Tesco lopás

jános91 # 2012.03.17. 17:06

Köszönöm a válaszokat!
Azt szeretném még megtudni, hogy az nem súlyosbító körülmény-e, hogy egy próbafülkében követtem el a lopást? (bevittem, hogy nyugodt körülményke között ellenőrizhessem, hogy van-e benne lopásgátló, mert volt már rá precedens, hogy a doboz belsejében volt, és szerintem ezt a tescósok saját kezüleg bontották fel és rakták oda) Olvastam valahol (meg nem mondom hol), hogy ha zárt helyen, akmerák elől elzárva, megtévesztéssel követem el, az súlyosbíthatja. Egyébként a jegyzőkönyvben erre nem tértek ki, szóval úgy gondolom, hogy nem.
A biztonsági őr azt mondta, hogy múltkor egy srácot bilicsben vittek el, mert az már a második esete volt, a rendőrnő pedig szó szerint ezt mondta: "Szerencséje van fiatalember, hogy ez az első ilyen ügye, mert ha a második lenne, azért 3 nap fogda járna!" Ez a bilicses dolog meg 3 nap fogda is lehetséges lenne, ha még egyszer lebuknék? :O

Véleményem # 2012.03.17. 20:35

Miért nem szabálysértés??????

Gabicsek # 2012.03.17. 21:54

Ez szerintem sem dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás, nem szedett le semmilyen eszközt, simán kibontotta, tehát a csomagolást rongálta. Ezért lopás és rongálás szabálysértése. A gyakorlat is ezt mutatja.
Ettől függetlenül nem lopunk.

zaphyr # 2012.03.20. 08:55

Szeretnék tanácsot kérni. Velem is megesett ez az eset mint sokakkal itt a fórumon, és szeretném tudni, hogy 2000Ft érték alatti lopásnál, amit utána kifizettem, végig együtt működtem a biztonságiakkal, hogy tegnapi napon megkaptam a bírósági tárgyalásról a papírt. Be kell előre küldenem valamit a bíróságnak? hogy zajlik egy ilyen meghallgatás/ tárgyalás? egyáltalán mit kell mondani, hogy ne rontsak a saját helyzetemen? Természetesen egyértelmű,hogy nem lesz ilyen többet!!
Be kerül ez az erkölcsi bizonyítványomba? Mert akkor búcsút mondhatok az állásomnak a saját meggondolatlan butaságom miatt, vagy kérvényezhetem az enyhítő körülményként, hogy első alkalom, nem voltam soha büntetve és egyebek? ebben kérném a segítségeteket. Mindenféle tanácsnak örülök és köszönöm!

Véleményem # 2012.03.20. 18:55

nem kell beküldened semmit, gondolom neked kell megjelenned. meghallgatnak okosan válaszolsz, beismersz mindent, megbánást tanúsítasz, és ha minden jól megy akkor egy figyelmeztetéssel megúszod. erkölcsibe nem kerül bele.

zaphyr # 2012.03.21. 08:40

Köszönöm szépen a választ. Kicsit nyugodtabb lettem!

hajadon # 2012.03.28. 08:31

Én olyan birósági levelet kaptam, hogy nem vagyok köteles a tárgyaláson megjelenni, nélkülem is megtartják azt, de tanút kívánnak meghallgatni.
Mit tegyek menjek vagy nem? Tescós, 2000,-Ft alatti ügy.

Véleményem # 2012.03.28. 10:31

hajadon

Döntsd el hogy elmész vagy sem. Menj el talán jobban jársz. Gondolod te loptál. Aztán ha nem mész el akkor majd levélben értesítenek, hogy mi lett a büntetésed.

milkiway # 2012.03.28. 16:44

Rendőrségi vallomástétel után mennyi idővel küldi a bíróság a levelet?
Nem ismertem el a lopást.
Eltelt mostmár kb 50 nap a vallomástétel őta és nem jött semmi. Ha nem ismertem el akkor tovább vizsgálódnak? Esetleg meg is szüntethetik a nyomozást ha nincs bizonyíték?
Ha lopásért jelentettek fel- amit nem követtem el - és csomagfelbontást ismertem el akkor rongálásért elítélhetnek? A teljes összeg 100 FT

lajcsi10 # 2012.03.31. 12:08

Hali.

Nekem erre szövegre lenne szükségem hogy ezt honnan tudnám kinyomtatni:

I. Befejezett a lopás akkor, ha az elkövető az önkiszolgáló boltban á polcról levett árut a ruházatába rejti, az pedig, hogy a bolt kijáratánál jelzőberendezés van felszerelve, amely a kifizetetlen áru kivitele esetén csipogó hangot ad, nem alapozza meg a lopási cselekménynek kísérletként történő értékelhetőségét [Btk. 16. §, 316. § (1) bek.].
Kibocsátó: BK

Befejezett lopást és nem lopás kísérletét kell megállapítani, ha az elkövető az önkiszolgáló boltban a ruházatában elrejti a lopott árut, de még a bolt területén leleplezik [Btk. 316. §, 16. §].

nagyon fontos lenne.

Köszi

Kincstar100 # 2012.04.04. 15:59

Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni A multkor elkaptak bolti lopással a tescoban bevallotam hogy én voltam. Besípolt a kapu az érték 1000Ft alatt volt .Felvették az adataimat köztük a munkahelyem címét és a jövedelmemet is .Azt szereretném megkérdezni , értesítik-e erről a munkahelyet?

Véleményem # 2012.04.04. 17:59

Kincstar100

Nem!

zsoo123 # 2012.04.07. 07:53

Engem is 2000 Ft alatti lopáson kaptak és mivel nem volt nállam lakcímkártya az albérletem cimét diktáltam le és nem a bejelentettet,hisz ott a szülök laknak. A kérdésem h utánnanéznek-e a bejelentett cimemnek,vagy az álltalam megadottra küldik majd a papírt? szeretném elkerülni hogy otthon kiderüljön.

balu22 # 2012.05.03. 09:13

Tisztelt szakértők!

Kérdésem, bekerül-e erkölcsi bizonyítványba, ha üzletben árura akciós cimke lett ragasztva, a cselekmény lebukás után elismerve, kár (a valós és a módosított ár közötti különbözet 1800 Ft) helyszínen megtérítésre került. Rendőrségen tulajdon elleni szabálysértés kapcsán - az eseményt megbánva - vallomástétel történt. A bíróság várhatóan levélben küld majd végzést. A hozzászólásokat visszaolvasva nem kerülne be az erkölcsibe, ugyanakkor a rendőrségen azt mondták, bekerül és 2 évig fog szerepelni a nyilvántartásban a szabálysértés is. Köszönöm előre is a segítséget!

Gabicsek # 2012.05.04. 08:37

A szabálysértési nyilvántartásban szerepel 2 évig és nem a bűntettesek nyilvántartásában. Erkölcsibe a bűntettesek nyilvántartásából kerül be az adat, tehát ez nem szerepel majd benne.

balu22 # 2012.05.04. 13:55

Gabicsek!

Nagyon köszönöm a gyors választ. Még egy kérdésem lenne ezzel kapcsolatban. Ezt és a többi fórumot olvasgatva látom, hogy tulajdonképpen kétféle igazolást adnak ma már ki, az egyik a hatósági erkölcsi bizonyítvány, a másik a hatósági bizonyítvány (adattovábbítási kérelem). Ha jól látom, a lapokat az igénylő boríték színei alpaján (sárga, zöld) lehet megkülönböztetni. A szabálysértés egyikbe sem kerül be? Köszönöm még egyszer a választ és a segítséget!!!!

Corpus Juris # 2012.05.04. 22:21

Sziasztok!
Végig olvastam a forumot de házkutatásos történetet itt nem találtam..
Tehet az én történetem:
Februárban Tescos lopásom kapcsán házkutatásra került sor és lefoglaltak jó néhány tárgyat.
Az ügyet azóta szabálysértésre minősítették vissza bűncselekményről (alacsony értékű lopás).
Kaptam egy levelet melyben felszólítanak, hogy harminc napon belül vigyem el a lefoglalt tárgyakat de mikor bementem a
kapitányságra azt mondták náluk nincsenek, az az előadó akivel beszeltem iratismertetésen, és aki visszaminősítette a cselekményt már nem ott dolgozik, és megküldték az ügyet a Központi szabálysértési osztálynak. Odatelefonáltam de ok csak a papírokat kaptak meg a tárgyakat nem.
Felhívtam ezúttal telefonon a kapitányságot és ott egy rendőrtiszt azt mondta, hogy meg ma visszahív, hogy hova kell fordulnom.
Hat nem hívott.
Egy hét múlva bementem és a kapusként szolgáló rendőr hosszas telefonálgatás után azt mondta, hogy jövő héten kedden menjek vissza és
addigra utána néznek (szerintem nem fognak..)
Sürgősnek nem sürgős számomra de a lefoglalt tárgyak között van a számítógépem is amin munkáim és a leg személyesebb irataim is vannak..
Ami miatt aggódom az az, hogy a levél tartalmaz egy figyelmeztetést, hogy amennyiben nem veszem át 30napon belül akkor értékesítik vagy megsemmisítik..
Kérdésem: tudok/kell valamit tennem az ügy érdekeben vagy inkább várjak türelemmel úgy sem semmisíthetik meg vagy adhatják el?

Köszönöm előre is a válaszokat.(az értelmes válaszokat..)

ObudaFan # 2012.05.05. 08:43

Írj levelet, hogy legyen nyoma, és tudj kártérítést kérni, ha megsemmisítik.

Corpus Juris # 2012.05.05. 22:35

ObudaFan

Köszönöm a gyors válaszod. Ezt fogom tenni.

Réka17 # 2012.05.18. 17:42

17 éves vagyok, fél éve 800 Ft értékű lopáson kaptak a TESCO-ban. A biztonsági őr felvette a jegyzőkönyvet, rendőrt nem hívtak, a terméket kifizettem.
Ma kaptam idézést Június 19.-i tárgyalásra.
Szükséges ügyvéddel megjelennem?
Hogyan zajlik egy ilyen tárgyalás?
Mindenféleképpen pénzbírságot kapok?
A vallomásom befolyásolja a pénzbírság összegét?
A pénzbírságot a szüleimen is behajthatják?

Arwathil # 2012.05.24. 08:04

SÜRGŐSBE KÉNE VÁLASZ !! mert holnap van a tárgyalás !
a barátnőmmel bementünk a tescoba, 6000 forintnak megfelelő ékszer árut (bizsu) vitt be magával a próbafülkébe, leszedte a csomagolást, és kihozta a sáljában. a fősoron viszont kiesett egy karkötő amit gyorsan felkaptam és feltettem a kezemre, hogy ne bukjunk le. utána még vásároltunk kaját, aztán anya is bejött hozánk a tescoba és vásárolt velünk mit sem tudva az egészről. a kasszánál természetesen a biztonságiak vártak, bevittek őrszobára, jegyzőkönyvet vettek fel. ez mind januárban volt. és kb 3 héttel ezelőtt kaptam a levelet hogy tárgyalás lesz. vihetek magammal törvényes képviselőt, szal apa jön velem. Sosem volt még ilyen, csak spontán meggondolatlan hülyeségből csináltuk és már nagyon bánjuk. pls irjátok le mit kaphatunk ezért ! ja a para h én ott dolgoztam a tescoba akkor még, és a gazdasági igazgató mondta h elsimitja, nem jelentenek fel engem, csak lépjek ki a tescobol. ez meg is volt. de a bnőmet feljelentették, és vele együtt énis mentem a "leves"be. légyszi irjatok !

Véleményem # 2012.05.24. 09:56

Arwathil

Ha fiatal korú vagy akkor nem kell törvényes képviselő. Ha nem voltatok még büntetve akkor lehet hogy figyelmeztetés lesz, vagy pénzbírság várható.

véső (törölt felhasználó) # 2012.05.24. 10:30

Ha fiatal korú vagy akkor nem kell törvényes képviselő.

ejnye-ejnye

Véleményem # 2012.05.24. 10:51

Elnézést rosszat írtam. Itt van helyesen!

A fiatalkorúak szabálysértéseire vonatkozó rendelkezések

134. § (1) Ha az eljárás adatai alapján a fiatalkorúval szemben előreláthatólag szabálysértési elzárás, közérdekű munka vagy pénzbírság kiszabására kerül sor, a meghallgatástól nem lehet eltekinteni.
(2) A fiatalkorú törvényes képviselőjét a meghallgatásról, illetve a tárgyalásról értesíteni kell. Amennyiben a törvényes képviselő megjelenésének akadálya van, a gyámhatóság képviselőjét kell a fiatalkorú meghallgatásának időpontjáról értesíteni.
(3) A fiatalkorú meghallgatására a törvényes képviselője jelenlétében kerül sor, kivéve ha:

1. a törvényes képviselő a szabálysértést a fiatalkorúval együtt követte el, illetőleg az érdekei a fiatalkorú érdekeivel egyébként ellentétesek,
  2. a törvényes képviselő a jogainak gyakorlásában akadályozva van,
  3. a fiatalkorúnak nincs törvényes képviselője, vagy nem állapítható meg, hogy ki a törvényes képviselője. Ezekben az esetekben a gyámhatóság eseti gondnokot rendel ki. A tárgyaláson megjelent gondozót a fiatalkorú életviszonyaira nézve minden esetben meg kell hallgatni, aki ezekre a körülményekre nézve a nyilatkozatot nem tagadhatja meg.

(4) Ha a fiatalkorú törvényes képviselője vagy gondozója az értesítés ellenére nem jelenik meg, úgy részére a végzést, illetve határozatot kézbesíteni kell.
(5) Ha az eljárás alapján a szabálysértési hatóság indokoltnak tartja, a fiatalkorú védelembe vételét kezdeményezheti a külön törvény által meghatározott szervnél.
(6) Fiatalkorúval szemben a 102. § (1) bekezdése, valamint a 118. § (1) bekezdése szerinti eljárás alapján csak intézkedés alkalmazható.

Arwathil ha betöltötted a 18. élet évedet akkor már nem vagy fiatal korú!

Arwathil # 2012.05.24. 15:53

igen de mikor a lopás történt fiatalkorú voltam ! msotmár nagykorú vagyok. melyik a beszámítandó? és elzárást is kaphatok? nagyon paraa :/