Jó napot kívánok!
A következő problémával fordulnék Önhöz. Én egy gázszolgáltató cégnél dolgozom október óta, januárban bevonták a működési engedélyüket 3 hónapra. A főnököm Budapesti lakos és januárban mikor kitört ez a botrány azt mondta hogy hoz nekünk (többen vagyunk érintettek) valamilyen kilépő nyilatkozatot amit alá kellene írnunk. Nem jutott el hozzánk!
Január óta nyomozunk a munkáltatónk után de az egyetlen telefonos elérhetőség megszakadt ugyan is a telefonszámán előfizető nem kapcsolható.
Novemberben érdeklődtem a TBnél hogy be vagyok e jelentve és IGEN be vagyunk jelentve. A problémám azzal van hogy én semmit nem írtam alá sem ilyen kilépő nyilatkozatot, felmondani pedig végképpen nem mondtam fel (nem is tudnék kinél és hol).
A kérdésem az lenne hogy ugye hamarosan be kell vallani az adónkat, én azonban nem tudom megszerezni azt a papírt amit a munkáltatók adnak minden éveben a munkavállalónak az adóbevalláshoz. Valamint a bejelentéskor fontos mindenféle papírom nála van. Mit tegyek ilyen esetben és legfőképpen az adóbevallásomat hogyan készítsem el???
Köszönettel
Aranka
Adóbevallás 2011
Kedves Hozzáértők, kedves szakértők!
Ha 2010. évben visszavásároltam az életbiztosításomat, akkor a korábban (2007-2008-2009) felvett adókedvezmény visszafizetését mely soron kell szerepeltetni az adóbevallásban? (10. évre szóló életbiztosítás volt, és már a visszafizetendő összeget is kiszámoltam)
Illetőleg ha a garázsomat 2010. évben kelt adásvételi szerződéssel adtam el, de a birtokba adás és a tulajdoni lapra az új tulajdonos bejegyzése, vaklamint a teljes összeg kifizetése csak idént történik meg, akkor a mostani vagy csak a jövő évi SZJA bevallásban kell szerepeltetni és fizetni az ebből származó jövedelmet?
Segítségeteket előre is köszönöm!
Üdv: Esztus
Tisztelt szakértő!
A férjemnek két munkahelye volt tavaly, és egész évben járt neki az adójóváírás. Hogyan tudom kiszámolni az adóját mert az adóismertetőben leírt példa nem világos.
Kapott idén földjáradékot 5 évre visszamenőleg, ezt hogyan tudjuk bevallani, minimális összegről van szó. Köszönöm válaszát!
Biztos, hogy nem vontak össze két ügyet, egyről van szó.
Elnézést ott a pont, tényleg az illetékfizetés alapjául szolgáló összeg az érdekes. Akkor viszont tényleg fontos lenne tudni, hogy mi miatt vonta össze az illetékhivatal. Nem lehet, hogy csak két ügyet vont össze?
Kedves Kenci. Milyen összeg szerepel a hagyatéki leltárban? Alapvetően ez releváns, viszont az érdekes, hogy miért vonta össze a két helyrajzi számot az illetékhivatal (bár ebbőla szempontból nincs relevanciája a dolognak).
Tisztelt Szakértők!
2003-ban örököltem 2 termőföldet, amelyek két különböző helyrajzi számmal és négyzetméterrel vannak feltüntetve a hagyatéki papíron. Az illeték megállapításánál az Illetékhivatal összevonta ezt a két termőföldet, és egy értéket állapított meg, mint az illetékfizetés alapja.
2010-ben az egyiket eladtuk. Az lenne a kérdésem, hogy az adóbevallásban hogyan számoljam ki a a szerzési értéket, négyzetméter alapján számoljam ki az eladott terület értékét? Vagy mivel két különböző területről van szó (más más piaci értékkel), és a szerzéskori érték az egyértelműen nem állapítható meg, akkor a bevételt annak 75%-val kell csökkenteni lehet?
Előre is köszönöm segítségüket.
Tisztelt Fórumozók!
Valaki segítsen nekem, mert megbolondítanak. 2010-es évben kétfajta pénztártagsági befzetésem is volt, az önkéntes nyugdíjpénztárba, ill.az egészségpénztárba is. Kérdésem az, hogy kettö pénztártagság esetén mennyi a maximális adóvisszaigénylés ha van elég befizetett adóm, és tagi befizetésem is. 100 vagy 120 ezer forint. Kérem segítsen valaki! Köszönöm!!
Igen.
Kedves CSera.
Úgy érted, hogy az előlap utáni lap (1053) "C" részében vegyem ki a pipát? Kivettem! Ugyanitt a "D" részbe írjam be a nevem és a címem, ahová kérném a visszaigényelt összeget ha lenne?
Sőt...ezen kívül 1053-02 lapon a 139. sorba is be kell írni, hogy hová kérem a pénzt? Egészségpénztár, vagy magánnyugdíj pénztár?
Ebben tényleg nincs logika.
Fullcsi!
Nem kell x -elni a borító lapon (1053 C rovat) a visszaigénylést az önkéntes ptári befizetés miatt, azt nem kapod vissza. A megadott számlaszámra fogják tenni, ha az apeh/nav folyószámládon nincs tartozás. Ennek ellenére kérik kitölteni a visszaigénylésnél a címet vagy bankszámlaszámot (1053 D rovat), logikát ne keress benne.
A témaindító problémámat már megoldottátok, de most újra szembesültem egyel. Azt hittem, hogy minden kész és nem is foglalkoztam a bevallással. Gondoltam beküldöm a héten, de mikor ki akartam nyomtatni akkor a következő hibaüzenetet kaptam:
Az egyéb jogcímen kapott jövedelemhez (17.sor a/b oszlop) már beírtam az Egészségpénztár által kifizetett összeget, illetve a munkáltatóm által befizetett adómat megnöveltem az EP által előre levont összeggel. Így már a 79/80 -as sorban 0 HUF van!
Most jön a probléma!
"HA A FŐLAPON BEJELÖLTE,HOGY VISSZAKÉRI A VISSZAJÁRÓ ADÓT,AKKOR A 1053-C LAPON 80., 88., VAGY 90. SORBAN LEGALÁBB 100 FT VAGY NAGYOBB ÖSSZEGNEK KELL SZEREPELNIE"
Meg tudja mondani valaki, hogy ez pontosan mit jelent?
Önkéntes nyugdíjpénztári és egészségpénztári befizetésem volt 2010-ben (egyéni befizetések) amik után jogosult vagyok egy kisebb összegre. Ezt a 1053-02 lapon fel is tüntettem. Azt hittem ennyi elég :(
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne, ha megszüntetek önkéntes nyugdíjpénztárat, és felveszem a teljes összeget (tőke + hozam) akkor az a 2011 éves jövedelmemet hogy befolyásolja? Vagyis, az összevont adóalapomat növeli? Azért kérdezem, mert akkor lemondom az adójóváírást. Vagy csak szerepeltetni kell majd jövőre az adóbevallásban? Kérlek segítsetek minél hamarabb. Köszönöm előre is a választ!
Sziasztok!
Felmondásomat 2011.01.20-án megkaptam, munkaviszonyom 03.14-én fog megszűnni. A teljes 03.14-ig járó béremet megkaptam, kértem az adójóváírást, viszont csak 12.100 Ft lett elszámolva, azt is külön kaptam fizetés napon. Ha jól tudom nekem 3 havi adójóváírás járna. Lehetséges, hogy azt még bérfizetési napokon kapom meg?
Köszönöm!
Sziasztok!
Édesanyám nyugdíj mellett dolgozott 2010 októberéig. A munkáltatójától a kilépéskor nem kapott M30-as igazolást. Enélkül is meg tudom én csinálni a bevallását, tehát a kilépési papírjaiból kiírogatom az adatokat és a nyugdíjról kapott éves igazolásról beírom a nyugdíjat….?
Valamint azt sem tudom, hogy a nyugdíjat november, decemberre is be kell vallani? Az adójóváírást így 10 vagy 12 hónapra veheti igénybe.
Előre is köszönöm ha valaki lesz olyan rendes és segít!!!!
Kedves Rexor!
Köszönöm a választ, de akkor had tegyek már fel még kérdést.
A személyes közreműködésért ,mely a minimálbér összege / és a beltag lakossági számlájára utalják/ ugyanazokat a járulékokat SZJA + egyéb kell fizetni, mint a munkabér után? Miben különbözik a munkabér és a személyes közreműködés díja, csupán annyiban, hogy adójóváírás nem érvényesíthető utána?
üdv: 52mama
Bért akkor lehet kapni, ha valaki munkaviszonyban van a Bt-vel, egyébként helyesen tüntette fel a könyvelő az 5. sorban a beltag személyes közzreműködésének díját.
Kedves Adószakértők!
Segítsetek értelmezni a 2010.évi adótörvényt. Egyik családtagom egy BT beltagja, aki a BT-ből magánszemélyként bért kap, és ezután SZJA-t és minden egyéb járulékot fizet .
Most készíteném az SZJA bevallását, és a könyvelő által adott 10M30-as igazoláson a kifizetett bér összegét az 5.sz. Más nem önálló tevékenységből származó jövedelem soron szerepelteti, ami nem bérnek minősül, így adójóváírás sem érvényesíthető utána.
Helyes ez?
Adócsomagjához csökkentett adattartalmú útmutatót kapott, ahol az 5.sorhoz azt írják: Ebben a sorban kell bevallani a társas vállalkozás magánszemély tagjaként, a személyes közreműködés ellenértékeként kapott jövedelmet.
Megnéztem a részletes útmutatót is, ebben ez szerepel: Abban az esetben, ha Ön a gazdasági társaságban vezető tisztségviselői tevékenységét munkaviszonyban látja el, úgy az a tevékenysége ellenértékét nem ebbe, hanem az 1./bér/ sorba írja.
Kérdezem, mi a különbség a személyes közreműködés, illetve a munkaviszony között, illetve, hogy hol szerepeltessem a munkabért.
Megjegyzésként: a részletes útmutatóból írt rész nem is szerepel a csökkentett tartalmúban.
Legyetek szívesek segíteni az értelmezésben.
52mama
ugyanezek a határidők vannak akkor is, ha előbb adod be.
Az eg.pénztári kedvezményt viszont nem utalják addig, míg a tartozást ki nem fizeted.
Sziasztok!
A pótlékmentes részletfizetéshez lenne kérdésem. Be kell fizetnek 80.000 Ft-ot, ezt részletre kérném meg. Azt olvasom a tájékoztatóban, hogy a fizetési határidő pl 2 részletnél 2011.06.20 és 2011.07.20.
Ha én most elkészítem és beadom az adóbevallásomat (nem várok 05.20-ig) akkor ezek a határidők?
Az egészségpénztárba járó adókedvezményemet ettől függetlenül utalni fogják a beadástól számított 30 napon belül???
Köszönöm a segítséget!
nincs mit
Ok, megcsináltam! Akkor ezek szerint kész vagyok ! Köszönöm szépen a segítségedet !
Neked is Forman !!!
igen a és b oszlopba is beírod az igazoláson lévő összeget (adóalapot), a d oszlopba meg 127%-át, a 65-ös sorba meg az összes igazolásokon lévő levont adóelőleget
Kedves Csera!
Úgy érted, hogy a 17 sorban, mindkét helyre, azaz az "a" és "b" oszlopba is beírom a 116.890 HUF-ot!
Majd ezután a 65. sorban lévő Munkáltató által levont adóelőleget, megnövelem az EP adóigazolásán lévő már előzőleg levont összeggel, azaz 65.792 HUF-al?
Így nem változott a lényeg, de mégis fel van tüntetve minden...
Jó lesz így?
ha nem programmal csinálod, akkor a d, oszlopba a 127% bruttót is írd be (program aut.beírja)
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02