Albérleti gondok


Zoltanuss # 2024.06.12. 12:07

Vannak frusztrált bérlők

.Állandó üldözési mániában szenvednek !

valamiva # 2024.06.12. 19:26

Zoltanuss,
Ön ezek szerint bérbeadó? Sajnálom, hogy olyan kellemetlen élmény érhette egy bérlővel, hogy ilyen megjegyzést látott fontosnak leírni a fórumban.

SolnesM # 2024.06.13. 08:40

albérletbe költözéskor kevesebb közös költséget számolt el a tulajdos, és a bérleti szerződésben egy korábbi, addigra már "elavult" közös költség összege szerepelt,

Mert még nemtudta a pontos értéket.
A közgyűlések általában ápr. és májusban vannak,akkor határozzák meg az egész évre szóló közös költségeket havi bontásban.

Egy olyan kérdésem is felmerült, hogy ha kiköltözés után egy bérbeadó mondvacsinált ürügyekkel jogtalanul akar lekanyarintani a bérlő kauciójából, kihez tud ilyenkor a bérlő segítségért fordulni? Vagy ez ilyenkor már veszett fejsze nyele? (A visszanyerhető kaució kevesebb lenne, mint a várható ügyvédi díjak.)

A kiköltözés után már semmit se lehet lekanyarítani.A kiköltözést megelőzi egy állapot felmérőszemle és egy végelszámolás. Ha minden rendben,akkor a bérlő átadja a kulcsokat,aláírja,hogy elhagyja a lakást. Ha van kár és elmaradt közüzemi díj az levonásra kerül a kócióból...a maradék jelentéktelen lehet az átadandó lakás értékéhez képest. Für valamiva

SolnesM # 2024.06.13. 08:53

Egyik másik politikai intézmény az elmúlt kampány időszakban az un. lakásügynökségről hadovált. Nem sok sikerrel.

Amúgy semmi újat nem mondtak.A Tsabainé nyiregyházi polgármester asszony kb. 25 éve hasonló konstrukcióval etette az olcsó albérletre vágyókat.Valami önkormányzati szerv beiktatását a bérbeadó és a bérlő közé. Még a megvalósulás előtt elhalt a gondolat.

Ólcsó lakhatás nincs. Lehet persze olcsón lakni. A nagypapa, a szülők, a társadalom stb. kontójára.

DAndras # 2024.07.04. 12:53

Üdvözletem!

Próbálok egy nem fizető bérlőt kirakni a lakásomból. A bérlő nincs a lakásomba bejelentkezve, van máshol lakcíme, azon a címen 1/2 arányban tulajdonos. Ez nagy szerencse, mert fizetési meghagyás, végrehajtási eljárás, árverezés után sikerült behajtani a tartozást, és egy újabb végrehajtás is folyamatban van az utóbbi hónapok tartozására.
Volt albérleti szerződés, volt több fizetési felszólítás, felszólítás a lakás elhagyására, nem reagált semmire.
Kiköltözni nem akar a lakásomból. Lakáskiürítésre vonatkozóan keresetlevelet nyújtottam be a Pesti Központi Kerületi Bírósághoz. Hiánypótlásra hívtak fel, ezzel kapcsolatban van 3 kérdésem:
1.) a befizetett 21.000.-Ft illetéket egészítsem ki az egy évi bérleti díj összegére (12x havi bérleti díj). Ezt jogosan kérheti a Bíróság ? Végrehajtási eljárással "futok" a pénzem után, és még én fizessek be majdnem 2 millió forint illetéket, ahhoz, hogy a kiürítési per elinduljon? A szerződés szerint legutóbb 90.000.-Ft volt a havi bérleti díj, de a felmondás után a lakáshasználati díjat felemeltem 150.000.-Ft-ra. Ennek ismeretében sem költözött ki.

2.) csatoljam a bérleti szerződést. Sajnos a 2016-os eredeti aláírt szerződést sehol sem találtam meg (évekig jól fizetett a bérlő, 2022-től vannak gondok), de számos email váltás, díjemelés elfogadása, átutalás.....stb. bizonyítja, hogy létezett az albérleti jogviszony. Ezekkel tudom a szerződést helyettesíteni?

3.) Ha a hiánypótlást nem teljesítem, akkor a keresetemet visszautasítja a Bíróság. Ebben az esetben nincs is jogi lehetőségem a lakó kirakására?

Köszönettel

osztap # 2024.07.04. 15:15

DAndras,

  1. Kevered a pertárgyértéket az illetékkel. Az illeték a pertárgyérték 6%-a, de legfeljebb 1,5 mFt.
  2. El kéne döntened, hogy albérlet vagy bérlet volt a jogviszony. Ez már a bíróság, nem a klubdélután.

A szerződést helyettesíteni nem tudod, de a helyedben becsatolnám azt a bizonyítékot, ami van, és leírnám, hogy a szerződés elveszett. Ez az igazság, nem? Érdemes lehet kérni, hogy az alperest hívja fel a bíróság, hogy mutassa be. Ha neki sincs meg, majd jól elveszekedtek azon, hogy mi volt benne. Esetleg javasold, hogy a bíróság idézzen tanúkat, akik vallomásukkal tudják bizonyítani, amiket állítasz.

Ha már ügyvédet nem is fogadsz, az ügyfélsegítőbe elmennék a helyedben. Az ingyen van, csak időpontot kell foglalni.

DAndras # 2024.07.04. 16:12

Köszönöm Osztap,

Albérletről van szó, a keresetben ez szerepel.
A bíró azt írja, hogy a 21000Ft megfizetett illetéket egészítsem ki az egy évi bérleti díj összegére.
Az egyéb bizonyítékokat becsatoltam a keresetlevélhez, leírtam, hogy az aláírt szerződés elveszett.
A bíróságtól csak a kiürítést kérem, pénzkövetelésem nincs a keresetben.
Ügyfélsegítőben voltam (Lajos utca).

Azt nem értem, hogy ha ezt a milliós összeget nem fizetem be, akkor a bírósági eljárásra nincs lehetőségem?

osztap # 2024.07.04. 19:43

DAndras,

Szerintem valamit vagy félreértesz, vagy rosszul írtak.

A bíróság diktálhatja a pertárgyértéket (illetékalapot), Pp. 22. § (3) https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…
De nem diktálhatja az illeték mértékét, az a pertárgyértéktől (és esetleg a per fajtájától) függ. Illetéktörvény 39-42. §, de különösen 41. § (2)
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Azt ne felejtsd el, hogy a keresetlevél visszautasítása fellebbezhető.

DAndras # 2024.07.05. 07:47

Osztap,

Szerintem rosszul írták, sejtem, hogy mire gondolhattak.
Idézem a végzésből: "A bíróság felhívja a felperest, hogy egészítse ki a megfizetett illetéket az egy évi bérleti díj összegére (12x havi bérleti díj)."
Talán arra gondolhattak, hogy ez a 12havi díj a pertárgyérték (illetékalap), tehát ennek a 6%-a az illeték, ami már egy reális összeg.

A keresetlevélben én üresen hagytam a pertárgy összege rovatot, jogos, hogy a bíróság megállapított valamit.
Vajon jól gondolom a fentieket?

Köszönettel

osztap # 2024.07.05. 09:20

Vajon jól gondolom a fentieket?
Szerintem igen.

DAndras # 2024.07.05. 12:33

Osztap,

Köszönöm, be fogom adni a hiánypótlást.
Remélem, az albérleti szerződés hiányát a többi dokumentummal (levelezés, emailek, átutalások, szja bevallás.....stb. + a sikeresen zárult 2db végrehajtási eljárás záró értesítése, ahol az alperes fellebbezése nélkül bérleti díjat, lakáshasználati díjat, rezsiköltséget hajtottam be) "feledtetni" tudom, és legalább addig eljut az ügy, hogy a bíróság megkeresi az alperest. Ő pedig nyilvánvalóan semmilyen módon nem fogja tudni igazolni, hogy joga van a lakásomban lenni, tehát ki kell költöznie. Ebben bizakodom....... :-)

Szép hétvégét!

DAndras # 2024.07.30. 07:53

Szia Osztap,

Jó híreim vannak.
A hiánypótlást beadtam júl.10-én (személyesen a Markó utcában), dokumentumokkal próbálva igazolni, hogy a bérleti jogviszony fennállt + egy kísérőlevélben is részletesen elmagyaráztam mindent, az illetéket is befizettem.
Tegnap vettem át a postán a Bíróság júl.12-én keltezett végzését, miszerint " a keresetlevél perfelvételre alkalmas, a bíróság intézkedett a kereset közlése iránt". Sikerült a szerződés hiányában elérni, hogy elinduljon az eljárás.
Közben a pénzkövetelés iránti végrehajtási eljárás is folyik, újra rákerültem végrehajtási joggal az adós tulajdoni lapjára, a becsérték megállapításánál tartunk.

Mégegyszer köszönöm a segítséged.

osztap # 2024.07.30. 17:28

a keresetlevél perfelvételre alkalmas
Akkor az első akadályt vetted. :)
Most már csak meg kell nyerni a pert!

Vesper # 2024.08.12. 16:06

Tanácsot szeretnék kérni. A bérleti szerződésben (határozott idejű) a tárgyhó 15. napja a fizetési határidő. Elolvastam a lakástörvényt és gyanítom, hibás a felmondás, mivel a felmondás közlése a következő hónap elején történt. Mikortól lehet felmondani?

Vesper # 2024.08.12. 16:49

Még egy kérdés, ha az szerepel a szerződésben, hogy "írásban" kell közölni a felszólítást azaz a 8 napos hosszabbítást, akkor az konkértan postai úton való közlést jelent azaz email nem elfogadható?

Szomorú örökös # 2024.08.12. 17:00

Vesper

A bérleti szerződésben (határozott idejű) a tárgyhó 15. napja a fizetési határidő.

A fizetési határidó nem azt jelenti, hogy csakis akkor kell fizetni.
Azt jelenti, hogy hó elejétől egészen addig bármikor lehet.
Utána már lejár a fizetési határidő és késedelmesnek minősül a fizetés.

Elolvastam a lakástörvényt és gyanítom, hibás a felmondás, mivel a felmondás közlése a következő hónap elején történt.

A fentiek alapján szerintem nem számít annak.

ha az szerepel a szerződésben, hogy "írásban" kell közölni a felszólítást azaz a 8 napos hosszabbítást,
akkor az konkértan postai úton való közlést jelent azaz email nem elfogadható?

Mert az email vajon nem írásban történik szerinted? :-O

Vesper # 2024.08.12. 17:24

Szomorú örökös,

köszönöm, de én a lakás törvényből indultam ki:
"25. § (1) Ha a bérlő a bérfizetésre megállapított időpontig a lakbért nem fizeti meg, a bérbeadó köteles a bérlőt – a következményekre figyelmeztetéssel – a teljesítésre írásban felszólítani. Ha a bérlő a felszólításnak nyolc napon belül nem tesz eleget, a bérbeadó további nyolc napon belül írásban felmondással élhet.
(2) * 
(3) Ha a bérlő vagy a vele együttlakó személyek magatartása szolgál a felmondás alapjául, a bérbeadó köteles a bérlőt – a következményekre figyelmeztetéssel – a magatartás megszüntetésére vagy megismétlésétől való tartózkodásra a tudomására jutástól számított nyolc napon belül írásban felszólítani. A felmondást az alapjául szolgáló magatartás folytatásától vagy megismétlésétől számított nyolc napon belül írásban kell közölni.
(4) * 
(5) *  A felmondás az (1) bekezdés esetében az elmulasztott határnapot követő hónap, utolsó napjára szólhat. A felmondási idő nem lehet rövidebb tizenöt napnál."
Olvasatomban még egy további hónappal hosszabodik a határidő.

Szomorú örökös # 2024.08.12. 18:18

Vesper

én a lakás törvényből indultam ki

És miért a lakástörvényt olvasgatod? Nincs köztetek szerződés? Azt kéne inkább alaposan kibetűzni.

Vesper # 2024.08.12. 18:32

Szomorú örökös,
azt is olvastam.
"Abban az esetben, ha Bérlő nem fizeti meg a hónap 15. napjáig a Bérleti díj esedékes részletét, úgy Bérbeadó írásban felszólítja a díj megfizetésére nyolc (8) napos póthatáridő megjelölésével. Amennyiben Bérlő póthatáridőben sem fizeti meg az esedékes összeget, úgy Bérbeadó jogosult a bérleti szerződést felmondani a mulasztást követő hónap utolsó napjára Bérlőhöz címzett indokolt írásbeli felmondással."
Vélemény? (Ráadásul elmaradt a felszólítás...)

Szomorú örökös # 2024.08.12. 18:43

Vesper

Te melyik vagy most? Bérlő vagy a bérbeadó?

Szomorú örökös # 2024.08.12. 18:46

Vesper

Nekem gyanús, hogy utóbbi. Viszont akkor külön érdekes, mert nem elég, hogy nem fizetsz,
de most még a bérbeadó teljesen jogos felmondásba is megpróbálsz belekötni.
Tök mindegy, hogy mikor teszi, te nem fizettél, ezért felmondott, ráadásul írásban.
Te meg itt most kekeckednél még egy ideig vele, hogy maradhass, ráadásul továbbra se fizetve.
Előbb-utóbb úgyis kitesz az utcára és a ki nem fizetett bérleti díjat is kamatostul behajtja rajtad.
Megéri?

Vesper # 2024.08.12. 18:56

Szomorú örökös,
az "utóbbi" nálad a a bérbeadó volt, miközben a letolás a bérlőnek szól.
Azért, mert kiosztasz még nem jelenti, hogy igazad van.
Van egy bérbeadó és egy bérlő és közöttük egy szerződés. A bérlő nemteljesített, de bérbeadőó sem a jogszabályok és a szerződés szerint jár el, hanem erőből lép fel. Ha a bérlő firtatja, miért nem a leírtaknak megfelelően járnak el vele szemben, akkor az bűn? A bérbeadó pedig helyzetével visszaélve bármit megtehet a szerződéstől eltérően? Ugye ezt nem gondolod!
Ez egy jogi helyzet és én csak kérdeztem.

Szomorú örökös # 2024.08.13. 04:11

Vesper

az "utóbbi" nálad a a bérbeadó volt, miközben a letolás a bérlőnek szól

Igazad van, rosszul írtam. Tehát akkor a „letolás” az előbbire vonatkozik

Van egy bérbeadó és egy bérlő és közöttük egy szerződés

Csak volt, mivel te azt egyoldalúan megszegted azzal, hogy nem fizettél.

A bérlő nemteljesített, de bérbeadőó sem a jogszabályok és a szerződés szerint jár el, hanem erőből lép fel

A felmondott szerződésre akkor sem a lakástörvény vonatkozik. Az ugyanis azokra a bérlőkre készült, akik önkormányzati bérlakást vesznek igénybe. Ti ettől teljesen eltérő szabályokat is hozhattok a bérleti szerződésben, nem kötelező ugyanazokat beleírni. De ha fizetted volna rendesen a bérleti díjat, akkor alapból nem kellett vona felmondania a szerződést a tulajdonosnak.

Ha a bérlő firtatja, miért nem leírtaknak megfelelően járnak el vele szemben, akkor az bűn?

Eléggé pökhendi hozzáállás, hogy te szegsz szerződést, de még a végén neked áll feljebb. Inkább azt firtasd, hogy miért nem fizettél rendesen és azon gondolkodj, hogy mikor hagyod el önként az ingatlant, mert ha nem teszed, akkor valóban erőből, végrehajtóval vagy kénytelen távozni onnan. De ezek után gondolom a kauciót is szépen elfelejtheted, sokat nem fogsz belőle látni.

Vesper # 2024.08.13. 08:48

Szomorú örökös,

látom, te nem vagy tisztában a jogszabályokkal. Meg kellett volna nézned, mi szerepel benne. A bérbeadásokra a Ppt. ÉS a Lakás törvény vonatkozik.
Egyébként nem vagyok érintett, csak érdekel az eset.

Vesper # 2024.08.13. 10:21

Szomorú örökös,

Felmondás a lakbér nem fizetése miatt:

A lakásbérleti szerződés felmondásának egyik leggyakoribb oka, hogy a bérlő nem fizeti a lakbért. Erre az esetre a Lakások és helyiségek bérletére szóló törvény külön rendelkezéseket tartalmaz.

Ha a bérlő a lakbért határidőben nem fizeti meg, a bérbeadónak - a következményekre figyelmeztetéssel - a fizetése írásban kell felszólítania. Ha a bérlő a felszólításnak 8 napon belül nem tesz eleget, a bérbeadó további 8 napon belül írásban felmondással élhet. Ha a bérbeadó e szabályok megsértésével mond fel, például nem figyelmeztet a következményekre, vagy a 8 napos fizetési határidő elteltét követő 8 napon túl mond fel, akkor felmondása nem lesz jogszerű. A jogellenes felmondás következménye, hogy a lakásbérleti szerződés nem szűnik meg, így a bérlőnek nem kell elhagynia az ingatlant. Ebben az esetben a felmondási procedúrát meg kell ismételni."
Részemről lezártam.