Szerzői Jogok

TomSecret! # 2005.07.15. 08:41

Úgy látom szükséges lesz egy kicsit bővebb magyarázattal szolgálni, mivel érvelni természetesen csakis autentikusan illik:

Szóval: a Szinger András jegyezte indexes cikk csak megerősíti az általam is leírtakat. Nagyon szépen világítja meg, hogy többé kevésbé hol húzódnak a szabad felhasználás határai a jogvédett szerzői művek másolásakor.

Néhány megjegyzés gyanusított ügyéhez: az általad birtokolt korongokat - ha jól értettem nem te írtad, hanem mástól származnak - amit kifejezetten tilt a törvény:

"Nem minősül szabad felhasználásnak - függetlenül attól, hogy magáncélra történik-e -, ha a műről más személlyel készíttetnek másolatot számítógépen, illetve elektronikus adathordozóra."

Jogalkotói magyarázat:

"Magáncélú másolás korlátozása digitális másoltatásnál
A műről számítógéppel vagy elektronikus adathordozóra történő magáncélú másolatkészítés csak abban az esetben minősül szabad felhasználásnak, ha azt a felhasználó saját maga készíti el. Ha tehát pl. egy CD lemezt valaki mással másoltat, hiába történik ez magán célból, szabad felhasználásnak nem minősül. Ha azonban valaki saját maga rendelkezik egy erre alkalmas másoló berendezéssel, saját maga szabad felhasználás keretében megteheti a CD átírását. Ez az új szabály a művek tömeges másolását főként a digitális technikának köszönhetően kitűnő minőségben lehetővé tevő berendezések elterjedése miatt indokolt. Nem egyszer az ilyen berendezések üzemeltetői üzletszerűen folytatják e tevékenységet, természetesen nem jogszerűen. Az Szjt. EU-csatlakozástól hatályos módosítása fenntartja ezt a szabályt, csupán szórendi változtatással teszi egyértelművé a más személy általi másolatkészítés tilalmát."

Még ha nem is mástól származnának, hanem a te íróegységeddel készültek volna, ebben az esetben is hiányzik az erre való jogosultság. Hogy miért?

Gondoljuk csak át sorjában: azt tudjuk a törvényből, hogy bizonyos feltételekkel megengedett a másolat(!) készítése. Először is: nem másolatoké!, hanem 1db másolaté!
másodsorban nyilvánvalóan ezt mással nem lehet elvégeztetni, azaz csak magunk csinálhatjuk. Ha csak magunk csinálhatjuk, akkor csak eredeti adathordozóról, mert ha annak másolatáról csináljuk, akkor már másolatok készülnek, ami ugye több mint egy darab. Szóval csakis az eredetiről, csakis annak tulajdonosa és csakis magáncélra készíthet csakis egy darabot. Rém egyszerű.

A fájlcserélő hálózatokon elérhető jogvédett tartalmak megosztása eleve illegális. Letöltésük azonban valóban nem feltétlenül, amennyiben a fenti feltételek megvalósulnak.

Az általad belinkelt másik, origós cikkben sajnos ténybeli tévedések olvashatók, pl. "csak a jogszerűen megvásárolt programot lehet többszörözni...", nem lehet, nemhogy többszörözni tilos, még másolatot sem szabad készíteni a szabad felhasználás keretei között. Ez a cikk egyébként inkább csak a ködösítésre jó, mintsem a tisztán látást segítené.

A bűncselekmény konkrét megítélésével nem foglalkoznék, mert az még sokmindentől függ, alapvetően persze az összegyűlő bizonyítékoktól.

jogvédö

Gega # 2005.07.15. 06:05

Sziasztok!

Ha tudnám hogyan kell linkelni akkor biztosan sikerülne igy csak próbálkozom a köv. cikk belinkelésével:http://origo.hu/…nemcsak.html
Mi még a nyomozási szakban visszakaptuk a zenéket tartalmazó cd-ket kb. 30-40 db-ot .A filmeket viszont nem kb 10 db volt.A másodfokú bíróság most a t. szakértőt kérdezné ha hajlandó lenne megjelenni ,hogy mi a helyzet a zenékkel.Tehát három éve azt hiszem,hogy lehet magáncélra zeném szeptemberben lehet,hogy kiderül, hogy még sem lehet.Nos ha 10 ,20,30, db zene cd-vel problémáznak akkor szerinted 400 db-bal mi a helyzet?Megjegyzem a többi 150 vagy 200 cd -n játékok voltak és a 10 milliónak közelébe sem ön a kárérték pedig elég erősen fogott a tolla a kszakértő úrnak.A vagyoni hátrány értéke több éves fórum olvasás után véleményem szerint attól függ kit kaptál ki szakérteni.Megjegyzem ez röhejes!Bocsi a beleszólásért!

Kála # 2005.07.15. 05:06

A kérdésedre igazából ott a válasz Tom első hozzászólásában - megjegyzem ebben az esetben nem a bírói gyakorlat furcsaáságáról van szó, hanem arról, hogy amit tettél, tényleg nem szabályos.
Ami ellened fordítható, az egyértelműen az, hogy nem úgy másoltál filmeket, hogy megvetted az eredeti CD-t és biztonsági másolatot készítettél (ami megengedett) hanem valaki másét másoltad le, ami viszont tiltott.

gyanusitott # 2005.07.14. 20:58

TomSecret!,Pixel

Szeretnék mindkettütöktől elnézést kérné,ha úgy tünt hozzászólásaimból, hogy felcsaptam zugügyvédnek vagy jogiszakértőnek.
Sajnálatós módon egy fóruban tömören próbálja az ember kifejezni magát, és a tényleges érzelmeinek megjelenítésére nincs lehetőség.
Én az elöző hozzászólásaimban az engem érintő cikkeket probáltam bemutatni, ezzel is megkönyítve az ügyemmel kapcsolatos válaszokat.
Az ASVA,Proart,Artisjus álláspontja és a lenti cikkek szerint, nem követtem el "bűncselekményt" a magyar törvények szerint.
Ugyanakkor ismerve a magyar bírósági itélkezés furcsaságait, félelmem szerintem nem alaptalan, hogy ebből az ügyből esetlegesen mégis rosszul rövök ki.
Ezért probálok megragadni minden lehetőséget, hogy jogban járatos,profi szakemberektől tanácsot kérjek.
Igazából arra várom a választ, hogy jogilag megalapozott a vád vagy nem, mert az ASVA és magyar törvények alapjánéé úgy gondolom,hogy nekem van igazam.
Szerintetek, mi az amit jogilag ellenem fordítható és alátámasztható, mindezek ellenére...

TomSecret! # 2005.07.14. 09:01

Mit mondjak? Nekem ugyan mind1, a világért sem akarlak, tudnálak az ellenkezőjéről meggyőzni. Ha úgygondolod, hogy helyesen jártál el, hát nincs félnivalód. Hajrá.

jogvédö

gyanusitott # 2005.07.13. 17:46

Közben találtam egy cikket:

http://www.origo.hu/…ntiasva.html

"Ugyanis a felhasználói programok más megítélés alá esnek, mint a zeneművek, filmek: noha ott is megengedett a magáncélú másolás, de csak a jogszerűen megvásárolt programot lehet többszörözni, márpedig a lakáson talált szoftverek zöménél sem számla, sem ajándékozási szerződés nem került elő."

gyanusitott # 2005.07.13. 17:29

Sziasztok!

Köszönöm, hogy írtatok.

TomSecret!:

Biztos, jobban értesz a joghoz, de az a igazság, hogy 1-2 helyen utána néztem a törvénynek és az alapján jogod van magadnak filmet és zenét másolni.
(Bár van egy olyan érzésem, hogy ez nem jelent nálunk semmit…)
Sőt: A jogvédő irodák is ezt állítják pl.: ASVA,ARTISJUS,ProArt

http://www.index.hu/…/jog/cdcopy/

Az írta több jogvédőszervezet is (törvényben is ez van elméletileg), hogy magán célra szabad másolni. Internetről meg szabad letölteni.
Csak szoftvert nem szabad másolni…
Kb. 8 hónapja volt a házkutatás, közben Interneten + fórumokon utána néztem 1-2 dolognak, de az a igazság, hogy az én meglátásom szerint (legalábbis egy hétköznapi ember szemével nézve) a törvény megengedi zenék és filmek magáncélú másolását, de ez a T bíróságot/hatóságot nem igen érdekli. Fizetünk jogdíjat, de túlságosan ez sem érdekel senkit sem…

Pixel

Az nem írtam, hogy a szakértővélemény már elkészült kb. 10millió a kár érték…
Csak filmet és zenét találtak… szoftvert nem ,bár ha találtak is volna a szoftverek 90% boltban vásároltam…
Az ügyemet még nem zárták le, vádiratot szerintem nem kaptam, ha jól tudom…
A szakértői véleményt kaptam meg és egy vallomást kellett megint tennem, más még nem volt. A rendőrséggel még nem volt dolgom, sajnos nem igen vagyok tisztában a jogi folyamatokkal….

A lemezeknek sn-jük -nek is egyeznie kellene, a sorban ez mit jelent?

TomSecret! # 2005.07.13. 12:21

gyanusított: A szerzői jogról szóló törvény nem akárkinek teszi lehetővé bizonyos művek magáncélú másolatát, hanem csakis és kizárólag annak, aki rendelkezik az 'eredeti' (vagyis nem másolt) művel. Ha nem így lenne, akkor elég lenne egyetlen darabot piacra dobni, aztán mindenkinek lenne egy magáncélú másolata.

Szóval az ilyen korongok birtoklása bizony jogellenes, és a büntetőtörvény a vagyoni hátrány kitételt is ismeri, ami jelen esetben meg is valósul, hiszen ha megvetted volna ezt a rengeteg filmet és zenét, akkor jelentősen gyarapítottad volna a jogosultak pénztárcáját. Azt felejtsd el, hogy nem okoztál kárt, mert nem lett volna rá pénzed. Az anyagi és szociális helyzetre sem igen hivatkoznék, mert büntetőjogilag irreleváns a cselekmény vonatkozásában. Ha éhes vagy, nem lophatsz a boltból, illetve nem ment fel, ha mégis megteszed.

A matricák pedig (egyébként valóban vitatható módon) nem adnak semmiféle legalizációt a jogsértő módon terjesztett és birtokolt tartalmakra.

jogvédö

pixel # 2005.07.11. 21:47

Mindossze a már leirtakkal érvelhetsz majd.
Sajnos a 400 lemez túl sok ahhoz, hogy elnézzenek felette, még attól függetlenül is várhatsz valami pénzbüntetést, ha egyetlen egy kopit készítettél, mert a boróság nem, szokta meghazudtolni az ügyészséget. Véleményem szerint nem emeltek vádat, már csak abból kifolyólag sem mert jicsi a valószínűsége annak, hogy az a film amit nála találtak a te CD-d által íródott ( 1 érv!)
A lemezeknek sn-jük -nek is egyeznie kellene, a sorban. stb..
Pontosat csak akkor tudhatsz ha meg van a szakértői válemény, ami a "károkozásod mértékére utal." (ilyen valószínüleg nem lesz.
Ha jól tudom ezt a vádirattal együt küldik.
30 nap a zs-nél, aztán ügyészség, Õk megkerestek egyáltalán??

gyanusitott # 2005.07.11. 14:37

Tisztelt Fórumozók!

A segítségeteket szeretném kérni, 2004 tavaszán történt nálam egy házkutatás.
Egy ismerősömmel cseréltem könyveket, személyesen és postán, az ismerősöm viszont, a rendőrség szerint foglalkozott filmek eladásával is. Nála 2004 reggel történt egy házkutatás, ott találtak egy csomagfeladási szelvényt, ez alapján kerültem én az ügybe, hozzám még aznap délután kimentek. Állítólag a rendőrség kapott egy névtelen bejelentés és úgy mentek ki az ismerősömhöz….
A házkutatás során elvittek tőlem egy winchestert és kb 400 CD és DVD lemezt.
Működő számítógépem nem volt, mert pár hónapja tönkre ment a winchesterem és nem volt pénzem újat venni.
Pár nappal később behívtak a kapitányságra, ott azzal mondták,hogy Btk. 329A. (1) és a (2) bekezdés a pontja szerint, jelentős vagyoni hátrányt okozó szerzői és szomszédos jogok megsértésével vádolnak. Az is mondták,hogy filmek és zenék sokszorosításával, valamint forgalomba hozatalával kereskedelmével foglalkozom.
Nyolc hónappal később elkészült a szakértői vélemény, csak filmeket és zenéket találtak (mindegyikből egyet), a winchesteren nem találtak semmit hiszen hibás volt.
Én szeretem a filmeket ez a hobbym, a filmeket és zenéket magamnak gyűjtöttem, nem adtam el és nem is kereskedtem vele, nem is tudom, hogy mi alapján feltételezik ezt, mint írtam minden filmből és zenéből csak egy darab volt.
A fizetésemből nem is tudnám megvenni őket,tehát nem is okoztam kárt sem a kiadóknak sem senkinek.
Én úgy tudom,hogy a törvény megengedi filmek és zenék másolását magán célra, ezért is van a CD/DVD lemezeken hologramos matrica, ami a jogdíj megfizetését igazolja.
Úgy gondolom ,hogy a törvények alapján én nem követtem el bűncselekményt.
Az általam használt programokat, mind, megvásároltam, ezt számlával is tudom igazolni, hiszen azt tudom,hogy szoftvert nem szabad másolni. Illegális szoftvert nem is találtak.

Megszeretném kérdezni,hogy tudtok-e valamilyen tanácsot adni, hogy mit csináljak, az a igazság, hogy ügyvédre nem igen van pénzem, valószínű, hogy kirendelt védő segítségét fogom igénybe venni. Egyedül lakom, ebből fizetem a rezsit és az élelmiszert, amikor tudom akkor ebből támogatom édesanyámat, ő rokkant nyugdíjas. Még a írott lemezek megvétele is nagy anyagi kiadást jelent, amiket elvittek lemezeket még régebben írtam, akkor jobban álltam anyagilag, édesanyámat sem kellett támogatni.