Albérleti gondok


horex # 2012.05.17. 14:17

SolnesM

A bérleti díjnak semmi köze, hogy mi a bérlő és mi a tulaj kötelessége
Valaki megbizásábol foglalkozom 2 kiadott lakás "kezelésével" , ismerem a helyzetet

Ami rendeltetésszerű használatban elromlik, az a tulaj gondja
Ha leszakítják a konyhaszekrény ajtaját az nem és az égőcserék sem

A kérdező gondja, hasonló lehet, mint ami nekem is volt
Rázott a fürdőkád csapja
Kinek a feladata megjavittatni? Biztos vagyok benne hogy a tulajdonosé.
Villanyász létemre nem jöttem rá hol a gond, hívtam profikat és hosszas munkával állapitották meg a hibát. Végül is a társasház volt a költségviselő, mert a ház hálózatábol eredt a gond

Ugyanez a helyzet a lentebb említett problémával is/szerintem/ ha hálózati hiba az oka
Ha pl. légvezeték táplálás, ott várható túlfeszültség, tessék olyan hosszabbitó aljzatot használni ami véd ez ellen
Szoval korábban kellett volna a kérdezőnek cselekedni

horex # 2012.05.17. 14:22

SolnesM

Jaaj , a villanyóra, az néha vita kérdése :)
Sokat fogyaszt a 120L-es bojler
OK felraktam egy kapcsoló órát, reggel 6-8-ig és este
6-8-ig fűt csak
Elromlott a kapcsolóóra. A tulaj "beintett" hogy kicseréljem a bérlőnek
A bojler szabályzója elég a normál üzemvitelhez, a kapcsolóóra csak egyszeri "szivesség" volt
:)

És még lehetne sorolni a bérlők "nyűgjeit"

nickybaba22 # 2012.05.17. 18:05

T. horex!

Én kihívtam a villanyszerelőt, aki nem jött el. Most utánnanéztem, mivel a szerződésbe nem áll benne, hogy ezen hibák kijavítását nekem kell intéznem, ezért én nem hibáztam. Törvényben szerepel, hogy a probléma jelzése után 30 napon belül a bérbeadónak ki kell javítatnia a hibát (amit a bérlőnek minden esetben engednie kell, tehát a lakásba való bejutást lehetővé kell tennie.Én minden nap itthon vagyok, mert jelenleg kisfiammal vagyok Gyesen, szóval én nem akadályoztam Őket.)A másik meg, hogy miután jeleztem hogy a szakember nem jött ki, azt mondta a tulajdonos, hogy majd ő intézi, ezért én már nem foglalkoztam ezzel (hangsúlyozom, utánnanéztem, és ez nem az én dolgom egyébként se). Ez egyébként egy kis társasházban lévő egy szobás lakás.

Köszönöm a lentebbi válaszát. Tényleg tanácstalan vagyok.

Üdv.:Niki

nickybaba22 # 2012.05.18. 06:38

Horex!

Utána néztem,mivel a szerződésben nincs meghatározva, hogy a bérlő dolga ezek intézni, ezért igazam volt. Azt írja a Polgári Törvénykönyv, hogy a bérbeadó dolga a probléma jelzése után 30 napon belül a hibát kijavíttatni, amennyiben a szerződésben nincs más megállapodás. A bérlő dolga csak annyi, hogy nem akadályozhatja meg ezt. Én nem akadályoztam, minden nap itthon vagyok, mert kisfiammal vagyok Gyes-en, szóval erre se hivatkozhat.
Másrészt, az is benne van a törvénykönyvbe, hogy amennyiben nem csináltatja meg a bérbeadó, köteles bérmérsékletet adni, nagyobb kár esetén pedíg kártérítést fizetni a bérlőnek.Én február 15.-én értesítettem, utána megtettem amit tudtam, az ő szakembere nem jött ki, majd az lett mondva, hogy majd ő intézi, azóta is erre várunk. Én többször rákérdeztem, mondta, hogy intézi.Szerintem én megtettem amit kellett, illetve többet is, mert mint kiderült, ez az ő kötelessége lenne.
Egyébként egy társasházban lévő lakásról van szó.
Jelen pillanatba ott tartunk, hogy már 180-200 ezer kárunk van, de nekem se pénzem, se energiám se kötelességem ezt intézni. Most azt ajánlották, hogy ha nem hajlandó kártérítést adni, akkor jelentsem fel, hiszen 3 hónapja meg ez a huzavona, és semmi nem történt azóta.Egyébként se hiszem, hogy egy kismamának kéne azt kifizetni, amiről nem tehet. A szerződésbe az áll, hogy a bérlő megtekintett állapotban veszi ki a lakást. Én megtekintettem a lakást, de nem volt a konektorra ráírva, hogy hibás vagyok, elmondva pedíg nem lett, tehát be lettem csapva.

Hát ez a helyzet nagyvonalakban.
Köszönöm a lentebbi válaszát.
Niki

nickybaba22 # 2012.05.18. 06:42

Azt azért még megjegyezném, mielőtt valaki félreérti, hogy mi mindíg pontosan fizettünk, sőt, még én hivogattam minden hónapba, hogy mikor óhajt jönni a pénzéért,pedig ez se az én dolgom lett volna, de mivel az elején is szóltam, hogy hívjon, hátha nem vagyunk otthon, mert valami dolgunk van, és ő ennek ellenére is csakugy odaállított, és volt hogy nem voltunk otthon.Szerintem alapból neki kellett volna keresnie.Én adom neki a sok pénzt, és még a telefonszámlám is növeljem azza hogy minden egyes hónapba hívogatom...

matthiasi # 2012.05.19. 04:41

nickybaba22 !
És ha ilyen rosssz a helyzet miért ragaszkodsz ennyire görcsösen ehhez a bérlethez ??

matthiasi # 2012.05.19. 04:56

nickybaba22 ! és az nem albérlet, hanem bérlet, bérlet magán személytől !!

Magyari sajátosság, hogy keverik az albérletet és a bérletet. Persze volt valaha albérlet is. A szociálizmusban volt ez a sajátosság. A rabolt lakásokat birtokolták egyesek, általában nevetséges lakbérért. Így persze foggal körömmel ragaszkodtak ezen bérleményhez - nana hülyék lettek volna csak úgy kiszállni a jó buliból. 2 -5 kg hús áráért bérelni lakást a hülyének is megéri. Ha valami miatt a lakás bizonyos részeire nem volt szükségük
  • kiadták albérletbe, jó magas áron pl. 15 - 20 kg hús áráért.
Nos innen ered a lakosság viszolygása az albérletek iránt. Még korábban az 'áldott' szociálizmus előtt is létezetek ilyen bérlemények, akkoriban szoba bérletnek, hónapos szobának hitták az ilyen részleges bérlést. És ennek sajátossága az volt ellentétben a szociálizmus beli albérletekkel, hogy ezek mindig ólcsóbbak voltak mint az egész lakás bérlés. Volt pl. egy lakás bérlete 80 pegő, akkor egy szobájé meg max. 25 -30 pengő. Mert akkor volt bérlakás dögivel. A szociálizmusban viszont lakáshiány volt, akinek volt bérleménye, ragaszkodott hozzá mint a mégkorábbi múltban a nemesember a kiváltságaihoz. Az szépvilág meg elmúlt
technokolrapid # 2012.05.19. 09:53

Kedves Ügyvéd Urak, Szakértők és Tapasztaltak!

Elég sajátságos a helyzetem, ugyanis a családi házunkat amiben anyu, apu, gyerekek laktak(a ház anyué, de apu is ott élt és hozzáépítettek együtt) hitel ügyek miatt eladták egy harmadik személynek, majd az öcsém és én visszavásároltuk(szintén hitellel). Haszonélvezeti joguk nincsen a szülőknek, de végig ott laktak, amikor nem a miénk volt a ház, akkor albérletben.
Most úgy tűnik elválnak, de apu rossz arc, iszik és elüldözi anyut a lakásból...nem vidám az együttélés.
Meg akarjuk szüntetni ezt, mivel nincs albérleti szerződés sem. Van erre lehetőség, hogy az öcsém és én mint tulajdonosok kitesszük a lakásból (van hova mennie, apai örökség)?
Milyen jogcímen tartózkodnak egyáltalán a lakásban?
Én nem tudok otthon lakni a fent említett helyzet miatt, pedig van egy házam..

maci73 # 2012.05.19. 18:01

Tisztelt Szakértők!

Tanácsot szeretnék kérni az alábbi eset kapcsán. Évekkel ezelőtt volt egy lakásom, amit egy ismerősöm kibérelt. A lakásban a kábeltévé szolgáltatásra élő szerződésem volt a UPC-vel. A beköltözését követően kb. 1 évvel a tudtom és beleegyezésem nélkül a nevemben megrendelte és leszerződte a céggel az internet és telefonszolgáltatást is. Az ügyletet idegen - UPC felé le nem jelentett - e-mail címről indította és a szerződésre ráhamisította a nevem. Mikor 1 évvel később a lakás eladása miatt elköltözött és én mentem megszüntetni a UPC-vel a szerződést, akkor szereztem tudomást az esetről. A UPC felé azonnal jeleztem a problémát - természetesen az általam ténylegesen leszerződött kábeltévé tartozást rendeztem - és a rendőrségen feljelentést tettem, melynek hiteles másolatát leadtam a UPS-nek is. A rendőrségi nyomozás megállapította az okirat hamisítás tényét és bírósági ügy lett belőle, aminek a következtében a bíróság kimondta a "bűnösségét", elmarasztalta és pénzbüntetéssel sújtotta. Eközben engem az EOS Faktor folyamatosan fenyegetett és követelte a tartozás megtérítését. Eljuttattam hozzájuk az összes hivatalos iratot (rendőrségi határozat, bírósági ítélet). Ennek ellenére ők tőlem szeretnék behajtani a ki nem fizetett tartozás összegét. Végrehajtással, fizetés letiltatással fenyegetnek, és azt mondják engem ért kár, én pereljem be az illetőt polgári peres úton. Kérdezem, hogy is van ez?? Bíróság által kimondott okirat hamisítás esetén az EOS Faktor miért nem az érintett félnél próbálkozik? A kár őket - illetve az US-t - érte.
Előre is köszönöm a válaszokat!

ObudaFan # 2012.05.20. 12:24

Ha nincs bérleti szerződés, akkor nyilván szívességi lakáshasználóként, és akkor sikeres pert lehet indítani az iránt, hogy hagyja el az ingatlant.

technokolrapid # 2012.05.21. 10:03

Köszönöm a gyors választ!

Ezek szerint peres úton lehet intézni, ami esetleg évekig is eltarthat, addig ő ott lakhat tovább.
A rendőrségen nem lehet birtokháborítás miatt feljelentést tenni? Viszont oda van bejelentve.
Vagy agresszív viselkedése miatt távolságtartási végzést kérni?

ObudaFan # 2012.05.22. 05:40

A rendőrség nem foglalkozik birtokvédelemmel, a jegyző meg az eredeti birtokállapotból indul ki. A bíróságtól viszont lehet ideiglenes intézkedést kérni a kiköltözésre. A távoltartás nem arra való, amit te szeretnél, az csak egy ideiglenes dolog.

Margherita # 2012.05.26. 20:34

Nekem is hasonló a problémám.Kb.2 hónapja adtam ki a 8.kerületi lakásom , nem jól néztem meg, romáknak.
Kiderült hogy Kanadából küldték vissza őket 1 hónapja.Ráadásul ingatlanos szerezte aki sehol nem hirdeti magát.
Szerződést kötöttünk , kifizetett egy havi kauciót, ( 40 ezret) aminek felét én az ingatlanosnak adtam.Arról irtunk alá szerződést hogy a 2.havi kauciónál adom meg a másik felét az ingatlanosnak.
Mikor közeledett a következő havi fizetés felhivott a nő hogy csak 2 hét tudna tudna fizetni és a 2.havi kauciót nem fogja kifizetni!! Nagyon ideges lettem mert jelzálogtörlesztésem van, és nem várhatok és az ingatlanos is fog jönni a pénzéért..Elmentem hát 2 nap mulva - mert telefonon nem lehet elérni őket! - és átadtam egy olyan felmondó levelet , ha nem fizetnek x ideig 2 nap mulva költözzenek ki.Ezt alá sem irták,visszadobták, a férfi üvöltözött, fenyegetőzött, majd közölte csütörtökig fizetnek. Szerdán felhivott a nő hogy pénteken mindenképpen fizetnek, várjak még, várják a pénzt Kanadából stb.Pénteken már ott voltam a ház előtt - mert semmi pénzünk nem volt a fiammal !- Órák mulva sétáltak elő, és a korábban megbeszélt 55 ezer forint helyett adtak 30 ezret. Azt igérték napokon belül adják a többit.Közben millió panaszuk volt a lakásra., ezért hétfőn kimentem egy vizvezeték szerelővel. Beázott a plafon is, folyik a csap,mindenen siránkoztak, erre mondtam nekik a 2 gyerek miatt jobb lenne egy 2 szobás lakás -mivel kezdtem kiismerni őket -inkább keressenek más albérletet.Erre a férje elkezdett üvöltözni, fenyegetőzni megint hogy feljelent a gázóra miatt ( mert megállt ).A nő is üvöltöltött hogy majd ő megmondja mikor tehetem be oda a lábam ,mikor fizet havonta egyszert stb (a saját lakásunkba!)Én olyan ideges voltam hogy elrohantam a rendőrségre és a szerelőmért sem mentem vissza.A rendőrségen azt mondták tehetek ugyan feljelentést de ez polgári peres ügy,menjek inkább biróságra.!
Következő napokban felhivtak mintha mi sem történt volna hogy nem megyek a pénzért??? Mondtam,nem felmondtam,.elküldtem a felmondó levelet.Erre ujabb fenyegetőzés ,üvöltözés! A következő hét kedden elmentem 2 férfivel és egy 8 10 tagu csapattal akik csak a lépcsőházban maradtak és a férfi átadta a felmondást papiron is.
2012.május 22-ig kellett legkésőbb elhagyniuk a lakást.Ujabb üvöltözés és fenyegetés _ "kicsinál, kinyir !..." stb.után megigérték hogy addig elmennek. Hangfelvételt készitettünk!
A határidő előtt pár nappal megint hi a nő, ne haragudjak várjak még egy pár napot, szombaton elköltöznek,és vasárnap mehetek a kulcsért.( Aznap mentem volna tized magammal.. de lefujtam az akciót).) Vártam...és reménykedtem...
Ma felhivott ismét hogy most "festik" azt a lakást, a parketta felszedve még képtelenség ott lakni várjak még 4 napot.Közben a testvéréhez is mehetne addig ott lakik a közelben.
Azt mondtam nem tudok mert jönne uj bérlő.Holnap megyek ki vele délelőtt és felszólitom hogy azonnali hatállyal költözzön ki!!! ugysem fog.mert mindent megtehet, és ezt tudja is.3 havi jelzálog törlesztőm nincs kifizetve miattuk és a 1 havi rezsi hátralékuk van.Nincs időm pereskedni! Mit tegyek???Kérem segitsen!

Margherita # 2012.05.26. 21:02

Rossz helyre irtam az alábbiakat mert ez nem albérlet hanem bérlet, vagyis lakásbérlet. de már nem tudom törölni

monalisa1 # 2012.05.27. 08:14

Nem amiatt van a 3 havi jelzálog elmaradásod mert a bérlő nemigen fizet, hanem mert alapból nincs pénzed - mint írtad is. (Lakbérre alapozni a havi törlesztőrészlet fizetését nem okés, mert ezen bevétel mindig is bizonytalan.)

A gázórát valószínűleg a tartozásod miatt kapcsolták ki.

Ha magától nem távozik kérj az önkormányzattól bírtokvédelmet: jó esetben elkezdik majd bírságolni., kilakoltatni -főleg figyelemmel a kiskorú gyermekeire- bírósági pert igényel, ami eltart majd egy ideig...

Szóval próbálj szóban "erőt" demonstrálni hátha magától cuccol, de semmi erőszakosság mert amiatt még neked lesz bajod a hatósággal.

A lakást majd úgy add bérbe hogy előbb hozasd rendbe (...), valamint mindhárom közműórát írasd a bérlő nevére, nehogy nem fizetve a havi számlákat felhalmoz neked tetemes tartozást, aztán köddé válik...

A tartozást, felmerült költségeket stb. külön perben követelheted rajta., a majdani jogerős itéletet végrehajtatni ki tudja milyen sikerrel majd.

A romák hangos beszédű emberek, a "kiabálás" alapból náluk.

monaluis
laikus hozzászóló

nickybaba22 # 2012.06.02. 17:30

matthiasi!!

Én nem ragaszkodom a lakáshoz, sőt mai nappal ki is költöztünk, az én problémám, hogy a tulajdonos hanyagságából és lesza...rom stílusából adódóan nekem jelentős anyagi károm keletkezett kb 150-180 ezer Ft, és ez még egy szelíd számolás, és még ő követel tőlem pénzt, és még ő fenyeget engem feljelentéssel, mert nem fizettem ki neki 40 ezret. De kérdem én, hogy akkor hol van az én 180ezrem?! Miért nem intézte el a dolgokat mikor én rögtön szóltam?! Aztán ismételten szóltam, és ez így húzódott. Saját szerelőt nem hivhattam, mert ragaszkodott a sajátjához, aki furcsa módon pont sose ért rá mikor felhívtam. Érdekes számomra a tulajdonos hozzáállása, mikor a szerződésünkbe külön fejezetbe van írva, hogy a villanyhálózat esetleges meghibásodása esetén ő köteles kijavítani. Nem értem hogy akkor miért nem történt meg többszöri felszólítás után sem. Nem tudom kihez forduljak most, vagy ki foglalkozik ezzel. Azt mondta, hogy vigyem el a két tv-t és a számítógépet is egy szervízbe, és kérjek írásos szakvéleményt, amit én meg is tennék, de jelenleg ennyi kárral a nyakunkon nem tudom megtenni, hogy 20-30 ezerért kérek szakvéleményt. Miután az ő hibájából történt ez, illetve mulasztása miatt, szerintem ezt is neki kéne fizetnie, nem nekem.

ObudaFan # 2012.06.03. 07:15

A bíróság foglalkozik az ilyen jellegű jogvitákkal. De egyrészt tisztázni kell, hogy egyáltalán neki felróható volt-e a károkozás, másrészt te a kárenyhítési kötelezettségednek eleget tettél-e, hiszen ha 20.000 Ft-ért hívhattál volna egy villanyszerelőt, amikor észlelted a problémát, és azzal megelőzhetted volna a 180.000 Ft-os kárt, akkor nem követelhetsz ekkora összeget.

Zoltanuss # 2012.06.03. 08:53

Margherita !
Dehogynem jó helyre írtad !
Másoknak tanulságol szolgál !!

mind1 # 2012.06.22. 16:35

Tisztelt Szakértők!

Problémám van a bérlőmmel. Évek óta lakik a lakásomban, eddig soha semmilyen gond nem volt vele, most viszont nem fizet, "bújócskázik", hívásaimra nem reagál, nem nyit ajtót. A helyzetet bonyolítja, hogy közben a bérleti szerződésünk lejárt, tehát semmilyen érvényes papír nincs a kezemben. Így végülis gyakorlatilag jogcím nélkül tartózkodik ott. Ideiglenesre be van jelentve a lakásba, ha ez számít. A kérdésem az lenne, hogy tehetném ki gyorsan, évekig elhúzódó pereskedés nélkül (lehetőleg legálisan).
Előre is köszönöm a válaszokat.

ObudaFan # 2012.06.24. 12:01

Perben teheted ki. Esetleg megpróbálhatsz a bíróságtól ideiglenes intézkedést kérni.
És persze a perben a szerződés lejárta utáni időre is lehet használati díjat kérni.

Bedbone # 2012.07.04. 06:26

Tisztelt Jogászok!

A következő problémával fordulok Önökhöz:
Van egy lakás a családunk birtokában, ezt szerettük volna kiadni albérletbe. Jött egy fiatal pár. Megtetszett nekik, de közölték, hogy a hölgy felvételijétől függ, hogy tudnak-e a városunkba költözni vidékről, de szeretnék a lakást. Kifizettek 1 havi albérleti díjat, melyről átvételi elismervénye van mind2 félnek. Az átvételin az szerepel, hogy X és Y -tól azon a napon átvettünk 1 havi albérleti díj összegét, a lakás július havi foglalójaként. Kérdezték, hogy szerződés lesz-e? Mondtuk, hogy ez alapvető. Küldtem nekik e-mailben egy tervezetet, ami eddig megállta a helyét. Tudom, hogy nem a legtökéletesebb, de eddig jó volt. Na, itt kezdődtek a gondok... Közölték, hogy ez nem jó, az nem jó.... Mindenbe belekötöttek, aztán küldtek egy teljesen más verziót, melyet valahonnan az internetről kukáztak elő. (nekem így mondták, később Anyukámnak már azt állították, hogy jogász csinálta - megjegyzem, nem vagyok jogász, bár dolgozok néha velük (tolmácsolás), de szerintem ehhez jogász nem adná a nevét. Az egész arról szólt, hogy nekünk milyen kötelességeink vannak, mint pl. ha eldugul a wc, azt saját költségen nekünk kell megcsináltatni, vagy ha valami elromlik, akkor ők megcsinálják (állítólag értenek hozzá) és mi meg fizessünk. De az, hogy nekik milyen kötelezettségeik vannak, az sehol nem szerepelt a szerződési tervezetükben. Nem fogadtuk el, visszaküldtem átdolgozva (jó sok órát szórakoztam el vele). Erre felhívtak... Próbálták magyarázni a bizonyítványt. Mondtam, hogy írják le, küldjék el e-mailben. Elküldtek egy második tervezetet, ez is tele volt sületlenségekkel. Mindkét szerződési tervezetben szerepeltek olyanok, hogy ők így megy úgy akarják átalakítani a lakást, meg korszerűsíteni... Könyörgöm, most újítottuk fel, csak a linóleum nem lett kicserélve!!! Elegünk van már most ebből az egészből. Ha most ilyenek, mi lesz később???
Na, szóval a kérdéseim:

Visszajár-e a kifizetett foglaló?
Ez ugyanolyan foglalónak minősül, mint a lakás adás-vételi kapcsán előforduló foglaló? (tehát, ha mi lépünk vissza, akkor a dupláját kell visszafizetnünk?)
Megtehetjük-e, hogy mondjuk holnap feladunk a címükre egy ajánlott, tértivevényes levelet, melyben közöljük, hogy 2012. júl. 30-al felmondjuk a szóbeli megegyezést?
Hogy lehet ebből a legjobban kimásznunk?
Ha azok az emberek ilyen szőrszálhasogató viselkedést tanúsítanak, hivatkozhatunk-e összeférhetetlenségre, érdekellentétre, vagy valami ilyesmire és felbonthatjuk-e a szóbeli megállapodást?
Hamarabb is bonthatjuk a szóbeli megállapodást, mint jól 30?
Az átvételi elismervény a következőképp néz ki szó szerint:
" Átvételi elismervény
Alulírott XY (ezek vagyunk mi) a mai napon KH-tól és ZR-től xxxxxxx Forintot átvettem, a xxxxxx című lakás július havi foglalójaként. 2012. 06.18."
Ezek alapján mikor és hogyan tudunk innen szabadulni?
Van-e esetleg valamilyen egyéb meglátásuk, javaslatuk?
NEM akarjuk, hogy ezek beköltözzenek... A tervük az, hogy majd hó végén derül ki, hogy jönnek egyáltalán a mi városunkba, és augusztus közepe fele akarnak beköltözni...

Mit tegyek? Nem akarom, hogy teljesen kikészüljünk tőlük...

Válaszukat előre is köszönöm!

lndigh # 2012.07.05. 07:59

Kedves Jogászok!

A segítségüket kérném: albérletben lakom, szeretném bejelenteni a cégemet ide. A bérbeadó egyelőre nem akar hozzájárulni, mert bár van bérleti szerződés, gondolom nem adózik utána. Kérdésem, hogy származhat-e abból valamilyen hátránya, ha én a bérelt lakását jelentem be a cég székhelyeként?

Köszönettel

Zoltanuss # 2012.07.05. 18:46

Nem származik, de ha ő nem akarja, akkor mit nincs ezen nem érteni ! ?

anubis # 2012.07.06. 15:18

Bedbone!
Csak annyit tanácsolnék, hogy ha mindenképpen meg akarsz tőlük szabadulni, mivel még nem laknak a lakásodban, ha jól értem, tehát add vissza nekik a pénzt és menjenek Isten hírével, amerre látnak. Más követelni valójuk nem lehet, egyébként is csak szóban egyezkedtetek, nem írásban, arra meg nincs bizonyíték.
Jobb is lenne ezek után mindkét félnek ha semmilyen kapcsolatba sem léptek egymással.
üdv.

anubis # 2012.07.06. 15:42

Kedves Jogászok!

Nekem is bérleti gondom lenne, de nem albérleti.

Egy saját tulajdonú üzlethelyiségem van, melyet magánemberként adtam ki üresen egy Kft-nek, aki a profiljához berendezte.

Mára azonban az üzlet veszteséges lett, bérleti díjat sem tud fizetni a bérlő, így meg fogjuk szüntetni a jogviszonyt, ebben nincs is vita köztünk. Kérdésem az, hogy mivel nagyobb összegű tartozást halmozott fel felém, ennek majdani megfizetését szintén megígérte, mit tehetek, ha új bérlő jön és vele szeretnék szerződni. Az üzletet úgy ahogy van, berendezéssel együtt venné ki, a régi bérlőm pedig ezt a berendezést szeretné pénzzé tenni, de itt jövök a képbe, mivel a régi bérlőm nekem tartozik, nem akarom úgy kiadni az üzletet, hogy ő nekem nem fizette meg a tartozását, de a berendezését mely az én üzletemben található, értékesítette. ( zálogként tartanám vissza)

Nem tudom mennyire voltam, remélem érthető a problémám.

Kérdésem tehát, hogyan, milyen szerződésekkel lehetne lebonyolítani ezeket a műveleteket sorrendben úgy, hogy senki se érezze azt, rosszul járt.
Köszönöm a válaszokat. Üdvözlettel.