nyugdíjba vonulás illetve un. felmentési idő

Lalil # 2010.11.30. 14:47

Kedves Veci!

Köszönjük a gyors választ.
Annyi kérdésünk lenne, hogy anyukánk végül is mikor mehet el nyugdíjba? Melyek a lehetőségei?
Pontosabban hogyan tudná megoldani, hogy a közeljövőben nyugdíjba menjen (57 éves, 33 év munkaviszonnyal, közalkalmazottként dolgozik).

Köszönettel: Lalil

Veci # 2010.11.30. 17:20

zsuzsi52

• Ha úgy gondolod, hogy szeretnél nyugdíjas lenni, akkor semmi hátrányod nem lehet abból, ha kimondod az igent. Nyilván azért kérdezik, hogyan számítsanak rád. De nem is kötelezhetnek rá. A munkáltató csak az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésekor küldi nyugdíjba a munkavállalót (ekkor nem jár végkielégítés)
  • Azt nem írtad, hogy a munkaviszonyod is meglenne (esetleg hamarabb) a gyermekneveléssel együtt. Ha a szolgálati időd 40 év, akkor 59. szülinaptól előrehozott nyugdíjba mehetsz, azt nem érinti a tv. módosítás.
  • A munkáltató nem fog szerintem felmondani (neki nem érdeke, ha te akarsz nyugdíjba menni), mert akkor végkielégítést kellene fizetnie. Vagyis, ha te nyugdíjba akarsz menni, azt neked kell kérned, vagyis te mondasz fel.
  • A kolléganőd nem azért nem kapott nyugdíjbavonuláskor juttatást, mert törvény nem kötelezi a munkáltatót erre. Az már durva, hogy legalább egy csokor virággal sem köszöntek el tőle. Amikor én nyugdíjba jöttem, a munkatársaim (vezetők is) adtak be pénzt, ajándékot vettek, az intézményegység vezetőm köszöntött, és az igazgatótól egy emléklapot kaptam.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2010.11.30. 17:34

Angyali
Nem vagyok szakértő, csak egy fórumozó.

• A férjed ha 1950-es születésű, nem kötelező neki előrehozott nyugdíjba menni.
  • Ha tovább akar dolgozni, a munkáltatója foglalkoztatja, akkor az a saját döntése, hogy dolgozni akar, vagy előrehozott nyugdíjba megy.
  • Ha megvan a 40 év szolgálati ideje, akkor csökkentés nélküli nyugdíja lenne.
  • Ha nincs meg a 40 éve, akkor csökkentetten.

Nem értem mi az a „rögzített nyugdíj megállapítás”, ilyenről nem hallottam még, mivel neki 2009-ben nem volt meg az életkori feltétele (ha 1950-es), így nem tudom hogyan állapítottak meg neki nyugdíjat. Esetleg te nem a szolgálati idő megállapításra gondoltál?

ITT egy nyugdíjkalkulátor, hátha segít a döntésben:
http://adozona.hu/…nyugdij.aspx

Ha úgy dönt, hogy elmegy az idén nyugdjba, akkor az utolsó munkanap december 30. legyen, 31-ével kérheti a nyugdíj megállapítását és a januári nyugdíjemelés már őt is érinti.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2010.11.30. 18:01

Lalil
Édesanyádnak a munkaviszonyon kívül van-e más szolgálati ideje? Hány gyermekkel volt gyermekneveléssel kapcsolatos ellátáson?

• Ha a gyermeknevelés+munkaviszonnyal meglesz a 40 éve, a tv. módosítás szerint 2011-ben elmehet. DE várjátok meg a tv. módosítás hatályba lépését.
  • Ha a 33 éve az össz szolgálati ideje, akkor az öregségi nyugdíjkorhatár (63 év) elérésekor tudna nyugdíjba menni.

Üdvözlettel Veci

zsuzsi52 # 2010.11.30. 19:53

Kedves Veci !
Nagyon köszönöm a válaszodat.
Üdv. További szép hetet !
Zsuzsi

drágám # 2010.12.06. 18:02

Tisztelt Cím!Erdélyből áttelepült vagyok, összesen 40 év szolgálati idővel, melyből 19-et Erdélyben, 21-et Magyarországon szereztem.Felmentéssel szeretnék nyugdíjba menni, amit a munkáltatóm támogat, 8 hónap jár, amiből 4-et ledolgozok, 4-et megkapok ún. sétáló időként. Kérdés:esetemre érvényes-e a Kjt. ide vonatkozó része, vagy csak az itt ledolgozott évekre kaphatom meg a felmentést, de akkor már nem 8, hanem 6 hónap járna a 21 év után, üdv:drágám

bánatos férj # 2010.12.06. 20:41

Tisztelt Jogi Fórum!

Jelenleg betegállományban vagyok, mely januárban (egy év után) véget ér. Májusban 65%-ra leszázalékoltak munkahelyen szerzett betegség miatt. Júniusban kártérítési pert indítottam Munkaügyi bíróságon.(még nem tűztek ki tárgyalási napot)Januárban kezdődne a (rokkant)nyugdíjam folyósítása, de ahhoz papírok kellenének a munkahelyemről. Ők addig nem adnak semmit amíg nem mondok fel. Viszont ha felmondok, hogy kapjam a nyugdíjat, elbukom a keresetet...most tanácstalan vagyok...ha nem mondok fel, nem lesz ellátásom...jól látom?

Veci # 2010.12.07. 21:30

bánatos férj
Igen jól látod. A nyugdíj megállapításához meg kell szüntetni a munkaviszonyt, jogviszonyt. Egyszerre két ellátás nem folyósítható. Ha beadod a papírjaidat (+ a munkaviszony megszüntetését igazoló papírt, Tb kiskönyvet), a rokkantnyugdíj megállapítását a munkaviszony megszüntetését követő naptól kérjed. A nyugdíjat az ügyintézési idő lejártával visszamenőleg megkapod.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2010.12.07. 21:37

drágám
Szerintem a felmentési időt az utolsó munkahelyen jogviszonyban töltött idő után kaphatod. A kolléganőm (mindig Magyarországon élt) közalkalmazotti jogviszonya összesen közel 40 év volt, de az utolsó munkahelyén 14 évet dolgozott közalkalmazottként és ennek megfelelően kapta a felmentési időt.

Üdvözlettel Veci

bánatos férj # 2010.12.08. 10:34

Kedves Veci!

Köszönöm a választ, megértettem...
...még annyit, hogy a kártérítési keresetemre a felmondásom kihatással van-e..?Mondhatja e azt a "cég", hogy innentől nem pereskedhetek, hiszen magamtól mondtam fel...

(ha nem mondok fel-e miatt, soha nem kapok nyugdíjat?)

Üdvözlettel Ferenc.
(lapáton álldogáló kormánytisztviselő) :-(

Veci # 2010.12.08. 11:30

Kedves Ferenc!
Szerintem a kártérítési per és a rokkantnyugdíjazás miatti felmondás nincs összefüggésben, de ki tudja ma mi mivel függ össze. Javasolnám, hogy egy jogvégzett embertől kérdezd meg, hogy van-e kapcsolódás a kártérítési per és a felmondás között.

Üdvözlettel Veci

bánatos férj # 2010.12.08. 15:35

Kedves Veci!

Köszönöm a választ, így teszek.

Tisztelettel Ferenc

Fiza # 2011.01.12. 07:27

Kedves Veci!Azt szeretném megkérdezni,hogy a kolléganőm közalkalmazott,41 éve dolgozik,idén lesz 62 éves.Neki el kell menni nyugdíjba vagy ha szeretne maradhat a munkahelyén?Ezt a nyugdíj igazgatóság felé kell jeleznie?Előre is köszönöm a választ!

Veci # 2011.01.13. 21:25

Fiza
A nyugdíjkorhatár betöltésekor, a munkáltató kezdeményezheti a nyugdíjazás miatt a felmondást. Véleményem szerint, ha a munkáltató nem akarja, hogy nyugdíjba menjen, úgy gondolom akár dolgozhat is tovább. A Nyugdíjbiztosító felé szerintem ezt nem kell jelezni, csak hakéri a nyugdíja megállapítását.

Üdvözlettel Veci

Fiza # 2011.01.16. 10:37

Köszönöm szépen a választ!

Korall54 # 2011.01.16. 12:48

Veci

Fiza kolléganőjének nem lehetne élni a "rögzített, de nem folyósított nyugdíj" - 82.§ (1) - lehetőséggel?

Korall

Üdv: Korall (53-as nö)

vacsek # 2011.01.18. 09:11

Tisztelt Jogi fórum,

Édesanyám 40 év munkaviszony után szeretne nyugdíjba vonulni. Beadta a felmondását a munkahelyén és a munkáltató csak a 30 nap felmondási idő után engedi el.
Az lenne a kérdésem, hogy van-e olyan jogszabály, hogy a felmondási idő fele alól automatikusan felmentik (sétáló idő vagy mifene...) mert nyugdíjba megy?
Vagy mindenképpen ki kell töltenie a 30 napot?
Köszönöm!
Üdv.
Krisztián

donkanyo # 2011.01.18. 22:16

Kedves Forum!

Arra keresnek megfelelo paragrafust a Jogszabalyok kozott, amely egyertelmu valaszt ad nekem arra, hogy 1996-2001 ev kozotti doktoranduszi (PhD) tanulmanyaim szolgalati evnek minosulnek-e vagy sem. A fenti tanulmanyok folytatolagosan az 5 ev egyetem utan kezdodtek el es megszakitas nelkuli volt.

Ami meg erdekelne (szinten paragrafus/jogszabaly kellene): 2004 ev majusatol folyamatosan Nemetorszagban dolgoztam. Ez az idoszak milyen elbiralas ala esik a magyarorszagi szolgalati ido megallapitasa soran?

Koszonom.
donkanyo

Veci # 2011.01.19. 22:01

vacsek
A törvény nem kötelezi a munkáltatót a dolgozói felmondás esetén a fele időre felmenteni a munka alól (sétáló idő). Ez akkor kötelező a munkáltató részéről, ha rendes felmondással szünteti meg a munkaviszonyt.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.01.19. 22:05

donkanyo

Itt a nyugdíjtörvény a 41. § vonatkozik ide: http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

http://www.onyf.hu/?…

A külföldi munka esetére nincs ismeretem.

Üdvözlettel Veci

sacus # 2011.01.20. 06:45

Kedves Fórumozók!
Egy Probléma:
a jelenlegi munkahelyemen nyolcadik éve dolgozom,s a minap felajánlották,az eddig végzett munkára a négy órás foglalkoztatást,de azt a munkát el kell végezni ezen idő alatt.
57 éves vagyok,s 38 és fél év munkaviszonnyal rendelkezem.
Sajnálattal,de-ugyan csak szóban-közöltem a főnőkömmel,hogy nekem ez így nem felel meg.Számomra ugyanis nem valami előnyös az ajánlata.
Fenyegetőzött,majd elrohant.
Kérem,valaki adjon tanácsot,mitévő legyek,ha elbocsájtanak és nem találok új munkahelyet!?
Van-e lehetőségem az "Előre hozott",vagy "Korkedvezményes" nyugdíjra???

könyvmoly # 2011.01.20. 19:30

sacus!
Én pontosan ugyan így jártam 3 évvel ezelőtt.A kezembe nyomták a munkaszerződés módosítást,hogy írjam alá a 4 órás munkaviszonyt. NEM ÍROM ALÁ mondtam. ha nem tetszik mondjon fel és fizessen ki mindent ami jár. Azóta is ott vagyok Megmondtam neki elmegyek az APEH-ba ellenőrizni minden hónapba ha szó nélkül átjelent Nem merte.
Ugyan nagyon nehéz volt idegileg bírni de most már nem bánt megyek nyugdíjba.Azért nem bocsájthat el mert nem írod alá. A nyugdíjra kevés az időd.A többi kérdésre nálam hozzáértőbbtől várj választ.
Üdv könyvmoly

Tandrea30 # 2011.01.21. 14:30

Szép jó napot kívánok!
szeretnék tájékozódni a felől hogyha valaki 10éve közalkalmazott és 1953születésü férfi akinek már38éve be van dolgozva munkáját maximálisan ellátja csak az önkormányzat anyagi helyzete miatt elbocsájthatják-e?van e olyan törvény ami megvédi ebben a helyzetben lévő embereket?
előre is köszönöm a segítségét.

Tandrea30 # 2011.01.21. 14:31

Szép jó napot kívánok!
szeretnék tájékozódni a felől hogyha valaki 10éve közalkalmazott és 1953születésü férfi akinek már38éve be van dolgozva munkáját maximálisan ellátja csak az önkormányzat anyagi helyzete miatt elbocsájthatják-e?van e olyan törvény ami megvédi ebben a helyzetben lévő embereket?
előre is köszönöm a segítségét.

Veci # 2011.01.21. 21:39

Tandrea30
A nyugdíjkorhatár előtt 5 éven belül csak nagyon indokolt esetben lehet felmondani (pl. munkakör megszűnik, átszervezés). Ekkor a munkavállalót +3 havi (közalkalmazott esetén +4 havi) végkielégítés illeti meg. Tehát te az 58. szülinapod után kerülhetsz bele.

ITT a Kjt. a felmentésre vonatkozókat a 33.§ (2) tartalmazza (neked 4 hónap), a végkielégítést a 37.§ (6) ez 10 betöltött év után 4 havi, ha betöltöd a jogviszony (munkaviszony) ideje alatt az 58 évet, akkor + 4 havi, vagyis 8 havi átlagilletmény a végkielégítés:

http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

Üdvözlettel Veci