Tesco lopás

Edey # 2008.11.14. 11:30

igen raadasulaz egesz nemetorszagban volt. csak tudni akartam, magyarorszagon mi lenne belole.

Kacsa1111 # 2008.11.14. 11:24

Kedves Edey

nem lenne baj, ha egy helyen kérdeznél csak, és azon az egy helyen a teljes tényállást leírnád...
pl. elég lényeges körülmény, hogy Németországban loptál, mert akkor a német jog szerint fognak büntetni...

Kacsa11

Kacsa1111 # 2008.11.14. 11:13

szab.sértés

Kacsa11

Edey # 2008.11.14. 11:11

tisztelt forumozok.
En is nagy hulyeseget csinaltam, szeretnem megkerdezni, mire szamithatok. Ket boltbol optam kis erteket. kb 5-6000 ft nak megfelelot. A masodik boltban a biztonsagi or elkapott, rendort hivott. Nem tudtam megmondani, hogy a tobbi termek honnan valo, szoval most azt is lopottkent kezelik.
Soha ilyet meg nem csinaltam, nem volt meg dolgom a rendorseggel mas miatt sem.
Tudom hogy nagy hulyeseg volt, mar nagyon banom.
ilyenkor mi szokott tortenni, ez meg belefer a szabalysertesbe, vagy birosagi targyalas lesz belole. Nagyon szegyellem magam, szeretnek minel hamarabb tulleni rajta.

sinus69 # 2008.11.12. 14:24

A polgármesternek ez az ügy nem kompetenciája, nem lesz ott. Ezért nem kell aggódnod. Ettől függetlenül "benézhet" a jegyzőhöz valami halaszthatatlan okból kifolyólag, de nem fogja végighallgatni a témát.

peter 84 # 2008.11.12. 13:09

Monalisa!köszi az infót,tehát akkor a polgármester nem érintett az esetemben,mármint a jegyzőnél ő ugye nem lesz ott?

Köszi a választ!

cápi # 2008.11.12. 05:44

Semmilyen levelet nem kaptam azóta amióta volt ez a Tesco-s ügyem,szóval szerintem sincs benn sehol és köszönöm szépen a véleményeteket!!kb fél éve volt ez a dolog amúgy

monalisa1 # 2008.11.11. 23:10

Harmadik személy mint pl. jegyzőkönyvezető jelenléte a helyiségben valószínűsíthető., de ő ne zavarjon, naponta tucatjával hall hasonló "vallomásokat" - már immuns a füle tőle.

monalisa1 # 2008.11.11. 23:07

Vélem az irodában az esetről készült jegyzőkönyv, és azt te alá is írtad.

Amennyiben mindkettőre igen a válasz, magától értetődő, hogy a szabálysértési előadónál nem térhetsz el a jegyzőkönyvi tényektől, vagyis az esetleges mellébeszélés nem jön be. Ellenben az egyenes szó és a mélységes megbánás annál inkább.

Ha bírságolás lesz, 10-25 ezer forintig várható a büntetés., ha nehézséget okoz egyösszegben megfizetni kérj részletfizetést pl. 5x5 ezer forintra lehetőséget.

peter 84 # 2008.11.11. 21:38

Az én esetem a következő,a Tescoban tulajdonítottam el 2000 Ft értékben,a biztonságiőr persze szólt,hogy menjek be vele az irodába,tök normális volt,mondta hogy szedjek elő,amit a boltban elraktam,kérdezte,kifizetem-e,ki is fizettem....azt hittem ezzel minden le van rendezve....és ma 3 hónap után kaptam a helyi polgármesteri hivataltól egy levelet,h a jegyző vár köv héten....aki már átesett ilyenen,az légyszi írja meg,hogy mit kérdez a jegyző?el kell mondani,miért tettem?vagy?más is lehet az irodában rajta kívül?kb.mekkora bírságra számíthatok?

Kérem hogy aki tud az segítsen ....

monalisa1 # 2008.11.11. 18:43

Szerintem is egy szóbeli letoláson - és az azt követő otthoni fejmosáson - kívül nem lesz további foganatja az ügynek.

Bár ha az illetékes ügyintéző aznap bal lábbal kelt fel...

KrisztiánBp (törölt felhasználó) # 2008.11.11. 18:39

Monalisa, komolyan mondod, hogy képesek 30 ezer Ft-os pénzbüntetést is adni egy ilyen tescos dolog miatt? Nem akarom elhinni, bár semmin nem lepődök meg.

Ja és bocsi, lehet, hogy félreértettem valamit, azt hittem ez már régebbi ügyed, de ha még folyamatban van, akkor persze lehet belőle még szabálysértési eljárás. Ha viszont így van, akkor tekintettel a korára és hogy tanuló, szerintem egy figyelmeztetéssel nehogy már ne ússza meg.
Kriszt

KrisztiánBp (törölt felhasználó) # 2008.11.11. 18:34

"....elvittek a kihallgató szobába és leírták a személyes adataimat”"

Azért szögezzük le, bár én nem vagyok jogász:
1, a TESCO gorilla-cég NEM hatóság
2, nincs ilyen, hogy "bevittek"
3, maximum udvariasan megkértek, amire te mondhatsz nemet is
4, személyes adataid kezeléséhez lásd az Adatavédelmi Törvényt, ott meg van határozva, hogy még ha el is követtél valamit, akkor is kötelesek egy meghatározott idő után törölni az adataidat, annál is inkább mert ők lehetnek adatkezelők, na de csak X ideig

Kérdésedre pedig, az a helyzet, hogy nem igazán értem a dolgot. Nem lett utána belőle semmiféle szabálysértési ügy, azt írtad. Akkor feltehetőleg ezek a sokeszűek el se küldték a papírt feljelentésre a jegyzőnek, így aztán nem került az be sehova.
Legalábbis ez derült ki abból amit írtál. De ha volt is ügy belőle, a szabsértés is elévül ha nem tévedek talán 2 év alatt, de ezt majd jogász inkább pontosítja. Szerintem semmi félnivalód, így ahogy leírtad, nekem az a véleményem, hogy annak sehol nincs smemilyen nyoma. Úgyhogy ennyi.
Kriszt

monalisa1 # 2008.11.11. 18:32

Megírhattad volna, hogy az "esemény" mennyi idővel ezelőtt történt, következtetni lehessen: lesz-e valami utóhatása vagy már ad acta.

Ha netán hívnak az önkormányzat szabálysértési előadójához, valószínű, hogy a szüleidet is hívni fogják - hadd szemsüljenek a fiucskájuk viselt dolgáról...

Ettől függetlenül 20-30 ezer forint bünti összeg még kinéz, amit vagy be tudsz te magad fizetni vagy majd a papád...

Aztán a történésnek tényleg spongya kerül a végére.

Szerintem nyugodtan "büntetlen előéletűnek" írd magad, hiszen tényleg az vagy - és remélve az esetből a tanulságot levontad.

cápi # 2008.11.11. 17:49

csak azért érdekel ,mert rendészet isuliba jelentkezek és ott kérdezik hogy voltam e már büntetve ,vagy folyt e már szabálysértési eljárás velem szembe!De nem kaptam ez után semmilyen levelet meg semmi,csak kifizettem az árut azt ennyi volt!utána semmmi
lécci válaszoljon erre valaki,köszönöm

cápi # 2008.11.11. 17:24

Hello! Ha elkövettem rongálást a Tescoban és elvittek a kihallgató szobába és leírták a személyes adataimat,kifizettették velem az árut amit rongáltam,és azt mondták ,hogy a Tesco Zárt hálózatába kerülök be és nem lesz semmi következménye ennek a dolognak!Kellett volna kapnom valamilyen levelet esetleg,ez nincs ott sehol igaz?Ha valaki tudna válaszolni megköszönném!!

fotoriporter (törölt felhasználó) # 2008.11.06. 07:46

Higgye el, fotós létemre is én magam is sokszor elbizonytalanodom egy adott helyzetben, hogy jogilag ez most hogy is van ... legutóbb egy rendőrrel veszekedtem, merthogy lefotóztam a közterületen levő rendőrautót, na most megvallom, elbizonytalanodtam, de gyorsan hozzá teszem, ez megint csak nálunk fordulhat elő. Hirtelen nem tudom, hogy a rendőr az közszereplő-e és ráadásul közterületen? Lényeg, hogy nagyon ordított, hogy ne fotózzak, én meg nem fotóztam (úgy hogy ő is lássa :-D, ettől még nagyon jó képek készültek persze). És akkor azon is elgondolkodtam vajon miért is baj neki, ha fotózom? csak nem szabálytalanul látja el a munkáját vagy munkaidőben a tilosban járkál a szolgálati kocsival? ......
(volt) Fotoriporter

(Krisztián, amint megvan, átküldöm e-mailen amit sikerült megtudnom, hogy egészen pontosan hogy is van ez a jogi szabályozás)

fotoriporter (törölt felhasználó) # 2008.11.06. 07:36

Krisztián, nagyon kedves, de hagyja csak, már a legelén se tett semmit csak kötözködött. Na vajon megint mit is értettem én a magyarok genetikai hibássága alatt? .... no comment. Nem érdekes semmiféle jogi szabályozás, semmi abszolút, csak az, hogy én bűnös vagyok, ez az alaphelyzet és rögeszméje, hogy ezt én kénytelen vagyok eltűrni is.

Egyébiránt tényleg úgy volt, hogy az ügyvéd a fejére olvasott vagy 7-8 pontot amiben szabálytalanul jártak el, és a feljelentést pedig még nem küldték el mint kiderült, aztán fél nap múlva vissza hívta őt, hogy lám mégsem küldik el akkor.

Szerintem örülhetnek, ha ennyivel megússzák, de biztos ő megnézte meg elgondolkodott kicsit az ügyvéd érvein aztán jobbnak látta annyiban hagyni a dolgot. Megvallom, elképzelhető, hogy sajnálom, mert jó lett volna, ha beadja a feljelentést és ha bíróság ártatlannak hoz ki, akkor pedig indulhatott volna az ellentámadás de ötszörös erővel, azaz minden ami belefér és ami már nem csak szabsértési kategória! Na de mindegy, így alakult, így akkor téma rövidre zárva és kész.
Reméljük kadaj is megnyugszik végre valahára. Nem lehetne már lezárni ezt?

Ja és Krisztián majd megkérdezem a fotós dolgot amit felvetett a másik topicban is, egészen pontosan az ügyvédtől, aztán tájékoztatom, nem akarok hülyeséget mondani.
(volt) Fotoriporter

KrisztiánBp (törölt felhasználó) # 2008.11.05. 21:08

kadaj, én már az előzőekben is jókat nevettem az idióta beírásaidon, de most ez szerinted miért nincs? Hát ha az ügyvédjének sikerült felnyitni a szemüket, hogyan is üthetik meg a bokájukat, azok meg nem klüldték még el a feljelentést, akkor miért olyan hihetetlen ez? Gondolom kidobták a francba a nyomtatványt és ha elég agresszíven elmagyarázta az ügyvéd mi lehet ebből, lehet hogy jobbnak látta azonnal visszalépni amig lehet.

Tudja a jó ég, nekem nem furcsa, bár nem vagyok jogász, csak józan ésszel gondolom át az egészet. Szerintem ilyen körülmények között a biztonsági cég vezetője felismerte, hogy ebből lehet azért gond, és ha írni, olvasni nem is tud, de annyi esze van ezeknek is, hogy felfogják miből lehet jogi problémájuk. Vagy másik eset, az ő ügyvédjük is ugyanezt tanácsolta, hiszen a biztonsági cégből nem biztos, hogy kinézem a logikus gondolkodást :-)
K

kadaj01 # 2008.11.05. 11:14

"Ügyvéd megegyezett a biztonsági cég vezetőjével, azt mondta hagyjuk a fenébe szerinte, mert ha ő nem adja le a feljelentést, akkor ne járkáljunk 2 évig bíróságra."

Ez természetesen kamu, ilyen nincs.

KrisztiánBp (törölt felhasználó) # 2008.11.04. 20:49

Igen, gondoltam, hogy nem valami gagyi gépről van szó...

Hát ez így nem rossz megoldás szerintem, mert őszintén lenne kedve ezekkel veszekedni netán 2 évig is, ahogy írta? Az egy dolog, hogy én is agyba-főbe szivatnám őket ahogy tudom szívem szerint, de bele gondolva a cirkuszba, meg abba, hogy van jobb dolgom is, még az is elképzelhető, hogy aláírnám nekik, persze kiloptam a boltot, büntessenek meg és fejeződjön már be minden, mert az én türelmem azért elég véges. Szerintem egy nagyobb pénzbírság se ér annyit hogy pl. az nekem egy napomat is megmérgezze idegeskedéssel vagy hogy energiámat öljem abba, hogy én bizonyítsam az igazamat.

Fotós nagyon jól írta, bizonyítsanak ők amit tudnak, amit meg nem, azzal menjek a pi... ba.

Egy fontos dolgot láttam az egészben ami nekem érdekes:

Hogy van ez a fotózás kérdése? Ha ők videofelvételt készíetenek az áruhéázban rólam, akkor az jogszerű de én meg nem készíthetek? Ez megint abszurd. Vagy arra értette, hogy nem volt kitéve a "kamerával megfigyelt terület" tábla, és ilyen formában nem lehet csak? Ezt valaki meg tudja mondani nekem? Nagyon hálás lennék érte, mert én meg sportrendezvényeken vagyok zavarban, hogy tulajdonképpen ki az aki fotózhat és ki nem? De ez az áruházas videofelvétel is külön nagyon izgat! Ha valaki tudja, mondja már el nekem, köszönöm!
K

fotoriporter (törölt felhasználó) # 2008.11.04. 19:47

És akkor részemről lezártnak tekintem ezt a véget nem érőnek tűnő elmélkedést, ámbár nem hiszem, hogy haszontalan lett volna. Ügyvéd megegyezett a biztonsági cég vezetőjével, azt mondta hagyjuk a fenébe szerinte, mert ha ő nem adja le a feljelentést, akkor ne járkáljunk 2 évig bíróságra. De ha mégis, akkor meg agresszíven fellépünk. Ennyi.
Köszönöm szépen a kellemes és kevésbé kellemes megnyilvánulásokat.
(volt) Fotoriporter

fotoriporter (törölt felhasználó) # 2008.11.04. 19:42

Rendben van Guba, de valahogy az istennek se sikerül. A szűk baráti körön kívül szó szerint utálok magyar emberek közé menni. De majd igyekszem. Látszik a diktatúra, ez ami tény ... Itt mindennek olyan autoritárius jellege van, és felháborító számomra már az is, hogy egy BKV ellenőr mit enged meg magának és egy tesco gorilla mit enged meg magának. Jó, én már azon felháborodok, hogy pl. a pénztáros nem megkérdezi mosolyogva hogy vagyok, és elbeszélgetünk, hanem igen faragatlan stílusban még le is csesz, ha netán rossz helyre tennék valamit. Sajnos kulturemberekhez vagyok szokva, na ez a magyarok döntő többségéről nem mondható el.
Megismétlem, majd igyekszem ....

Krisztián, hát nem turistagépről van szó igaza van, most ahogy így mondja, tényleg elég vicces, hogy ott a nyakamban a 2,5 milkás gép (amihez csak a saját aksi 45 ezer körül van, ez nem ceruzával megy, mint ahogyan egyik profi gép sem), és akkor nekem majd pont egy tábla amúgy is akciózott 187,- Ft-os milka csoki kell ellopva módon, ill. a ceruzaelem ami csak tartalékban van nálam a táskában mindig külső vakukhoz, na tudja ez se igazán életszerű, hogy majd pont azt a rohadt ceruzaelemet fogom lenyúlni. Persze ettől még lenyúlhatom ...... de mégse na.

Krisztián csak egyetérteni tudok Önnel, aki jár sokat nyugatabbra az tudja mi a különsbég, és nem hiszem, hogy a nagy nyugatnak kellene a hamisítatlan magyar modortalansághoz csatlakozni, hanem inkább nekünk kéne europaizálódni.

Na de Szota kiakasztott, néha azt érzem, tényleg nem olvassa el az aki beír valamit. De okés, birkatürelmes vagyok, ügyvéddel ahogy beszélgettük át az esetet, na most nem akarok jogászkodni, remélem annak ismeretében jókat reagálok a felvetett "tényekre", enyhén szólva hülyeség, ez a minimum és a legfinomabb módja annak, ahogy nevezhetem ezt a látásmódot.

1. tény:
én elfogadom, miért ne fogadnám? csak éppen arról van szó tudod, hogy ők hibáztak a saját szabályaik be nem tartásával. Most már mindenféle adatvédelmi visszaélés is felmerült meg egyebek, hallottam beszélni az ügyvédet a biztonsági cég vezetőjével, állítólag azt a feljelentést úgy kidobhatja ahogy van, mert magát keveri vele bűncselekménybe.

2. tény:
Szerintem tévedsz! Csak a pénztár elhagyása után szólhat egy szót is, mert ha én addig speciel csak a kezemben fogom amit veszek de aztán kifizetem, akkor mi van? Alapjaiban tehát ezt az egy tényt jól írod, csak rosszul értelmezed szerintem. Ha én zsebre teszem, attól még ugyanúgy kifizethetem, és rendszerint ebből nincs is gond, rendszereesen vásárolok a saját táskámba aztán a pénztárnál kipakolok persze.

3. tény:
Én sem adtam ám engedélyt a tesconak meg senkinek arra, hogy engem fotózzanak vagy rólam videofelvétel készüljön, és kitéve sincs sehol (!!!), állítólag ezzel jogilag nagy ballépést követtek el. Úgyhogy álljunk meg, ezek szerint 1-1 az állás ebben a kérdésben, sőt, én csak elemeket fotóztam, ők meg engem!

4. tény:
Már miért kéne? Ez megint magyar megközelítés. Te nem hallottál arról, hogy nem nekem kell bizonyítani az ártatlanságomat, hanem nekik kell a bűnösségemet, méghozzá 100%-osan megdönthetetlenül? Ügyvédtől azt kaptam erre, hogy sajnos nálunk még gondok vannak a kétséget kizáró bizonyítás elvével, nem vagyunk még olyan jogállam, de azért próbáljunk már meg úgy tenni, mintha jogállam lennénk.

5. tény:
Hogy én mit tennék? nagyon egyszerű. Aki nem lop semmit, azzal miért kellene bármit tennem? Ők megtettek mindent az áru lophatatlanságáért ahogy elmondtam már sokszor, mert mechanikai és elektronikai módon is védve vannak a ceruzaelemek, na ezek után nekem szerinted eszembe jutna, hogy ha valakinél ceruzaelem van csak úgy simán, akkor azt lopta volna? Ha egyszer képtelenség?

Jó hát ezek szerint akkor Guba helyett te vagy a második aki az a típus, hogy az eleve bűnös elvből indul ki, és szerinted nekem kellene bizonyítanom az ártatlanságomat. Vicces egy felfogás. Bizonyítom oké, de azt megszívják.

ennyi,
innentől már csak off ..... akit nem érdekel ne olvassa, csak kis ízelítő:
Tudjátok olyan szomorú vagyok, mert bizonyára mindezek apró jelenségek, de hogy a nagy nyugaton ennek milyen visszahangja van, arról jobb nem beszélni. Kb. kiröhögnek minket, most hogy EU tagok vagyunk se jobb a helyzet, mert oké, a régi nagyokat komolyan veszik, de meghallanak ilyet, hogy magyarország, akkor legyintenek egyet, a minimum hogy nem vesznek minket komolyan, X-et a magyar bohócnak hívják és sorolhatnám, Szerinted teljesen alaptalan, hogy utazási irodák figyelmeztetik az utasokat, akik netán Budapestet is meg akarnák látogatni, hogy ne felejtsék, azért ez egy postkommunista ország, és Béccsel véget ér Europa, tehát csak a vállalkozóbb kedvűek menjenek át oda is, ha annyira kíváncsiak. Ezt most már nem egy helyről hallom, nekünk ez a természetes (már akinek) aztán nemrég volt itt belga barátom, ő még azon is fel volt háborodva, hogy mit képzel a rendőr, hogy elkezd mögötte villogni és meg akarja állítani csak szórakozásképpen (az ő szemszögéből), merthogy nem követett el semmit, és nem tudta mire vélni, akkor miért is állítja meg. Ugye milyen különbség tud lenni két nem is oylan messzi pont között is? Hát még amikor az olasz itt volt nálam, és szelte át a várost a pirosokon, a rendőr meg szirénázva utána, és ezt figyeld, az olasz fel volt háborodva, és kikértre magának, mi a frászt akarnak, hiszen nem történt semmi. De olyannyira, hogy először nem is gondolta, hogy utána szirénázgatnak.
Jó ez csak már extrém példa de példa, és gondoljunk bele, nem is olyan messzi helyről. De lássátok próbálok objektív lenni, beismerem ezt magyarországon nem lehetne megengedni valóban, de pontosan az emberek miatt, mert amig itt még zöldnél megy a kurvaanyázás, na addig náluk a pirosnál is csak nevetnek egyet egymáson. Na megint a kulturáltsághoz jutottunk ...
(volt) Fotoriporter

Na azért hadd kérdezzek valamit:
valaki említette, hogy a kisebbség kezdte széthordani az országot és ezért lett az, hogy boldog-boldogtalan mehet biztonsági őrnek, és nem számítanak a túlkapások, a cél az ő megfékezésük volt? Én a rendszerváltozáskor nem voltam itthon. De tény, szintén egy emlék, hogy Granadában kifejezetten féltek tőlem, mikor megtudták, hogy magyarral kell találkozniuk, mert az a kép él ott, hogy magyarországon mindenki cigány. Na amikor akkoriban még szőkén megláttak engem, szinte hallani lehetett ahogyan leesik a kő a szívükről. Komolyan mondjátok, hogy innen indult ez az egész?

guba # 2008.11.04. 16:33

Fotoriporter, miből gondoltad, hogy nem hiszek az ártatlanságodban? Hiszek neked, csak szeresd meg egy kicsit a magyarokat.

szota # 2008.11.04. 13:56

1.tény: azzal, hogy belépsz 1 áruházba elfogadod annak szabályait. Teljesen mindegy, hogy Te más országban, áruházban mihez szoktál, mert az egy másik ország, áruház és itt az itteni szabályokat kell betertani.

2.tény: az áru amíg nincs kifizetve a kereskedő tulajdona.

3.tény: Az áruház nem közterület, magánterületen pedig csak a tulajdonos engedélyével lehet fotózni.

4. Ha olyan terméket akarsz bevinni, amely a tied, ezt jelezni kell a bajáratnál.

5. Te mit tennél ha fordított lenne a helyzet?

szota
_________
amit itt leírtam saját véleményem jogilag nem biztos, hogy helytálló: nem vagyok jogász.