Albérleti gondok


Bedbone # 2012.07.07. 15:52

Tisztelt Jogászok!

Köszönöm a segítségüket!
Szép napot!

Üdvözlettel:
Bedbone

lndigh # 2012.07.07. 19:09

Kedves Zoltanuss!

Itt az emberek tanácsot kérnek, és nem azt várják, hogy a problémájuk mellé még ki is oktassa őket valaki, vagy belekössön a számukra fontos kérdésbe! Aki nem mellesleg nyelvtanból és jó modorból is valószínűleg közel állt a bukáshoz.

Feltételezem, hogy nem jogász vagy, tehát légy szíves ne válaszolj olyan kérdésre, amit nem Neked címeztek!

Szerintem, ha nem tudsz építő tanácsot adni, akkor ez nem a Te oldalad, és csak az idődet és energiádat pazarolod. (Meg másokét is.)

Üdv

lndigh

mentaldr. # 2012.07.08. 07:13

Tisztelt szakértők,
az alábbi problémám van:
Bérletre meghirdetett házamra 3 érdeklődő volt, mindenki meg is nézte, 2 -en jelezték, hogy kivennék. Mindkettő elment, majd 15 perc elteltével felhívott az egyik, hogy neki nagyon kéne, sürgős, egyedül költözik, kutyákat fog tartani, ami ellen nem volt kifogásom. Néhány nap múlva júl. 5-én találkoztunk, ahol átadott x összeget, amiről átvételi elism.-t írtam, hogy foglalóként átvettem ,a ház bérlésére, azzal, hogy következő nap folyamán utalja a fennmaradó y összeget, melyek együtt tárgyhavi bérleti díj, és 2 havi kaució.Az utalás 6-án megérkezett.
Tegnap délben( 7-én) felhívott , hogy vizesek a falak, húgyszag árad belőlük, bolhák vannak a házban, egy ismerősének a gyerekét orvoshoz kellett vinniük, mert hólyagosra csípték a bolhák...( aki a húgyszagot elsőként észlelte) Azonnal vigyem vissza a pénzt, mert feljelent apehnál, kihívja köjált, miután ezekre nem reagáltam újra felhívott, ogre módon káromkodott, elhordott minden b. k...-nak és megfenyegetett, hogy kinyírja a családom...
Önök szerint mit tehetek, elvileg még nem költözött be, csak takarított, de a kulcsok nála vannak.

pappcs # 2012.07.08. 10:09

Visszaadod a pénzét. Ha a bérlőnek meg van egy kis esze még csalásért is feljelent. Zsebbe kérni a bérleti díjat nem szép dolog. Mondjuk aki két hónapot előre kifizet egy bérleményért, meg is érdemli, hogy átverjék... Előre, soha semmit nem fizetünk.

pappcs # 2012.07.08. 10:12

anubis: A bérlő saját dolgait, akkor viszi el, amikor akarja. Fel kell mondani neki, hivatalsoan, ha nem megy magától, ingatlankiürítési per, ha megy, akkor fizetési meghagyás. A dolgait nem "foglalhatod le" zálogba. SŐT! Más dolgaival az engedélye nélkül nem üzletelhetsz, más dolgait nem adhatod bérbe harmadik személynek, a tulajdonos engedélye nélkül. A zálogjog ha jól tudom, akkor bírói végzéssel, vagy felek megállapodása mellett érvényesíthető.

pappcs # 2012.07.08. 10:18

Bedbone: A szóbeli megállapodás is érvényes szerződésnek minősül. Az átvételi elismervényen meg világosan látszik, hogy lakásbérletre szóló foglalóról van szó. A kétszeresét kell visszaadni ha miattatok nem jön létre a szerződés.

monalisa1 # 2012.07.08. 10:59

Ha eddig netán nem lett volna húgyszag meg bolha a kutyáitól majd bizonyára igen, tehát ne legyen már annyira finnyás...

A következő bérlőnél vigyázz mert ha esetleg neki is kutyája van az biza ugat, ergo problémáid lesznek a szomszédokkal.

monalisa1 # 2012.07.08. 11:25

Azt hogy vízesek a falak azt látta, a vízeletszag is észlelhető, tehát ezekre nem hívatkozhat másnap - ha mindezek ellenére fizetett. Ami a gyerkőc bolhacsípését illeti bizonyítaniuk kellene hogy "tőled" az élősdi. Meggondolta magát, ez és ennyi. Én is azt mondom add vissza a pénzt, bonyodalmaktól szabadulsz.

monaluis
éaikus hozzászóló

mentaldr. # 2012.07.08. 14:29

A húgyszag, meg a bolhák tegnap jöhettek,mert tegnapelőtt még az előző lakóval, annak kisfiával együtt órákig mászkáltam, pakoltam a házban, és kutya bajunk .
A kulcsok nála vannak, telefont nem veszi fel, a többi bérlő elállt a szándékától, komolyan mondjátok, hogy minden vissza jár?
A csalás értelmezhetetlen, és igen is előre szokás un. kauciót fizetni, ha valaki bérelni akar egy házat.

anubis # 2012.07.09. 07:34

Pappcs, köszi. A felmondás írásban már megtörtént, ezt valóban nem írtam le az előbb.
Az viszont fennáll, hogy csomó pénzzel tartozik a bérlő, semmi pénze nincs, csak a berendezése ami értéket képvisel és ezt ő is így kezeli. Értékesíteni akarja.

ObudaFan # 2012.07.09. 10:48

Valóban fennáll a zálogjogod, tehát az engedélyed nélkül az ingóságait nem viheti sehova. Ha meg lehet állapodni vele abban, hogy az új bérlő által fizetett összegből lesz rendezve a tartozása, azt viszont nem túl bonyolult egy szerződésbe belefoglalni.

pferenc # 2012.07.09. 12:18

Kérdezném, hogy vállalati szolgálati lakást érintő ügyben itt kérdezzek-e vagy van más jobban oda illő fórum?

anubis # 2012.07.09. 12:41

ObudaFan, köszönöm a választ.

giu1980 # 2012.07.10. 14:24

Tisztelt Cím!
Márc. 1 -től bérlik tőlem a lakásom. Késői fizetések, telefonra való nem reagálás, közös képviselői felszólítás ... eddig ennyi problémám volt. 2012. júl.05-én egyeztettük, hogy a 10-én aktuális díjat 6-án átadja... ennek 4 napja. Nem reagál, nem veszi fel a telefont, nem ír vissza. Ma rendezetten találtam a lakást, és bár egy havi kauciója futja kb. a számláit, mégis nem bízom meg benne. Mit tehetek? Június 6-án megírtam a felmondási levelet is. Nincs kinek odaadjam. Mi a helyzet ha lecseréltetem a zárat ( 2 tanú jelenlétében fényképeket, és jegyzőkönyvi leltárt készítünk az ott hagyott cuccairól) ????

Megnéztem a polgári törvénykönyvben ezt találtam: 429. § (1) Ingatlan vagy lakás bérbeadóját (albérletbe adóját) a hátralékos bér és járuléka erejéig a bérlőnek a bérlemény területén levő vagyontárgyain zálogjog illeti. (2) A bérbeadó mindaddig, amíg e zálogjoga fennáll, megakadályozhatja a zálogjoggal terhelt vagyontárgyak elszállítását.
(3) Ha a bérlő írásban kifogásolja a zálogjog fennállását, terjedelmét vagy azt, hogy a bérbeadó a követelésére teljes fedezetet nyújtó vagyontárgyakon felül más vagyontárgyak elszállítását is megakadályozta, a bérbeadó nyolc napon belül köteles zálogjogát bírósági úton érvényesíteni. Ha ezt elmulasztja, zálogjoga megszűnik.
(4) Ha a bérlő a zálogjoggal terhelt dolgot a bérbeadó engedélye nélkül elszállítja, és más megfelelő biztosítékot nem nyújt, a bérbeadó követelheti a dolognak a bérlő költségén való visszaszállítását. A dolog visszaszállításával a zálogjog feléled.

Már az is megfordult a fejemben mi lesz ha meghalt?
Kérném segítségüket, mikor, hogyan vehetem vissza a lakásom? Természetesen visszaadom a dolgait ha kifizette a tartozását.

pappcs # 2012.07.22. 13:29

semmit nem lehet tenni. a zárcsere, zálogba vétel, sőt már az ingatlanra való engedély nélküli belépés is bűncselekmény. Hivatalosan fel kell mondani, majd ha nem megy magától, akkor ingatlankiürítési pert kell kezdeményezni. A bérlő van birtokon belül.

Zoltanuss # 2012.07.24. 06:08

pappcs !

ez így lenne, de eleve úgy kell kötni a szerződést, hogy 'albérlet' , tehát nem bérlet. A tulajnak szabad bejárása van a lakásba , hiba és vész elhárítás címén.
Amúgy nem zár cserét kell csinálni, hanem bérbeadásnál kell egy második vagy harmadik zárnak lenni az ajtón és ha probléma van, akkor ezt lezárni.
Majd jön az 'albérlő' . hogy nem tudja kinyítni az ajtót. Ilyenkor rá kell kérdezni: a pénzt hozta ? , ha nem, akkor nem kell tudni a harmadik zárról. Ha megy reklamálni az albérlő, azt kell mondani : részeg volt és elvesztette a kulcsot. És persze feljelenzeni rongálásért ! Sok az ellent mondás ezen a bérleti jogterűleten és anaivak még csodálkoznak , hogy nincs bérlakás. Hát amig a jog ilyen töketlen nem is lesz. És kinek jó ez ?
Természetesen az ilyen mókákat csak bejelentett adózó ingatlannál érdemes csinálni. Ha az illető nem adózik, ne várja, hogy a törvény védje.
Ja törvény akkor se védi ?
A más, akkor tényleg igaz : töketlen a lakás törvény.

anubis # 2012.07.31. 13:01

Kedves papcs!

Akkor mi van, ha a felmondás megvan, de sokkal tartozik a bérlő. Úgy tudom, a tulajnak van joga bemenni a bérleménybe. Persze a bérlőnek is van elvitelhez joga, meg a bérbeadónak is zálogjoga. Hogy érvényesíthető ez, az alább említett történetben, Kösz előre is.

ferike971 # 2012.08.07. 20:13

Tisztelt Mindenki

A problémát meg próbálom tömören de érthetően összefoglalni!

Családi házat béreltek a testvéremék (apa anya két kis gyermek).Eléggé nagy tartozást halmoztak fel a szolgáltatók felé( víz,gáz,villany,kommunális).
Szerződés nem volt. De két havi kaució igen.Két hónapja nem lakják az ingatlant,ezt a kaució fedezte.A saját bútoraik, ruháik, személyes tárgyaik, és a műszaki cikkeik a házban vannak. A tulaj azt mondta nekik, hogy ameddig nincs kifizetve a felhalmozott tartozás, addig a házból semmit sem hozhatnak el, és egy borítékba rakott cédulán közölte, hogy a zárat lecserélte, de tudomásom szerint nem volt se tanú,se leltár.
Az lenne a kérdésem ,hogy megteheti-e azt hogy le cseréli a zárat, és nem adja ki nekik a tulajdonukban lévő dolgaikat? Megjegyzésként még annyit hogy, ha a nyolc hónapos baba rosszul lett volna és kelletek volna a fontos iratok amiket az ember nem használ minden nap, akkor mit tett volna a tulaj!?

Köszönöm a válaszokat!!!!!!!!!!!!!!!
Tisztelettel: Ferike971

ObudaFan # 2012.08.08. 16:36

Iratokat nyilván nem tarthat magánál, de a követelése erejéig a bent lévő ingóságokon zálogjoga van.

ferike971 # 2012.08.09. 05:32

De a zálogjog érvényesítéséhez végzésre van szüksége, vagy nem? Az összes számla és csekk a tesóm nevére érkezett,ezért nem a tulajdonost terheli a tartozást hanem a bérlőt, vagyis a testvéreméket! Legalábbis szerintem. Mondták a tulajnak,hogy terelje jogi útra a dolgot,forduljon ügyvédhez,de a tulaj nem akar! (nem véletlenül)Nem adózás!!! A zár csere jogos volt? Azt vihet el a lakásból amit csak akar, mert NINCS semmi jegyzőkönyv,vagy leltárba vétel,se tanúk,se semmi!!!!
Csak úgy le cserélheti a zárat????? Fel lehet jelenteni ezért???????

ObudaFan # 2012.08.09. 08:38

Eladni ítélet nélkül nem adhat el semmit, de ha van a bérlőnek tartozása, addig kiadni sem köteles semmit.

nandy # 2012.08.09. 09:43

Azért az elég érdekes, hogy eddig nem zavarta őket a "feketézés"... nyilván ők is olcsóbban jutottak így a bérelt ingatlanhoz, mint adózottan.

Az meg külön tetszik, hogy a tulaj adjon oda mindent, aztán ő pereljen évekig, fizesse a perköltséget, ügyvédet, csak mert a kedves bérlő nem fizetett...

Nyilván eszedbe sem jutott, hogy a szolgálatások visszakapcsolásának is díja van. Amíg az nincs elintézve, nem tudja bérbeadni az ingatlanát.
Továbbá hiába van a nevükön a szolgáltatás, vannak olyanok ahol végső soron ráverik a tulajra a tartozást.

ferike971 # 2012.08.11. 04:08

Senkit nem zavar az,hogy nem adózót,én sem adóznék csak nem tartom jogosnak azt hogy lecseréli a zárat, főleg úgy ,hogy se tanuk se jegyzőkönyv.

Igen tisztelt NANDY, ha építő jellegű választ nem tudsz adni a akkor a többit meg tartsd meg magadnak ha kérhetném!! Nem arra vagyok kíváncsi ,hogy neked mi tetszik vagy számodra mi az érdekes. ( semmit nem kötöttek ki a szolgáltatók ).

OBUDAFUN: Köszönöm a válaszokat majd valahogy megoldódik a gondjuk.ÉN csak annyit tehetek ,hogy fogadok nekik ügyvédet

magistra # 2012.09.01. 19:11

Mi a teendő, ha az bérlő piszkosan, mocskosan, szemetesen akarja átadni a szerződés lejárta után a lakást? Mennyit vonhatok le a kaucióból, levonhatok-e a kaucióból egyáltalán? A szerződésben benne van, hogy takarítani kell, a tisztaságra vigyázni kell. 3 bérlőnk van, külön-külön időben költöznek el, mindegyik mindig azt mondja, hogy nem ő hagyta penészesen a mosogatót, takarítatlanul a wc-t, stb. stb.

ksne # 2012.09.17. 06:25

T. Fórum!

Határozott idejű (1 év) szerződéssel lakunk jelenleg albérletben,ami 2013.márciusában jár le. A lakással illetve a bérbeadóval több probléma is van.Beköltözéskor nem adott a lakáskulccsal postaláda kulcsot ,mondván azt majd ő szeretné üríteni,mi ezt szóvá tettük,hogy jobb lenne ha kapnánk kulcsot a postaládához mert akkor a csekkeket időben tudnánk fizetni és nem csak akkor ha azt ő hozza nekünk.A csekkek mellé nem hajlandó bemutatni a szolgáltató által küldött számlát így a legtöbb esetben nem lehet tudni miről is szól a csekken lévő összeg. Szóvá tettük neki,de továbbra sem hajlandó a számlákat odaadni,hogy egyeztessünk. Ez csak azért kínos ,mert olyan díjbeszedő számlákat hoz amiről fogalmunk sincs melyik hónapra szól. A szerződésben az áll hogy nekünk a befizetett csekkeket kellene neki havonta bemutatni.
Mit lehet tenni ha nem hajlandó egyeztetni a számlákat a csekkekkel illetve postaládakulcsot sem ad.Egyeztetés nélkül kötelesek vagyunk minden csekket befizetni amit hoz?

A másik nagy probléma hogy beköltözéskor derült ki,hogy a fürdőszobai konnektor amiről a mosógép üzemelne nem működik.Villanyszerelő megnézte (akit a tulaj hívott) és ő is igazolta hogy nem működik. A tulajdonos többszöri kérésünkre sem hajlandó megcsináltatni,helyette adott egy földelt hosszabbítót amelyről egyszerre tudjuk a hűtőt és a mosógépet üzemeltetni.Ezzel csak az a baj hogy ez szerintem eléggé balesetveszélyes,mert a mosógépet nem lehetne hosszabbítóról üzemeltetni,azonkívül mosás alatt nem lehet a lakásban közlekedni a hosszabbító miatt.

A tulaj minden egyeztetéstől és megoldástól elzárkózik,mondván ő a tulajdonos mi csak bérlők vagyunk.
Kérdésem hogy kötelesek vagyunk eltűrni ezt a viselkedését vagy tehetünk valamit? Félünk hogy a bérleti szerződés lejáratakor a foglalót sem akarja visszafizetni. Ilyenkor mit lehet tenni?