SOS osztatlan közös tulajdon

ObudaFan # 2007.11.04. 11:20

Nem biztos, hogy az menni fog. Az ingatlan tulajdonjogát elbirtoklás útján akkor sem lehet megszerezni, ha az elbirtoklás feltételei csak a föld egy részére vonatkozólag állnak fenn, és a föld nem osztható meg.

panika # 2007.11.03. 19:24

Elbirtoklási perrel, bíróságon. A földhivatalba majd eljuttatja az ítéletet a bíróság, ha a felperes javára dönt.

monalisa1 # 2007.11.03. 18:12

Ha 30 év alatt egyszer sem követelték azt a 23 m2 földdarabot, akkor az elbirtoklás megvan, mert a 15 év háborítatlan használat feljogosít rá. (Jóhiszeműen, mintegy a sajátotok, használtátok a területet.)

A földhivatalban kell átiratni a ti részetekre/nevetekre a területet - mikéntjét nem tudom, de a hivatalban bizonyára majd elmagyarázzák.

kankalin74 # 2007.11.03. 17:16

Szia Pandi!
Ahogy írod, ezt a falat nagyon régen építették, azóta a területet ti használjátok, akkor azt gondolom nincs szükség a megvásárlására, mert az elbirtoklás megtörtént.

Pandi # 2007.10.29. 12:32

Kedves Hozzáértők!
Osztatlan közös tulajdonú telken élünk. A terület teljes nagysága 595 m2. Nekem és az anyukámnak 73-73/600-ad a tulajdona, a többi a másik tulajé (ők nyolcan vannak, 1 80 éves mamika és a 7 unoka). Két ház áll a telken, két utcáról van a bejárat és egy téglafal választ el minket egymástól. Ezt a falat a mamika szülei építették, de nem a tulajdonjogoknak megfelelően. A "mi oldalunkon" 23 m2-rel több van. Mi ezt most szeretnék megvenni, 10 000 Ft/m2 áron. Elvileg hajlandók is lennének eladni. Most jön a csavar: A mamika anyja 30 éve meghalt, de csak idén tavasszal volt meg a hagyatéki tárgyalás az én kezdeményezésemre. Ekkor a mamika 27m2-t örökölt, az értékbecslő erre kihozott kb. 700 000 Ft-os értéket. Mi ennyit nem vagyunk hajlandóak fizetni egy darabka földért. Szerintetek korrekt az ajánlatunk?
A szomszédék azt hiszik, hogy most ezt az örökséget szeretnénk megvenni. Tulajdonképpen eddig is megvehettük volna bármelyiküktől, ha nem lett volna rajta a tulajdoni lapon a halott. Ha nem lenne ott a fal nem lenne semmi gond, de mi szeretnénk annyit használni, mint amennyi a tulajdonunkban van és a falat sem akarjuk lebontani. Hogy magyarázzam ezt meg nekik, hogy jót akarunk és rendbe szeretnénk tenni azt amit régen ők elszúrtak? Egyáltalán igazam van? Köszi a véleményeket és válaszokat, Andi