Alkotmány I cikk értelmezése


oligaliga # 2019.03.29. 14:57

ityam

Ne. Ne próbálj jogászkodni, nagyon nem megy.

ityam # 2019.03.29. 14:44

oligaliga: Rájöttem igen hogy az eredeti kérdésemre mi a válasz.

A PTK kommentárt olvasgatva találtam elején ilyet egyébként: "a felülvizsgálat közvetlen célja egy korszerű, a nemzetközi gyakorlatnak és elvárásoknak megfelelő Polgári Törvénykönyv megalkotása, amely a gazdaság alkotmányaként a civilisztika alaptörvénye lesz"

mint "gazdasági alkotmányalkotási" célként nehezen akarom elfogadni hogy el lehet térni teljesen egy látszólag kogens szabályától egy másik törvény betartására hivatkozva ügy hogy nincs jelölve sehol hogy eltérés lehetséges(pl: eltáró jogszabályi rendelkezés hiányában..)

oligaliga # 2019.03.29. 14:25

ityam

Ahogy errefelé mondják, a kérdésed f§ingreszelés.

A szerződéses jogviszonyból eredő jog nem alapvető jog. De ezt így leírva sehol nem fogod megtalálni, mert evidens.

ityam # 2019.03.29. 14:17

Még mindig a régi problémámra keresek megoldást. Ha egy törvény előír valamit és egy másik törvény erre hivatkozva ugyancsak előír valamit akkor az eredeti törvényi előírást teljesen ki lehet kukázni az adott esetben és csak a "speciális" szabálynak kell megfelelni betűről betűre, vagy az eredetinek is meg kell felelni ha hatályos jogszabályról van szó. Úgymond csak a szükséges mértékig lehet eltérni tőle egy cél elérésének az érdekében a másik törvényben.

Alkotmányt olvasgattam hogy hátha találok arra utalást hogy egyik törvény nem lehet ellentétes a másikkal, de az idézett pontra közben rájöttem hogy nem az amit én kerestem mert rájöttem hogy a későbbi pontok sorolják fel az alapvető jogokat.
Konkrétan arra voltam kiváncsi hogy a PTK 6:298. § szerinti jog alapvető jog e, de mivel a későbbi felsorolásban nem találtam így gondolom nem. Hacsak nem tudom valamelyik csoportba besuvasztani egyértelműen.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.03.29. 12:58

Tanulsz vagy van valami konkrét problémád? (Az utóbbira ritkán van a megoldás az Alaptörvényben.)

ityam # 2019.03.29. 08:44

ahogy tovább olvasom az alkotmányt feltételezem hogy ami az utóbbi cikkekben van azok az alapvető jogok és azokra kell értelmezni a kérdésemben idézetteket.

ityam # 2019.03.29. 08:04

Sziasztok!

Az alkotmány I cikkelyével kapcsolatban lenne kérdésem:

"(3) Az alapvető jogokra és kötelezettségekre vonatkozó szabályokat törvény állapítja meg. Alapvető jog más alapvető jog érvényesülése vagy valamely alkotmányos érték védelme érdekében, a feltétlenül szükséges mértékben, az elérni kívánt céllal arányosan, az alapvető jog lényeges tartalmának tiszteletben tartásával korlátozható.

(4) A törvény alapján létrehozott jogalanyok számára is biztosítottak azok az alapvető jogok, valamint őket is terhelik azok a kötelezettségek, amelyek természetüknél fogva nem csak az emberre vonatkoznak."

Mik azok az alapvető jogok a 3 as pont alapján? Általánosságban az összes jogszabályban megjelenő jogot(jogintézményt) jelenti vagy van egy konkrét leírás hogy itt milyen jogokra gondolnak?
A 4 es pont alapján jól értelmezem, hogy ezek a jogok a jogi személyiségre is érvényesek(tehát az összes jogszabályban lévő jog az a 3 as pont értelmében csak a feltétlenül szükséges mértékben korlátozhat egyik jogszabály a másikat).