Tesco lopás

KrisztiánBp (törölt felhasználó) # 2008.11.18. 19:22

és a J ponton is el lehetne vitatkozni, mert szerintem arra van más Btk-s megnevezés, de tudja fene, valami jogi kis határvonal bizonyára van.

KrisztiánBp (törölt felhasználó) # 2008.11.18. 19:20

Na hát Julcsika, tudsz Te mindent ...

Az tényleg jogilag nagyon jó kérdés, hogy vajon a bűnözői életmódra való berendezkedést hogyan lehet objektíven mérni. Szerintem sehogy, pedig valahogy biztos mérik. Mondjuk havi 10 tescos szabsértési értékhatáros lopás az már üzletszerűség?

A másik a dolog elleni erőszak kérdése, bevallom, nem tudom mit kezdjek ezzel. "Annak szokták tekinteni", na azért ne a szokásokból induljunk ki, de nagyon izgi, hogy ha 20 ezer alatt pl. megrongálsz valamit a lopás során, de összességében is 20 ezer alatt van, akkor mi van? Az most rongálás és lopás szabsértés vagy már bűncselekmény a dolog elleni erőszak miatt?

Egy mágnescsík eltávolítása azért nehogy már dolog elleni erőszaknak számítson pl. Ugyanakkor ha feltöröd erővel pl. a védődobozt amiben tárolják az árut, na az már inkább. De szerintem mindez nagyrészt attól függ, az adott áruház éppen miként adja le a feljelentést, és automatikusan beírja, hogy rongálás és lopás, mert 90%-ban ehhez vannak szokva, aztán megy szabálysértésnek vagy mi alapján döntik el, hogy egy adott ügyet bűncselekménynek értékelnek valamit, és ekkor a feljelentésüket a rendőrségre küldik? Ez nagyon érdekelne, ha valaki tudja, mondja már meg nekem, köszi.

julcsika # 2008.11.18. 14:43

1978. évi IV. törvény - a Büntető Törvénykönyvről
Lopás
316. § (1) Aki idegen dolgot mástól azért vesz el, hogy azt jogtalanul eltulajdonítsa, lopást követ el.
(2) A büntetés vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztés, közérdekű munka vagy pénzbüntetés, ha a lopást kisebb értékre, vagy a szabálysértési értékre elkövetett lopást

1. bűnszövetségben,
  2. közveszély színhelyén,
  3. üzletszerűen,
  4. dolog elleni erőszakkal,

e)

1. helyiségbe vagy ehhez tartozó bekerített helyre megtévesztéssel vagy a jogosult (használó) tudta és beleegyezése nélkül bemenve,
  2. hamis vagy lopott kulcs használatával,
  3. lakást vagy hasonló helyiséget az elkövetővel közösen használó sérelmére,
  4. zsebtolvajlás útján,
  5. másnak a bűncselekmény elhárítására képtelen állapotát kihasználva

követik el.

A szabálysértési értékhatár 20 000,-Ft.

Szabálysértési értékhatárra is megállapítható bűncselekmény, ha azt üzletszerűen vagy dolog elleni erőszakkal követik el.

Biztonsági mágnescsíkok, más lopásggátlók eltávolítását dolog elleni erőszaknak tekintik.
J>
Az üzletszerűen elkövetettnek akkor tekintik a cselekményt, ha azt valaki több alkalommal követett el hasonló cselekményt, illetve a megélhetését rendszeresen egyészíti ki szabálysértési értékre elkövetett lopással, bűnözői életnmódra rendezkedett be.
Ennek megítélése az egyik legbonyolultabb kérdés a vagyon elleni bűncselekmények körében.

Sanci1 # 2008.11.18. 12:07

Remélem migazad lessz KrisztiánBp.És kösz a segitséget.

KrisztiánBp (törölt felhasználó) # 2008.11.18. 11:53

Sanci!
Gondolom rongálásnak vették, de nagy mázlid van, hogy már 20 ezer az értékhatár, azaz ebből se lesz semmi, csak szabálysértési ügy. Azaz csekk, és vége.

Macipapi!
Nézd, olyan fejetlenség van sok helyen, hogy létezhet persze, de azért ne bízz ebben inkább szerintem. Ami viszont jó hír, hogy legrosszabb esetben is csak szabálysértés, és erkölcsiben nem lesz benne! Neked is majd csekk és kész.

macipapi # 2008.11.18. 11:35

Sziasztok!

Monalisa1 köszönöm a segítségedet! Ez egy jó ötlet, hogy kerjem meg az erkölcsi bizonyítványt! Hátha ki tudom még kérni úgy, hogy tiszta lesz!
Neked is köszönöm a segítséget KrisztiánBp! Képzeld találkoztam egy barátommal és ő foglalkoztat lányokat lopás ügyben! Azt mondta ugyan abban a corába kapták el mint engem, és az érték hiába volt 3800 ft és visszatérő " dolgozó" , nem kapott semmilyen papírt sehonnan! Ez létezik?

Sanci1 # 2008.11.18. 11:31

Az én esetem a rongálással az hogy egy arckrém dobozárol lett lekapoarva a vonalkod,a doboz meg össze lett karmolva.ilyenkor mi a helyzet?egyébként mondom az össz ár 13000ft,eböl 1900ft a kár.Ja és nem ajánlották fel hogy vegyem meg a cuccot.Mit kapok ezért.Meg mi az ügy menete?

KrisztiánBp (törölt felhasználó) # 2008.11.18. 11:14

Nem, nem, nem. Ne aggódj, ez akkor is marad cak szabálysértés az érték miatt.

julcsika # 2008.11.18. 11:03

Nem,nem áraztam át, "csak" letépkedtem a kartont,amivel össze voltak fogva. De bárcsak hagytam volna inkább rajtuk,most még emiatt is fájhat a fejem!

KrisztiánBp (törölt felhasználó) # 2008.11.18. 09:51

Én úgy tudom, a rongálásra is az vonatkozik, hogy 20 ezer alatt csak szabálysértés. Tehát szerintem ne görcsölj, nem lesz abból rendőrség.
(de csak letépkedted és nem pedig át tettél rá másikat? na mert jártak így már páran, és az meg akkor azt hiszem csalás kategória)

julcsika # 2008.11.18. 09:19

Csak azért kérdezem,mert én is szarkultam,és letépkedtem a zoknikról az árcédulákat.Nem tudom,hogy emiatt bűncselekménynek minősül-e,vagy csak szab.sértés.Az érték 9400 ft. Én már pár napja görcsölök ezen,és kérdeztem is a fórumot. Kérem aki járt már így,segítsen !Köszi!

Sanci1 # 2008.11.18. 09:10

AZ EGGYIK TERMÉK CSOMAGOLÁSA SÉRÜLT,ÉS ELADHATATLAN LETT.

KrisztiánBp (törölt felhasználó) # 2008.11.18. 09:06

"Amit a bizt.őr mondott ama 2000 Ft-os értékhatárról azt felejtsd el.”"

Szerintem is, hacsak az áruháznak nincs valami bevett belső gyakorlata ... tudja fene ezeknél, de én se hiszem.

julcsika # 2008.11.18. 08:59

Sanci! Mit értesz a "rongálás" alatt?

Sanci1 # 2008.11.18. 08:50

Helo.Sajnos én is bünbe estem a tecsoba.Az eltulajdonitott áru értéke 13000ft,eböl 1900ft rongálás.Érdekelne mire számoljak?Meg hogy ennek mik a következményei?Meg mi az ügymenet?Előre is köszi a segitséget.

monalisa1 # 2008.11.17. 19:49

Loptál (...) és pechedre lebuktál...
Az önkormányzat szabálysértési előadója foglalkozik majd az ügyeddel., csekk nélkül valószínűleg nem fogod megúszni a dolgot., a csekken feltüntetett összeg nagyban függ majd attól, hogy van-e saját jövedelmed és ha igen mennyi. (Előzőleg fogsz kapni egy kitöltendő ürlapot.)

Amit a bizt.őr mondott ama 2000 Ft-os értékhatárról azt felejtsd el.

Saccra 15-30 ezer forint között lesz majd a csekk, és ha netán nem tudod egyösszegben befizetni, kérhetsz részletfizetést - mondjuk 3-4 hónap alatt a büntetés megfizetése.

Ami a második kérdésedet illeti, én érdemben megválaszolni nem tudom, DE ha haladéktalanul megkéred az erkölcsi bizonyítványt, azon még mindenképp makulátlanul tiszta leszel.

A szabálysértés ügymenete 30-60 nap.

Monalisa
laikus hozzászóló

macipapi # 2008.11.17. 18:00

Azt mondta a bit.őr, hogy ha 2000 ft alatt lett volna az érték biztos, hogy nem küldenek papírt a polgármesteri hivatalba mert megtérült a kár! Írt egy jegyzőkönyvet, rendőrt nem kellet hívni és a végén a blokkot hozzácsatolta a jegyzőkönyvhöz! A most én kérek egy erkölcsi bizonyítványt ez szerepeli fog rajta?Vagy befolyásolhatja ez az a lopás dolog?

KrisztiánBp (törölt felhasználó) # 2008.11.17. 18:00

Javítson már ki valaki, tényleg van ilyen határ, hogy 2000,- Ft-ig nem küldenek feljelentést? Hát itt olvasgatom, de nem találok ilyenre utalást. Nekem furcsa, mert olvastam itt azt hiszem 1200,- Ft-os panaszról is.

KrisztiánBp (törölt felhasználó) # 2008.11.17. 17:56

szia!
És ezt a cora bizt. őre mégis hogyan vagy mi alapján mondta? Csak furcsa, mert elvileg ha 10 Ft-ért lopsz, azt is be szokták küldeni feljelentésre. Nézd, legrosszabb esetben kapsz majd egy csekket (határozattal, hogy elkövetted ...), aztán fizetheted. Ennyi.

macipapi # 2008.11.17. 17:36

SZiasztok! Bünbe estem, és olyan vétket követtem el amit nagyon megbántam! Loptam egy bevásárlóközpontból! Egészen pontosan a coraból! 2560 ft értékben volt és, az érdekelne, hogy ilyen esetbe mik a következmények? Kifizettem a terméket mert azt mondták az enyhítő körülménynek számít! A biz.őr azt mondta, hogy 2000ft alatt nem küldenek értesítőt a polgármestei hivalalba, de ebben az értékbe nem lehet tudni! Ha volt valakinek hasonló ügye kérem segítsen! Vagy ha belelát valaki jobban ebbe a dologba kérem segítsen! Előre is köszönöm!

julcsika # 2008.11.16. 13:45

Köszi Monalisa1-nek is,legalább nektek el merem mondani a bánatomat,amivel nagyon egyedül vagyok,és egy percre sem megy ki a fejemből. Már csak azzal szeretnék tisztában lenni,hogy az a bizonyos 30.000 ft.-os határ mire vonatkozik? Köszi!

monalisa1 # 2008.11.16. 13:28

Azzal kapcsolatban esetleg még mázlid lehet, hogy mire megjön a csekk, valamint a 15 napos befizetési határidő, már túl vagy a "boldog" karácsonyon...
Kérj majd részletfizetésre lehetőséget - egyrészt, másrészt mire ezt megadják azzal is csak telik az idő...

julcsika # 2008.11.16. 10:16

Kedves KrisztiánBp !
Köszi,hogy próbálsz megnyugtatni,sajnos beletrafáltál,szép karácsonyt csináltam a családomnak,és ami a legszörnyűbb,jelenleg munkanélküli vagyok.... ! De tudom,hogy jogos lesz a bünti,a többi meg csak szerencse kérdése. Azért mégegyszer köszi!

KrisztiánBp (törölt felhasználó) # 2008.11.16. 08:57

Julcsika! Nyugodj meg, én nem vagyok jogász, de azt hiszem jól mondom, ha azt mondom, hogy mivel 20 ezer alatti az érték, ezért a jegyző jogkörében majd az illetékes szabálysértési előadó fog eljárni, úgyhogy nem lesz itt semmiféle rendőrség. Azok meg kapják naponta 100-asával az ilyen feljelentéskeet, úgyhogy nagy meglepetés se lesz számukra. Hát viszont ha jól tévedek, 100 ezer Ft-ig is szabhatnak ki pénzbüntetést, szóval most spórolhatsz magadnak .... (így karácsony előtt jól jön gondolom). De ha hatalmas mázlid van, és első eseted, akkor még az is előfordulhat, hogy egy figyelmeztetéssel megúszod, na de ez kiszámíthatatlan. Magánvéleményem annyi, hogy ha a tesco a kamerafelvételt mellékeli bizonyítékként, akkor mindegy, hogy elsimerted vagy sem, de ezt nem tudom pontosan megmondani sajna. Persze rossz anyagi körülményekre meg egyebekre hivatkozhatsz, hátha bejön.
Kriszt

julcsika # 2008.11.16. 07:26

Üdv.! Aki tud kérem segítsen! Butaságot csináltam én is mint a legtöbb fórumozó,táskámba rejtettem pár dolgot a tescoba,ráadásul egy pulcsit is felvettem a próbafülkében,és a kamerán figyeltek,hogy nem abban a pulcsiban jöttem ki,mint amiben bementem. Létszik milyen sűrűn csinálom,első és utolsó volt! Azt gondoltam,a kabátom elég jól takarja a pulcsit.A kijáratnál már vártak,bekísértek. A lényeg az,hogy az érték 9400 ft.,és a jegyzőkönyvet aláírtam,de nem ismertem el a benne foglaltakat. De már bánom,nagyon be voltam pánikolva,és zavaromban letagadtam a dolgot. Azóta nem tudok enni,se aludni,nagyon bánt a dolog.Ki fog most eljárni az ügyemben? A jegyző,vagy a "nem tudomásul vétel" miatt a rendőrség?