Tesco lopás

Arwathil # 2012.05.24. 16:15

mind a ketten 17 évesek voltunk, mostmár mind a ketten nagykorúak vagyunk.

Véleményem # 2012.05.25. 10:21

Kaphatsz elzárást de nem valószínű. Pénzbírság meg közmunka is szóba jöhet. A bíró dönti el...

Gabicsek # 2012.05.25. 12:30

A fiatalkorúak eljárása vonatkozik rátok, mivel az elkövetés ideje számít.

Zolimmmmmmmmmmmmmmmmmm # 2012.05.29. 12:21

Tudna valaki hasznos információt adni? 3000 Ft alatt károsítottam meg az üzletet. Biztonsági őr félre, jegyzőkönyv fel, áru kifizetve. Rendőrségre el fogják küldeni-mondják, mert hogy ez a menete. Ok. Eltelt 3 hónap és semmi. Ami nem baj, mert ha végigmegyek a különféle történeteken itt a topikon, sokakat be sem hívtak a rendőrségre, hanem fél éven belül bírósági idézést küldenek. De mi van azokkal, akik bemennek rendőrségi meghallgatásra? (összeg kb ugyanennyi) Őket miért hívják be? Hát nincs erre egy egységes előírás, hogy mi ennek a törvényes menete? Engem miért nem hívnak be? Miért nem értesítenek hogy megindult az eljárás ellenem? Miért nem hívnak be rendőrségi meghallgatásra? Nincs erre egy normális rendelkezés úgy mint akik gyorshajtanak, hogy várják 60 napig a papírt hogy most indult ellenük eljárás vagy sem? Várok én fél évet mert annyi az elévülés, de a rendőrség miért nem keres meg csak egyeseket? Akiket nem keres meg, egyből bíróság. Nem vagyok mazochista, nem akarok rendőrségre menni, de nem látom át globálisan, hogy egyiket tájékoztatja, másik meg egyből kapja a bírósági idézést, anélkül hogy rendőr "látta volna". Valaki tud erre magyarázatot, nagyon megköszönném az esetleges észrevételt.

khelga # 2012.05.31. 06:07

Senkit sem buzdítok arra, hogy áruházból lopjon. Aki úgy érzi, hogy az anyagi körülményei nem tehetik meg azt, hogy egy esetleges lopás bírságát kifizesse az a helyszínről elsétálhat. A biztonsági őr nem hivatalos személy, hatósági jogköre nincs így igazából fel sem tartóztathat, nem foghat meg! A feltartóztatás azt jelenti, hogy nem tarthat az áruházban és nem vagy köteles bemenni vele a biztonsági helységbe ahol az embereket általában átvizsgálják. Megteheted hogy egyszerűen csak elmész a helyszínről, viszont következményeivel számolni kell. A biztonsági kamera ha jó felvételeket készít rólad felismerhető leszel. Ha 48-72 órán belül hatóság nem keres meg lakásodon akkor 90 százalékban megúsztad az ügyet.

-praetor- # 2012.05.31. 08:27

Tudni kellene, hogy április 15. napja előtt vagy után követted el a szabálysértést. Mert április 15-én lépett hatályba az új Szabs. törvény, ami szerint a bíróság az elzárással is sújtható szabálysértéseket - igy a tulajdon ellenit is - az iratok hozzá érkezésétől számított 15 napon belül - tárgyaláson kívül - bírálja el. Ezt megelőzi a rendőrségi ún. előkészítő eljárás, amelynek a határideje 30 nap, amely további 30 nappal meghosszabbítható. Tehát elvileg legkésőbb feljelentés+30+30+15nap+postázásnyi idő múlva kell hogy határozatot kapj a bíróságtól.

Ha feljelentettek egyáltalán.

Zolimmmmmmmmmmmmmmmmmm # 2012.05.31. 10:49

Szia Praetor! De ha így van, mert te is így tudod, akkor miért kapott 100-100 ember (olvashatod itt ki hogyan járt és mennyi idő alatt) mindenki fél év előtt pár nappal bírósági idézést és ráadásul úgy, hogy rendőrségi papír nem is érkezett? Kvázi nem volt előkészítő tárgyalás. Volt az elkövetés és 6 hónap előtt egy héttel levél(idézés) a bíróságtól. Addig csönd és hullaszag. Akkor ez mennyire törvényes?

Véleményem # 2012.05.31. 15:46

khelga

Ha tettenérés van, akkor joga van a biztonsági őrnek megfogni azt aki eltulajdonított valamit az üzletből!
Kérheti a táskák bemutatását, annak tartalmának kipakolását.
Kérheti, hogy a személy igazolja magát. Ha ezt nem teszi meg az illető, akkor a biztonsági őr rendőri segítséget kérhet! Közben végig feltartóztathatja az illetőt.
A biztonsági őr, nem végezhet ruházat átvizsgálást és egyebeket, ehhez nincs joga.

Összességében, ha az történik hogy nem engedelmeskedik valaki a biztonsági őrnek, akkor rendőrt fognak hívni. ( mind a két oldalt nézve lehet kérni rendőri segítséget!)

El lehet dönteni melyik ciki...

Ezen a linken lehet olvasni bővebben.

http://edinaoldala.blog.hu/…lopas_eseten

idikooo # 2012.06.01. 06:06

Decemberi hónapban 5500 Ft értékű lopást követtem el. Nem rég kaptam egy értesítést hogy Június 20.-ra tárgyalást tűztek ki, de a jelenlétem nem kötelező, a tárgyalás nélkülem is megtartható mert tanút, szakértőt kívánnak meghallgatni. ( TESCO ügy.. )Ettől függetlenül megfogok jelenni a tárgyaláson mert ott szeretnék lenni mégis mi zajlik ilyenkor. Nagyon megbántam az esetet féléve görcsölök, és hatalmas bűntudatom van, soha nem csináltam ilyet, bűntettlen előéletű vagyok.Kérdésem lenne hogy ezután kapok majd később levelet hogy engem is behívnak, vagyis hogy beidéznek? Vagy ha megjelenek most lehet hogy engem is meghallgatnak?Nagyon szeretném ha mihamarabb végett érne ez a rémálom.És még annyit szeretnék kérdezni hogy erről a termékről a külső csomagolását elkövetésemkor levettem egy átlátszó papír csomagolás volt , celofán, de beriasztó dolog nem volt rajta viszont a többi terméken volt amik közül kivettem. Szóval csak a celofánt vettem le róla. Ez nagyban tudja súlyosbítani az ügyet? Nagyon szépen köszönöm előre is annak aki válaszol a kérdéseimre.

idikooo # 2012.06.01. 06:16

Annyit még elfelejtettem hozzáírni hogy a jegyzőkönyvben emlékeim szerint rongálás nem lett beírva csak a lopás, és az hogy elismertem a lopást és kifizettem a terméket a helyszínen.

Szanux # 2012.06.01. 07:53

Kedves Ildikó, ugye preator ezt írta: 'ami szerint a bíróság az elzárással is sújtható szabálysértéseket - igy a tulajdon ellenit is - az iratok hozzá érkezésétől számított 15 napon belül - tárgyaláson kívül - bírálja el. Ezt megelőzi a rendőrségi ún. előkészítő eljárás, amelynek a határideje 30 nap, amely további 30 nappal meghosszabbítható. Tehát elvileg legkésőbb feljelentés+30+30+15nap+postázásnyi idő múlva kell hogy határozatot kapj a bíróságtól'

Ha ezt a tv-i rendelkezést nem is hisszük el a gyakorlatban:), viszont a fél éves elévülést mindenképpen, akkor ha június 20-ra kaptál idézést, azt jelenti, hogy a lopást decembeer 20-áig kellett elkövetned. Ha 21-én követted el, akkor az elévült. Ha nem, akkor én azt javaslom, mindenképpen jelenj meg, mert belefeszülsz idegileg, hogy a távollétedben milyen összegről rendelkeztek és míg értesítenek, nagyon feszült lennél addig is. Neked sem volt előzetes rendőrségi meghallgatás előtte mint másoknál? :) Nem csodálkoznék..:)

Zolimmmmmmmmmmmmmmmmmm # 2012.06.01. 08:17

MINDENKÉPPEN JELENJ MEG!!!! Ez mekkora baromság! És ha munkanélküli lennél és nem lenne annyi pénzed hogy akármekkora pénzbüntetést is befizess, akkor hogy fogják megkérdezni hogy fizetsz vagy letöltöd a büntetésed (elzárás)? Aki egy kiflit lop, azt bezzeg behívják és kérdéseket tesznek fel! Arra én is kíváncsi lennék, hogy előzetes rendőrségi meghallgatáson nem vettél részt? Ez is előírás lenne, sokaknál meg is történt, ott kérdeznek ki a körülményeidről meg hogy hogy volt mint volt. Borzasztó hogy nincs egy egységes eljárás sem körülményekben sem időben. Van, akik kapnak papírt hogy eljárást indult, van akik nem. Van, akiket behívnak a rendőrségre, van akiket nem. Van, aki megkapja az idézést de jelen kell lennie (még szép) van akiknek meg azt írják, meg sem kell jelenni. Én ezt nem tudom minősíteni. Jelenj meg - ezt tudom javasolni.

Astra29 # 2012.06.01. 10:49

Hello Ildi! En meg azt mondom, beszelj egy ugyveddel. Szamos forumozo ugy tudja rendoroktol hogy ket honapig kell valamifele papirt kapni, mivel szabalysertesrol beszelunk ahogy a kozlekedesnel is. En ezt a vonalat erositenem. Tamadhato. Dr. Attika jogasz is igy irt ilyet valamikor, hogy ha ket honapig nem torenik semmi, akkor enniy volt, de megis tortent, kaptal fel ev elott levelet. Hogy is van ez...? Nezz ennek utana, beszelj egy ugyveddel. Volt egy 2010.09.14-ei bejegyzes, ennek a mokusnak is rendorok mondtak a ket honapot. Minden hivatalos szemely igy tudja, ennek azert lehet valami alapja annak ellenere hogy fel ev az elevules, de addig nem ertesitettek. A kozutnal is fel ev az elevules, de mindenki a ket honapra jatszik es mukodik. Talan nem veletlenul, nezz utana, azt tanacsolom. Udv. Astra. "Kiengetek utána.Azt mondták bent hogy nem lesz belöle semmi ha 2 hónapon belül nem jön levél,mert vannak ennél fontosabb dolgok is.Vártam és letelt a több mint 2 hónap.Erre augusztus 30-án megjött a levél a bíroságtol."
A 60 napos határidő nem jogvesztő, hanem ügyintézési határidő, tehát azon túl is kiszabható a bírság. Ugyanakkor a 60 napos határidő túllépése olyan eljárási szabálysértésnek minősülhet, amely kihat az ügy érdemére is. Ez utóbbi azt jelenti, hogy ha túl sok idő telik el a szabálysértési döntés meghozataláig, akkor az sérti a tisztességes ügyintézéshez való jogot. Ekkor hathat ki ez az eljárási szabálysértés az ügy érdemére, vagyis a bírságra. És nálad elég sok idő telt el..
Tudjátok, nekem erről a 60 napról a Mátyás király és a furfangos lány meséje jutott eszembe. Amikor a lány azt a feladatot kapja, hogy jöjjön is meg nem is, hozzon is ajándékot is meg nem is. (T.i: szamárháton ment a király elé, és két szita közé zárva egy galambot hozott a királynak. Jött, mert odaért, de nem jött, mert a szamár hozta, hozott ajándékot, mert ott volt a szita között a galamb, de nem lehetett a királyé, mert ahogy belenézett a sziták közé a galamb elrepült) Na ez a 60 nap is ilyen döntés.
Miért nem lehetett azt mondani feketén fehéren, hogy kérem, az elkövetéstől számított 60 nap áll nyitva a bírságot kiszabó határozat kézbesítésére. Azaz a 60. napon meg kell kapja kicsi kezébe a bírságot kiszabó határozatot. És kész passz. Ott a tértivevény, ott virít rajta az átvételi idő, és ha az több mint 60 napja volt, mint elkövetés, nem ér az egész. Vagy azt, hogy nem számít bele egy csomó idő, pl. míg a hatóság beszerzi mondjuk a gk. tulajdonosának adatait a nyilvántartóból, meg a lakcímét a másik nyilvántartóból, mert ezen ügyintézési határidővel meghosszabbodik ez a 60 nap. Igazán nem ad egyértelmű és konkrét jogértelmezést a jogegységi határozat.
Csak annyit mond, hogy “az ügyintézési határidőre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni”. De ugyanakkor “a határidő túllépése az ügy érdemére kiható szabálysértésnek minősülhet”. Ja. Ha akarom vemhes, ha akarom nem vemhes….

Astra29 # 2012.06.01. 11:21

Talán mert a fél évet is meghaladtad és nem tudod hogy netán már elévült és nem akarják hogy megjelenj és sérelmezd?:) Gőzöm nincs miért kell elhanyagolni a jelenléted. Én egyet tudok. Van egy szabálysértési rnedelkezés. Az eljárás megindítására 30 napot tűz ki ahogy olvasod is. Ezt követően (de ha bonyolult az ügy, úgy jön ki a két hónap) meg kell hozni a döntést, határozatot. Te elkövetted decemberben és cca egy hónap múlva kellett volna hogy elkezdődjenek a papírváltások és ugye fél év alatt évül el a dolgo, de nálad még az eljárást sem indították meg ahogy a rendeletben elő lenne írva. Nálam két hónapig nem indították meg és rá egy hétre 67. napon kaptam egy megszűnő határozatot, mert kiftuttak a határidőből. Ez most volt januárban egyébként. Tanácsként mondom, kérdezz meg egy ügyvédet. Ő tud erre hivatkozni, mert tudja hogy van ez, míg te nem vagy tisztában ezzel.
3. A szabálysértési eljárás

A szabálysértési eljárás feljelentés, illetõleg a szabálysértési hatóság részérõl eljáró személy észlelése vagy tudomása alapján indulhat meg. A feljelentést - ha jogszabály másképp nem rendelkezik - szóban vagy írásban bármely személy vagy szerv megteheti. A szóban tett feljelentést jegyzõkönyvbe kell foglalni.
Az érdemi határozatot - a jogszabályban meghatározott kivétellel - az eljárás megindítását követõ harminc napon belül kell meghozni. Ha az ügy bonyolultsága vagy más elháríthatatlan akadály indokolja, a szabálysértési hátóság vezetõje egy alkalommal az ügyintézési határidõt legfeljebb harminc nappal meghosszabbíthatja.

Az eljárás során a szabálysértési hatóság köteles a tényállást tisztázni. Ennek alapján pedig megállapítani, hogy az eljárás adatai elegendõ alapot adnak-e a felelõsség megállapítására, vagy az eljárás meg kell-e szüntetni.

idikooo # 2012.06.04. 06:12

Köszönöm mindenkinek aki írt, hasznos dolgokat írtatok, elmegyek aztán kiderül hogy mi lesz majd...

idikooo # 2012.06.04. 06:14

Nem kaptam semmit egyébként 2 hónap után:S ez volt az első levél amit megkaptam.

Mano28 # 2012.06.04. 09:35

Sziasztok! Kérlek adjatok tanácsot. Január 23-án 3e Ft elkövettem egy lopást. Azóta sem jött papír, de 'várom'. A fél év július 23-án fog letelni. Július 15- augusztus 20ig a bíróság "be lesz zárva". A bátyám azt mondta, hogy ez az idő is beleszámít a határidőbe, mert csak ítélkezési szünet lesz, attól még dolgoznak. legfeljebb a tárgyalást majd szeptemberre teszik de hogy beszámít a határidőbe ez az időszak is amikor ítélkezési szünet van. Ti hogy tudjátok?

Szam Bacsi # 2012.06.05. 11:04

Sziasztok,

hasonló cipőben járok, mint az előttem írok közül többen.
Minek minősül, ha a tescos árun nem volt címke és én ragasztottam rá egy hasonló termékről? A hasonló termék drágább volt mint utólag kiderült.
Van jelentősége, hogy nem volt rajta cédula? Hogy nem volt rajta, ez a videofelvételen látszódhat, a hasonló termékről való áttétel nyilván egyértelmű, nem is kérdés.

Nem megúszni akarom, csak nem többért büntetést kapni mint amit elkövettem. Az árkülönbség kb. 1000 Ft volt.

köszönöm előre is

defran # 2012.07.15. 20:25

Sziasztok!

4 éve elkövettem egy lopást egy Tesco áruházban. (4000 Ft értékben) Kifizettem az ellopott terméket, majd a feljelentésük után kaptam 5000 Ft bírságot és azt is kifizettem. Kérdésem,hogy ez benne lesz-e az erkölcsi bizonyítványomban illetve ez lenyomozható-e bárhol? Lehetek így orvos? Köszönöm

MojMoj # 2012.07.16. 08:37

Sziasztok!

Én a mai napon követtem el lopást. 2700Ft értékben, felvették a jegyzőkönyvet meg minden de azt mondták enyhítő körülmény az hogy kifizettem a terméket rögtön utána. Szóval az lenne a kérdésem hogy mire számíthatok??

Köszi előre is!

Véleményem # 2012.07.16. 09:25

defran

Lehetsz orvos szerintem. Amúgy egy rendőrségi nyilvántartóban mindig benne lesz. Az erkölcsiben ez nem jelenik meg.

MojMoj

Ha nem történt rendőri intézkedés, akkor az áruház megteszi a feljelentést majd. Figyelmeztetésre illetve pénzbírságra számíthatsz ez a kettő a legvalószínűbb.

MojMoj # 2012.07.16. 10:23

Köszi a segítséget, és hogy ilyen gyorsan válaszoltál. Viszont lenne még valami... A bírság kb mennyire rúghat? És mikorra várható értesítést?

Véleményem # 2012.07.16. 12:48

Attól függ hogy az áruház mikor teszi meg a feljelentést. Van rá 30 napja, utána indul el az ügy, aztán majd utána szabják ki a bírságot.
Innét nehéz előre időt meghatározni, a pénz összeg sok mindentől függ azt is nehéz innét meg mondani. De lehet hogy csak figyelmeztetést kapsz.

Diosmuffin # 2012.07.23. 08:12

Sziasztok!
Hát én is olyan cipőben járok, mint ti! 1 hete történt az eset. Annyira ciki volt az egész cirkusz utána :(
Azóta szinte idegbeteg vagyok, folyton nyugtató teákat kell iszogatnom :(

1. Tényleg fél év múlva küldik "csak" ki a levelet?
  2. Felírták a lakcímem, de nagyon nem szeretném, ha anyum megtudná. Inkább a barátomnak vallottam be :(( Meg is bántam, de mindegy... Szóval az ő címét is ráírattam, mint tartózkodási hely. Szerintetek hová küldik?
  3. Ha a barátomhoz küldik, ott a szülei is átvehetik, vagy csak én? Hiszen az ő házuk, joguk van hozzá...

Légyszi válaszoljatok, köszönöm!

Zolimmmmmmmmmmmmmmmmmm # 2012.07.30. 14:38

Másik fórumon írta épp most valaki, tehát sajnos van aki esetében már fél éven túlmenően történik mindez. Amit mondjuk nem értek, mert "Nincs helye felelõsségre vonásnak, ha a cselekmény elkövetése óta hat hónap eltelt (elévülés)." és a rendőrség fél év múlva hallgatja csak ki..?!?! Döbbenek:-)

Sziasztok!
Egy konkrét esetet felvázolnék röviden tömören csak a lényeget leírva.

Bolti lopás elkövetése 4299 Ft..a kasszától való távozás után a biztonsági őrnek az árú önként átadva aki jegyzőkönyvet vett fel az esetről 2011. Ápr. 22. én. Az eltulajdonított áru visszakerült a boltba.
2011.Október 26.án eljárás alá vont személy meghallgatása a rendőrségen.
A feljelentés időpontja a bolt részéről nem ismert.
2012. Jún. 18. Idézés szabálysértési ügyben 2012 Szept. 5-re.

Az elkövető bűntetlen előéletű, és beismerő vallomást tett a rendőrségen 2011.Oktbóer 26.án.

Az lenne a kérdésem, hogy az elkövetés a meghallgatás és az idézés megszületése között is elég sok idő eltelt. Mindkét esetben fél évnél is több. Ez befolyásol valamit?..Illetve az mennyire befolyásoló tényező, hogy mikor tett feljelentést a biztonsági szolgálat? Van erre vonatkozóan valamilyen szabály, hogy meddig teheti ezt meg? Lehet-e szó ebben az esetben valamiféle elévülésről?