bt.-vel kapcsolatos kérdések

mici2006 # 2010.09.02. 16:36

Tisztelt Kbs!
Köszönöm a gyors választ. Az lenne még a kérdésem, hogy a céget kültag üzemelteti, aki megszüntetné a müködést.
A néhainak édesapja él, nincs felesége sem gyermeke. Ebben az esetben kinek kellene megfizetnem a pénztárban nem lévő pénzt?

Remélem érthető volta, köszönöm előre is a segítséget.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.09.02. 16:13

A bt.-beli betétet valóban nem örökölted meg, pontosabban nem úgy. A bt.-ben csak akkor folytathatod a tagságot az örökhagyó jogutódjaként, ha ehhez a többi tag hozzájárul. Ha nem járulnak hozzá - vagy te nem akarod folytatni - akkor el kell veled számolni. És a vázolt tényállás mellett itt jön a gebasz.

Ha jól értem a néhai sikkasztást követett el. Ennek büntetőjogi felelőssége téged természetesen nem terhel, de az elsikított pénzt - az örökséged erejéig - köteles vagy a társaságnak visszafizetni. A kölcsönt valószínűleg jelzálogjog is biztosítja, ezért annak is ki vagy téve, hogy ha a társaság - amelynek működésére nincs befolyásod - nem fizeti a kölcsönt, lefoglalják és elárverezik az ingatlant.

Vigasztaljon a gondolat, hogy legrosszabb esetben nem örököltél semmit, és csak az öröklési illetéket és a hagytaéki eljárás díját bukod.

mici2006 # 2010.09.02. 15:22

Tisztelt Szakértők!

Nem is tudom, hol tegyem fel a kérdésem?
Bt. beltag meghalt. Végrendeletet írt, melyben minden ingó és ingatlan vagyonát rám hagyta.Itt a fórumon azt a segítséget kaptam, hogy ebbe a bt.is beletartozik.
A cég hitel vett fel, melyre a beltag lakása volt a fedezet.A könyvelő most szólt, hogy a pénztárban sok pénznek kellene lennie, ami nincs/azaz csak papíron van./
Egy adószakértő szerint nekem mint örökösnek ezt a pénzt ki kellene fizetnem a cégnek, melyből a cég kifizeti a hitelt. Szerintük a bt-t nem én örököltem.
Köszönöm a segítséget

Seregi # 2010.08.28. 06:02

Tisztelt Jogi Fórum!

A Bt.-vel és az APEH szankciókra lennék kíváncsi.
Hogy el tudom e kerülni, h hajléktalan legyek az más kérdés.
De a lényeget tessék nézni. Ezért fordultam ehhez a fórumhoz.
Épp elég bajban vagyok.

köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.27. 15:21

De most fogom magamat hajléktalanná nyilváníttatni.
Azt melyik hatóság intézi?

Seregi # 2010.08.27. 14:18

Tisztelt Jogi Fórum!

Minden igyekezetem ellenére tönkrement a vállalkozásom (Bt.-beltag vagyok).

A cég jelenlegi adóssága valamivel 1mft alatt van, de ezt sem tudom kifizetni.
A Bt. vagyonát tartozás fejében átvették, de erről készpénzes papír készült.
Pénzem se így se úgy sincs.

Közben anyagi problémáinkból kifolyólag gyermekem és párom a párom tulajdonában lévő lakásban maradtak , én elköltöztem vidékre albérletbe. De most fogom magamat hajléktalanná nyilváníttatni.

Fizetni sajnos sem az APEH-nak sem máshova fizetni nem tudok. Mivel a cég még létezik ezért adóssága az APEH felé hónapról hónapra növekszik.

Kérdésem (ezen információk ismeretében, hogy mit tehet az APEH, ha nincs behajható magányvagyonom akkor
még börtönbe is zárhat, esetleg hanyag kezelés miatt?
Mert oda azért nem szeretnék menni. A kislányomról ha fekete munkával is de gondoskodnom kell.
Nem vagyok egy bűnöző, de a mai Mo.-on annak érzem magam.

Köszönöm válaszukat

prebs # 2010.07.09. 13:51

Sziasztok!
Napokban kaptam egy hívást az APEH-tól, hogy töltsek ki egy 06084-es bevallást, mert 2006-ban hibásan lett beküldve. A gondom az, hogy akkor nem én voltam a tulajdonosa a Bt-nek. Az akkori tulajnak megvannak az adatai, min bérre volt bejelentve és ennek a járulékait kéne erre a bevallásra rendesen felvinni. Ezt hogyan tudnám megtenni, mivel könyvelő szabin van és azt mondta nincs is erről semmi papírja már, az APEH meg 1 hetet adott. Az járható út, hogy keresek egy könyvelőt aki megcsinálná?

nandy # 2010.06.30. 11:38

Már kaptál választ másik topikban.

kata29 # 2010.06.29. 13:52

tud nekem valaki tanácsot adni a párom egy ismerősével bt-t alapított amiből ő 2006.decemberében kilépett.
jelenleg a vám és pénzügyőrség nyomozást indított a bt ellen adócsalás miatt.
a párom az egyedüli gyanúsított holott nem az ő aláírása szerepel a számlákon hanem az akkori társáé tudni kell,hogy olyan számlával kapcsolatban is őt gyanúsítják adócsalással ahol jogerős bírói végzésünk van ,hogy neki ahhoz a pénzhez nincs is köze.
én ezt nem értem hogy van ez?mi ilyenkor a tehendő?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.12.05. 11:03

Nem mondtam, hogy teljesen reménytelen az ügy - csak azt, hogy elszúrta rendesen. DrAttika örökbecsű kifejezésével élve: ez már az az ügy, amikor a lóba kellene visszalapátolni a ganét. Ami akár sikerülhet is, de nem ingyen és nem is ócsóér. Mer' elég munkás.

andy.r # 2008.12.05. 10:25

Nem. Egyébként nem rólam van szó, hanem a családtagomról, akinek nagyon szeretnék segíteni. A dolog úgy nézett ki, hogy amikor szétváltak a kültag "technikai okokból" nem lépett ki a bt-ből, pénzt kért, amit a beltag személyi- és egyéb kölcsönökből fedezett, és megállapodtak (sajnos szóban, de legalább tanú van) hogy a kültag a továbbiakban osztalékra nem tart igényt. Én nagyjából tisztában vagyok a bt jogi szabályozásával, és tudom, hogy itt a beltag bajban van, de reméltem, hogy valaki ismer egy kiskaput...

nandy # 2008.12.04. 16:48

azonban jelentős anyagi kielégítést kért, amiért lemondott a további osztalékáról-.

És ezt mégis hogy? Az osztalékot csak az adó és eho megfizetése után lehet kifizetni. Te ezek szerint adózatlanul jutottál pénzhez?

andy.r # 2008.12.03. 17:09

Köszönöm a választ.
Andy.r

Kovács_Béla_Sándor # 2008.12.03. 11:21

Emiatt nem kellene akadékoskodni. A könyvvizsgálónak van meghatalmazása a kültagtól, az ő nevében és képviseletében gyakorolja az iratbetekintési jogot.

Ahogy elnézem, ezt elszúrtad rendesen.

andy.r # 2008.12.03. 10:36

Tisztelt Válaszadó!

Kérdésemben egy Bt-ről van szó 1 beltaggal és egy kültaggal. A két személy a társaság alapításakor együtt élt, eközben természetesen együtt élték fel a szerzett pénzt -megjegyzem a kültag főként csak névlegesen volt tagja a Bt-nek. Több éve már, hogy a kapcsolat megszűnt, akkor a kültag nem lépett ki -azonban jelentős anyagi kielégítést kért, amiért lemondott a további osztalékáról-. Nemrégiben a kültag felbukkant, hogy a beltagot az ő osztalékának elsikkasztásával vádolja meg, és különböző összegeket követel. A kültag taggyűlést kért, melyre egy könyvvizsgálóval jött el, aki betekintést kért a Bt. könyveibe. Kérdésem lenne, hogy van-e ehhez joga egy kívülálló könyvvizsgálónak? Nem kell a könyvvizsgálónak megbízási szerződéssel rendelkezni ilyen intézkedés megtételéhez? Illetve bármiféle hasznos tanács érdekel.
Köszönettel:
Andy.r

nandy # 2008.05.26. 21:26

nem.

andy.r # 2008.05.26. 13:49

Arra gondoltam, hogy a gyermek 1 éves koráig a GYES-en lévő családtag nem dolgozhat (ha dolgozik, akkor nem jogosult GYES-re). Amennyiben az anya ez idő alatt a GYES mellett osztalékot kap a Bt.-ből az nem zárja ki a jogosultságát?

nandy # 2008.05.26. 06:12

A GYES alanyi jogon jár a gyermek 3 éves koráig.

Nem a GYED-re gondoltál?

andy.r # 2008.05.25. 20:25

Sziasztok!

A következőben tud valaki információt nyújtani nekem???: Bt. kültagja jogosult-e GYES-re?
A választ előre is köszönöm!

ObudaFan # 2006.04.19. 17:22

Szüneteltetés nincs, ha létezik a bt. nem köteles tevékenységet is folytatnia, viszont a beszámolókat meg kell csinálni.
Megszüntetni végelszámolással lehet. A tagok gyűlése ezt elhatározza, ügyvéd beadja a végelszámolással kapcsolatos változásb. kérelmet a cégbíróságra, könyvelő elkészíti a záró mérleget.

donpig # 2006.04.19. 16:00

Sziasztok

Tud nekem valaki tanácsot adni, hogy hogyan lehet szüneteltetni, illetve megszüntetni egy Bt-t ?

előre is köszönöm

Péter

donpig # 2006.04.19. 15:59

Sziasztok

Tud nekem valaki tanácsot adni, hogy hogyan lehet szüneteltetni, illetve megszüntetni egy Bt-t ?

előre is köszönöm

Péter

donpig # 2006.04.19. 15:59

Sziasztok

előre is köszönöm

Péter

Dvorszky Zsuzsanna # 2003.07.19. 18:47

Szia Szilvi!
Köszönöm a segítséget!
Zsuzsa

zsu

NSzilvi # 2003.07.14. 08:04

Szia Zsuzsa!
Gondoltam, az a legegyszerubb, ha a törvényszöveget kimásolom Neked, a gazdasági társaságokról szóló
1997. évi CXLIV. törvénybol:

IX. Fejezet
A betéti társaság
101. § (1) A betéti társaság (e fejezetben a továbbiakban: társaság) létesítésére irányuló társasági szerződéssel a társaság tagjai üzletszerű, közös gazdasági tevékenység folytatására vállalnak kötelezettséget oly módon, hogy legalább egy tag (beltag) felelőssége a társasági vagyon által nem fedezett kötelezettségekért korlátlan és a többi beltaggal egyetemleges, míg legalább egy másik tag (kültag) csak a társasági szerződésben vállalt vagyoni betétje szolgáltatására köteles, a társaság kötelezettségeiért azonban - e törvényben meghatározott kivétellel - nem felel.
(2) A betéti társaság elnevezést - vagy annak 'bt.' rövidítését - a társaság cégnevében fel kell tüntetni.
(3) A társaságra a közkereseti társaságra vonatkozó szabályokat kell alkalmazni, ha e fejezet másként nem rendelkezik.
102. § A kültag a társaság üzletvezetésére és képviseletére - a 103. § (1) bekezdése szerinti esetet kivéve - nem jogosult. A tagok gyűlése (taggyűlés) tevékenységében azonban a kültag is részt vesz.
103. § (1) A beltaggal azonos módon felel a kültag, ha neve szerepel a társaság cégnevében.
(2) Ha a kültag a társasági szerződésben feltüntetett vagyoni betétjét nem vagy csak részben szolgáltatta, a nem szolgáltatott vagyoni betétje értékéig saját vagyonával felel.
104. § (1) Ha a társaságból valamennyi beltag kiválik, a társaság megszűnik, kivéve, ha

1. az utolsó beltag kiválásától számított három hónapon belül új beltag belépését a cégbírósághoz bejelentik, illetve
  2. a kültagok elhatározzák a társaságnak közkereseti társaságként való továbbfolytatását, és

az ennek megfelelő társasági szerződésmódosítást az a) pontban meghatározott határidő alatt a cégbírósághoz benyújtják.
(2) Ha a társaságból valamennyi kültag kiválik, a társaság megszűnik, kivéve, ha

1. az utolsó kültag kiválásától számított három hónapon belül új kültag belépését a cégbírósághoz bejelentik, illetve
  2. a beltagok elhatározzák a társaságnak közkereseti társaságként való továbbfolytatását, és

az ennek megfelelő társasági szerződésmódosítást az a) pontban meghatározott határidő alatt a cégbírósághoz benyújtják.
(3) A társaságnak az (1)-(2) bekezdésben meghatározott megszűnése esetében a végelszámolót a cégbíróság rendeli ki, végelszámolóvá ilyen esetben a kültag is kijelölhető.
105. § A 104. § szerinti esetekben a működés közkereseti társaságként való továbbfolytatásában részt venni nem kívánó bel-, illetve kültagokkal a 95. § rendelkezései szerint kell elszámolni.

Szóval a lényeg, hogy a beltag vagyoni felelossége korlátlan, a kültag pedig csak a betett betétje erejéig felel a tásaság muködéséért, de saját egyéb vagyonával nem.
Törzstoke- minimum nincs, a muködéshez szükséges pénzzel lehet alapítani.
Amúgy a társasági szerzodést készíto ügyvéd - jó esetben - elmond mindent, ami nem világos.
Remélem segítettem valamit.
Dvorszky Zsuzsanna írta - 2003.07.13 21:39
Sziasztok!
Szeretnék bt.-t alapítani, és szeretnék egy kicsit többet tudni róla, mert a hivatalokból úgy kell kicsikarni a válaszokat. Azt tudom, hogy kell kültag meg beltag, de hogy melyiknek mik a jogosultságai, kötelezettségei azt viszont nem. Kell-e törzstőke?Illetve, mivel ez egy nyelviskola lenne, de én még nincs diplomám, de folyamatban van, elég-e, ha a kültagnak van ilyen papírja? De bármi hozzászólást szívesen veszek. Előre is köszönöm.

Aivlizs