Ingatlan tulajdonszerzés


Borisics # 2024.10.19. 11:26

Rendben, köszönöm a hozzászólásokat.

osztap # 2024.10.19. 11:16

Mert ha úgy vesszük, a nagymama meg az anyuka kivásárlásával a haláluk esetén így ők elesnek pl a jogos örökségüktől is.
Nem esnek ők el semmitől. Mivel azt írtad, hogy megveszed a házat, gondolom, fizetni is fogsz érte. Akkor majd pénz lesz a hagyatékban ingatlan helyett. Az smafu?

Nem kötelező előre szólnod a testvéreidnek. Nekik elővásárlási joguk nincs. Miután bejegyzett a földhivatal, érdemes lehet nekik szólni, főleg, ha pl. azt akarod, hogy fizessenek neked bérleti díjat vagy költözzenek ki.

Borisics # 2024.10.19. 10:40

Senkinek nincs a házon haszonélvezeti joga, a három jelenlegi tulajdonos hajlandó adásvételi szerződés keretében átadni a tulajdoni jogot.
De így, hogy még két testvérem is ott él, ott nőtt fel és oda is van bejelentve, őket illik-e vagy kell-e tájékoztatni a tulajdonos váltásról?
Lehet rosszul tettem fel a kérdést.
Mert ha úgy vesszük, a nagymama meg az anyuka kivásárlásával a haláluk esetén így ők elesnek pl a jogos örökségüktől is.
Meg a nagynéni két gyereke is a 25 százalékától, ami valahol nem szép dolog.
De úgy tudom, a jogszabály azt írja, hogy amíg élő ember a tulajdonjogával azt tehet, amit akar, így el is adhatja bárkinek. Családtagnak is.
Ha kivásárolom a nagymamát, a nagynénit és anyámat, a testvérek erről kell tudjanak? Vagy megtámadhatják az adásvételit pl elővásárlási jog okán?

Kovács_Béla_Sándor # 2024.10.19. 10:21

Hogyan élne az elővásárlási jogával az eladó? Márpedig itt minden elővásárlásra jogosult eladó lenne. (A kérdező testvéreinek nincs elővásárlási joga.) Az eladás nem érinti a haszonélvezeti jogot - ami nem is biztos, hogy van. (Az, hogy a kérdező "özvegyi jogot emleget, nem sokat jelent, hiszen a nagymama tulajdonosi minőségével kapcsolatban emlegeti.)
Miért értesülne szükségszerűen olyan személy az eladásról, akinek az ingatlanon semmilyen joga nincs? Mert a kérdező testvéreinek semmilyen joga nincs.

Majordomus # 2024.10.19. 09:58

Nincs,de anyádnak és a testvérének van.
Nem kell. De csak úgy tudod megvenni ha fentiek lemondanak elővásárlási jogukról,tehát a testvéreid mindenképpen tudomást szereznek róla.

Kockáz s- t a nagymama haszonélvezeti joga

Borisics # 2024.10.19. 08:55

Hárman vagyunk testvérek. Szeretném megvásárolni azt a házat, amelyben felnőttünk és jelenleg is élünk mindannyian (édesanyánk is).
A ház tulajdonosa a nagymama özvegyi jogon 50, anyánk 25, anyánk testvére 25%-ban tulajdonos.
A nagymama anyánk testvérénél lakik, külön házban.
A kérdésem az lenne, ha én lennék az 1/1 tulajdonos, van-e elővételi joga a testvéreimnek?
Egyáltalán kell-e szólnom a testvéreknek akár szóban és/vagy írásban, hogy a házat kivásárolom a jelenlegi tulajoktól?