Sziasztok Fórumozók!A helyzet röviden:munkanélküli vagyok és nagyon rossz anyagi körülmények között élek.Sajnos már alíg van pénzem.Van egy 4 éves kislányom akit egyedül nevelek albérletben lakunk.Szeptembertől fogok dolgozni.Most intézem a személyi kölcsönt,anyukám a kezes.Fél millát veszek fel.Egy ismerősöm adott munkáltatói igazolást nekem.Tudom hogy ez nem egyenes út de sajnos muszály bevállalni.Ez ugye magánokirathamisítás.A hitelt rendesen fogom törleszteni.Ha esetleg kiderülne ez a turpisság milyen büntetésre számíthatok?Aki tud kérem válaszoljon.
hamis munkáltatói igazolás
Nem derülne ki, ha nem vered nagy dobra, pl. itt a fórumon.
magánokirathamisítás + csalás
Csalás csak akkor, ha nem fizeti a kölcsönt. Mert tényállási eleme az okozott kár.
A kölcsön - reméljük - nem lesz közjegyzői okiratba foglalva...
Nem kaptam meg a hitelt mivel azt mondják bar listás vagyok.Kb. 5 éve megszünt egy otp-s folyószámlám.Nem érkezett rá utalás de a számlavezetési díjat vonták így átment 2000 ft minuszba az egyenleg.5 éve nem kaptam levelet az otp-től.Soha nem volt hitelem és kezes sem voltam.Létezik hogy ezért bár listás lettem?
Létezik.
BAR listás vagy, vagy OPERA-s?
2000 Ft-ért nem lehet valaki a BAR listán
Ilyenkor az OTP a saját tiltólistájára rak fel. Ez lehet akár 2000 Ft is. Gondolom az OTP-nél akartál hitelt felvenni?
Nem az otp-nél akartam felvenni hitelt hanem az ersténél.Nem mondták meg hogy ki rakott fel a bar listára de csak az otp lehetett vagy valaki nagyott hibázott.
Egészen pontosan nem magánokirathamisítás + csalás, hanem hitelezési csalás, ami ugye speciális a magánokirat-hamisításhoz képest, így ez utóbbit konszumálja.
Kérj KHR-tudakozódást! Akkor kiderül, hogy miért, mióta és milyen státuszban szerepelsz a KHR rendszerben.
SF
A magánokirathamisítást nem nyeli el a csalás?? csak kérdezem. Mellesleg a KHR-be akkor visznek fel, ha legalább 3 hónapon át a mindenkori minimálbér összegét meghaladó tartozásod van. Jah és a 2. hónap végén erről kötelesek értesíteni. Szerintem biztos, hogy nem BAR-os vagy....lehet, hogy ez valami más bankközi lista, de az is lehet, hogy úgy látták, hogy nem tudod majd fizetni és hogy ne legyen gond azt mondták, hogy BAR-os vagy.
Szerintem is kérj KHR-tudakozódást. Az ERSTE-től kérdezd meg, hogy melyik bank vitt fel a KHR-be és utána ahhoz a bankhoz menj el és kérdezd meg, hogy miért vagy benne, de az biztos, hogy 2000 forintért nem visznek fel.
nem "nyeli el"
indoklás?
BH1981. 42. az alapeset, és a gyakorlat töretlen.
Annak ellenére, hogy a BH. indoklása meglehetősen billegős. Szerintem.
Csak azért kérdeztem, mert nekem még úgy tanították, hogy a csalás elnyeli az okirathamisítást. Mindenesetre köszönöm az indoklást, átrágom és jövök a véleménnyel:))
Hááááát. Igen. Én is éppen arra gondoltam, amire az első és a másodfok, nevezetesen, hogy a magánokirathamisítás egy, a csaláshoz szükséges eszközcselekmény. Végülis elfogadható az érvelés, de szerintem azért nincs túlságosan alátámasztva.
Ugye én arra gondoltam, hogy pl. az elkövető tudatában egy később realizálandó bűncselekmény, jelen esetben csalás, szerepel, de ahhoz, hogy ezt megvalósítsa szükséges lehet adott esetben egy okirathamisítás is. Tudom ez az indoklás a részemről nem indoklás, és az LB-ben nálam 1000 x okosabb emberek üldögélnek, de azért szerintem is eléggé "billegős".
Lehet, hogy hülye kérdés lesz, de azért megkérdezem. XY lelő valakit úgy, hogy a fegyverre nincs engedélye. Ezek szerint az illetőt elítélik emberölés miatt és lőfegyverrel való visszaélés miatt, vagy ez már törvényi egység??? Hülyeséget kérdeztem?
KBS, köszi a segítséget.
Egy ismerősöm is hamis munkáltatóival vett fel személyi kölcsönt(600 000)tavaly.Nem tudta fizetni a részleteket,már az elsőt se fizette be.Fél év után kiderült hogy kamu volt a munkáltatói.Egyik reggel két nyomozó jelent meg és házkutatást tartottak de nem találtak semmit.Kétszer beidézték a jardra magánokirathamisítás és csalás miatt.Majd befizetett háromszor 5000 ft-ot havonta és a csalás máris nem állta meg a heyét.Idén májusban magánokirathamisítás vétségéért a bíróság 2 évre próbára bocsájtotta és ennyi.
köszi
Nem feltétlenül valósul meg csalás. Ha fizetni akarja a kölcsönt és ki is fizetni, akkor kár nem keletkezett (bár a kölcsön biztosítéka ingatag volt), így csalás sem valósulhat meg. Meg ki sem derül.
Ha fizetni akarja a kölcsönt és úgy tűnik, fogja is tudni, de utóbb olyan változás áll be, hogy mégis bedől a hite, akkor előkerülhet a hamis igazolás és akkor magánokirathamisítás. Ha nincs a kölcsönszerződés közokiratba foglalva és nincs benne utalás az igazolásra. E két körülmény együttes fennállta szerintem közokirathamisítás.
Ha csalárd módon veszi fel a hitelt, vagyis tisztában van vele, hogy egy részletet sem fog fizetni, csak lehúzza a bankot, akkor pedig hitelezési csalás. Ekkor a hamis munkáltatói nem eszközcselekmény... Pedig szerintem...
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02