Jogi tanács kérése

Kriszti72 # 2011.01.11. 17:12

Tisztelt Fórumozók, olvasók, Hege1986!

szeretnék felvilágosítást kérni,gyermektartás elmulasztásával kapcsolatban. Már végrehajtás alatt van az ügy,de mivel az apa csak 4-órás munkaidőre van bejelentve,így amit a munkáltató le tud vonni,azt elviszi az államnak járó illeték,a végrehajtónak járó illeték stb.és mivel ez a pénz a a többszöröse annak amit letudnak vonni,így én pár hónapig nem látok gyerektartást,hiába vonnak. A kérdésem az hogy az apa részére ez önhibának számít? Hiszen én nem kapok gyerektartást.
Hozzáteszem amit abból a 4-órás kamu keresetből vonnak még az sem teszi ki a megítélt gyerektartást,és ezzel az apa is tisztában van. Bár már ez az egész ügy megjárta a rendőrséget is és most december óta az ügyészség előtt van. A végrehajtó is megírta a behajthatatlanságról a jegyzőkönyvet,a levonandó összeg csekély mivolta miatt,és az eljárást szünetelteti. Tehát hiába vonnak én hónapokig abból nem látok semmit,és az apa önként egyezségben vállalta a megállapított gyt.összeget,tehát tisztában van azzal hogy amit tőle vonnak az nem teszi ki a gyt.,és mivel én nem kapok semmit,thát ez önhiba? Remélem letudtam írni érthetően. Fontos lenne hogy választ kapjak.

monalisa1 # 2011.01.11. 17:55

Vidd bíróságra az ügyet és kérd, hogy a szóbeli megállapodás helyett -mivel nem tartja be- a bíróság állapítsa meg a t.díj havi minimum összeget és a százalékos mértéket.

A havi minimum összeget minden körülmények közt fizetnie kell, akár saját kárára is. (A különbözetet utóbb valahogy bevasalandó rajta.)

Az igaz, hogy a peres eljárás eltart egy ideig, de a jövőre nézve biztos "papír" lesz a kezedben., ha ezt sem fizeti rendőrségen feljelentést tehetsz ellene.

Ami a jelen problémádat illeti, valahogy vészeld át amíg az ilyen-olyan eljárási illetékek stb. levonása letelik.

Szerintem is kamu a 4 órás bejelentettség., a munkaügyi felügyelőség tudná ellenőrizni hogy tényleg ennyit dolgozik-e, vagy többet, és a többlet pénzt zsebre kapja.

Az önkormányzatnál próbálj eseti/kivételes segélyt kérni.

monalisa1 # 2011.01.11. 17:58

Pl. a végrehajtó munkadíját neked kellene előre megfizetni, ha jól tudom 18.000 Ft, de mivel ezt te nem tudod teljesíteni ezért "a" követelését a végrehajtó letiltásba helyezi - és hát ugye első a saját pénze behajtása.

Előfordulhat hogy az apa vétlen a dologban, vagyis inkább mondjuk úgy, nem egészen mindenben ő a hibás.

ramszi1 # 2011.01.11. 18:04

100 % -os tulajdonos vagyok 50 % -s haszonélvezővel egy házas ingatlanban. 2000 augusztusa óta a tulajdonom, 1976 03 10 óta az állandó lakcímem. a Zala Megyei Bíróság jogerős határozata alapján 30 napon belül el kellett volna hagynom. Indoklás: 2002-2009 ig nem laktam bent, és a visszaköltözésre nincs engedélyen sem bíróságtól, sem a polgármesteri hivataltól. Meg teheti ezt a bíróság? Hogyan tudom megváltoztatni? S.O.S. Köszi. Ramszi1

beattix7535@gmail.com # 2011.01.11. 19:20

tisztelt ügyvédúr.válófélben vagyunk a férjemmel én próbálnám a vagyonmegosztást peren kívül elintézni,de ő nem.a házon még 5 év hitel van,én a hitelt átválalnám,így kérhetem e a bíróságon hogy a házat ne keljen eladni és ne keljen a két kiskorú gyermekemmel az utcára kerülni,?a ház 4-5 millió forintot ér,le lehet ebből vonni a hitel fenn maradó összegét,és úgy kifizetni a ház felét?mennyi időt szoktak adni hogy kifizessem ?kérem valaki segítsen.nagyon gyors választ kérnék,ha valaki járt ilyen cipőben kérem irjon.beattix7535kukacgmail.com.köszönöm.egy segítséget kérő anya.

elfmage999 # 2011.01.13. 10:46

Eddig teljes lelki nyugalommal átírtam a bérlőim nevére a lakás közmű óráit (áram, gáz, víz és csatorna mellékmérők), abban a hiszemben, hogy ők e révén fogyasztóként és szerződőként jogviszonyba kerülnek a szolgáltatóval, és ezt követően engem mint tulajdonost nem érint az ő közművek felé keletkező vagy fennálló tartozásuk.

Egy másik fórumon viszont elmerült hogy van egy valamilyen közművekre vonatkozó törvény amely a tulajdonost kezessé teszi az ingatlanában lévő közművek révén keletkezett tartozásokra.

Azaz ha a bérlő a nevén lévő óra fogyasztása vagy egyéb kötbér miatt tartozása keletkezik, és ennek behajtása a bérlőn nem lehetséges (nem megtalálható, nincs vagyona és jövedelme), akkor a tulajdonoson végső esetben behajtható a tartozás.

Ezzel kapcsolatban kérdezem hogy tényleg így van-e és hogy melyik törvény az ami ezt kimondja.

rokonfajta # 2011.01.13. 12:57

Tisztelt Fórumozók!
Ha végrehajtási eljárással hajtottak be nem fizetett kölcsöntartozást és a végrehajtási eljárás során végrehajtási jogot jegyeztek be az adós ingatlanára , de a tartozás a végrehajtási eljárással rendeződött akkor mi az eljárás arra, hogy a végrehajtási jogot az ingatlan nyilvántartásból töröljék?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.01.13. 13:01

A végrehajtónak kellene töröltetnie.

gombolyag # 2011.01.13. 13:37

Kedves Kovács Béla!

Véleményét kérném az alábbi ügyben:

Az ingatlan tulajdonosa elhalálozott. A haláleset alkalmával az őt gondozó ápoló az ingatlant lezárta, és annak kulcsát az önkormnyzat hagyatéki leltárelőadójánál leadta megőrzésre.
A jogerős hagyatékátadó vézés a halálesetet követő egy év elteltével született meg.
A haláleset és a jogerős hagyatékátadó végzés kiadása között eltelt időszakban az ingatlanon (a ház konyhájában eltört vízcső miatt) csőtörés következtében igen jelentős mennyiségű víz folyt el.

Kérdésem a következő: a szolgáltató az elfolyt víz kifizetését követelheti-e az örököstől, aki a csőtöréskor hagyatékátadó végzés hiányában nem volt örökös, ezért az ingatlant nem birtokolhatta?

Az önkormányzat azzal védekezik, hogy az ingatlan kulcsát kizárólag megőrzésre vette át, és az elhunyt családjából senki sem adott felhatalmazást az önkormányzatnak az ingatlan felelős őrzésére, vagy biztosítási intézkedés elrendelését sem kérte.

Az örökös pedig azzal érvvel, hogy járt az önkorányzatnál és kérte a kulcsok kiadását, de nem adták ki neki, mivel még nem született meg a hagyatékátadó végzés.
Milyen megoldást javasol jelen esetben? Kitől követelhet a szolgáltató?

Várom válaszát.
Üdvözlettel: Gombolyag

rokonfajta # 2011.01.13. 14:11

Kedves K.B.S.!
Valami hasonlót sejtettem. Van egyébként valami időtartam ami alatt ezt el kell intézni, vagy rajta lehet a végrehajtási jog az ingatlanon akár évekig is?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.01.13. 14:24

Nincs időbeli korlát, célszerű noszogatni a végrehajtót.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.01.13. 14:29

Kedves gombolyag, a szolgáltató kizárólag a vele szerződésben állt fogyasztótól, illetve annak jogutódjától követelhet. Az más kérdés, hogy az igényt tarthat-e kártérítésre az önkormányzattól. (Szvsz csak akkor, ha bizonyítani tudja, hogy az örökösi minősége valószínűsítése ellenére sem tették számára lehetővé, hogy birtokba vegye az ingatlant.)

OFF
Megtisztel, hogy személyesen hozzám intézi a kérdést, de a dolog célszerűtlen, mert másokat, akik esetleg nálam jobban értenek hozzá, visszatart a válaszadástól.
ON

galidor # 2011.01.15. 12:47

Tisztelt Fórumozók, Hozzászólók stb.!
Rettentő nehéz és ostoba ingatlan adás-vételbe keveredtünk. A lényeg, amiért írok: egy ingatlanjogi ügyvéd olyan adásvételi szerződést írt, miszerint az általunk vásárolni kívánt ingatlan árát (amin jelzálog van), ne az adott bank jelzálogszámlájára utaljuk vagy netánt letétbe rakta volna az ügyvéd maga, hanem egyenesen átutaltatta férjemmel az eladó számlájára a pénzt. Szóltunk az ügyvédnek, hogy nem kéne-e kéz a kézben bemenni a bankba, de ő azt mondta, hogy az eladó aláírta a szerződést, miszerint vállalja, hogy ő maga befizeti a jelzálogszámlára....stb. Az eladónak sem kellett több, fogta magát és magáncélokra elköltötte. Bár a lakásba beköltöztünk, nincs a nevünkön, már 11 milliós hitel van rajta, vinné a bank a mi pénzünk meg odavan. Az ügyvéd meg röhög a markába. Írtam az Ügyvédi Kamarának és az ügyvédi Biztosítónak is, ők is körberöhögtek. Az eladó is röhög, mondván csak adóssága van, nem tudnak mit végrehajtani tőlük. Nekünk ugrott a pénzünk, lakásunk,a hitelünk (mindez 3 kisgyerekkel). Pedig az ügyvédet mi kértük fel. Bár tudom hogy szarka a szarkának...ügyvéd az ügyvédnek nem kaparja ki, mégis ha valaki tudna tanácsot arra, hogy ezt a szélhámos ügyvédet hogyan lehetne kissé megszorítani, azt megköszönném.
tisztelettel: Angelika

Kovács_Béla_Sándor # 2011.01.15. 15:38

Hogyan bizonyítod, hogy nem azt foglalta írásba az ügyvéd, amit kifejezetten kértetek tőle? Valószínűleg ott van, hogy "a felek a szerződést átolvasták, megértették, egybehangzóan értelmezték, és azt mint ügyleti akaratukkal mindenben egyezőt írták alá". Ráadásul úgy is cselekedtél, ahogyan a szerződésben volt: az eladónak utaltad a vételárat.
Tehát hogyan bizonyítod, hogy becsaptak, te nem is akartad az eladónak közvetlenül kifizetni a pénzt?

Tanulság (kissé drága): ne írj alá olyan szerződést, ami nem vág egybe az akaratoddal.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.01.15. 15:40

Egyet azért tehetsz: minél több embernek mondod el a történetet az ügyvéd nevével együtt. Esetleg sajtó is - de az már necces, könnyen becsületsértési ügy lehet belőle.

keselyű # 2011.01.17. 16:15

A feleségemmel közösen 1/2-1/2 arányban tulajdonosai vagyunk egy lakásnak,amit ő irodaként használ.A lakásba nem enged be,mert az a ő irodája,kulcsom sincs a lakáshoz.Kérhetem-e bíróságtól hogy én is bírtokba juthassak?Kérhetem-e a lakás megosztását,ha 2 külön bejáratú,zárható szoba van?Kérhetek-e a túlhasználatért díjat?Milyen időszakra,ha 10 évvel ezelőtt hozzá járultam az iroda működéséhez,de ezt a hozzájárulást 2010 nyarán visszavontam?A lakásba időközben 3 céget is bejelentett,akiktől ezért pénzt kér.Kérhetek-e én is ezektől a cégektől valamilyen címen díjat?

Tündi28 # 2011.01.21. 12:03

Tisztelt Fórum!
Van egy problémám!A volt párommal 2009.oktoberében szétmentünk,de én ott hagytam neki egy színes televíziót amit az én nevemre vettünk fel 3 éves futamidöre.Addig 12 darab csekk lett befizetve,ö még 2 darabot befizetett és a többit nem.Ez most derült ki,mert a bank átadta a hitelt az Intrum Justitia zrt-nek.Elég nagy összeg jött ki,ugye amit nekem kellene befizetnem,mert az én nevemen van!Nem tudom elérni sehogy a volt páromat,nem hajlandó velem felvenni a kapcsolatot.Már arra gondoltam mivel Szerződéses katona,hogy beszélek a parancsnokával.Vagy mit lehet ez ügyben tenni?Szeretném az Ön véleményét kikérni!Elöre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.01.21. 13:28

Ez az, amihez a parancsnoknak semmi köze. Item, a tévé és a kölcsön sincsenek összekapcsolva. Te tartozol a banknak - ez egy. Ha nem fizeted meg a tartozást, akkor majd végrehajtják, úgy sokkal többe fog neked kerülni.
A tévé meg közös tulajdon - ez kettő. Ha jól veszem ki a szavaidból, azt mondod, megállapodtatok, hogy a volt élettársnak átengeded a téged a tévén megillető tulajdoni hányadot - cserébe ő vállalja hogy fizeti a fent írt kölcsön részleteit, méghozzá úgy, hogy közvetlenül a banknak teljesít. Nos, ha ezt bizonyítani is tudod, akkor követelheted tőle, hogy térítse meg neked a kölcsönnek azt a részét, amit rajtad hajtanak be. Sőt, a járulékos költségeket mint kárt is. De csak ha bizonyítani tudod. Előre szólok, az nem elégséges bizonyíték, hogy nála van a tévé.

szilvus77 # 2011.01.22. 08:06

Jó Napot Kívánok!Azzal kezdeném hogy albérletben laktunk 5és fél évig 2 gyermekünkkel aztán sajnos nehéz anyagi helyzetbe kerültünk nehezen fizettük a rezsit mert férjemet kirúgták az állásából én gyesen vagyok a tartós beteg gyermekemmel itthon szóval a főbérlő nem fizetés miatt fel mondta a a lakást rezsi tartozás maradt írt is róla egy papírt amit aláírtam hogy tartozom neki mondtam is hogy amint helyre jövünk fizetek neki a bútorainkat sajnos nem tudtuk el vinni a lakásból mert ahova költöztünk (egyébként ugyan abban a házban lakunk 1 emelettel feljebb)bútorozott a lakás ,el szállítatni nem tudtuk!!! 2 hét múlva behívtak a rendőrségre mert feljelentést tett lopás miatt most ott tartunk hogy keresi a merő kanalát a poharait meg ilyen apróbb dolgokat most ott tart az ügy hogy házkutatásnál semmit nem találtak mert nem hoztam el semmit nagyjából ennyi vallomást egy ügyvéd tanácsára nem tettem a férjemmel majd bírósági szakban fogunk most kis értékű lopással gyanúsítanak ,eközben jött egy bírósági papír hogy követeli a papír szerinti 300.000 forintos tartozást meg olyan dolgok hogy a bútorainkat nem vittük ki a lakásból meg a gáz tűzhelyét ami hát 25 éves és le robbant állapotú lett 5 és fél év alatt meg amiket elvittem a lakásból de elvileg az még nem bizonyított így nem is értem!!!Sajnos most is kórházban voltam kisebbik lányommal az ügyvéd aki segíthetne sajnos vidéki és nem úgy áll ehhez az egészhez!Csak szeretném ha valaki át látná és be bizónyítanám az igazamat.és nagyon szorít az idő,a polgári peres ügy most január 25-én lesz.Valaki segítsége legalább egy tanács és megnézné a papírokat,mert leírni ezt bonyolult nagyjából csak ennyi.amúgy a főbérlő ezt feketén adta ki nekünk majdnem 6 évig rendesen fizettük neki sokkal többet mint mondjuk amennyi kára lenne kaucióként festés történt a szerződésben az van hogy üresen vettük ki a lakást és 70 ezer forint a kaució amit le kell vonjon bármilyen kárt okozunk.Kérem valaki segítsen január 25-én mennem kell a bíróságra!!!Köszönettel Jurásné Nagy Szilvia!!!

buzanora # 2011.01.23. 08:22

Jó napot kívánok!
Azzal a kéréssel fordulok Önökhöz,hogy az ING biztosítónál dolgoztam 6 hónapon keresztül,kötöttem viszonylag sok szerződést.A cég jutalék rendszer alapján fizet,miután én eljöttem tőlük szülni,a szerződéseim nagyrészét az ügyfelek visszamondták,az okát nemtudom miért,valószínűleg az illetékes képviselő nem megfelelően ápolta ezeket.Tőlem jelenleg több mint félmillió ft-ot követel a cég amit már 2 éve fizetek,havi 20.000ft-ot.A visszaírás 3 éven belül van,de a pénzt akármeddig követelhetik.Nemtudom mitörténne akkor ha nemfizetném viisza,elévülne ez valamikor,betudják ezt rajtam hajtani??Egy ingatlan 1/6-od része van csak a nevemen ami az apukám utáni örökség.

Köszönöm a segítségüket

Üdvözlettel
Buza Nóra

ancsika58 # 2011.01.23. 09:29

Azt szeretném megkérdezni, hogy mit lehet tenni annak érdekében, hogy a munkáltatóm, a törvényes minimálbért fizesse . Ugy tudom, hogy 2011/jan/01-töl a szakképzett munkavállaló minimálbére 94000-ft-ra emelkedett.Ha szólnék azt válaszolná, hogy ellehet ballagni.Nem is értem miért nem ellenőrzik a kisvállalkózókat, hogy mindent betartanak-e. Az alkalmazott nem ember ? Neki is megkell élni.

Válaszát várom. Üdvözlettel Ancsika

Dr.Attika # 2011.01.23. 10:50

Jó napot búzanóra!
Szüntesse be a visszafizetést. Várja meg amíg az ING perel. A perben hivatkozzon arra, hogy megbízási szerződésnek szinlelt munkaszerződés keretlben tevékenykedett és a perben viszonkeresetben kérje az eddig kifizetett összegek visszafizetését kamatostól.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.01.23. 20:36

Ez egy átgondolatlan tanács. A jutalék-visszaírás akkor is lehet jogszerű, ha a felek között munkaviszony van.

cehek86 # 2011.01.25. 15:14

Jó napot kívánok mindenkinek!

A kérdésem az lenne, hogy tanárként az óráimra bevihetek e diktafont? Sértek e ezzel személyiségi jogokat? Szakközépiskolában tanítok és természetesen az óra elején tájékoztatnám a tanulókat és a diktafont kitenném az asztalra!
Válaszokat előre is köszönöm!
Üdvözlettel:cehek86

Dr.Attika # 2011.01.25. 20:40

Az átgondolatlan jelzőt talán mellőzni kellene, mert már volt sikeres. Béla! Nem érted az eszenciát.