Jogi tanács kérése

aprilismajus # 2019.06.17. 14:05

A bíróság a volt élettársat feljogosíthatja a másik élettárs kizárólagosan lakott lakás használatára. Ilyenkor a maradó élettársat a bérlő jogállása illeti meg, tehát Ön az elévülési időben követelheti a lakással kapcsolatos kiadásokat.

A gyermektartásdíj szokásos összege a kötelezett jövedelmének tizenöt-huszonöt százaléka - Ptk.

Zagar78 # 2019.06.17. 13:04

Sziasztok !

Az élettársammal van egy közös gyerek , most 3 éves. Az én lakásomban lakunk , én fizetek minden kiadást . ( Rezsi , biztosítások ).
A párommal már olyan szinten megromlott a kapcsolat, hogy nem tudunk egy fedél alatt lakni. Nekem kellene elköltöznöm, de az összes kiadást ugyan úgy fizetnem kellene. Mivel minden az én tulajdonom és én vettem így fizetni is fogom. Ez kb havi 170 ezer ft, ezen felül igényt tart a gyerek miatt havi 100 ezer ft-ra is.
Ő nem dolgozik és bevétele sincs , nem is akar elmenni még ebben az évben dolgozni, hiszen a gyerek csak szeptemberbe kezdi el. És akkor is benne van a pakliban, hogy ezt azt el kap ami miatt otthon kell vele lenni.
Jogos az igénye? Hogy ebben a formában neki ez mind jár. Igaz a közös vagyonba és ingatlanba nem nagyon szállt bele az évek alatt. Amíg dolgozott azt felélte , után amit kapott a gyerek után az saját telefon számlára , tankolásra és ruhavásárlásra el is ment neki.
Neki nincs tulajdoni része az ingatlanba.
Válaszokat előre is köszönöm

Gergőke # 2019.05.16. 07:34

Kérés !

Kérdésem az lenne hogy a gyámügy figyelembe veszi ha az anya a munkájából kifolyólag nem tudja csak a hónap első felében oda adnia a gyereket édesapának.
ha oda kéne adnom akkor elvesztem munkám és nyári szabadságomat a gyerek nélkül kell lennem.
Biztositom a 2 hetet csak az hónap első két hetében.
Az ex párom azért akar változtatni mert a barátnője csak akkor rá ér amikor én tudnám kivenni.

Ezért kapcsolat ujraszabályozást adtak be.

Én tájékoztattam róla h nem tudok ezen változtatni és ha felboritja a gyerek 2 hétig egyedül lesz.

Victor91 # 2019.05.16. 07:13

Sziasztok!

Köszönöm a tanácsot, mindenképpen megfontolom mielőtt továbblépek.
Normális esetben - ha meg van a közös nevező - hogy szokott ez menni?
Gondolom nem csak egy kézfogással intézik el egymás között az emberek, elvégre milliók cserélnek gazdát, valahogy csak kell hogy maradjon hiteles írásbeli nyoma is!

Nálatok mi a gyakorlat? Írtok egy megállapodást, amit mindkét fél aláír?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.05.15. 13:14

Hát ha neked jobb az, hogy elküldöd neki a pénzt, és aztán pereskedhetsz a törlési engedély kiadásáért, akkor csináld úgy.

Victor91 # 2019.05.15. 11:53

Sziasztok!

Köszönöm a választ!
Közben megkérdeztem a cégünk jogtanácsosát is, s ő mást javasolt - igaz, neki nem ez a szakterülete - de egy kicsit ebizonytalanodtam.

Azt mondta, hogy mivel nem én vagyok a kötelezett, továbbá ismert a jogosult személye (ítéletben szerepelnek az adatai), így nem biztos, hogy érdemes a letéttel próbálkoznom.
Azt javasolta, hogy ne csak e-mailben, hanem valamilyen okiratba foglalva hivatkozzak a Ptk. 6:57 szerinti - harmadik személyként történő - önkéntes teljesítésre, amelyet ráadásul köteles elfogadni, így megelőzhetem a végrehajtást. A pénzt meg legfeljebb küldjem postán, s ő köteles lesz majd kiadni a jelálogjog törléséhez az engedélyt, mert teljesül a követelése. Azt is modta, hogy a jogszabály szövegében az is szerepel, hogy "Ezt a rendelkezést kell alkalmazni akkor is, ha a követelés kielégítésére zálogjog vagy biztosítékot nyújtó személy helytállása alapján kerül sor."

Nem akarok okoskodni, de nekem, laikusnak ez szimpatikusabbnak tűnik.

Szerintetek ez nem lenne jobb az én helyzetemre?

gerbera317 # 2019.05.15. 10:13

Ha ez így működne, ahogyan kérdezed, akkor nem volna létjogosultsága a felelősségbiztosítás intézményének.

tamm # 2019.05.14. 21:58

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Segítséget szeretnék kérni.
Traktorral szántás közben magasfeszültségű villanyoszlopnak neki lett menve. Az oszlopot cserélni kellett. A traktornak van kötelező biztosítása. A biztosítónak meg kell-e téríteni a helyreállítás költségeit?
Segítséget előre is köszönöm.

gerbera317 # 2019.05.14. 18:41

Egy hete, vagy kettő, az ellenfeled is itt kért tanácsot valamelyik topikban.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.05.14. 16:54

Bírósági letét.

Victor91 # 2019.05.14. 11:34

Sziasztok!

Nem találtam a promlémámhoz hasonló esetet, ha mégis lett volna, elnézést kérek.

Eléggé nagy bajban vagyok - tudom én vagyok a hibás - de szeretném menteni, ami menthető.

Egy magánszemélyt illető, jelzálogjoggal terhelt lakásra tettem szert évekel ezelőtt. A jelzálogjog nem az én tartozásom biztosította, semmi közöm hozzá. (Viszont mint megtudtam, dologi adós lettem)

A jogosult perre vitte a dolgot, s engem - tudom, jogosan - el is marasztalt a bíróság. Tűrésre kötelezett, hogy a tulajdoni lapra jegyzett 3,25 millió erejéig a jogosult végrehajtás útján kaphassa meg a pénzét.

Szeretném elkerülni a végrehajtás megindítását, ezért e-mail levelezés útján felajánlottam a jogosultnak, hogy önként teljesítem az ítélet szerinti fizetési kötelezettségemet, adja meg a bankszámlaszámát.
A jogosult azon kukacoskodik, hogy az ítélet alapján nekem nincs fizetési kötelezettségem, hibásan hivatkozok rá, engem csak tűrésre kötelez az ítélet, s egyenlőre nem is adta meg a számlaszámát. Azzal a javaslattal állt elő, hogy kössek vele külön megállapodást az eredeti követelés önkéntes teljesítéséről, de fizessek plusszban nem kevés késedelmi kamatot is. Én viszont nem szeretnék többet fizetni, mint ami az ítéletben és a tulajdoni lapon szerepel (ott nincs szó járulékokról).

Segítsetek kérlek, mi lenne a megfelel módja az önkéntes teljesítésnek, hogy az mindkettőnknek megfeleljen és jogszerű is legyen?
Egy ismerősöm azt javasolta, hogy fizessem be bírósági letéti számlára az összeget. Arra azonban úgy tudom szigorú szabályok vonatkoznak és kérelem alapján dönti el a bíróság, hogy befogadja-e a letétet. Egy e-mail levelezés elég alap arra, hogy az alapján befogadják? Nem szeretnék bukni az illetékeken, ha visszautasítják.

Tudtok valami biztos módot ajánlani, amivel jogszerűen fizethetek és megelőzhetem a végrehajtást?

Előre is ezer köszönet a segítségért!

gerbera317 # 2019.05.12. 14:52

Akkor én is beszállok: nem felétek, hanem hozzátok. ("Felé" fordulni pl. a fal felé lehet, pl. tarkónlövés előtt.)

Burn Out # 2019.05.12. 14:25

Ha egy ügyvéd se vállalja az ügyvéd (még a megélhetési ügyvédek se), annak oka van. Vagy az ügyfél személye, vagy senki se szeretné égetni magát a bíróságon. Ez egy tanács volt.

sanya078 # 2019.05.12. 14:18

Szép Vasárnapot mindenkinek.

Egy kérdéssel fordulok felétek.
Van egy nem vagyoni kártérítésem, a kormányhivatal ellen, aki a gyámhatóságot felügyelte ugye, ők akik foglalkoztatják őket.
Nos a perben sok dolgot betoltam, ügyintéző tanúm jelenlétében lévő megvető, és semmire való magatartása, kapcsolattartások
elmaradásável nem foglalkoztak jelentésem ellenére, sőt külföldre engedték aláírásom, beleegyezésem nélkül gyermekem,
alaptalan üres indokkal, utólagosan amikor már 1 éve kint volt. Joghatóságukat ezzel ki is vonták a forgalomból, holott
én csak itthon indíthatok ügyet, csak ne kelljen már több ezer km-ert utazni más nyelven szórakozni, mikor magyar végzés van
kapcsolattartásról, bíróságon. Szóval a nem vagyoni kártérítés per közepette, a bírónő azt mondta rosszhiszemű vagyok, mert
mindig új nóvumokat tolok be, stb stb, és megvágott X forintra (számomra nem kevés) forintra. Ez ellen fellebbezhettem, Ítélőtáblán. Ítélőtábla
befogadta a fellebbezésemet, elbírálta, és mellőzte nekem a 200 ezer megfizetését, azt mondták nem kell megfizetni, a fellebbezésem sem volt ügyvédköteles, magam írtam meg.
A perben a törvényszékeny, magam képviseltem, személyes költségmentességem van, ami persze nem terjed ki az alperes, kormányhivatal
által képviselt ügyvédi költségre. A per vég lett, a bírónő a perben felmerült (X Forint, számomra nem kevés) költséget. Ami elég méltánytalan.
Pénteken vettem kézhez a végzést, mivel utolsó kihírdetésen nem voltam ott, de jeleztem előre. Szóval péntektől 15 napom van
a levél bizonysága szerint, arra hogy az ítélőtáblán ügyvéd kötelezettség mellett fellebbezést benyújthassam, odaírták ha nem ügyvéddel adatom be elkaszálnak , és jogerős lesz a végzésben leírt pénzkövetelés.
A fellebbezést megírtam, egy ügyvéd sem vállalja sajnos, egyetlen egy sem, pedig már rengeteget megkérdeztem, nem csak helyben, hanem 50 km -es körzetben is.
Egyszerűen senki. Kérdésem az hogy ha az önhiba nem engem terhel, az az önhiábom kívül nem tudom benyújtani ügyvéddel a fellebbezést, akkor msot mi a teendő, bukom az egészet??
A jogorovoslathoz való jog, ha önhiba nem engem terhel sérülhet, ha nem tudok ügyvédet keríteni?? Erre lehet hivatkozni? Hogy van az hogy a perben lévő első "büntetést"
az ítélőtábla ügyvéd nélkül is elbírálta, de ezt már csak ügyvéddel lehet, holott mindkettő fellebbezés, és ugyanoda megy, ugyanabba a perbe?? Elsőt miért fogadták el ügyvéd nélkül
a perv végső végzése pedig miért ügyvédköteles annak fellebbezése, ha korábbi meg nem volt? :( Tud valaki érdemi tanácsot adni?
Előre is köszönöm.

Burn Out # 2019.05.12. 13:34

Nem kaphat. A költségmentesség nem terjed ki a jogszerűséget sértő eljárási cselekmények jogkövetkezményeire.

hamiki (törölt felhasználó) # 2019.05.12. 13:22

Tisztelt Hozzáértők!
Egy polgári per során a bíró az egyik felet megbünteti (jogosan), akinek nincs jövedelme, így teljes perköltség és illetékmentes.
Ha fellebbezik, kaphat-e ezen mentesség alapján a büntetés kifizetése alól mentességet?
Vagy a büntetés más kategória?
Ráadásul ugyanannál a bírónál kell fellebbeznie aki megbüntette.
Mi lehet ennek a vége?
Ha nem kell fizetnie, volt-e ennek a büntetésnek értelme?
Köszönöm a választ.

Consta # 2019.05.08. 14:02

Ügyvéd úr!
Igazán köszönöm kimerítő válaszát!
Empatikus képességét most nem vitatom!
Elég lett volna annyi, hogy igen ez helyes, avagy nem, ez helytelen!
További munkasikereket kívánok!

Kovács_Béla_Sándor # 2019.05.08. 12:41

Szerinted a közokiratot kinek kell aláírni?

Consta # 2019.05.08. 12:36

Üdvözlet!
Elveszett a hitelszerződésünk, kértünk hivatalos másolatot a közjegyzőtől! Kérdésem a következő! Ezen az adósok aláírása nem szerepel! AXA hitel volt, most az OTP kezeli! Ez rendben van így?

Patesz # 2019.05.06. 08:16

drbjozsef
Köszönöm a válaszát :) !

drbjozsef # 2019.05.06. 07:41

Patesz,

A másik topikban, ahol kérdezted, rossz választ adtam, mert kijött már a rendelet : 44/2019 a száma.

Olvasd el, és értelmezd.

A leírásod alapján jogosultak lehettek, elég az egyik félnek (a párod a házastársad, ugye?) a 3 éves tb jogviszony.
Meg ha minden más feltételnek megfeleltek.
És hitelképesek is vagytok a bank szerint.

Patesz # 2019.05.06. 06:37

Sziasztok!
(Előre is bocsánat ha rossz helyen teszem fel ezt a kérdést)
Párommal a nemrég bejelentett 10M ft os Családtámogatási kedvezményt ( Babahitel)
Szeretnénk igényelni. Párom közalkalmazotti munkaviszonyban dolgozik 3 éve, nekem még nem volt bejelentett munkaviszonyom,de 2 éve fizetem magam után a TB-t.
Minden egyéb szempontnak megfelelünk.
Kérdésem az lenne hogy a megpályázás esetén eredményes lenne-e a hitelbírálat?
Előre is köszönöm a válaszokat.

Garazsora # 2019.05.06. 00:54

Közben rájöttem rossz helyen járok, a hozzászólásomat kérem ignorálják.

Garazsora # 2019.05.06. 00:51

Üdvözlet a fórumozóknak,

kérdésem vízórával kapcsolatos. Vásároltunk egy társasházi lakást, melynek vízaknája a garázsban foglal helyet. A garázs a mi kizárólagos használati jogunk alatt van (ezt az itteni önkormányzattal igazoltattuk is). A probléma, hogy az egyik szomszéd vízórája szintén a mi aknánkban van. Ez alapvetően nem is lenne probléma, természetesen felajánlottam hogy bármikor leolvashatják, vagy akár én is leolvasom, sőt szívesen be is diktálom ha nekik úgy kényelmesebb. Nos ők ezzel nem éének és kulcsot követelnek a garázsomhoz. Mondanom sem kell nem éppen a legmegbízhatóbb emberek, valamint már lenyúlták a tárolónkat is (lomtalanítás után kapjuk vissza, bár én ebben nem reménykedek, de addig nem hőbörgök). Jogilag kötelezhetnek-e engem arra, hogy kulcsot adjak? Valamint azzal fenyegetőznek hogy a garázsomat lebontatják, mivel nem lehet a vízórás aknán.

Szíves válaszukat előre is köszönöm!

wladimir # 2019.05.04. 16:58

Köszönöm a választ!