Vásároltam egy új lakást beépített konyhabútorral.Lehetőség nyilt arra, hogy egy kis pénz ráfizetésével minőségileg szebb bútort kérjek.Ez elkészült.
Még az elején jártunk, szinte üres volt a lakás hazamegyek és a konyhában a flexibilis csőnél a tömítés elpattant/ezt mondták a szerelők/és ennek következtében a konyhabútor be van ázva a csaptelep alatti lap és a fa léc.A károsodott konyhabútor alkatrészeit nem akarja kifizetni a garanciára kötelezett cég. Kinek van igaza?
Jogi tanács kérése
Mire hivatkozik a garanciára kötelezett cég?
Már eladták a lakást, ez nem az ő felelősségük, a csapot kijavították, csak ez tartozik a garanciába.Mért nem tettünk alá vödröt, vagy elzárhattuk volna a főcsapot/ nem voltunk otthon, a vízbekötés után pár napra tőrtént/
Akkor irány az illetékes fogyasztóvédelmi felügyelet.
Üdv! tisztelt Jogász!
Én tanácsot szeretnék kérni öntől, , illetve talán inkább útbaigazítást! Ugyanis jómagam bkv-és vagyok és nemrégiben kaptunk egy új főnököt, akinek rettenetes dolgai vannak, miket nem részleteznék, mert talán felesleges, de a lényeg, h úgytudom, h 8 osztályos végzetsége van, és a viselkedése alapján ezt elis hiszem és azt szeretném megkérdezni, h egy művezetői poszt betöltéséhez a bkv-énál, milyen végzetség a kritérium? Mert azt tudván, tudom, h volt a drága „főnöknek“ felsőbb vezető részéről támogatottsága a poszt betöltésében és feltételezem, h elnézték neki tán a gyengébb islolai végzettséget? Én úgytudom, h lassan már a közterületfelügyelethez is kell , érettségi, nemhogy egy művezetői poszt betöltéséhez!? Ha ez így van, ahogyan gondolom, jópár kollégámmal egyetemben, akkor szeretnénk lépni és ebben is kérném a tanácsot, h miképpen kellene azt? A választ előre is köszönöm!
„művezetői poszt betöltéséhez a bkv-énál, milyen végzetség a kritérium?”
há' honné' tuggyam?
Szóval fogalmam sincs, a HR osztályt kéne megkérdezni.
Az viszont valószínű, hogy nem fogják emiatt kirúgni a fönökötöket....
_Wasp_
póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása
üdv!
Köszönöm a választ! Csak nemtudom, mi az a "hr" osztály!? Mellesleg nem az a cél, h kirúgják az embert, csak rakják vissza a régi helyére, vagy bárhová, csak tőlünk el!!!!!
Üdvözlet a tisztelt fórumozóknak.Egy multi cégnél dolgozom hegesztőként,kölcsönadási szerződéssel.A cég aluminium hegesztéssel foglalkozik.A napokban bevezették a cégnél,hogy a nyolcóráss munkanapon belül egyszer félóra kajaidő van,amit természetesen ledolgoztat,ezen kivül semmi féle pihenőidőt nem biztosit.Cigarettázásra,kávézásra van lehetőség,aminek ideje levonásra kerül a napi munkaidőből,igy a fizetésből.Jogilag megteheti egy cég hogy nem biztosit megfelelő pihenőidőt e szakma esetében?
Laikus hozzászólóként csak azt tudnám javasolni, hogy a kérdést tedd át a munkajog, foglalkozatás rovatba, és azon belül is http://www.jogiforum.hu/munkajog ahol munkajogi szakjogász tudna érdemi választ adni.
Általánosságban annyit, hogy egy hegesztő a napi 8 órai munkaidőn belül bizonyára jogosult x perc pihenőidőre - részben vagy egészben -, egyrészt mert a védőpajzs ellenére is időnként csak pihentetni kell a szemet, másrészt ebben a dög melegben a hegetszési hőhatás (...) ami külön rosszullétet okozhat esetleges non-stop munkavégzés esetén. Valamint lehet hogy jár védőital pl. x lit/nap szódavíz kötelező biztosítása.
Azt meg nem is értem, hogyan tudják ellenőrizni/mérni: x vagy y mennyi időt töltött alkalmi szünidővel - és az emiatti munkabérlevonás...
Nem robot az ember, hogy bekapcs - kikapcs egyvégtében "robotoljon".
Szóval kérdezd a munkajogászt, ő bizonyára jogszabályhellyel is tud szolgálni.
az mvt-t kene ehhez atfutni, holnap ha el nem felejtem megnezem...
_Wasp_
és felesleges megoldása
idézet az 1992. évi XXII. törvényből:
A pihenőidő
122. § (1) Ha a napi munkaidő a hat órát meghaladja, a munkavállaló részére legalább húsz perc munkaközi szünetet kell biztosítani.
(2) Ha a három- vagy többműszakos, illetve a megszakítás nélküli üzemelés miatt a munkaidő nem szakítható meg, továbbá a készenléti jellegű, illetve az olyan munkakörben, ahol az étkezés munkaidőn belül is biztosítható a munkaközi szünetet a munkaidőn belül kell kiadni.
Márton, nem hatályos a jogszabály, amiből idéztél:
„ legalább húsz perc, legfeljebb egy óra egybefüggő munkaközi szünetet kell biztosítani.”
fiatalkorúaknál 4,5 óránál hosszabb munkavégzés esetén legalább 30 perc a munkaközi szünet,
a munkaközi szünet a munkavégzés időtartamába nem számít bele.
_Wasp_
és felesleges megoldása
Wasp!
Kösz, valóban
/Szomorú, hogy a helyi törvénytárból bemásolhatóan még ez volt, és nem a DVD jogtárban naprakészen is szereplő új./
Á a helyi törvénytár első régebbi változata is bentmaradt az első sorban, de a második a hatályos! Kis pajkos szerkesztők...
Kedves monaliza.Kösz a tanácsot,átteszem a kérdést máshová.Ugy tudják ellenőrizni,hogy kulcsos beléptető rendszer van a cégnél,egyszerüen ha kimész a kijelölt dohányzó helyre,be kell dugni a kulcsot egy gépbe,beütni hogy munka idő megszakitás,ha végesztél ismét beütni hogy munkaidő kezdete.Műszak végén a gép összeadja a munkával töltött időt és azt fizetik.Ha valakit elkapnak hogy nem csekkolt ki azonnali elbocsájtással fenyegetőznek.Engem ez a rabszolgasorsra emlékeztet.
kedves szakértők!
Kérdésem, hogy válóper alatt a feleség zároltathatja-e férj számláját?
Véleménye szerint a megtakarítás összegének fele is őt illeti meg, annak ellenére, hogy a teljes lakást ő használja az ingóságokkal együtt, és a válás után az az övé is maradna mindenestől. (ráadásul nem kis értékű amit kap, mégsem elég neki) A férj évek óta nem él már vele. Ráadásul nevezett összeg egy része a mi kettőnk megtakarítása, amiben benne van az én örökségem is, amit ezalatt a saját otthonunk megteremtése végett spóroltunk össze. Arra sajnos nem gondoltunk, hogy a számla a kettőnk nevén legyen.
mit tehetünk? A választ előre is köszönöm!
A férj számláját zárolni nem tudja, de a fleek megegyezésének hiányában a bíróság dönt arról, hogy a közös vagyont hohyan kell felosztani.
Tisztelt Szakértő!
A problémám a következő:ingatlanomra svájci frank alapú jelzálogkölcsönt vettem fel,így 100%-ban jelzálogterhelt.Jelenlegi forgalmi értéke kb.8 millió Ft.Tekintettel a jelenlegi gazdasági,pénzügyi helyzetre-árfolyamingadozás-a jelenlegi tartozásom a bank felé kb.11 millió Ft.Emelett több banknál,pénzintézetnél több kisebb hitelem is van,és más családtagoknak is.Ezek személyi kölcsönök,hitelkártyák,áruhitelek.Eddig kisebb csúszásokkal minden hitelt tudtunk fizetni,most azonban két családtag is munkanélkülivé vált,jövedelmünk gyakorlatilag nincs.A kamatok miatt a tartozások jelentősen megemelkedtek,amit már lehetetlen törleszteni.A pénzintézetek már megpróbálkoztak a jogi úton való érvényesítésre-inkasszó,munkabér letiltása,stb...-de mivel ez nem vezetett eredményre,jelenleg végrehajtás előtt állunk.Más ingatlanunk,személygépkocsink,egyéb vagyonunk nincs,és az alapvető háztartási cikkeken kívül gyakorlatilag más ingóságunk sincs.
Kérdéseim a következők lennének:
Mi történik ilyenkor?Hogyan tudják egyáltalán érvényesíteni a pénzintézetek a követeléseiket?
Mivel ingatlanom 100%-ban egy másik bank által jelzálogterhelt-ezt a hitelt törleszteni tudom-,a többi bank,pénzintézet mit tud tenni ilyenkor ebben a helyzetben?
Ingatlanomban több műszaki cikk nem az én tulajdonom,nem adós tulajdona.Végrehajthatók-e ezek az ingóságok?Hogyan,és mivel igazolom hivatalosan a bírósági végrehajtó előtt,hogy ezek más tulajdonát képezik?
Szíves válaszát előre is köszönöm!
Tisztelt Szakértő!
A problémám a következő:ingatlanomra svájci frank alapú jelzálogkölcsönt vettem fel,így 100%-ban jelzálogterhelt.Jelenlegi forgalmi értéke kb.8 millió Ft.Tekintettel a jelenlegi gazdasági,pénzügyi helyzetre-árfolyamingadozás-a jelenlegi tartozásom a bank felé kb.11 millió Ft.Emelett több banknál,pénzintézetnél több kisebb hitelem is van,és más családtagoknak is.Ezek személyi kölcsönök,hitelkártyák,áruhitelek.Eddig kisebb csúszásokkal minden hitelt tudtunk fizetni,most azonban két családtag is munkanélkülivé vált,jövedelmünk gyakorlatilag nincs.A kamatok miatt a tartozások jelentősen megemelkedtek,amit már lehetetlen törleszteni.A pénzintézetek már megpróbálkoztak a jogi úton való érvényesítésre-inkasszó,munkabér letiltása,stb...-de mivel ez nem vezetett eredményre,jelenleg végrehajtás előtt állunk.Más ingatlanunk,személygépkocsink,egyéb vagyonunk nincs,és az alapvető háztartási cikkeken kívül gyakorlatilag más ingóságunk sincs.
Kérdéseim a következők lennének:
Mi történik ilyenkor?Hogyan tudják egyáltalán érvényesíteni a pénzintézetek a követeléseiket?
Mivel ingatlanom 100%-ban egy másik bank által jelzálogterhelt-ezt a hitelt törleszteni tudom-,a többi bank,pénzintézet mit tud tenni ilyenkor ebben a helyzetben?
Ingatlanomban több műszaki cikk nem az én tulajdonom,nem adós tulajdona.Végrehajthatók-e ezek az ingóságok?Hogyan,és mivel igazolom hivatalosan a bírósági végrehajtó előtt,hogy ezek más tulajdonát képezik?
Szíves válaszát előre is köszönöm!
A meglévő jelzálog nem akadálya annak, hogy végrehajtást vezessenek az ingatlanra. Ilyenkor a jelzálogjogosult bekapcsolódhat a végrehajtásba, be is szokott - a bankok ezt úgy teszik, hogy felmondják a kölcsönt, és egyösszegben követelik vissza.
köszönöm a választ!
remélem a másik fél is rájön arra, - ha számol,- hogy akkor sokkal rosszabbul jár. de ez már legyen az ő baja. kezet nyújtasz, és a karodat akarja...
Tisztelt Fórumozók!
Abban kérem a segítséget, hogy tudna valaki egy jogszabályt vagy törvényt a levél válaszadási kötelezettségről?
Munkáltatóhoz elment 2 levél s nem válaszol, megteheti?
Nincs ilyen kötelezettsége, hogy írásban válaszolni kell.
Köszönettel
Az attól függ, milyen levélre. Valószínűleg nincs.
Tisztelt Kovács Béla Sándor!
Valószínüleg egy kicsit félreértettük egymást!A jelzálogkedvezményezett jelenlegi követelése velem szemben az árfolyamingadozás miatt kb.11 millió Ft lenne.Az ingatlanom forgalmi értéke 8 millió Ft.Tehát,ha a bank felmondaná a hitelt-amit törlesztek,tehát nem valószínű,hogy megteszi/megteheti-az ingatlanom ezt nem fedezné teljes egészében.A kérdésem az volt,hogy a többi pénzintézet mit tehet/tesz ilyenkor,hiszen az ingatlanom értéke a jelzálogkedvezményezett esetleges jelenlegi követelését sem fedezné!
Nem értettem félre semmit. Nem számít, hogy egy jelzáloggal terhelt ingatlan értéke hogyan viszonyul a biztosított kölcsön értékéhez. A végrehajtó az ingatlant a jelzálogtehertől függetlenül meghirdeti árverésre. A jelzálogjogosultat értesíti, és kéri, nyilatkozzon, bekapcsolódik-e a végrehajtásba. A bank pedig felmondja a kölcsönt, és bekapcsolódik.
Az ingatlan értéke csak annyiban érdekes, hogy - ha valóban nem éri el a kölcsöntartozást - akkor a bank megkapja a teljes vételárat, és még mindig tartozni fogsz neki.
Nem muszáj elhinni.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02