Mindannyiotoknak köszönöm a gyors választ.Üdvözlettel:Tasiné
nyugdíjba vonulás illetve un. felmentési idő
Lyonee és Tasiné!
A pontosítás kedvéért és a félreértések elkerülése végett:
valóban, a hatályos jogszabály alapján az 1950-es férfi évjárat előrehozott öregségi nyugdíjkorhatára 59 év; ennek értelmében Tasiné férje 2009-ben a születésnapján elvonulhat(na) nyugdíjba.
DE:
az Országgyűlésnek benyújtott módosítási javaslat (amelyet a napokban az illetékes bizottságok vitára alkalmasnak találtak) szerint 2009-től 60 év lenne a férfiak előrehozott öregségi nyugdíjkorhatára; e szerint viszont az 1950-es kohorsz leghamarabb 2010-ben élhet az előrehozás intézményével.
Nagy valószínűséggel a tervezet "átmegy" a törvényhozáson, de érdemes a fejleményeket követni.
:-)
Tivadar
Pötyőke!
A hatályos tny-ből kikerült a korkedvezményes munkakörök listája, de még a tavalyiban megtalálod.
Jelenleg a témakör átalakítása folyamatban van, a jövőben külön jogszabály fogja szabályozni a kérdést.
Tivadar
Tasiné!
Kérheti férjed 2009-ben nyugdíjazását!
2009-től (2012 dec. 31-ig)a férfiak és a nők számára egységesen az előrehozott öregségi nyugdíjra jogosító legalacsonyabb életkor 59 év lesz. Csökkentés nélküli előrehozott öregségi nyugdíjra az jogosult, akinek legalább 40 év szolgálati ideje van.
Sziasztok!
Segítség!!!!!! Hol találom meg a korkedvezményes nyugdíjra jogosító munkakörök leírását?
Kedves Tasiné!
A férjed leghamarabb 2012. 11. 29-én mehet öregségi, és 2010. 11. 29-én előrehozott öregségi nyugdíjba. (ez utóbbihoz vélhetőleg elég lesz a szolgálati ideje)
Tivadar
Lenne egy kérdésem.Férjemnek 40éves munkaviszonya van.Azt szeretném megkérdezni hogy 2009-ben elmehet-e előre hozott öregségi nyugdíjba vagy megváltozott a rendelet?1950.11.29-én született.Ha megváltozott mikor mehet el legközelebb?Köszönöm a választ.
Kedves Gittus !
Köszönöm a gyors válaszodat az október 02-án 12.21-kor feltett kérdésemre.
Egyúttal szeretném megkérdezni, hogy ugyanez az igényérvényesítés igaz-e a rokkantnyugdíjazás esetében is.
Pl. Az idén megszületik a határozat a rokkantságról, de pl. a decemberi ünnepek miatt, elképzelhető, hogy csak januárban állnak majd fenn a nyugdíjfolyósításhoz szükséges feltételek. (Munkaviszony megszüntetése, igénybejelentés.)
Válaszodat előre is köszönöm !
Tudor
Köszi!
A %-okat lehet,hogy elírtad!
Mégegyszer köszönöm!
Ferenc.
Denevér:
szívesen.
Az adójóváírásra azért nem írtam semmit, mert nem akarok hülyeséget mondani.
Az szja-t meg kell fizetni a két jövedelem után, járulékot azonban csak a kereset után; ezek mértéke -a tervek szerint- jövőre változik, de összességében marad ennyi. (9,5%-3%)
Dolgozni szerintem addig érdemes, amíg tud és akar az ember.
Minden jót kívánok!
Tivadar
Köszönöm dezset a válaszodat!
Az adójóváírásra majd keresek valahol választ.
Elvégre a két fizetést "összeadva" számolni kell az
szja-nál,de 1 700 000,- felett nembiztos,hogy kapok
adójóváírást? Vagy csak részben,valamennyit.Mintha
olvastam volna valahol erről.Számolgatni kell,hogy
érdemes-e ny.melett dolgozni?
Kedves Denevér!
2008-tól az újonnan megállapított előrehozott nyugdíjban részesülők csak a minimálbér éves összegéig vállalhatnak munkát.
A már állományban lévőkre ez csak 2010-től vonatkozik.
Az irányadó korhatár betöltésekor (amikortól már nem előrehozott) ez a jövedelemkorlátozás eltűnik.
Önre egyik sem vonatkozik, így keresete nem korlátozott.
Tivadar
Segitségeteket kérem,nyugdíj ügyben.
2007. aug-tól vagyok előrehozott öregségi nyugd.ba.
A munkáltatóm tovább foglalkoztat,nem szüntette meg
munkaviszonyomat,még szerz.nem módosított,de az
órabéremet egyoldalúan csökkentette./első fizinél
vettem észre).Vonja a 8,5%-ot,a 4%-ot és az szja-t.
Kérdéseim.
Rám vonatkozik-e 2008-tól életbe lépő "szüneteltetés"
minimál bér feletti kereset után? Vagy csak 2010-től?
(2009-ben töltöm a 62. évemet)
Mennyiben érint az adójóváírás?(1 700 000 e felett)
A fenti levonások reálisak.e?
Válaszotokat köszönettel várom.
Alkalmazotti jogviszony!
Egyszemélyes KFT.-nek XY a tulajdonosa. Az alapító okíratban magát "kirendelte" a céget képviselő ügyvezető igazgatónak és munkáltatói jogokkal is felruházta.
KÉRDÉS:
1., Maradt-e XY-nak munkáltatói joga, mint tulajdonos?
2., 1996-ban ki köthetett jogszerűen munkaszerződést (alkalmazotti) szerződést XY-al
2.1 XY, mint ügyvezető?
2.2 XY, mint tulajdonos?
2.3 XY, mint ügyvezető is és mint tulajdonos is?
Előre is köszönöm a válasz.
Csak az igényérvényesítésére áll rendelkezésre hat hónap, azaz akinek a jogosultsága legkésőbb 2007.dec.31.-én fenn áll.
A Hiradó Belpolitikai Naplójában hangzott el "Kár sietni a nyugdíjba menéssel - van fél év haladék " című "riport" (www.hirado.hu)
"Kevesen tudják, hogy jövő júniusig az idei feltételekkel lehet nyugdíjba menni. A nyugdíjbiztosítónál már most is nagy a roham : az idén eddig majdnem negyedével többen kérték nyugdíjazásukat, mint tavaly ilyenkor. Jövőre ugyanis az eddigi bruttó fizetés helyett majd a nettóból számítják a nyugdíjalapot, emiatt átlagosan 8 %-kal kevessebbet visz a pénzespostás."
"2008-ban még hat hónapig lehetőségük van visszamenőleg a 2007. évi szabályok alapján kérni - akinek ez kedvezőbb - a nyugdíj megállapítását"-közölte a Híradóval Juhász Béláné, a Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság főosztályvezetője."
A kérdésem, hogy ez a lehetőség csak azoknak adott, akik 2007. december 31-ig elmehetnének bármilyen jogcímen nyugdíjba, vagy azokra is igaz, akik 2008. június 30-ig mennének el valamilyen címen. Pl. 2008. június 16-án 57 éves nő 38 éves munkaviszonnyal ?
Sajnos a "riport" nem túl egyértelmű.
A kifizetendő összeg kb. megközelítené a vállalt nyugdíjat. Ez is csak 57. éve után lehetséges.
pötyöke!
Öregségi nykorhatár édesapádnak 62 év és 20 év szolg. idő
előrehozott ö.nykorhatár: 59 év és 40 év jogviszony (és!)
csökkentett előrehozott: 59 év , de a szolgálati ideje meg van
Ezek egyike sem jöhet szóba.
Marad a korkedvezmény, ha legalább 10 évet olyan munkakörben dolgozott, amit a jogszabály meghatároz: akkor 2 évvel korábban 57 évesen is nyugdíjba mehetne!
Az egyetlen lehetőség a korengedményes nyugdíjazás. A munkáltatóval kötött szerződés alapján, a munkáltató vállalja, hogy addig amíg előrehozott nyugdíjba nem tud menni a dolgozó, finanszírozza a nyugdíjat. Ezt csak akkor érdemes a munkáltatónak vállalnia, ha magas végkielégítést és hosszú felmentési időt kellene fizetnie a dolgozónak, pl. leépítés miatt. A kifizetendő összeg kb. megközelítené a vállat nyugdíjat.
Hacsak nem dolgozott olyan munkahelyen, ami korkedvezményre jogosít, egyiket sem.
Édesapám 1950.11.26-án született. 40 évet bedolgozott. Melyik nyugdíjbavonulási formát választhatja, ha már az idén szeretne elmenni nyugdíjba?
tortácska!
Csak az 57. születésnapod után tudsz előrehozott nyugdíjba menni, addig semmiképpen. Ha egészségre ártalmas munkahelyen dolgoztál volna legalább 8 évig, akkor lehetne korkedvezményes nyugdíjba menni. Korengedményes nyugdíjba sem mehetsz, mert arra is csak 57. éved után köthetnél megállapodást a munkáltatóddal. Semmilyen nyugdíjat nem tudsz 2007-ben megállapíttatni.
Olvassad el Lyonee alanti, 09.11. 19:09. hozzászólását hasonló problémával kapcsolatosan.
segitsetek! 1951.01.14-én születtem. 38 éves közalkalmazotti munkaviszonyom van.Hogy tudok az idén előrohozott öregségi nyugdijba menni? Az lehet, hogy az intézmény kifizeti a 14 napomat? Köszönöm a segiséget. Ókidli
A korengedményes nyugdíjról szóló rendelkezés szerint munkáltató az a jogi személy, jogi személyiséggel nemrendelkező gazdasági társaság, illetve magánszemély és annak jogiszemélyiséggel nem rendelkező társasága, aki munkavállalót foglalkoztat.
Az egyéni vállalkozó saját maga nem csak a munkavállalója mehet korengedményes nyugdíjba.
Üdvözlet!
1948-ban született férfi, elmehet-e ebben az évben korengedményes nyugdíja, ha egyéni vállalkozó?
Köszönöm a választ
Juhász Erzsébet
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02