GYED,GYES, táppénz


kvri # 2009.11.17. 20:34

Tisztelt szakértők!

Nemrég kezdtem jelenlegi munkahelyemen, előtte külföldön dolgoztam. Azt szeretném megtudni, hogy ha táppénzre megyek, akkor lesz-e a táppénzem, mivel nincs meg a 180 nap magyarországi munkaviszonyom. Úgy hallottam ennyi szükséges a 70%-os táppénzhez.

Segítségüket előre is köszönöm!

nandy # 2009.11.17. 09:48

Ha GYED-re (és nem GYES-re) gondoltál, akkor igen.

zotymuk # 2009.11.17. 09:25

köszönöm a választ. az illetékes szerv ebben az esetben megyei egészségbiztosítási pénztár?

még egyszer köszönöm

nandy # 2009.11.17. 07:54

Sajnos ennyi információ alapján nem lehet korrekt választ adni.
Javaslom, hogy a kérdését az illetékes szervnél tegye fel.

zotymuk # 2009.11.17. 07:48

Tiszteletem!

Egy hölgy ismerősömnek lenne egy kérdése a GYES összegével kapcsolatban. 2003-ban született meg az első gyermeke.Ekkor kapott 80 ezer ft összegű gyest. 2006-ban aztán megszületett a 2. gyermeke ekkor azonban már csak 40 ezer forint gyest kapott.Kérdés, hogy ez normális, hogy pont feleannyi gyest kapott? Sajnos több információm nincs az ügyről.
Ha esetleg valaki segíteni tudna, megköszönném.

nandy # 2009.11.16. 17:31

.

nandy # 2009.11.16. 17:31

.

nandy # 2009.11.16. 17:30

Stabika, te most ugratsz minket??

Korábban ezeket írtad:

Stabika # e-mail 2008.10.05. 13:33 Tiszteletem!

81 napja vagyok betegállományban.
A házi orvosom átakar passzolni a szakorvosnak, mondván hogy 90 napig tarthat betegácsiba utána jöhet OEP vizsgálat.

Stabika # e-mail 2008.12.09. 08:39
Sziasztok!
2002.11.18 óta dolgozom határozatlan munkaviszonnyal a cégnél.
2008.07.14 óta táppénzen vagyok.
2008. október 16-án kaptam egy levelet a munkáltatómtól, mely szerint létszámcsökkentésre hivatkozva RENDES felmondással felmondanak. Beleírták a papírba, hogy „jelenleg felmondási védelem alatt állok, az annak alapjául szolgáló indok megszűnésével, de legkorábban a jelen létesítés kézhezvételét követő 30 nap elteltével kerülhet sor.

Stabika # e-mail 2009.07.14. 15:29
Betegállomány alatt levelet kaptam mely szerint rendes felmondással felmondanak. Mire visszamentem a betegácsiból, megkértek hogy legen közös megegyezéssel. Mint utólag kiderült nekem, egy biztosítás miatt csak arendes felmondás a megfelelő. Van-e lehetőség módosítani ezt? Ha van aés a munkálttaó ne hajlandó van-e értelme jogorvoslatért fellebezni? Tekintettel arra hogy szerintem az első értesítés a rendes felmondás amérvadó.

Stabika # e-mail 2009.07.15. 20:02 nandy

Köszi a választ.

Igen, tudom igazolni hogy levelet küldtek ki a közös megegyezés aláírása előtt hogy rendes felmondás. A levélben szerepel az is hogy erről a munkaügyi központot is tájékozttaják.

Többet nem idézek tőled, ígérem, de szerintem már semmi értelme nincs erről beszélni, hiszen ama bizonyos busz már elment...

nandy # 2009.11.16. 17:21

Stabika:

Nem teljesen értem a problémádat, de úgy emlékszem, korábban már többen is válaszoltunk neked.
Nem volt kielégítő a válasz?

Stabika # 2009.11.16. 15:09

"nandy:

"A lényeg az, hogy ha a munkaadó csoportos létszámleépítést tervez, akkor a szabályok szerint erről legalább 30 nappal korábban tájékoztatnia kell a munkavállalót, és a Munkaügyi Központot is. Attól ez még rendes felmondás lesz…"

Ez igaz.

Ilyen levelet kaptam táppénz alatt.
De amikor bemebtem dolgozni akkor megkértek rá, hogy legyen inkább közös megegyezés.
Erre most azért nem tudok bítzosítást igénybe venni, mert az igazolásra nem csak azt írták, hogy mikor lett közös megegyezéssel megszüntetve a munkaviszony, de az előzményeket is, hogy ment egy levél azt igazolhatóan átvettem, majd......

Ez a bajom. Túl lelkes a munkáltatóm sajnos.

Ha közös megegyezéssel szünt meg, akkor mi köze a dolognak a korábbi levélhez. Hiszen akkor ez mégsem létszámleépítés volt. Tudtommal egyébbként rajtam kívül senkit sem küldtek el. Szóval nem tudom, hogy jogomban áll-e a munkálttaót arra kötelezni, hogy olyan igazolást adjon ki, amiken nme regél az Őskorról...

Ne legyen csalás, de mégse legyen több benne mint ami a közös megegyeséssel kapcsolatos....

nagabri # 2009.11.16. 11:10

Nem tudom, jártas-e valaki a start plusz kártyában...
Elolvastam róla az alapokat, csak 1 kérdés nem világos. Gyes melletti munkához lehet igényelni, ha "foglalkoztatásra irányuló jogviszonyban nem áll". Vagyis, ha nekem van munkahelyem, gyesen vagyok, de munkahelyet szeretnék változtatni, és ehhez szeretném kiváltani a start plusz kártyát, az nem működik? Az esetleg egy járható út, hogy közös megegyezéssel szerződésbontás, aztán kártyaigénylés? Nem kell eltelnie bizonyos időnek munkaviszony nélkül ahhoz, hogy jogosult legyek rá???

Dödölle1 # 2009.11.15. 14:56

Tisztelt Fórumozók!

A Kérdésem a következő lenne: Jelenleg GYED-en vagyok 2009. 03. 20-án született kisfiammal. Kaptam egy nagyon jó állásajánlatot, így férjemmel azt tervezzük, hogy ő megy GYED-re én pedig visszamegyek dolgozni. Az elmúlt napokban hol azt a hírt kaptuk, hogy a GYED első évében nem lehet azt átruházni, hol azt, hogy ennek semmi akadálya, mehet a férjem GYED-re én pedig dolgozni. Tudja valaki mi az igazság?

A válaszokat előre megköszönöm!

----------
  1. A "hír" megalapozatlan, a második álláspont felel meg a hatályos jogszabályoknak.
  2. GYED ellátást -választásuk alapján- a szülők bármelyike igénybe veheti, ha amúgy a jogosultsági feltételeknek megfelel, azaz ha az igénylés időpontjában az apa biztosított és 2 éven belül van 180 biztosításban töltött napja, úgy az ellátást -helyetted- Ő is igénybe veheti, azonban annak összegét az Ő fizetése alapján újra kiszámolják, azaz az összeg változhat ahhoz képest amit most kaptok.

Gyed mellett nem dolgozhat!!!

(Amire a "hírhozó" gondol az nem a GYED, hanem a GYES, ugyanis GYES mellett korlátlanul valóban csak a gyermek 1 éves kora után lehet dolgozni.)

Bővebb tájékoztatásért fordulj a jelenleg GYED-et folyósító szerv ügyintézőjőhez, vagy a REP PEEO osztályvezetőjéhez.

*-
  • Végül néhány hasznos információ (egy régebbi hozzászólásomból), hátha tudod használni most, vagy egy későbbi ügyedben:

Kevesen tudják, hogy a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 5.§. kötelezően előírja a REP-nek (REP=Regionális Egészségbiztosítási Pénztár) az ügyfelek tájékoztatását.

Ezen jogszabályi hely szerint: "Az egészségbiztosító TÁJÉKOZTATJA a biztosítottat JOGAIRÓL és kötelezettségeiről, SEGÍTSÉGET NYÚJT IGÉNYE ÉRVÉNYESÍTÉSÉHEZ.

Mindezek figyelembevételével javasolom, hogy élj a jogszabály adta lehetőséggel és keresd fel a lakóhelyed szerinti Regionális Egészségbiztosítási Pénztár Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztályát, vigyél magaddal minden okmányt (TB igazolvány, kinevezés, munkaszerződés, megbízási szerződés, szigorú számadású jövedelemigazolások, munkanélküli, álláskeresési járadékról szóló, illetve GYES határozatok stb.), kérd meg az osztályvezetőt, - ha kell előzetes időpont egyeztetés után- szánjon rád negyed órát és érthetően magyarázza el a lehetőségeidet.

(Többek között azért az osztályvezetőt és nem egy ügyintézőt javasolok, mert ő a témában, helyben az a legmagasabb döntésképes vezető, aki érdemi felelős választ tud adni a kérdéseidre, míg egy ügyintéző szóbeli tájékoztatását később, az igényelbírálás során felülbírálhatja, megváltoztathatja a revizora, illetve az osztályvezetője, továbbá egy túlterhelt ügyintéző lehet, hogy a részletes, teljeskörű, mindenre kiterjedő válasz helyett –ahogy a kérdezők szokták jelezni- rövid úton megpróbál lerázni, illetve sajnos esetenként előfordul, hogy egy kezdő, vagy kevésbé felkészült ügyintéző szóban téves tájékoztatást ad.. Ha tehát biztos és megmásíthatatlan választ szeretnél bizalommal fordulj a szakosztály vezetőjéhez.)

A fórum jó dolog, de írásban sajnos sokszor nem lehet kitérni részletesen mindenre. Aztán a válaszadást sokszor az is megnehezíti, hogy a kérdező a jogosultságot érintő lényeges adatokat sem adja meg, amelyek azonban döntőek lehetnek a válaszadás, illetve a jogosultság szempontjából.
Ezért, illetve a félreértések elkerülése érdekében is azt szoktam javasolni mindenkinek, hogy az itt, vagy más fórumon kapott tájékoztatáson túl –amennyiben teheti- forduljon bizalommal a REP Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztályának osztályvezetőjéhez, aki a témában, helyben a legfelkészültebb szakember és aki ha szépen megkérik – szükség esetén előzetes időpont egyeztetés után- készséggel segít, dolgokra visszakérdez….
(Az osztályvezető –távolléte estén a helyettese- felkereshető a hivatalában személyesen, illetve elérhető telefonon, vagy e-mail útján.)

(Szintén kevesen tudják, hogy kérésre a REP részletes tájékoztatást ad arról, hogy hogyan számolták ki az igénylő biztosított táppénz, THGY és GYED ellátásait.
Kivonat az ombudsmannak az ezzel kapcsolatos OBH 3135/2008 számú jelentéséből:
Az Állampolgári Jogok Országgyűlési Biztosa -az alaposabb tájékoztatás, valamint a táppénz kiszámításának átláthatósága érdekében, tekintettel arra, hogy a tisztességes eljáráshoz való jog érvényesülésében alapvető fontosságú garanciális követelmény az alapos tájékoztatás - az OBH 3135/2008 szám alatt javasolta az egészségügyi miniszternek, hogy a hatóságok az eljárásuk során kellően alapos tájékoztatást adjanak az állampolgároknak. Az ilyen tájékoztatás az ombudsman véleménye szerint nemcsak megelőzheti a félreértéseket és a későbbi jogvitákat, de egyúttal előfeltétele a jogorvoslathoz való jog gyakorlásának.

Az egészségügyi miniszter válaszában kifejtette, hogy a Regionális Egészségbiztosítási Pénztár (REP), külön kérésre tájékoztatást ad a táppénz kiszámításának módjáról is. Ez 2009.08.15-től jogi normaként is megjelent, hatályba lépett. (Lásd a Magyar Közlöny 2009/115 számát, valamint a 217/1997 (XII.1) Kormányrendelet 39.§. új, (3) bekezdését.)

Javasolom tehát, hogy mindenki éljen a két lehetőséggel, kérje a REP Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztály Osztályvezetőjének a segítségét az igény érvényesítésében, illetve a REP Igazgatójától kérjen írásos tájékoztatót arról, hogy hogyan (milyen módszerrel és mely jövedelmek figyelembevételével) számolták ki az egészségbiztosítási pénzellátásait.

Nagyon röviden és hangsúlyozva, hogy a teljesség igénye nélkül én ennyit tudtam segíteni. Remélem rajtam kívül más hozzászóló is tud érdemi tanácsot adni.

Üdv. :)

i_lisa # 2009.11.15. 13:09

Tisztelt Fórumozók!

A Kérdésem a következő lenne: Jelenleg GYED-en vagyok 2009. 03. 20-án született kisfiammal. Kaptam egy nagyon jó állásajánlatot, így férjemmel azt tervezzük, hogy ő megy GYED-re én pedig visszamegyek dolgozni. Az elmúlt napokban hol azt a hírt kaptuk, hogy a GYED első évében nem lehet azt átruházni, hol azt, hogy ennek semmi akadálya, mehet a férjem GYED-re én pedig dolgozni. Tudja valaki mi az igazság?

A válaszokat előre megköszönöm!

csivalka # 2009.11.15. 08:28

Tisztelt Fórumozók!
Remélem tudtok segíteni.
Jelenleg gyeden vagyok, de vissza kell mennem dolgozni. Édesanyám bt-beltag. Ő menne gyesre (ez is csak járulék-spórolás miatt). A bt-ben nincs több dolgozó. A kérdés, hogy így működhetne-e tovább a bt, vagy esetleg valakit be kellene jelenteni pl. 2 órában?
Előre is köszi a válaszokat!

nandy # 2009.11.14. 22:52

vasember:

Nem TGYÁS-ra (terhességi gyermekágyi segély), vagy GYEd-re gondoltál?
Főszabály szerint egyszerre csak egy ellátás vehető igénybe, tehát nem jár gyes és tgyás/gyed is. Vagy az egyik, vagy a másik.
A tgyás/gyed igénylésének feltétele, hogy előtte lemondd (az új ellátás igénylésének napját megelőző nappal) a gyes-t.

nandy # 2009.11.14. 22:50

Stabika:

Nem igazán értem, miről beszélsz, kissé összekuszálódott...

A lényeg az, hogy ha a munkaadó csoportos létszámleépítést tervez, akkor a szabályok szerint erről legalább 30 nappal korábban tájékoztatnia kell a munkavállalót, és a Munkaügyi Központot is. Attól ez még rendes felmondás lesz...

nandy # 2009.11.14. 22:47

Javítok:
Ha 2010-ben szülsz, akkor a TGYÁS plafonja a 2010-ben érvényes minimálbér kétszerese lesz, a GYED-é viszont - valószínűleg - a 2011-ben érvényes m.bér.

(Mindig az igénylés évében aktuális minimálbér a mérvadó)

nandy # 2009.11.14. 22:46

Szerintem elég lenne akkor visszamenned dolgozni, ha már útban van a második baba :) Mert még akkor is lesz 7-8 hónapod, remélhetőleg nem kell korábban eü. okok miatt táppénzre menned.
Azt, hogy mennyit kellene keresned, nem igazán lehet megmondani, mert ha 2010 augusztusában szülsz (ennél korábban nem valószínű...), akkor az ellátás maximuma már a 2011. évben érvényes minimálbér kétszerese lesz valószínűleg. Azt pedig senki nem tudja, mennyi lesz két év múlva a minimálbér.

Rékuska # 2009.11.14. 17:02

Köszönöm szépen, ez nagyon gyors volt! Javít valamit a helyzeten, ha most lemondom a gyed-et, elmegyek gyes-re és mellette szerződéses alapon dolgozom? Mennyit kellene ahhoz keresnem, hogy jobban járjak? (laikusként gondolom, hogy ha többet kapok, mint a minimálbér kétszerese, akkor megéri...)

vasember # 2009.11.14. 16:01

Segítséget kérnék.
Hogyan tudok gyesről gyesre menni. Jelenleg 2 gyerekkel gyesen vagyok és jön a harmadik. Akkor én most megint gyesre megyek. KÖSZÖNÖM

Stabika # 2009.11.14. 15:59

Úg emlékeztem, hog levélben csak rendkivüli felmondást küldhetnek ki, de akkor rosszul emlékeztem. :-((

Stabika # 2009.11.14. 15:58

benevar

Köszi.

nem tudom, hogy mire volt jó, hogy táőppémz alatt kiküldték, így csak azt érték el, hogy a jövedelem pótló biztosítást nem tudom igénybe venni.
Viszont a kiküldött levélben rendes felmondás szerepel, de mikor betegácsiból visszamentem akkor meg rábeszéltek a közös megegyezésre.
Ez ilyenkor nem teszi semmisség a kiküldött levelet? Gondolom nem. :-(

benevar # 2009.11.14. 13:12

Rékuska:

A Gyed alapja minden esetben maximalizálva van a minimálbér kétszeresében. A Tgyás alapja 0-179 bérezett nap esetén max. a minimálbér kétszerese, legalább 180 bérezett nappal korlátlan.

nandy # 2009.11.14. 13:11

Rékuska:

A GYED alapja minden esetben a minimálbér kétszerese lehet maximum, akár dolgoztál a köztes időszakban, akár nem.
TGYÁS-nál - ami az első 24 hétre jár - lehet érdekes a 180 bérezett nap, mert ha nincs meg, akkor a tgyás alapja is max. a minimálbér kétszerese lehet. Ha megvan a 180 nap, akkor annak megfelelően.
Fontos megjegyezni, hogy nem számít bérezett napnak a táppénz!
Úgy lehet 180 bérezett napot szerezni, hogy pl. kezdésnek kiveszed a szabikat (ez általában legalább 25-30 nap), ezzel megvan kb. másfél hónap. Aztán dolgozol négy és fél hónapot ténylegesen. Vagy az utolsó három hétben betegállományba vonulsz, mert az első 15 munkanapot (ami kb. 3 hét) a munkáltató fizeti betegszabadság címén.
Ha élsz a szabadságkivéttel és a betegszabival is, kb. 4 hónapot kellene dolgoznod, vagy valamivel kevesebbet.

benevar # 2009.11.14. 13:07

Stabika:

Az értesítés kézbesíthető keresőképtelenség alatt is, a felmondás nem adható át csak annak megszűnését követően, legkorábban a tájékoztató átvételét követő 30 nap elteltével.