Itélet megfizetése

eulimen # 2025.02.09. 17:24

@Povi
ach so...
hát akkor valamit nem számolt bele az elsőfok, amit az alperes sikerrel fellebbezett (ügyvéd, szakértő, tanúk, ...)
Ha ennyire nem érted, mi folyt Gyöngyösön, biztosan ügyvéddel ugrottál neki a pernek. Ő meg tud mindent.
Faggasd ki, végül is te fizetted őt.

perköltséget a két bíróság jól láthatóan két különböző mértékben tudta kiszámolni.
figyu, az alperes fellebbezését egy az egyben megkaptad (ha nem te, akkor az ügyvéded)
Jogodban állt látni, mit fellebbeznek, mit kifogásolnak. Akár még észrevételt is tehettél volna. (Ha nem az ügyvéded, akkor te).
A másodfok szerint pedig alapos volt volt a fellebbezés

Meglátásom szerint valamelyik bíróság nagyon kib...... velünk.
Meglátásom szerint pedig az az ügyvéd b...ott ki veled nagyon, aki belevitt egy veszett perbe, aminek másodfokon még emelkedett is a perköltsége, plusz még ezt a szuper ügyvédet is fizethetted.
Ha bele sem mész, vagy peren kívül megegyezel az alperessel, olcsóbban jössz ki.
Ja, de hát te nem ezt az utat választottad, í.j.

részemről uff.

Povi # 2025.02.09. 16:39

eulimen

Első fokon 381000.-Ft perköltséget állapítottak meg, a másodfok csak és kizárólag a perköltség nagyságáról szólt + a másodfok perköltsége.
Bárhogy is nézem a másodfok nem miattam volt, és a perköltséget a két bíróság jól láthatóan két különböző mértékben tudta kiszámolni.
Meglátásom szerint valamelyik bíróság nagyon kib...... velünk.
Az alperes teljes mértékben pernyertes lett az első fokon, nem volt minek billennie.

eulimen # 2025.02.09. 15:40

@Povi
A perköltséget nem az ujjából szopja ki a bíró.
Olvasgad a Pp 80.§-93. §-ait. Különösen a 82.§ (3) bekezdést, illetve a 83.§-t.
A jogerős ítélet az elsőfokhoz képest egy kicsit jobban az alperes javára billent, ezért lett részlegesen pernyertes az elsőfokú ítélethez képest. Te pedig ahhoz képest részleges pervesztes. Nu, hát ezért kell ráfizetned.
A jogerős ítélet szerint az alperes fellebbezése alapos volt. Az, hogy számodra kedvezőbb lett volna az elsőfokú ítélet, jogi szempontból immár senkit sem érdekel, hiszen nem az a döntés emelkedett jogerőre.
https://njt.hu/…16-130-00-00

Povi # 2025.02.09. 13:07

Köszönöm a válaszokat.

Sajnos ez azért a másodfokú bírók szakértelmét és munkáját erősen megkérdőjelezi, hogy egy egyértelmű ítéletet sem képesek kiadni a kezükből.....

És erről jut eszembe, még egy kérdés:
Első fokon a perköltséget a felében határozta meg a bíró. Ezt senki nem kérte tőle, saját kútfőből mérsékelte a perköltséget. Tulajdonképpen ezért volt a fellebbezés, és ezért kell most +155000 Ft-ot fizetnem. Van a bírónak felelőssége? Ez a foglalkozás körében elkövetett károkozás, legalábbis szerintem. Legalább ezt az összeget vissza tudom szerezni valahogy? Ez nekem az a kategória, mikor az ács a tetőn kitalál valamit, amit jónak vél, majd kiderül, hogy beázol és azt mondja ő csak jót akart. A károdat ha akarod csináltasd meg plusz pénzért.

Előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2025.02.08. 22:57

Ha nem voltál jelen a kihirdetésnél, akkor a határidő a kézhezvétellel kezdődik.

Miért kellene "futkároznod"? Egyszerűen megkéred valamelyik alperest, hogy adja meg a számlaszámot, ahova utalhatsz. De az is igaz, amit Szomorú mond: a postai utalás lehetősége nyitva áll, hiszen a periratokból ismered a címüket.

Povi # 2025.02.08. 20:38

drbjozsef,

Í t é l e t:
A másodfokú bíróság az elsőfokú ítélet nem fellebbezett rendelkezését nem érinti,
fellebbezett rendelkezését megváltoztatja, és a felperes által az egyetemlegesen jogosult
alpereseknek fizetendő perköltség összegét 730.250,- (hétszázharmincezer-kétszázötven) Ft-
ra felemeli.
Leletezés terhével kötelezi az alpereseket, hogy 8 napon belül egyetemlegesen fizessenek meg
5.940,- (ötezer-kilencszáznegyven) Ft fellebbezési illetéket.
Kötelezi a felperest, hogy az egyetemlegesen jogosult alperesek részére 15 napon belül
fizessen meg 154.940,- (százötvennégyezer-kilencszáznegyven) Ft fellebbezési költséget.
Az ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

Ez az ítélet, ez után már csak az indoklás következik.......
Többször átnéztem, de az indoklásban sincs!

drbjozsef # 2025.02.08. 19:19

Povi,

Se a határidőről, se a fizetés módjáról semmi nincs abban a határozatban? Semmi?

Szomorú örökös # 2025.02.08. 19:13

Povi

Kp-vel kell az alperes után futkároznom, vagy utaljak, de nem kaptam számlaszámot. Mi a teendő?????
Ismered a rózsaszín postautalványt? Feladod neki a lakáscímére és a posta elviszi neki.

Povi # 2025.02.08. 18:25

Üdv. Érdeklődnék, hogy ha a bíróságtól kaptam egy ítéletet 2025.02.05.-én, mely szerint fizessek, ez rendben is lenne! Ebben az egyik tétel, hogy 15 napon belül fizessem meg az összeget. Az ítéleten 2025.01.07. a dátum. Ezt mégis hogy kell értelmeznem, már a kézbesítéskor késedelemben voltam? A másik érdekes kérdés, hogy mégis hogy? Kp-vel kell az alperes után futkároznom, vagy utaljak, de nem kaptam számlaszámot. Mi a teendő????? Előre is köszönöm a segítő szándékú válaszokat.