Banki hitelek


Sherlock # 2013.07.26. 14:09

Ez továbbra is kis cég maradt, volt mondjuk 500 millió Ft nettó árbevételed évente (de inkább a fele).

A kérdésre a válasz pedig elég egyszerű, azért mert aláírtad. Ha valaki egy évtizeden keresztül csinál valamit, akkor tényleg nehéz belátni hogy nem megy neki, pedig a jelek szerint itt ez történt, változott a piaci környezet és nem tudtál alkalmazkodni. A cég jogásza mit mondott erre? (Tudom hogy nem volt és a felszámoláskor sem fogadtál, költői a kérdés)

runningman # 2013.07.27. 04:05

Végülis akinek esze van abból legyen ügyvéd, akinek nincs az meg kapáljon. Százmillíós banki hitel egyikhez sem kell ;)

Dr.Attika # 2013.07.27. 04:29

Nagyon sokan küszködnek ezzel a problémával. A cég által felvett kölcsönhöz kezességet vállaltak. nem tilalmazott ez. Gondolom nem volt kényszerítés. A korlátozott felelősség a cég tartozásaiért erre nem vonatkozik. nem is jogszabály megkerülésére kötött ügylet, így érvényes.

3503 # 2013.08.02. 06:00

Dr.Attika # e-mail 2013.07.27. 06:29
Írta:
"Nagyon sokan küszködnek ezzel a problémával. A cég által felvett kölcsönhöz kezességet vállaltak. nem tilalmazott ez. Gondolom nem volt kényszerítés. A korlátozott felelősség a cég tartozásaiért erre nem vonatkozik. nem is jogszabály megkerülésére kötött ügylet, így érvényes."

Tisztelt Dr.Attika úr!

A dologban az a pláne, hogy nem egyedi az eset, hanem általános érvényű működési előírás szabta meg a banki hitel kötelező használatát, mely az összes márkakereskedő társamra egyaránt vonatkozott.
Tudni illik, itt nem 2-300 ezres tételekről, hanem éves szinten Milliárdos összegekről van szó.
Amit magánzsebből egyetlen egy átlagos forgalmat bonyolító vállalkozás sem tud megfinanszírozni, ezért szükséges a banki részvétel a háromlábú szerződésben.
A kényszerítés pedig fenn áll, mert ha a márkakereskedés nem írja alá a készletfinanszírozási szerződést, az esetben nem kap árút a beszállítójától.
Persze lehet azzal érvelni, hogy akkor hagyjon fel a vállalkozásával.
Nem rossz tipp, de ezt hogyan valósítsa meg, egy működő cég, amelyiknek jelentős nagy értékű beruházásai, pontosan az értékesítési szolgáltatás (beszállítói előírás)fejlesztései miatt lettek megvalósítva.
Ez egy csapda, amiből nincs kiút. Mit nevezünk zsarolásnak, ha nem ezt?
Ami pedig a márkakereskedő társaim sorsát illeti, utána lehet járni, hogy 150 valahányunkból mennyien voltak képesek talpon maradni.
Ha a márkakereskedői szerződésünket valaki figyelmesen elolvassa, abban egyetlen pont sem található a márkakereskedő jogáról, az csak a beszállítója által megfogalmazott kötelességeket és előírásokat tartalmazza.
A dolog abszurditását mi sem jellemzi jobban, mint az, hogy a forgalommal (értékesítésre gondolok) egyenes arányban fokozódott az évek során az eladósodás mértéke. Ami akkor is bekövetkezett volna, ha a világpiaci kereslet nem változik.
Tudni illik a felhalmozott készleteinktől a végén már egyetlen márkakereskedés sem tudott szabadulni, a túltelítettség miatt.
Ráadásul minden egyes eladás csak használt autó beszámítással jöhetett létre, ami a nagyobb kereskedések esetében több milliárdos pénzforrást kötött le.Illetve éves szinten milliárdos készletek rohadtak a kereskedések udvarain. Persze banki kamattal terhelten.
(Nincs jogom más cég nevében nyilatkozni, ezért csak utalok rá.)Az egyik legnagyobb forgalmú márkatársam az M3 as Budapestre bevezető szakaszának az elején pontosan ebbe ment tönkre.
Megtisztelő válaszát köszönettel
3503

Dr.Attika # 2013.08.02. 06:38

Tisztelt 3503!
Van egy ismerősöm. Több, mint húsz éves ismeretség. "1956-os" kivándorolt szülők gyermeke. Belgiumban alapított VOLVO márkakereskedés tulajdonosa. Beszélgettünk a gyártó-kereskedő finanszírozásról. Elmondta, hogy Belgiumban a VOLVO ( de a többi gépkocsi gyártó is)leszállítja a kereskedőhöz a gépkocsikat. Ez nem kerül pénzébe a kereskedőnek. Amikor eladta a gépkocsit, akkor elküldi a csekket a gyártónak, aki egy napon belül küldi mind azon okiratokat, ami szükséges a tulajdonjog átruházásához. A magyar márka kereskedők jogi hozzá nem értése ( hozzá nem értés hiányában jogi szakértő igénybe nem vétele) idézte elő ezt a tömeges márkakereskedői tönkremenetelt. Ha Gyöngyös környékén jár, Eger felé kivezető úton (Szurdok-part) lát egy FIAT márkakereskedői "torzót". Volt VIP AUTÓ Kft. Annak köszönhető a banki kölcsönök korlátlan folyósítása idején prosperáló cég bukása, hogy a tulajdonos- orvos végzettségű- a fönt említett finanszírozási szabályt nem ismerte, illetve Önhöz hasonlóan nem harcolta ki a gyártótól.

3503 # 2013.08.02. 10:29

Tisztelt Dr.Attika úr!
Amiről Ön ír az egy ideális állapot, a márkatársaim számára és nekünk is az egy elérhetetlen vágyálom volt 1994 töl a 2009 es évekig.
Azóta változott e vagy sem, azt már sajnos nem tudom.
De mi volt ennek a szisztémának a lényege?!
És itt vagyon az eb elhantolva, jelezném megkülönböztetett tisztelettel..
Hát csak az, hogy az autógyár nem a saját udvarára gyártotta a terméket, mért finanszírozná ő a saját készletét? Amikor a futószalagon gyártott kereskedésekhez azonnal kihelyezhető, és azok 14 nap múltán már utalják is a nagykeres ellenértéket.
Azaz azért kellett az indokolt létszámú márkakereskedést többszörösére növelni, hogy a gyár őfelsége azonnal pénzénél lehessen.
Illetőleg a készletfinanszírozás költsége a kereskedéseket terhelje. 150 márkakereskedés/60 db
Autó az annyi mint 9.000 autó. Ennek az ára legyen szerényen 1 Milla/ db (Pedig több az sokkal)
Összesen: 9.000.000.000 Ft. azonnali tiszta pénz, ami ugye pestiesen szólva nem semmi.
Amiről Ön tett említést, hogy mért nem alkudtunk ki más készletgazdálkodási módot, az még csak fel sem merülhetett még kérdésként sem, pláne meg tárgyalási alapként.
Miközben a kereskedések jelentős része még mindig már két éve az udvarán tárolt kocsiktól szeretett volna megszabadulni, újabb és újabb készletek kihelyezése valósult meg a gyártó részéről, megtalálva az adminisztratív eszközt, hogy az újabb és újabb kiszállítású gépkocsik a "kereskedés által megrendeltekké" minősülhessenek.
Persze ez ellen a finanszírozó bankok sem tiltakoztak, ugyan mért is tették volna, hiszen a piacról élvén ők sem hülyék.

Üdvözlettel.
3503

Dr.Attika # 2013.08.02. 15:21

Tisztelt 3503!
Ezt a kérdést megtárgyaltuk. Megállapíthatjuk, hogy a gépkocsihoz érteni, szeretni nem egyenlő annak eladása tudásával rendelkezéssel.
kereskedni tudni kell.

monalisa1 # 2013.08.02. 17:19

A beíró kérdezte még azt is:

"Az hogy képzelhető el, ha a cég tönkremegy akkor annak százmilliós veszteségét saját magánzsebből fizesse meg a cég volt tulajdonosa?"

Mint írta ma már nyugdíjas, 200-300 száz évig is vonhatnák...

3503 # 2013.08.03. 07:02

Dr. Attika írta:

"Tisztelt 3503!
Ezt a kérdést megtárgyaltuk. Megállapíthatjuk, hogy a gépkocsihoz érteni, szeretni nem egyenlő annak eladása tudásával rendelkezéssel.
kereskedni tudni kell."

Tisztelt Dr. Attika úr !
Ön elég sajátságos megközelítésben látja a dolgot.
Ami a megtárgyalást illeti, abban az álláspontjaink nem közeledtek. Egymást meggyőzni a legkisebb mértékben sem tudtuk. Ebből a dialógból csak ennyi állapítható meg mindössze,
nem pedig az a konklúzió, amit Ön leszűrt volna belőle, s ami voltaképp csupán egy döcögő közhely, semmi egyéb.
Természetesen válaszomban a legcsekélyebb mértékben sem kívántam Önt megsérteni, sőt igyekeztem az Ön válaszának stílusához alkalmazkodni, ami ugye a téma hozzászólásainak összefésülése jó szándékú retorikai eszközökkel.
Gondolom Önt mint gyakorló, vagy leendő jogászt,a legkevésbé sem zavarja, s bizonyára a helyén tudja kezelni, ha az Ön álláspontjával ütköző nézet is előfordul imitt amott.
Az előzőekben általam ismertetett kerettörténet fő kérdése fölött elsiklott a figyelmünk, miután már teljesen más sínekre tértünk át közösen.

1)Tehát adott egy cég, melynek működési feltételeit egy autógyár által kötött szerződés rögzíti.
Melyben követelmény a minimum százmilliós banki hitel megkötése.

2)Adott egy bank, amely tudva mindezt, nem a Kft re vonatkozó törvények szerint nyújt hosszútávú együttműködésre hitelszerződést, hanem azt a cégtulajdonos készpénzfizető kezességére terheli.
Ez esetben mitől Kft a Kft?

3)Miután józan ésszel felmérhető, hogy csupán két alternatíva létezik. Vagy azonnali csőd, ha nincs több százmilliós banki készletfinanszírozási hitel, vagy aláírni a kikényszerített zsaroló megállapodást.

4)És miből lesz a cserebogár?
a)A cég vagyonával mi lett? Amit mint már említettem volt, több bank is jóval a cégtartozás mértékét meghaladó összegre becsülte. Erről a mai napig nem kaptam tájékoztatást.

  1. Van e jogorvoslatnak helye az esetben, ha a teljes folyamat, megismerhető a szükséges iratok,dokumentumok alapján.

Továbbra is tisztelettel üdvözlöm Önt kedves vitatársam!

3503

Sherlock # 2013.08.03. 07:20

Ezért mentél csődbe, mert még most sem érted amit ketten leírtunk. Meg lehet maradni úgy is egy lókupec szintjén, hogy 25 évig csinálja az ember. Az ügyvéded mit mondott?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.08.03. 07:33

Milyen ügyvéd? Az kell?!

Szilvia0801 # 2013.08.05. 07:00

Itt is felteszem a kérdést aki tud kérem válaszoljon.
Érvényes-e az a deviza alapú, forintban fix törlesztésű banki szerződés amelyre a szerződés kötéskor nem tüntették fel az aznapi deviza vételi árfolyamot?
Csak a teljes deviza összeg van feltüntetve és a Forint összeg. Hozzá kell tegyem, hogy a kötéskor levontak hitelkeret beállítási díjat, így a felvett 700.000 Forint leredukálódott 686.350 Forintra. Ez is a szerződésben benne van.
Idézet a szerződésből:
"A mai napon érvényes az OTP Bank által jegyzett árfolyamot alapul véve:" ÉS ITT NINCS SEMMILYEN NAPI ÁRFOLYAM!

Most duplájára akarják emelni a törlesztőmet szeptembertől és a tartozásom szerintük ( 71 hónapja fizetem) 661.000 Ft. Az nincs a levélben, hogy ez a tőke vagy már minden benne van-e. Annyit írnak, hogy legyen a számlámon.

monalisa1 # 2013.08.05. 08:45

Én csak annyiban, hogy a bank honlapján az "árfolyamok"-nál a kérdéses év/hó/nap beírásával az adat visszakereshető. (Havonként kell visszaugrálni az árfolyamkeresőben.)

Azt hogy a szerződéskötésbe a napi árfolyamot miért nem írták bele, talány...

monalisa1 # 2013.08.05. 08:52

A szerződésednél a "fix" havi összeg fizetésénél van a kutya elásva, valamint hát az árfolyamon kívül a kamat is többször változott...

monalisa1 # 2013.08.05. 08:55

A "valamint" szó helyett a "mert" szó a megfelelő.

monalisa1 # 2013.08.05. 09:17

http://www.otpbank.hu/…/Arfolyamok/

2007.08.01-én 1 CHF 154 Ft volt.

Szilvia0801 # 2013.08.05. 09:36

Monalisa1 köszönöm!

A " talányon" van a hangsúly. Erre keresném a választ vajon miért nincs benne.

A levélben amelyet nemrég kaptam ott már szerepel a forintosítás amely: 153,53 Ft/CHF 2007.09.12-én. (szerződéskötés napja)

Ezért meg is kérdeztem a banktól, hogy kamat jóváírás lesz-e? Mert a Merkantilnál volt.
Kijelentették sem jóváírás sem emelés nem lesz, fix törlesztőrészletet fizetek.

Az elmúlt három évben többszöri érdeklődésemre is ugyanezt mondták csak azzal kiegészítve, hogy emelni nem fognak hanem a futamidőt tolják majd ki.

Szilvia0801 # 2013.08.05. 09:44

Rosszul írtam: árfolyam vagy kamat változás miatti jóváírás vagy emelés

monalisa1 # 2013.08.05. 10:27

Az eltelt 6 év alatt a való életben csak megtapasztaltad, hogy a szerződéskötéskori feltételek közül nem a "jóváírás" jött be - elmultak azok a régi szép időt.

Osi23 # 2013.08.05. 12:03

Jó napot!

Nekem van az OTP banknál hitelkártya hitelem amit szeretnék megszüntetni, de nekem nincs jövedelmem, csak a családi pótlék és a Gyes. Hitelt nem tudok felvenni, ezért csak 20.000 ft-val tudnám kifizetni a tartozást. Ha a bank ebbe nem egyezik bele akkor a családtámogatásból is letilthatják a 33%-ot? Vagy akkor hogyan tudnám nekik kifizetni ha nem tehetik meg? Válaszukat és segítségüket előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.08.05. 14:28

Letiltani nem lehet, mert mentes a végrehajtástól, és egyébként is kellene hozzá ez-az. (Szerződés felmondása, jogerős, végrehajtható döntés, ez meg az.)

Az azonban nem letiltás, ha a számlára érkező utalásokból a bank kiegyenlíti a hiteltartozást, erre a szerződésben minden valószínűség szerint felhatalmaztad őket.

Nem nagyon értem a problémádat. Ha havi 20 ezer forintos részletekben ki tudod egyenlíteni a hiteltartozást, akkor miért nem csinálod? Miért kellene ahhoz a bank hozzájárulása?

Dr.Attika # 2013.08.05. 15:54

Üdvözlettel Sziszi!
Ismerőse a csalás bűncselekményét követte el a leírt történeti tényállás szerint. Tulajdonképpen ilyen esetek miatt "robbant ki " a pénzügyi válság.
Alapeset: Franciaországban 4 gyermekes elvált családanya, 800 EURO-s ( 4 óra, orvosi asszisztens ) kereset mellet 29 banktól 270 ezer EUR kölcsönt vett fel, ugyanazon keresetigazolással multifikálva. Nem sikerült visszafizetni nem meglepő módon.

groszfater@gmail.com # 2013.08.09. 09:14
wers # 2013.08.09. 11:38

eléggé kamuszaga van

Ehhez személyes találkozóra sem volt szükség, elég volt a postán megkapott szerződést aláírva visszaküldeni a banknak.

Kézzel áthúzta, és helyette odaírt valamit?

Sherlock # 2013.08.09. 11:51

Megszerkesztette, kinyomtatta újra, csak más apróbetűvel.