Adóbevallás 2011

csera # 2011.02.16. 18:13

A 17.sor a,b, oszlopokba írd be az alapot. A levont adóelőleg miatt éves elszámolásban lehet többlet, 32% adóelőleggel számoltak, de lehet Te csak az első 17%-osba fogsz tartozni.

Fullcsi # 2011.02.16. 17:55

Szia Forman!

Köszönöm a válaszokat!

Én is úgy gondolom mint Te. Azaz, nem befolyásol semmit az adóbevallásomban, mert azt már befizettem. Azt nem tudom, hogy ezt valamilyen módon fel kell e tüntetnem az adóbevallásban? Miért van az az adóigazoláson, hogy a 65.sorba kell beírni? Nem értem!

Egészségpénztárban vannak olyan szolgáltatások, amik után nem kell adózni. Ha mondjuk elmegyek fogorvoshoz, és számlát kérek akkor a pénztár kifizeti azt nekem 100%-ban. Van még egy csomó ilyen szolgáltatás ami adómentesen igénybe vehető, és "kivehető" a pénz a számládról. Az adott pénztár oldalán ezek fel vannak sorolva.

A szolgáltatások másik csoportjába azok a szolgáltatások, termékek tartoznak ami után SZJA-t kell fizetni! Azaz, ha veszek egy squash ütőt, vagy egy teniszütőt 10e Ft-ért, akkor a pénztár nem a számla 100%-át utalja vissza, hanem az adóval csökkentett összeget!

Lehetne erről vitatkozni, hogy ez miért van így, főleg ha egészségmegőrzés céljából vásárolsz egy sportszert, de ez egy másik történet!

A probléma sajnos még mindig nyitott! Fel kell tüntetni valahol, vagy felejtsem el? Nem gond, hogy ott az egészségpénztári adóigazolásomon?

forman # 2011.02.16. 17:42

Kedves Fullcsi!

1.Az adóvisszatérítést csak egyben, egy pénztárba kérheted.
2.Nem igényelheted vissza, mert a 161890 Ft meg az adóalapodat növeli. A levont adóelőleg ennek az adója, tehát nem változtatja a még fizetendő vagy visszaigényelhető adód összegét. Viszont azt nem teljesen értem, hogy milyen vásárlás az, ami után a vevőtől szja-előleget vonnak le?

Fullcsi # 2011.02.16. 16:49

Először is elnézést, hogy új témát nyitok és esetleg ezzel valakit megsértek! Nem találtam választ az egyszerű kérdésemre (lehet béna vagyok)

Arról lenne szó, hogy magamnak szeretném megcsinálni az adóbevallásomat. Nem bonyolult, van egy M30-as nyomtatványom, egy önkéntes egyéni nyugdíjpénztári befizetésről, és egy egészségpénztári egyéni befizetésről szóló igazolásom. Az egészségpénztári befizetésnél akadtam el.

Az igazolás szerint volt 155.000 Egyéni befizetésem, ami után ugye 30% adó visszatérítésre vagyok jogosult, amit fel is vezettem a bevallás 133-as sorába (45.500)

A 132-es sorba bekerült az éves egyéni önkéntes pénztári befizetésem alapján (58.500)visszaigényelhető kemény 17.550 Ft. A kettő összege 64.050 HUF !!!

Ha jól gondolom akkor ez jár nekem vissza! Az első kérdésem az (hogy jól csináltam e eddig?), hogy ezt az összeget csak 1 helyre kérhetem vissza? Azaz nem kérhetem egészségpénztárba egy részét, a másik részét pedig önkéntes nyugdíjpénztárba? A 139-es sorban csak egy intézmény feltüntetésére van lehetőség!

A másik dolog ami bekavart, hogy 2011-ben volt az egészségpénztár által levont, és befizetett adóelőlegem. Azaz, vásároltam 161.890 HUF értékben adóköteles terméket, ami után az adót, azaz 65.792 HUF-ot a pénztár befizette, azaz anno ennyivel kevesebbet kaptam vissza az általam kp-ra megvásárolt termék árából.

Az igazolásban az van, hogy a SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ ALAPJA - 161.890 / LEVONT,BEFIZETETT ADÓELŐLEGEK ÖSSZEGE - 65.792 ---
  • Itt jön amit nem értek ----- ADÓBEVALLÁS SORÁNAK SORSZÁMA - 65 !

Ez most mit jelent? A programban a 65.sor a Kifizetők által levont adóelőleg összege. Ide kell beírni a 65.792 Összeget? Ha hozzáadom a munkáltatóm által levont összeghez, akkor az jön ki, hogy ezt visszaigényelhetem. DE szerintem ez nem így van !!

Tudtok segíteni? Sikerült érthetően leírni mindent?