Tesco lopás

Szomorkas_anyuka # 2011.12.15. 21:45

Szép estét!

Átolvastam az előttem írtakat.
Még pedig azért mert az én alig 17 évet betöltött lányom a nyáron a barátnőjével butaságot csinált.:-(
Ugyan nem a tescoban, de szerintem a hely nem is lényeges, de elemeltek egy 1200 Ft értékű terméket.
Barátnője tette el, de Ő emelte le a polcról. Kijáratnál már a biztonsági őr várta Őket. Nem ellenkeztek, a termék sértetlenül előkerült, de rendőri jegyzőkönyv készült.
Távozáskor én megvettem a kasszánál a terméket, blokkra a biztonsági őr ráírta, hogy lopásból eredő vásárlás, ezt a blokkot jól megőriztem és vártuk a fejleményeket.
2 hónappal később a barátnő kapott egy idézést a lakhely szerinti szabálysértési osztály beidézte, de csak őt. Mivel mi nem kaptunk semmit, abban volt, hogy mi megúsztuk. Mesélte, hogy újból mindent el kellett mondania és főleg a lányomról faggatták, körülményeiről, családi hátteréről. Ami számomra kissé furcsa volt már akkor is.
Azóta megint eltelt 2 hónap.
Most egy napon megérkezett hozzá is és hozzánk is egy idézés, de már a Fővárosi Bíróság szabálysértési osztályáról, hogy tárgyalást tűztek ki.
Nem értem.:-(((

Akkor most minket nem is hallgatnak meg, már is tárgyalás és ítélet lesz?

A kis lány azóta pánikol, mert vélhetőleg az első kihallgatásán kissé ferdített a vallomásban és azóta kérleli a lányomat, hogy mondja azt, hogy nála is volt eltulajdonított tárgy. De ez nem igaz, úgyhogy ilyet nem is fogok engedni a lányomnak, hogy mondjon.
Egyébként meg teljesen ki volt akkor is és azóta is rosszul van, hogy milyen baromságot csinált, főleg, hogy pénz is volt nála, és soha még meg nem fordult a fejébe, hogy lopjon...annak ellenére, hogy egyedül nevelem mindig próbálom megadni neki, amit szeretne, így erre nincs szüksége.

Véleményeteket szeretném kérni....
Lehetséges, hogy minket már nem is hallgatnak meg, csak a tárgyaláson kapunk egy ítéletet?
Szándékomban áll felhívni a Bíróságot és betekintést kérni az anyagba...szerintetek ez rossz ötlet?

Válaszokat előre is köszönöm.

tévedett egyén # 2011.12.16. 14:36

üdv!
Ma érkezett 1 levél,hogy menjek jauár 31.én bíróságra.
Bevalottam,hogy tanfolyamra járok,onnan tudják.
Ha ezzel végzek ígérem leírok mindent részletesen!

idikooo # 2011.12.16. 18:16

Tévedett egyén várom majd a fejleményeket hogy mi lesz a bíróságon. Remélem minden rendbe lesz.

Gabicsek # 2011.12.16. 19:15

tévedett egyén! Nem szokták értesíteni sem a munkahelyet az eljárásról, sem a tanfolyamokat.

Gabicsek # 2011.12.16. 19:17

Szomorkas_anyuka!
A bírósági idézésen mi szerepel? Eljárás alá vont? Tanú? Vagy mi? A Fővárosi Bíróság már valószínűleg a II. fok lehet, mert helyi bíróság szokta tárgyalni a szabálysértéseket.

péter93 # 2011.12.19. 10:48

hy

már elözöleg irtam ide.. volna egy olyan kérdésem hogy ettöl most kaphatok én erkölcsit? vagy ez fog benne szerepelni mert ettöl még nagyon parázok mert hát ez nem jön jol 1 munkahelynél ... :S :S
válaszotokat köszönöm...

Szabics # 2011.12.19. 11:44

Mond azt, hogy a megélhetésed miatt loptál. Meg lesz bocsátva. Sőt

Bombi # 2011.12.19. 13:11

Nem követtél el bűncselekményt ,nem fog bele kerülni az erkölcsibe.

péter93 # 2011.12.19. 13:32

bombi :
köszönöm válaszod... legalább akkor abbol nincs baj...

Nagy Balázs # 2011.12.23. 07:41

Sziasztok (16 éves vagyok) Tescoból loptam 2000 ft értékü tárgyat nem buktam le azonban a tárgy csomagolását viszaraktam a helyére ,később lehet e belőle valami baj ,rájöhetnek e hogy én loptam el a cucot, nagyon megbántam amit tettem ,ez volt az első alkalom ,és az utolsó.

ius latratus # 2011.12.23. 08:41

Jaj, te drága! Visszaraktad a csomagolást? Ravasz vagy ám, én mondom neked!
Ügyes vagy. Ha legközelebb majd mégy lopni, csak arra vigyázz, hogy a csomagolást rakd vissza, ebben az esetben ugyanis a Btk. szerint -idézem:

...a büntetés korlátlanul enyhíthető, amennyiben az elkövető
a.) az árut rejtő csomagolást sértetlenül visszahelyezi a polcra,
b.) vagy kieszi a csomagolásból

Megúsztad, csak így tovább.

Véleményem # 2011.12.23. 12:28

Most mázlid volt Balázs!

Nagy Balázs # 2011.12.23. 14:33

Akkor nem lesz belőle semmi ? igaz

Véleményem # 2011.12.23. 19:39

nem lesz semmi

Dr.Attika # 2011.12.23. 19:59

Jogilag nem lesz semmi. Viszont erkölcsileg kapsz egy támogatást, hogy mégegyszer elkövesd. A büntető jogtudomány évszázados tapasztalata az, hogy a jövőbeni bűncselekményeknél visszatartó erő az, hogy a bűntetés elkerülhetetlen. Most megtapasztaltad, hogy elkerülhető, így legközelebb is próbálkozni fogsz.

denta # 2011.12.23. 21:22

szépjóestét!
ismerősöm (17 éves srác) a minap azzal a hírrel fogadott hogy eltulajdonított 420 forint értékben 2 csomag óvszert...
lebukott helyben
megkért hogy derítsem ki neki hogy mit kaphat ezért ugyanis beidézték a rendőrségre
választ előre is köszönöm

Bombi # 2011.12.27. 16:30

denta: Olvass vissza,ott a válasz.

Szomorkas_anyuka # 2011.12.30. 10:28

Gabicsek!

Köszönöm a kérdést...válaszom: "eljárás alá vont személy"

Egyébként a levél pontos megnevezés, értesítés szabálysértési ügyben.
"A bíróság a lopással elkövetett tulajdon elleni szabálysértés miatt xy eljárás alá vont személyt elleni indított szabálysértési ügyben a bíróság hivatalos helyiségébe (cím) időpont tárgyalást tűzött."

Nos akkor most mi kimaradtunk az I. fokról?
De miért került II. fokra?
Ez vajon nekünk jó vagy rossz?
Nem lehet, hogy Budapesten a szabálysértéseket központilag a Pesti Központo Kerületi Bíróság kezeli?
Bár akkor nem értem, hogy miért idézték be a barátnőjét is, ugyanarra az időpontra?

Köszönöm a válaszokat.

Atis83 # 2012.01.03. 00:02

üdvözlöm.
6000 Ft értékben loptam a Tescoból el is kaptak.
Azonnal kifizettem mindent és vettek föl jegyzőkönyvet is.Soha sem volt semmi rendőrségi ügyem és biztos hogy nem csinálok még egyszer ilyet soha!Mit fogok érte kapni.Ez decemberben történt és még nem kaptam semmi levelet.Mire készüljek?

Bombi # 2012.01.03. 18:59

Atis83: olvass vissza..

Véleményem # 2012.01.03. 20:27

lánchinta története:

Itt a legtöbben kérdeznek... még márciusban én is azt akartam... de észrevettem, hogy válaszok nem igen vannak. Akkor megfogadtam, hogy ha lezáródott az ügyem, visszajövök és megírom a sztorim. Ez sok embernek ad majd választ.
Március 5.-én elkövettem életem első (és egyben utolsó) lopását a Camponában levő Tescoban. Egy 2255Ft értékű szempillaspirált tettem a táskámba. Pénztár után két őr várt rám, és megkértek, hogy fáradjak velük. Természetesen nem ellenkeztem. Egy szobába vittek, ahol felvették a jegyzőkönyvet. A terméket végül megvettem. Egyébként a biztonságiak korrektek voltak.
Ezek után nem mondhatnám, hogy türelmesen... de vártam a fejleményeket.
Május 11.-én kaptam egy idézést szabálysértési ügyben, mely szerint behívnak egy meghallgatásra Dunaújvárosba május 31.-ére. Szerintem a lakhelyem miatt kellett Dunaújvárosba mennem. Itt a hölgy felolvasta a jegyzőkönyvet és a CD-t is megnézhettem volna, amin a Tesco videokamerájának felvétele volt, de én erre nem voltam kíváncsi. Majd elmondhattam bármit, amit szerettem volna, amivel védhettem magam. Minden egyes szót, amit mondtam, felírtak.
Június 29.-én jött a következő levél. Amiben egy értesítés és a Tesco feljelentésének másolata volt. Az értesítésben közölték, hogy jelenjek meg szeptember 12.-én Budapesten a II. kerületi bíróságon, a tárgyalásomon.
Szeptember 12.-én a tárgyaláson felolvastak mindent, amit egészen addig jegyzőkönyv alá vettek (a Tescoban, és Dunaújvárosban). Még itt elmondhattam bármit, amit szerettem volna. És, ha szerettem volna, megnézhettem volna a felvételt is. Elmondtam nekik, hogy nagyon megbántam, amit őszíntén is gondoltam. Aztán feltettek jó pár kérdést. Hol lakok, hova vagyok bejelentve, mi a beosztásom, mennyit keresek, melyik cégnél dolgozok, stb. Azt, hogy hol dolgozok, nem mondtam el, mert nem szerettem volna, hogy a munkahelyem értesüljön a dologról. Itt is minden elhangzott szó rögzítésre került. Aztán ki kellett mennem a teremből, amíg meghozták a döntést. Amikor visszamentem összefoglalták a dolgokat és tájékoztattak a büntetésemről. 10.000Ft pénzbírságot kaptam. Majd elmondák, hogy miért döntöttek így. Enyhítő körülmény volt, hogy ez az első lopásom, hogy annyi a fizetésem amennyi, hogy kifizettem a terméket, hogy olcsó volt a termék, amit loptam és hogy a tárgyaláson megbánó magatartást tanúsítottam. Súlyosító körülmény is volt: a hasonló jellegű cselekmények gyakoriságát rám terhelték.
Október 28.-án kaptam egy levelet, amibe le volt írva minden, ami a tárgyaláson elhangzott. Valamint ezzel egyidejűleg a helyi önkormányzattól is kaptam egy levelet, amiben volt egy csekk és egy levél, miszerint be kell fizetnem a 10.000Ft-ot 15 napon belül.
A következő munkanapon már adtam is fel a pénzt, hogy minél hamarabb végetérjen ez a rémálom.
Számomra az igazi büntetés az eljárás volt. Mivel nagyon szégyellem magam a történtek miatt, nem szívesen gondolok a tettemre. Erre többször is felolvasták nekem a történteket. Az egész idei évemet végigkísérte. Most, hogy ide leírtam mindent, kidobom az összes levelet, amit kaptam, és megpróbálom elfelejteni a dolgokat. És az biztos, hogy többet nem fogok lopni. Semmilyen termék nem éri meg ezt az egész herce-hurcát.

Rakéta # 2012.01.10. 07:45

Üdvözletem Mindenkinek!

Segítséget szeretnék kérni, egy Tesco-s lopás ügyében.

A 10 éves kislányom a barátnőjével elmentek a Tesco-ba. Közel lakunk az üzlethez, így elengedtem őket egyedül. Csizmát akartak nézni, vásárolni.

Másfél óra múlva 3 rendőri kísérettel jöttek haza, amikor is kiderült, hogy mit csináltak a lányok. Szempillaspirált, meg körömlakkot raktak el, hirtelen ötlettől vezérelve.

A kérdésem az lenne, hogy mire számíthatok, milyen eljárásra, vagy ilyesmire? A rendőrök szerint a Tesco megtette a feljelentést. Ezután mi fog történni?

Előre is köszönöm a választ: Rakéta.

Ádee # 2012.01.10. 16:44

"A rendőrök szerint a Tesco megtette a feljelentést"

Roppant érdekes,a múltkorában mi szintén gyermekkorú ellen szerettünk volna feljelentést tenni,de Mr police
föl sem vette a jegyzőkönyvet,mivel az elkövető 14év alatti..hmm

pazs # 2012.01.10. 16:56

Nyilván ismeretlen tettes ellen tettek feljelentést.

Sherlock # 2012.01.10. 18:43

Mivel nem büntethetőek így büntetőjogilag semmi, az illetékes gyámhatóságot(asszem itt jegyző) értesítik.