Adóbevallás 2011

Karmantyu # 2011.11.28. 10:25

Tisztelt Fórum!

2010-es jövedelmem alapján nem keletkezett SZJA fizetési kötelezettségem. Jól gondolom, hogy egyéni egészségpénztári befizetésem alapján nem kaphatok adóvisszatérítést?

Második kérdésem a 2012-es SZJA-hoz tartozó.
2011. évi jövedelmem (gyermekek után járó adójóváírás miatt) alapján várhatóan nem keletkezik SZJA fizetési kötelezettségem. Jól gondolom, hogy egyéni egészségpénztári befizetésem alapján nem kaphatok adóvisszatérítést?

Köszönettel:

nandy # 2011.07.10. 15:07

acridity:

Nem tudom, hogy a munkáltatód milyen indíttatásból csinálta meg a munkáltatói bevallást, ha te egyébként nem kérted, és nem is tudtál róla. De ez már nem is annyira lényeges.

Az önellenőrzés kizárt, mert itt nem adó vagy adóalap változásról van szó, hanem dupla bevallásról.

Legegyszerűbben úgy intézheted el, hogy levélben kéred a NAV-tól az általad beküldött bevallás törlését, és visszautalod a tévesen kiutalt adót. Emellett késedelmi pótlékot kell fizetned, nem önellenőrzésit.

Rexor # 2011.07.08. 11:38

Még egy alternatíva lehetséges. Jelezd a munkáltatódnak, hogy benyújtottad már a bevallást és rendezzék le ők az adóhatósággal. Tehát levonják a következő munkabéredből és visszafizetik az APEH-nek. De valakinek lépnie kell.

Rexor # 2011.07.08. 11:35

Természetesen vissza is kell utalnod (önellenőrzhési pótlékkal), de önellenőrzést mindenképpen kell csinálnod. A normál személyi jövedelmadónál sem elég ha csak befizeted az összeget be is kell vallanod. Hogy miért.. mert így szól a jogszabály :)

acridity # 2011.07.06. 18:28

Köszönöm.
De!
Az adatok helyesek, azzal semmi gond nincs.
A probléma az, hogy a visszaigényelhető összeget kétszer! utalták ki nekem.
Ekkor is szükséges ilyen önellenőrzősdi?
Nem elég, ha visszautalom?
Köszönöm a segítséget, és nem kötekedni akarok,csak tényleg nem értek hozzá, és a könyvelő még 12 napig nincs.

Rexor # 2011.07.05. 11:06

Kedves acridity,

1. lépés eredeti bevallás előkészítése
  2. lépés www.apeh.hu
  3. lépés 1053-as bevallás + nyomtatványkitöltő program letöltése
  4. lépés Kitöltési útmutató elolvasása
  5. lépés 1053-as bevallás kitöltése helyes adatokkal.
acridity # 2011.07.05. 10:52

Köszönöm, hogy segíteni próbáltok, de én sík hülye vagyok mindenféle reál dologból.
Szóval ha nekem azt mondjátok, hogy 1053 gőzöm sincs mi az.
Ezért kérlek benneteket, mint egy ovisnak úgy magyarázzátok el nekem.
Sőt örülnék,ha be is linkelnétek hozzá azt ami kell.
A könyvelő,aki csinálta épp nyaral, nem tudom a segítségét kérni.
Köszönöm.

Rexor # 2011.07.05. 07:51

Elnézést, igazad van. Május 20.

aktak # 2011.07.04. 19:57

Május 31-től? Nem május 20-a volt a határidő? Mármint nem az az esedékesség időpontja? És akkor május 20-tól július 5-ig (illetve az a dátum, amire ugye írom). Vagy május 31-től?

Rexor # 2011.07.04. 14:52

Kedves aktak: Önellenőrzési pótlék alapja az adókülönbözet összege. Ezt beírod az APEH önellenőrzési pótlék számító programjába (a bevallás esedékességétől - május 31-től számítva) és már meg is van a pótlék összege (szerintem olyan 500 forint körüli tételre számíthatsz..).

aktak # 2011.07.04. 12:56

Köszönöm a gyors választ!
Igazából azért nem csináltam meg, mert a NAV-nál azt mondták, hogy nem fogják küldeni úgysem a rossz összeget, hanem majd küldenek értesítést, és utána javítani kell. Na most pont ez nem történt meg, hanem mégiscsak a több összeg jött meg!
1053-as-on az rendben van, hogy jelölöm, hogy önellenőrzés, de a 1601-es lapra mit írjak? Mert a NAV-nál azt mondták, hogy oda kell írni az összeget.... de melyiket??? És az önellenőrzési pótléknak mi az alapja? Hogy számítom ki?
Bocs a tudatlanságomért, de nem csináltam még ilyet...
Szóval részletes segítséget szeretnék kérni! Köszönöm! :)

aktak # 2011.07.04. 12:19

Kedves Rexor!

Köszönöm a gyors választ! Azért nem javítottam, mert felhívtam őket, és azt mondták a NAV-nál, hogy erről küldenek egy értesítést, addig nem is fogják visszautalni az adót.
Ehelyett megjött a rossz összeg...
Akkor ezek után: az önellenőrzés hogyan működik? Hogyan kell visszautalni a plusz összeget, illetve az önellenőrzési pótlékot hogy tudom kiszámolni?

Rexor # 2011.07.04. 11:53

Kedves aktak: most már önellenőrzés önellenőrzési pótlékkal. Nem ártott volna akkor javítani, amikor elrontottad, akkor a pótlékot megúsztad volna (bár nem egy fertelmes összeg).

Kedves acridity:1053-as bevallás (ugyanaz mint a normál), csak jelöld rajta, hogy önellenőrzési bevallásról van szó.

aktak # 2011.07.04. 11:45

Sziasztok!

Szeretnék egy kis segítséget kérni! Megcsináltam az egyik ismerősöm adóbevallását, de elrontottam. Ahogy postára adtam, már rá is döbbentem erre... felhívtam a NAV-ot, azt mondták, hogy semmi probléma, ez ellenőrzéskor úgyis kiderül, és akkor lehet javítani.
Én a sima bruttót vettem szuperbruttónak, nem vettem figyelembe a 27%-os kiegészítést, így a visszaigényelhető adó több lett. Vártunk türelmesen, de nem jött papír, hanem megküldték a hibás összeget, ami 50.000-el több, mint ami járna. Kérdésem, hogy mi ilyenkor a teendő??? A NAV-ot nem érem el telefonon. Köszönöm a válaszokat előre is!

acridity # 2011.07.04. 09:56

Köszönöm.
És ezt az önellenőrzést hogy kell és hol?

Rexor # 2011.07.04. 09:54

Foglalkozz vele. Csinálj egy önellenőrzést és utald vissza a pénzt. Így mnegúszod önellenőrzési pótlékkal (jegybanki alapkamat). Ha az adóhatóság tárja ezt fel, akkor roosszabbul jársz: késedelmi pótlék (jegybanki alapkamat kétszerese) plusz 50% adóbírság.

acridity # 2011.07.04. 09:30

Segítséget kérek.
Az adóbevallás után kétszer utalták ki a visszaigényelhető összeget.
Egyszer a munkabérrel együtt a munkáltatón keresztül,egyszer pedig utalványon keresztül.
Mi ilyenkor a teendő? (azt tudom,hogy vissza kell fizetni,de van valami büntetés? A munkahelyem sosem csinálta meg a bevallásomat,mindig én csináltattam könyvelővel.Az idén a munkahelyem is elküldte, és a könyvelő is. Ezért a kétszeri kiutalás.A munkahleym azt mondta,ne foglalkozzak vele, hogy kétszer lett elküldve,nem lényeges,de ha ez miatt én leszek megbüntetve.....)Mit csináljak?
Köszönöm a válaszokat.

Titiána # 2011.06.28. 07:47

Szerettem volna újra kiszámolni az adóbevallásomat a programmal, de nem nyílik meg, illetve nyílik vmi, de hibát ír ki. Május 20-a után már nem lehet elérni a programot?

borka2 # 2011.06.19. 13:00

A gyermekem júniusban leérettségizik, tehát utána nem fogom kapni a családi pótlékot. A családi kedvezmény helyett, ha jól tudom, én is igényelhetem az adójóváírást. Mikortól és hogyan tegyem?

parapali # 2011.06.17. 11:20

Khairon!
A levélen amit kaptál van egy ügyintézői név és telefonszám!Erőssen próbáldd elötte felhívni és időpontot kérni Tőle! a telefonáláshoz türelem kell de hidd el jobban megéri mint ott ülni a NAV ba és talán lejön az ügyintéződ:-)

khairon # 2011.06.17. 09:48

Helló. Kaptam egy levelet az apehtól hogy hiba volt az adóbevallásomban mégpedig egy aláírás hiba... elvileg be kell mennem és bevinnem vmilyen papírt is. csak az a bökkenő h nem tudom mit, és másolatom pedig nincs is az adóbevallásról. Ilyenkor mit csináljak? köszönöm!

Titiána # 2011.06.11. 18:11

Már csak ezt a sort nem értem:

1. Hibakód: R812, hibaüzenet: (főlap) 1D=1A*1,27 +- 10
  2. hibakód: R191 , hibaüzenet: Ha (1053-02)132C nagyobb, mint nulla, akkor kell lenni egy olyan feldolgozott 10K59 adatszolgáltatásnak, amelyben a C oszlop=1, és 132C

Az 1. mi ez az 1,27+-10?
A 2-nál mi ez a 10K59?

Hátha vki tudja.

Rexor # 2011.06.09. 15:44

Szerintem a probléma ott van, hogy R91 mínusz K28 után gyököt kellett volna vonnod és ezt a háromszög szögeinek összegével megszoroznod. Egyébként fogalamam sincs, de ha gépen töltötted a bevallást, akkor elvileg más a kitöltsékor figyelmeztetnie kellett volna a programnak, ha valmi nincs rendebn..

Titiána # 2011.06.09. 14:04

Kaptam levelet a bevallásról, mert vmi nem jó, csak nem értem, hogy mit is írnak.
Írják, hibakód: R911
ez melyik sor? Majd mellette írják a hibaüzenetet: (1053-A) Ha 37B+38B+39C+45Cnagyobb, mint 0, akkor 28A=1A+(2B-2C)+stb.stb., szóval tele van ilyen ABC-kel, számokkal, mint egy matekegyenlet. Gondolom, vmilyen kódolás csak nem értem.
A következő sorban R812 (főlap) 1D=1A*1,27 +- 10
A köv. sor: R191 Ha (1053-02)132C nagyobb, mint nulla, akkor kell lenni egy olyan feldolgozott 10K59 adatszolgáltatásnak, amelyben a C oszlop=1, és 132C

Volt még egy M021 nevű hibakódom is, ehhez a hibaüzenetet értettem, nagyrészt szöveges volt, ezt azért nem írtam le.

Írják, hogy be kell mennem, be is megyek, de szeretném látni, hogy mit írtam rossz helyre vagy mi nem jó a bevallásban. A progival töltöttem, így a matek része rendben, legfeljebb máshová írhattam vmit. Nem tudom.

Anian # 2011.06.01. 11:46

tehát jobban jártam volna, ha kérem havonta a jóváírást...

Köszönöm a válaszokat!