tennék, ha további időt spórolnál, hogy nem kötelező levelezni. Odamész két tanúval, átadod neki a felmondást személyesen.
Írja alá az átvételt - ha ezt nem teszi meg, akkor a két tanúval ott helyben jegyzőkönyvezed, hogy a felmondás megtörtént, azt közölted vele, de az írásbeli felmondás átvételét megtagadta. Ez pont elég lesz majd a bíróságra.

eulimen # 2025.02.27. 13:23

@Gabi9967

A MOKK oldalán olvastam, hogy elektronikusan is be tudom adni a FMH-t.
Ehhez technikai feltétel az elektronikus személyiigazolvány-olvasó (olyan kütyü, ami pl. az ügyvédeknek, orvosoknak is van). Ez azért nem jellemző minden háztartásban, de ha van ilyened, semmi akadálya az elektornikus beadásnak.

Amennyiben a bérlők a fizetésre megállapított időpontig nem fizeti meg a bérleti díjat, ill. az 5. pontban rögzített rezsiköltséget, ez azonnali felmondásra ad jogot.” vs. „Ha a felmondás oka az, hogy a bérlő nem fizette meg a lakbért, akkor a felmondást az elmulasztott határnapot követő hónap, utolsó napjára szólhat. A felmondási idő nem lehet rövidebb tizenöt napnál.
Ugye te is érzed ebben az ellentmondást? Nem tudom, hogyan, miből lett öszeollózva a szerződés szövege, de ez így nem koherens. Ha te a számodra kedvezőbb szövegbe kapaszkodsz, az adósod a számára kedvezőbbre fog mutogatni.

Gabi9967 # 2025.02.27. 16:16

drbjozsef
köszönöm, ez kicsit körülményes, mivel én most 200 km-re lakom az albérletbe kiadott házamtól, de köszönöm ezt a lehetőséget is!

eulimen
közben én is kibogoztam: "regisztráció és minősített elektronikus aláírás és minősített időbélyegző használata szükséges. E-mailben vagy ügyfélkapun nem lehet beadni a kérelmet."

Az én szerződésemben ez áll:
„Amennyiben a bérlők a fizetésre megállapított időpontig nem fizeti meg a bérleti díjat, ill. az 5. pontban rögzített rezsiköltséget, ez azonnali felmondásra ad jogot.”

Interneten találtam, azt kerestem, hogyan és mikor lehet felmondani a szerződést:
"Ha a felmondás oka az, hogy a bérlő nem fizette meg a lakbért, akkor a felmondást az elmulasztott határnapot követő hónap, utolsó napjára szólhat. A felmondási idő nem lehet rövidebb tizenöt napnál.”

Én is látom az ellentmondást, azért is bátorkodtam megkérdezni.

eulimen # 2025.02.27. 18:01

kit érdekel, mit találsz a neten?
Csak a szerződés a lényeg (meg a Lakástörvény, illetve a Ptk. mint hiteles jogforrások.).
Lakástörvény 25. § (1) "Ha a bérlő a bérfizetésre megállapított időpontig a lakbért nem fizeti meg, a bérbeadó köteles a bérlőt — a következményekre figyelmeztetéssel — a teljesítésre írásban felszólítani. Ha a bérlő a felszólításnak nyolc napon belül nem tesz eleget, a bérbeadó további nyolc napon belül írásban felmondással élhet.
(2)
(3) Ha a bérlő vagy a vele együttlakó személyek magatartása szolgál a felmondás alapjául, a bérbeadó köteles a bérlőt — a következményekre figyelmeztetéssel — a magatartás megszüntetésére vagy megismétlésétől való tartózkodásra a tudomására jutástól számított nyolc napon belül írásban felszólítani. A felmondást az alapjául szolgáló magatartás folytatásától vagy megismétlésétől számított nyolc napon belül írásban kell közölni.
(4)
(5)A felmondás az (1) bekezdés esetében az elmulasztott határnapot követő hónap, utolsó napjára szólhat. A felmondási idő nem lehet rövidebb tizenöt napnál."

Itt az a helyzet, hogy a szerződésed a bérlőre nézve szigorúbb a törvénynél. Tehát a szerződésed azonnali felmondása a bérlőre nézve törvénysértő lenne. Azaz, bíróság előtt az így közölt felmondás szabályossága nemigen lenne védhető.

Gabi9967 # 2025.02.27. 18:12

A szerződésünkben ez áll:

tulajdonképpen az (1) bekezdés is benne van a szerződésünkben. Viszont ott van az (5) bekezdés...

Január 22-én szólítottam fel a bérleti díj fizetésére, akkor most lejárt a további 8 nap, amikor felmondással élhettem volna? Kezdhetem előlről? Szólítsam fel, és utána 8 napon belül mondjam fel?

eulimen # 2025.02.27. 19:08

Sosem késő törvény szerinti módon cselekedni...
https://e-ingatlanugyvedek.hu/…s-felmondasa

Január 22-én szólítottam fel a bérleti díj fizetésére, akkor most lejárt a további 8 nap, amikor felmondással élhettem volna?
Elvileg lejárt. Mikor vette át? (az átvétel napja a 0. nap) Onnantól 16 napon belül indított felmondás még időben van.

Lásd precedensként a Kúria alábbi határozatait:
Pfv.20604/2015/6 (A felmondás anyagi jogi jognyilatkozat, amely a címzettjének tudomásszerzésével válik hatályossá, amikor a címzett bérlő átveszi.)
Pfv.20605/2020/6 (A lakbérhátralék fennállására alapított felmondás esetében a lakásbérleti szerződés felmondását megelőző felszólítás, így a felmondás akkor alkalmas a lakás kiürítésére alapot adó joghatás kiváltására, ha abban a teljesítés elmaradásának jogkövetkezményeire való figyelmeztetés mellett a bérbeadó a tartozással összefüggésben megfelelő, a tartozás keletkezési idejére, összegére és jogcímére is kiterjedő, annak beazonosítására alkalmas tájékoztatást nyújt.)

Innen le tudod kérdezni: https://eakta.birosag.hu/…-hatarozatok

Már csak azért is, hogy hogy okosan figyelmeztess, fenyegess és mondj fel, mert ha végül lakáskiürítésre kell sort keríteni, onnan elölről kezdeni már roppant frusztráló lesz.

Gabi9967 # 2025.02.27. 19:21

sajnos lejárt.. 22-én adtam fel, 30-án vette át.
na, akkor bemásolnám a felszólítást, amit 30 án vett át:

"FELSZÓLÍTÁS

Alulírott (név, adatok)mint Bérbeadó

felszólítom

név, adatok
és
név, adatok

mint Bérlőket, hogy a 2024. 09.06-án megkötött Bérleti Szeződésben leírtak szerinti feltételeket teljesíteni szíveskedjenek a felszólítás átvételétől számított 8 napon belül.

2024. december 10-én esedékes bérleti díjból 120.000,- (azaz egyszázhúszezer 00/100 Ft) csak 50.000,- Ft (azaz 50.000 00/100 Ft) lett bankszámlámra átutalva. Tartozás: 70.000,- Ft.

2025. január 10-én esedékes bérleti díj 120.000,- (azaz egyszázhúszezer 00/100 Ft) a mai napig nem lett bankszámlámra átutalva. Tartozás: 120.000 Ft.

Továbbá 2025. január 10-én esedékes december havi összes rezsiköltségként 49.500,- Ft (azaz negyvenkilencezerötszáz 00/100 Ft) tartozást állapítottunk meg.

A mai napig az összes fennálló tarozásuk: 239.500,- Ft (azaz kettőszázharmindkilencezerötszáz 00/100 Ft).

Indokolás:

2024.09.06.-án megkötött, aláírt bérleti szerződés szerint:

3. Szerződő felek a fizetendő bérleti díj összegét havi 120.000,- Ft összegben (azaz egyszázhúszezer forint/hó) állapítják meg.

4. Bérlők 3. pont szerint számított bérleti díjat előre, a tárgyhónap 10. napjáig kötelesek a Bérbeadó kezeihez készpénzben (vagy ... sz. bankszámlájára) megfizetni.

6. A Bérleti díjon felül Bérlők kötelesek a ház közüzemi díjait (áram, víz, gáz) bérbeadó részére megfizetni, az egyedi mérők leolvasását követően havonta.

(Megjegyzés: Bérbeadó bankszámlája idő közben megváltozott. Az aktuális számlaszám:
OTP Bank: ...)

Amennyiben a fenti tartozást nem egyenlítik ki 8 napon belül, felhívom szíves figyelmüket a bérleti szerződés 10. pontjára, mi szerint:

Ha a Bérlők a felszólításnak 8 (nyolc) napon belül nem tesz eleget, a bérbeadó további 8 (nyolc) napon belül írásban azonnali hatályú felmondással élhet.

Kérem fentiek szíves tudomásulvételét és intézkedésüket."

eulimen # 2025.02.28. 06:54

(neked is előrebocsátom, nem vagyok jogász, csak egy kibic ezen a fórumon)
OK, miután végigrágtad magad a Kúria ítéletein, szerintem kezdd elölről a felszólítást frissített tartozásokkal (mondjuk erre már Ptk. szerinti késedelmi kamat is jár, arra való külön felhívás nélkül).
A tartozás hiánytalan megfizetésének elmaradása esetére belengetett jogkövetkezmény a lakásbérleti jogviszony felmondása, a lakás visszakövetelése a bérbeadó birtokába, ennek elmulasztása esetén pedig lakáskiürítési per (vagy amit jónak látsz. Pl. felújítás kezdődik 2025....-án, és azt akkor is végignyomod, ha nem akarnak elmenni.).
Így amikor majd megy a szerződés felmondásáról az újabb levél, abban már írhatod is, hogy mikor és hol fogsz megjelenni a birtokbavétel, a kulcsok átvétele és a közműórák fogyasztásainak elszámolása céljából, addigra kötelesek ingóságaiktól kiürítve hagyni az ingatlant (nem hátrány, ha lesz 2 tanúd is, így az esetlegesen meghiúsult akciót jegyzőkönyvezni is tudod, ami igen jól jöhet egy per esetén).
Lakástv. szerinti határidőkre most már nagyon figyelj.
A bérlők pedig a Lakástv. 4.§ (5) bek. szerint egyetemlegesen felelnek. FMH-t is majd eszerint kell kiállítani.

Gabi9967 # 2025.03.01. 11:28

eulimen, köszönöm a segítséget
kérhetek egy kis magyarázatot erre is?

"20. § (1) A lakást jogcím nélkül használó, a jogosult részére lakáshasználati díjat (a továbbiakban: használati díj) köteles fizetni. A használati díj a lakásra megállapított lakbérrel azonos összeg.

(2) *  A jogcím nélküli használat kezdetétől számított két hónap elteltével a használati díj emelhető. Ez a rendelkezés nem alkalmazható, ha a jogcím nélküli használó másik lakásra tarthat igényt.

(3) Önkormányzati lakás esetén a használati díj emelésének mértékét és feltételeit önkormányzati rendelet határozza meg.

(4) Bérlőkijelölési jog esetén a használati díj emelésének mértékét a bérlőkijelölésre jogosult határozza meg. A használati díj lakbért meghaladó összege a bérlőkijelölésre jogosultat illeti meg

Forrás: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?… - Wolters Kluwer - Minden jog fenntartva!"

eulimen # 2025.03.01. 13:47

@Gabi9967
A bérleti jogviszonnyal nem rendelkező lakáshasználó (felmondott/lejárt bérleti jogviszonyt felmutató korábbi bérlő pl., aki nem akar elmenni a lakásból) például jogcím nélküli lakáshasználónak (jnl) számít.
A határozott idejű bérleti jogviszony megszűnését követően bennmaradó korábbi bérlő teljesen egyértelműen jnl.
A határozatlan idejű szerződés felmondását követően bennmaradó korábbi bérlő is az, amennyiben a felmondás jogszerűen történt (tehát pusztán attól, hogy nem fizet bérleti díjat, még nem lesz jnl!). No, ebből alakulhat ki vita: a bérbeadó szerint a bérlő jnl, a bérlő szerint meg nem. Az ilyen vitát a bíróság fogja és tudja eldönteni, s nyilván megvizsgálja, hogy a felmondás a Lakástv. betűje szerint történt-e.
A lakáshasználati díj nem bérleti díj, az a korábbi bérlő szankciója a birtokbaadás elmulasztása miatt, amely a törvény szerinti várakozási idő után emelhető és követelhető a korábbi bérlőn FMH-val, perrel, akármivel (itt a fórumon egyöntetű vélemény alakult ki arról, hogy akár 2-3-szoros emelés is alkalmazható, azonban öntudatos jnl-k akár még a lakáshasználati díj mértékét is kifogásolhatják a Kúria ítéletei szerint, így azon esetekben a bíróságnak még a lakáshasználati díj mértékéről is állást kell foglalnia, így előfordulhat, hogy a bíróság által megállapított lakáshasználati díj mégsem lesz akkora, amekkorát mondasz). Természetesen a lakáshasználati díjat is megfelelően közölni kell, célszerűen a felmondási jogkövetkezmények mellett belengetve.

Gabi9967 # 2025.03.01. 14:30

eulimen, köszönöm!
ha jól értelmezem (általában nem szoktam :), akkor az én esetemben:
i tegnap (febr.28) felszólítás ment az elmaradt 2 havi bérleti díj és a rezsi kgt-ek megfizetésére.
ii kivárom a 8 napot attól a dátumtól, amikor átvette. után küldöm a bérleti szerződés megszűnéséről (Lakás tv. 25. § szerint) a levelet.
iii várok további 8 napot miután azt is átvette, és attól a naptól fogva jnl-nek számít, akkor adhatok be FMH-t az elmaradt bérleti díjakra? vagy azt már előbb is el lehet indítani?
iv várok 2 hónapot, és a bérleti díjat (120e Ft) megemelem 200-300-400e Ft-ra a lakáshasználati díjat, arra is kérek FMH-t vagy elindítom a pert, ha nem költöznek addig se ki.

eulimen # 2025.03.01. 15:27

@Gabi9967
ha jól értelmezem (általában nem szoktam :)
Pedig aki jól értelmezi, annak mindig helyzeti előnye van ;) Már megbeszéltük, hogy a szerződésedben az azonnali felmondás joga ellentétes a törvénnyel, tehát jogszerűen nem gyakorolható.

i tegnap (febr.28) felszólítás ment az elmaradt 2 havi bérleti díj és a rezsi kgt-ek megfizetésére.
Ebben a felszólításban kellett volna a felmondást jogkövetkezményként kilátásba helyezni, ahogy azt korábban írtam (Lakástv. 25.§ (1) "jogkövetkezményekre figyelmeztetéssel"), megfizetési póthatáridő kitűzésével. A póthatáridő praktikusan valamikor márciusban lesz esedékes, de természetesen a konkrét dátum helyett jogszerű pl. az "átvételtől számított 8. napig" kitétel is. A bíróság is ki fogja tudni számolni, az melyik napra esik.

ii kivárom a 8 napot attól a dátumtól, amikor átvette. után küldöm a bérleti szerződés megszűnéséről (Lakás tv. 25. § szerint) a levelet.
A lakástörvény 25.§-a szerint a lakásbérletet a póthatáridő eredménytelen eltelését követő 8 napon belül mondhatod fel, mégpedig a póthatáridőt követő hónap végére. Praktikusan ez azt jelenti, hogy márciusi póthatáridővel számolva csak április 30-ra. Ez a felmondási szabály kógens, nem lehet tőleg eltérni.

iii várok további 8 napot miután azt is átvette, és attól a naptól fogva jnl-nek számít, akkor adhatok be FMH-t az elmaradt bérleti díjakra? vagy azt már előbb is el lehet indítani?
A fenti gondolatmenet alapján május1-től fog jnl-nak számítani. Ennél korábbi felmondás törvénytelen.
FMH-t egyébként minden tartozásra lehet követelni. Akár már holnapután is (és nem kell, hogy az FMH-val mint jogkövetkezményként fenyegesd a bérlőt, mert ez nem az)

iv várok 2 hónapot, és a bérleti díjat (120e Ft) megemelem 200-300-400e Ft-ra a lakáshasználati díjat, arra is kérek FMH-t vagy elindítom a pert, ha nem költöznek addig se ki.
A fenti gondolatmenet alapján május 1-től lesz jnl, onnantól követelhetsz lakáshasználati díjat. És május 1-től 2 hónapra emelheted meg. De mindent előre közölnöd kell a bérlővel. Célszerű a lakáskiürítési pert önállóan, a lakáshasználati díjra indított FMH-tól teljesen külön indítani.

Szerintem már bőven kimerítettük a vonatkozó szabályokat, van, amit többször is...

Gabi9967 # 2025.03.01. 16:59

eulimen, köszönöm, én még kicsit rágóznék ezen...

A tegnapi felszólításban már javítottam, konkrétan helyesen idéztem a törvényből:
"Ha a Bérlők a felszólításnak 8 (nyolc) napon belül nem tesz eleget, a bérbeadó további 8 (nyolc) napon belül írásban felmondással élhet."

25. § (5) -ben elmulasztott határnapot említ. De az (1) -ben nincs konkrétan megjelölve, hogy az elmulasztott határnap az az elmulasztott fizetés napja (febr 10), vagy a felszólítás (febr 28-án postázott, majd átvett...) utáni 8. nap?

Egyébként Ön ezt írta pár hozzászólással lentebb:
"A feburár 10-én esedékes díj bérleti díj meg nem fizetése okán pedig legkorábban március 31-ére mondhatod fel.
Feltéve, ha március 16-ig átveszi, de az meg ugye vasárnap. Ha csak március 17-én veszi át, akkor meg kiröhög, hogy nem mondhatod fel március 31-ére, csak április 30-ra. Egy újabb levéllel, nyilván."

Forrás: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?… - Wolters Kluwer - Minden jog fenntartva!

eulimen # 2025.03.01. 17:33

@Gabi9967
az elmulasztott határnap az az elmulasztott fizetés napja (febr 10), vagy a felszólítás (febr 28-án postázott, majd átvett...) utáni 8. nap?
Én most, alaposan átrágva úgy értelmezem a törvényt, hogy az (1) "bérfizetésre megállapított időpont" nem azonos az (5) "határnap"-pal.
A határnap álláspontom szerint a fizetési felszólítás átvételét követő 8. nap (aminek eredménytelen elteltét nyílik meg a bérbeadó újabb 8 napos, felmondási, jogvesztő határideje) .

Egyébként Ön ezt írta pár hozzászólással lentebb:
Elnézését kérem, belátom, az a levezetésem hibás. Mégpedig a határnap miatt.
Szinte lehetetlen lenne törvényesen felmondani, ha a jellemzően 10-ére megállapított bérleti díj elmaradásával az azt követő hónap utolsó napjára (kb. 50 nappal későbbre) kellene felmondani úgy, hogy az elmulasztott időponthoz képest legkésőbb 35 nappal későbbre meg kell érkezzen a felmondás, amit meg kell előzzön egy fizetési felszólítás és 8 nap várakozási idő. Egy hivatalos levelet a postán akár 14 napig is lehet parkoltatni.

Szomorú örökös # 2025.03.01. 18:25

Gabi9967

én még kicsit rágóznék ezen...

Éppen tavaly december közepe óta rágózol rajta. Komolyan, nem unod még?
Miért nem keresel egy hús-vér ügyvédet végre magadnak?
Lehet sokkal célravezetőbb lenne. :-D

Gabi9967 # 2025.03.01. 18:38

eulimen
Igen, ez nagyon is logikus levezetés!
Viszont, az (5) pontot még nézegetem naptár szerint. Vajon miért írja, hogy nem lehet 15 napnál kevesebb?
Mondanék én is egy példát:

1. variáció (gyors): A múltkori levél 7 nap alatt ért oda. 11 -én felszólítom, 18-án átveszi, 26-ig (ez a határnap) várok, és már megy is a felmondás, a felmondási idő bőven benne van a köv hó végéig.
  2. variáció (lassú): x hó 10. után valamikor felszólítom, sokára átveszi, és mondjuk x+1 hó 16-án írom csak meg a felmondást x+1 hó végére (persze figyelve a 8 napokra). Na, akkor nem lesz meg a 15 nap...

És ugye a törvény kimondja a 8 napos időket is! azokat be kell tartanom, nem várhatok heteket, ahogy sajnos most is tettem, és kezdem elölről.

Gabi9967 # 2025.03.01. 18:59

Szomorú örökös

Ki így, ki úgy intézi az ügyeit. Nem kérem, hogy olvasson lentebb, csak azt emelném ki, hogy többször is rákérdeztem, szükséges-e ügyvédet fogadnom ezt-azt elintéznem. Drbjózsef több hozzászólásában és eulimen is megjegyezte, hogy nem szükséges, elég csak józan paraszti ésszel megírni egy-egy levelet. Sőt, a FMH beadását is el tudom intézni, ha tudok írni, meg olvasni.
Most csak azért futom a köröket, hogy siessek-e a felmondással, milyen határidőkre figyeljek (vagy ahogy drbjózsef is javasolta, személyesen adjam át a felszólítást, felmondást, időt nyerek). 1-2 hónapról van szó, nekem számít.
Köszönöm megértését.