Amennyiben az adóbevallásban szerepeltetted a 181200 ft-ot, valamint azt, h. 12 hónap a jogosultságod, akkor a visszaigényelhető adóban benne van. Így nem túlfizetett adód volt, hanem kevesebbet vont a munkáltató mint kellett volna.
Adóbevallás 2011
nem kértem havonta a jóváírást... választani lehetett, hogy havonta kérem a fizetéssel, vagy majd egy összegben az adóbevalláskor... én ez utóbbit választottam. Most viszont úgy tűnik ezt nem kapom meg, csak az adóelőleget, ami ha jól tudom az év közben "túlfizetett" adó!
A kettő tényleg nem ugyanaz.Az adójóváírást elvileg már akkor megkapod, amikor a fizetésedet kézhezveszed (tehát a fizetendő adód ennyivel csökken havonta). Majd benyújtod a bevallást, és ha ezen felül van még túlfizetésed (több adót fizettél, mint kellet volna), akkor azt visszaigényelheted.
Tisztelt Adószakértők!
Az lenne a kérdésem, hogy ha 2010-ben nem kértem adójóváírást, akkor az adóbevallásban feltüntetett 181200 Ft-ot miként kapom meg?
A 80. sorban szereplő visszaigényelhető adó, adóelőleg összeget megkaptam, de ez kevesebb, mint az adójóváírás, és ha jól tudom a kettő nem ugyanaz.
Nem igazán értem, hogy ez hogy működik.
Én úgy tudtam hogy mindkét összeget meg kellene kapnom.
Köszönöm előre is!
Sehol sem találtam az adóbevalláshoz szükséges TB-s adatlapot(gyesen vagyok), ezért levélben megkértem, de sajnos még mindig nem ért ide.
Milyen büntetésre számíthatok? Mindenképpen meg fognak büntetni a késett adóbevallás miatt?
Sziasztok!
Csak gyes mellett kell adóbevallást késziteni?
Tisztelt Válaszadók!
A segítségeteket kérném szja bevalláshoz. Az ismerősöm 2009-ben kapott végkielégítést, de vitt át 5 hónapot ami a 9.sorban tüntetek fel. De ugye akkor még nem volt szuperbruttósítás, hová írjam a most bevallandó összeget??? az alaphoz? de akkor a d oszlopban a felbruttósított összeg után számolja az adót. Ha pedig az összevont adóhoz írom be, és visszaosztok, akkor sem túl rózsás a helyzet, mert akkor kevesebb a fizetendő adó, mint amit 2009-ben kiszámoltak.Sehogy sem jó, főleg azért, mert az összes levont adó 2009-ben lett érvényesítve.
Mit tanácsolnátok?
Előre is köszönöm a válaszokat!
Kedves Tferro: újra csak ezt mondom. Igen van.
Kedves Rexor, nem akadékoskodásból, felhívtam az Office Depot-t, de azt mondták, hogy így, hogy se dátum, se ár, se árucikk nem olvasható, alig van remény, hogy megtalálják az eredetit. Vevő adatai ehhez kevesek. Tehát újra: van-e felelősségem, ha pl. 2-3 év múlva egy ellenőrzésnél az elővett vásárlási számla rajtam kívül álló okokból olvashatatlan?
Kedves Nbettyna,
Nem fontos az önellenőrzés, ha 20.-a előtt nyújtod be elég az eredeti bevallást javítani (van egy ilyen kód a bevallás elején).
Tferro: számla másodpéldánnyal biztos rendelkeznek (mert 10 évig meg kell őrizniük). Én a helyedben kérnék egyet (megőrizve az eredeti olvashatatlant is).
Kedves Fórumozók!!
Az én kérdésem szintén az adókedvezmény igénybevételére vonatkozna. (Mivel nem kértük tavaly év elején az előre kiszámítását, így évközben havonta sem kaptuk meg fizetésünk mellé, azonban ilyenkor, ha mégis van visszaigényelhető adókedvezmény, azt egy összegben lehet visszakérni az adóbevalláson, ha jól tudom). A problémán amiatt van, hogy nem a munkáltató töltötte ki az adóbevallást, hanem önadózók lettünk, így viszont lemaradt az adókedvezmény jóváírása a már beadott bevallásunkról.
Az irodában azt mondták, hogy az adózó az adókedvezményt azonban utólag önellenőrzéssel érvényesítheti,illetőleg veheti igénybe. (Május 20-a után lehet benyújtani, leghamarabb hétfőn) Kérdésem a 16-01-es lap, és a 170-es lap kitöltésére vonatkozna, hogy hol milyen előjellel kell szerepelnie az adatoknak
(15.100*12 hónap=181.200 Ft összegnek kell szerepelnie), illetve melyik oszlopba kell egyáltalán írni a 170-es lap esetében.
Köszönöm előre is válaszotokat, és elnézést, de az apeh irodában megjegyezni valamit úgy, hogy nincs előttem a nyomtatvány, sajnálom, de nekem nem sikerült... Mégegyszer köszönöm előre is segítségeteket!!
Rexor: Nem valószínű, hogy 1-2 évvel a vásárlás után, amikor kiderül, hogy egy számla kifakult, kérhetnék fénymásolatot. De büntethet-e az APEH azért, mert nem tudják elolvasni, amit költségelszámolásként félretettem?
Xita: Ha van neted, akkor töltsd ki interneten a bevallást és nyomtasd ki. Ha nincs, akkor bármelyik NAV ügyfélszolgálaton.
Bobabpu: mivel valószinűleg munkáltatótól kaptad, ezért nincs mit visszaigényelni sem (már figyelmbe lett véve amikor a béredet megkaptad)
Tferro: hát látnokok nincsenek az adóhatóságnál sem. Ha nem lehet látni, akkor kérjél a kiállítótól legalább egy másolatot.
Nem tudom, van-e arra jogi szabályozás, hogy mi történik akkor, ha a költségelszámoláshoz félretett számlák közt van olyan, amely egy év alatt úgy kifakult, hogy olvashatatlanná vált. Egy adott ellenőrzésnél ilyenkor ki tehet erről?
Jó Napot!Az lenne a kérdésem,hogy az apehtol a z adójóváirást lehet visszaigényelni?
Nem tudjátok, adóbevalláshoz hol lehet egységcsomaghoz jutni????
Kedves Valaszadok!
A lakas vetelarabol le kell-e vonni a kozvetitesi dijat vagy azzal egyutt kell feltuntetni a bevallasban, ha kell egyaltalan bevallast kitolteni?
Koszonom
Kedves Valaszadok!
A kovetkezore szeretnek valaszt kapni.
A ferjemmel 2003-ban kozosen vasarolt lakasunkat kozosen adtuk el 2010-ben.
Azt mar tudom, hogy nem kell adot fizetni, de azt nem, hogy be kell-e vallani es ha igen ki kell-e tolteni mindkettonknek kulon kulon az adobevallast?
Kulonben nincs semmilyen jovedelmunk, tehat egyebkent nem kellene kitolteni adobevallast.
A valaszt elore is koszonom.
Pipacs
Vki megírná, hogy mit jelent ez?
nem rendelkezik közhasznú jogállással
1 százalékot utalnék az egyik alapítványnak, erre ezt látom.
Voltam az apehban, nem kell semmit beírnom.
Nekem is családi adókedvezménnyel kapcsolatban van kérdésem. Másnak készítem el, így csak a 2009-es bevallása van nálam, csak egyszerű adóbevallást tudok elkészíteni.
A munkáltatójától megkapta, hogy mit hova írjon be, a felesége is, de a családi adókedvezmény rubrikája üres. 5-en laknak, 3 gyerekkel, 18 fölöttiek. Olvasom az útmutatóban, hogy mit is írnak, összeghatárhoz van kötve, stb. stb. ez mind világos. Csak az nem, hogy miért üres a rubrikájuk? Mindkettőjük bevallásába írjam be az útmutató szerint kiszámított összeget? Nem baj, hogy a gyerekek már nem kiskorúak?
2010 évben a családi adókedvezmény érvényesítésével kapcsolatban szeretnék segítséget kérni.
Három gyermekem van. 2010 szeptember 01-ig a legidősebb gyermekem figyelembe vételével kaptam a két kisebbre 32000ft családi pótlékot.Szept. 01-től a két nagyobb gyermek figyelembe vételével kaptam a legkisebbre 16000ft családi pótlékot.
32000ft családi adókedvezményt írtak jóvá ebben az évben.Van e visszaigényelhető családi adókedvezményem?
Rexor: igen, azz összekeverem ezek szerint.
2. Tavaly csinált egy önellenőrzést, eszébe jutott, hoy vmit nem vallott be. Akkor ezek szerint ezt az önellenörzést keresem, ami most nem kell, ha nem felejt el semmit.
Köszi, segítettél. :)
Sziasztok!
felvilágosítana valaki, hogy 2010-ben mennyi volt a RÁT BRUTTÓ összege? az adóbevallásomhoz kellene. (mert nem kaptam meg hozzá az adatokat, és már nem is tudom megszerezni)
- Összekevered valami mással.
- Ezt nem értem. Önellenőrizni akarsz 2009-re?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02