Azon nincs mit.
Banki hitelek
Tisztelt Kovács_Béla_Sándor!
Köszönöm válaszát, de megkérhetném, hogy rövid kis magyarázatot tegyen nekem (a végtörlesztés adózásról) egy teljesen lajikusnak.
Azt látom csak a már lentebb említett törvényben -ami már a módosított 2011.09.29. változat- hogy adózni kell, ha...?
A törvényben a pontok és vagy -vagy kapcsolatban vannak?
köszönöm GI
„[Mentes az ajándékozási illeték alól:]
„s) lakóingatlanon alapított zálogjog fedezetével kötött, deviza alapú kölcsönszerzõdésbõl származó követelés, ha az
a törvényben rögzített árfolyamon végtörlesztõ magánszeméllyel szemben végérvényesen megszûnik,”
Ennyi. A többivel ne törődj!
Üdvözlök Mindenkit!
A devizaalapú jelzáloghitelemet szeretném most végtörleszteni az akció időtartama alatt. Egyelőre még csak a puhatolódzásnál tartok, de már akadályokba ütköztem.
Mindenhol csak azt lehet olvasni, hogy végtörleszteni csak saját erőből, VAGY forinthitellel történő kiváltással lehet. Itt most a VAGY szón van a hangsúly. Arról semmit nem tudni, hogy mi van akkor, ha én úgy szeretnék végtörleszteni, hogy X %-át a saját kis megtakarításom feláldozásával, a maradék Y %-ot pedig egy másik banknál történő forinthitel felvételével.
Bementem az OTP-be (áldassék a neve), előadtam a tervemet, de az ügyintéző - aki már az előttem lévő ügyfél esetében nagyfokú tanácstalanságról tett tanúbizonyságot - közölte, hogy ezt nem lehet megcsinálni, mert csak egy forrásból fogadják be a végtörlesztést. Több forrás esetén az egyik előtörlesztés lenne (aminek ugyebár bődületes költségei vannak) és csak a másik forrás lenne végtörlesztés az ismert ingyenes feltételekkel.
Most akkor ilyenkor mi a helyzet?
Előre is köszönöm a hozzáértő és szíves válaszokat!
Tisztelettel:
Mr. X.
Ez az érvelés helytállónak látszik. Más kérdés, hogy ha egyösszegű végtörlesztést vállalsz, akkor a hitelezőnek nem kell tudnia, hogy a teljes összeg neked megvolt a sifonban vagy egy részét apuka, anyuka, jegyes, szomszéd - horribile dictu: egy másik bank - kölcsönözte neked. (Persze, ha azt a forintkölcsönt jelzálogkölcsönként szeretnéd, az megint más.)
Igen, a gond az, hogy a saját erő mellé a hiányzó részt egy másik jelzáloghitellel pótolnám.
Az OTP-s ügyintéző elejtett egy megjegyzést, hogy mindkét összegnek ugyanazon a napon kellene beérkeznie. Azóta foglalkoztat a gondolat, hogy miért ne lenne lehetséges, hogy azon a napon, amikor az új hitelt nyújtó bank átutalja az összeget, én ugyanazon a napon átutalnám a saját erőmet? Én úgyis bankon belül utalnék, ugyanis kötelező volt ott nyitni egy számlát és bankon belüli utalások azonnal átmennek.
A segitségét szeretném kérni.nemrég helyezkedtem el, és két bank felé is tartozom.az egyiket hála istennek sikerült megegyeznem velük, de ma jött egy papir hogy a folyoszámla hitelemet áttadták a Budapest Bank Nyrt-nek az összeg amiröl szo van az 200,000ft.mennyi idöm van még kb, hogy ezzel kapcsolatba felkeressék a munkaadomat és kérdezösöködjenek?havi 50,000et keresek, és ebböl 20,000 már fizetek az egyiknek.decemberbe kap a férjem a munkahelyéröl un. pulykapénzt.Ön szerint van még idöm addig?vagy vegyem fel velük a kapcsolatot?de akkor már azonnal elkezdenek fenyegetözni, meg mindennap telefonálni.
köszönöm segitségét.
Tisztelt Ügyvéd Úr !
Az egyik gyermekem a devizahitelét végtörlesztéssel szeretné teljesíteni, forintalapú hitelből.
Az új hitelben én lennék az adós, de nem vagyok az érintett ingatlan tulajdonosa.
Arra az esetre, ha a hitel visszafizetési időszak alatt a lakástulajdonosa elhalálozna, a hitel felvételekor közjegyzői vagy ügyvédi okiratba rögzíthető-e, hogy a megvásárolt ingatlant ebben az esetben én öröklöm meg a fenti hitelfizetési kötelezettség miatt.
Ez azért fontos, mert van a gyermekemnek egy kiskorú gyermeke, a szülők 2 éve elváltak, így a törvényes öröklés rendje szerint a kiskorú örököl, akinek a gyámja a volt menyem.
Nem szeretném, ha az ingatlan feletti rendelkezési jog a menyem kezébe kerülne, vagy talán még a gyámhivatal is támaszthatna felém követelményeket.
Válaszát előre is köszönöm.
Sziasztok!
Egy értelmezési kérdésem lenne ezzel kapcsolatban:
"(3) A pénzügyi intézmény a végtörlesztésre vonatkozó igénybejelentést a (2) bekezdés a)–d)
pontjában meghatározott feltételek teljesítése esetén nem utasíthatja el, valamint köteles a
hitelfelvevő által megjelölt időpontig, de legkésőbb a (2) bekezdés c) pontja szerinti
igénybejelentéstől számított 60 napon belüli időpontig, a szerződés végtörlesztésre irányuló lezárását
előkészíteni, a hitelfelvevő pedig köteles a végtörlesztésre vonatkozó igénybejelentésének
megfelelően, legkésőbb a szerződés végtörlesztésre irányuló lezárásával egyidejűleg a végtörlesztéssel
kapcsolatos valamennyi fizetési kötelezettségének eleget tenni."
A lezárás előkészítésére vonatkozó határidő most akkor a hitelfelvevő által megjelölt időpont vagy 60 nap? Melyik az elsődleges?
Nekem úgy lenne logikus ha a hitelfelvevő által megjelölt időpont lenne az elsődleges, mert ha a 60 nap az, akkor vajon miért van benne az előző? Minden esetre nagyon zavaros és kétértelmű a fogalmazás szerintem.
Köszi a válaszokat!
"köteles a hitelfelvevő által megjelölt időpontig, de legkésőbb a (2) bekezdés c) pontja szerinti
igénybejelentéstől számított 60 napon belüli időpontig"
Ez világos meghatározás: ha bejelented igényedet a végtörlesztésre és tudol 2 nap múlva fizetni, akkor megadod azt a dátumot és akkor 2 nap múlva fizetel.
Vagy bejelented igényedet, de akkor nincs tovább: 60 napon belül fizetned kell.
60 napnál hosszabb határidőt nem adhatol meg. Rövedebbet igen.
Ptk66! Ezzel személyesen fordulj ügyvédhez. Meg lehet csinálni úgy, hogy jó legyen, ne is fájjon. De nagyon el is lehet szúrni.
sziasztok!
Egy olyan kérdéssel fordulok hozzátok,hogy az OTP-nél vezetett folyószámlámon van A-hitel tartozásom (kb.140-150 ezer). Mivel a munkahelyem megszűnt,nem tudom ezt fizetni.De most van egy nem "hivatalos" munkám amiből havonta X összeg jön.A problémám ott kezdődik,hogy nem szeretném erre a folyószámlára utaltatni,attól tartva hogy "leveszik" egy részét a pénznek,vagy valamilyen más úton/módon nem fogok ezekhez az összegekhez hozzáférni.Ha nyitnék egy másik banknál egy új folyószámlát (a saját nevemre) és arra utaltatnám a pénzemet (ami nem munkabérként érkezik a rá)akkor az Otp ahhoz nem tudna hozzáférni??? Kérlek segítsen az aki ebben illetékes.
Válaszokat előre is köszönöm.
Üdv!
Sziasztok!
Talán ide illik a kérdésem, új témát nem akartam létrehozni miatta:
egy ismerősöm 2006 körül igényelt hitelkártyát, erről elköltött némi pénzt, visszafizetni azonban nem tudta.
A dolog odáig fajult, hogy a munkahelyére fizetés meghagyás érkezett [?], igy végülis a fizetése X %-át a banknak utalta a munkaadó. A birósági papiron az szerepel, hogy a tartozás összege 90e Ft + a kifizetésig terjedő kamat, amit a _munkaadónak_kell_kiszámitania_.
A tartozás végül 2010.04. hónapi fizetéssel kiegyenlitésre került, ismerősöm azt gondolta, ezzel le is van tudva a dolog [igen, itt hibázott, hiszen nem jött a banktól semmi, hogy lezárult a hitel...]
Most, 1.5 évvel a tőketartozás kifizetése után a bank követeli a 90e Ft kamatát is + 2010.04 óta eltelt időre a kamat kamatát, ami 30e Ft körüli összeg.
Az lenne a kérdésem, hogy hibázott e a munkaadó, amikor nem vonta tovább a fizetésből a kamattörlesztést [az az érzésem, hogy valójában ki se számitotta...]? Okolható/perelhető e ezért, hiszen végülis miatta keletkezett a kamat kamata, a 30e Ft?
Köszönöm, üdv
g
Üdvözlöm!
Az ismerőe munkahelyére nem fizetési meghagyás, hanem fizetésből letiltó végzés érkezhetett. A munkáltató az abban foglaltaknak megfelelően köteles levonni a munkabérből a tartozást a törvényes keretek között. Ha ennek nem tesz eleget, akkor kezesként felel a levonni elmulasztott összeg erejéig. Az ismerősének nem tartozik polgári jogi kötelezettséggel.
Tisztelt Dr. Attika!
Köszönöm a gyors választ!
Számomra még mindig nem világos, hogy a kamat kamata miért az ismerősömet terheli?
Hiszen ahogy On is irta:
"A munkáltató az abban foglaltaknak megfelelően köteles levonni a munkabérből a tartozást a törvényes keretek között. Ha ennek nem tesz eleget, akkor kezesként felel a levonni elmulasztott összeg erejéig. "
Jelen esetben a munkaadó nem tett teljesen eleget a kötelezettségének, ebből fakad az, hogy az eredeti összeg kamatát nem vonták le időben a fizetésből, és ez az, amit a bank most [jogosan] követel. Amit nem tartok teljesen korrektnek, hogy az eredeti kamat késedelmes fizetése miatt képződött kamatot is nekünk kell kifizetnünk.
Üdvözlettel
g
Most neked kell vagy az "ismerősödnek"?
„egy ismerősöm 2006 körül igényelt hitelkártyát,...
Amit nem tartok teljesen korrektnek, hogy az eredeti kamat késedelmes fizetése miatt képződött kamatot is nekünk kell kifizetnünk.”
:)
„Amit nem tartok teljesen korrektnek, hogy az eredeti kamat késedelmes fizetése miatt képződött kamatot is nekünk kell kifizetnünk.”
Ebben teljesen igazad van.Neked nem kell fizetni, csak az ismerősödnek...
Kedves végrehajtó1!
Köszönöm a konstruktiv hozzászólást. :)
Az ismerősöm került ebbe a helyzetbe, ha úgy tetszik, rokon. Ha ki kell fizetni valamit, azt valószinűleg családi/baráti összefogás útján fogja tudni megtenni, ezért igaz a "nekünk" kifejezés is.
Üdv
g
Bár igyekeztem végignézni a témákat, nem találtam a gondomra választ adó hozzászólást. Kérlek benneteket, aki tud segítő és építő jelleggel hozzászólni az tegye meg. A kínom a következő:
Én is és a férjem is levelezőn, munka mellett végeztük el a főiskoláinkat egy jobb élet reményében. Persze diákhitelt vettünk igénybe. Fizettük évekig. Aztán jött a válság és már a minimumokat sem tudtuk fizetni....átminősítették és a férjemnek 45000Ft-ot nekem 33000Ft-ot állapítottak meg jövedelemtől függetlenül. Hm. Ezt fogvicsorgatva bírtuk egy évig. Most megint zuhant az életszínvonalunk már ezt sem bírjuk fizetni. Állítólag ebben az esetben az APEH-hez kerül, s köztartozásként hajtják be. Van egy jelzáloggal terhelt ingatlanunk és a férjemnek jövedelme, nekem GYES-em. Az APEH hogyan hajtja be? Mi történik egyáltalán? Amikor az APEH-ot hívtam csak sejtelmeskedtek
Elsősorban munkabér letíltásból.Valamint az ingatlan végrehajtásából.
De ez esetben a bank fel fogja mondani az ingatlan hitelszerződést, és ezt is egy összegben kell kifizetnetek, vagy árverezik majd az ingatlant.
Nem a Nav hanem a bírósági végrehajtó.
Végrehajtásban szeretnék segítséget kérni:2009 júniusa óta egyedül nevelem három gyermekemet,a válást 2010 márciusában mondták ki...van egy jelzáloggal terhelt házunk,amiről a volt férjem lemondott a bíróságon,sajnos a nevemre nem került anyagi okok miatt,most végrehajtást jegyeztek be erre az ingatlanra a volt férjem egy régi tartozása miatt,persze a bank felmondta a jelzálog hitelt is.kérdésem mit tehetek hogy ne kerüljek utcára,a végrehajtó ,,kedvesen,,azt mondta fizessem ki a volt férjem tartozását...sajnos pénzem nincs...utcára kerülök a volt férjem tartozásai miatt??????? Én miért nem kaptam értesítést erről,teljesen véletlenül tudtam meg,hogy végrehajtást jegyeztek be,és a bank felmondta a jelzáloghitelt is,holott adóstárs vagyok és a ingatlan tulajdonrészem 1/2??????,,,,,,azaz a válás után az egész az enyém csak a földhivatalban nem lett töröltetve.Most várhatom hogy kilakoltatnak???????????
Mi az, hogy a nevedre nem került?
...
Ki még nem lakoltatnak, próbálj egyezséget kötni vagy a végrehajtóval, vagy a végrehajtást kérővel.
Egyébként: Miért is történt ez a válás, s mikor? Hogy világos legyen: már nyilvánvaló volt 2010-ben, hogy nem lesz fizetve a törlesztő részlet?
Lehet, hogy kicsit elkéstetek?
(ez csak a szokásos rosszindulat mondatja velem, igen)
A válás miért történt?többek között azért,mert a volt férjem egy léha-csapodár stb ember.a hitel amiről szó van még a házasságunk előtt vette fel...én úgy tudtam,hogy ki lett fizetve,a jelzálog hitelből,amit tudok(most már tudom hogy nem történt meg)és még azt a pénzt is elköltötte,a ház sem épült fel.....a végrehajtás kérő és a végrehajtó is közölte velem hogy fizessek,egyébként megsúgták hogy örüljek hogy szóba állnak velem,mert nem én vagyok az ügyfelük így semmi felvilágosítást nem adhatnak,ezt egyébként megkaptam attól a banktól is ahol a jelzáloghitelünk van....azért nem került a nevemre mert nem volt pénzem töröltetni,gyes csp és gyerektartás amit kapok ebből kéne eltartanom 3 kicsi gyereket.........köszi a jóindulatot és a tanácsot.. :-)
Jó.
Én a bíróság előtt tett nyilatkozattal megint nem értek valamit (ez itt elég sűrűn előfordul velem), de mindegy.
...
Azt meg végképp nem értem, hogy a közös(!) jelzáloghiteleteknél a bank hogyan közölheti, hogy semmi felvilágosítást nem adhatnak.
Nem tudom, mennyi a volt férjed tartozása. Azt viszont igen, hogy a közös jelzáloghiteleteket ez annyiban érinti, hogy a bank felmondta a szerződést, éppen azért, mert széljegyen megjelent egy csúf kis igény a volt férjed okán...
Amennyiben a volt férjed tartozására valamilyen formában tudsz részletfizetést kérni, s ezt neked a végrehajtó iroda igazolja (ti. hogy egyfajta megegyezés született), abban az esetben a jelzáloghitelt nyújtó bank nem fogja felmondani a szerződést. Egészen pontosan: reaktiválhatja azt, amennyiben már felmondásra került.
Üdvözlet!
Én csak informálódni szeretnék a Expressz Hitelcentrum-ról.
Náluk szeretnék hitelt felvenni.S nem tudom mennyire korrekt cég.Valaki csak ismeri , s vett fel már náluk valamilyen hitelt.
SÜRGŐS!!!!!!
Előre is kösszönöm a válaszokat.
Zsolt
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02