Egyáltalán minek kellett új biztosítást kötni? Az üzemben tartóaradt az örökös.
Elhunyt tulajdonos, élő üzembentartó
@szomorú örökös
már hogyne értettem volna meg.
Honnét tudjam, hány autója lett a kérdezőnek mostanra? Azt nem írta a tényállásban.
Egyébként új szerződést mindig A00val kötnek, a bónuszelőzmény beszámításával pedig visszamenőleg érvényesítve lesz a kedvezmény, amit a biztosító visszafizet. Nincs itt semmi látnivaló.
eulimen
„Ha van már szerződésed és autód, akkor nem tudod a meglévő szerződésed mellé kettőzni a B10 besorolásodat, csak átörökíteni.”
Nem értetted meg! Ugyanaz a kocsi, csak üzembentartóból öröklés útján tulajdonossá lépett elő a kérdező.
@Balog Jozsef
Ha van már szerződésed és autód, akkor nem tudod a meglévő szerződésed mellé kettőzni a B10 besorolásodat, csak átörökíteni.
21/2011. NGM rendelet (bonus-malus r.) 3. szakasz (2) "Egy biztosítási szerződéssel kapcsolatosan elért osztályba sorolás a szerződés hatálya alatt az üzemben tartó párhuzamosan üzemeltetett további járműveire nem használható fel."
Balog Jozsef
„A biztosító nem vesz figyelembe hogy üzembetartókén B-10 besorolásom volt,
új szerződést kötött A-00 besorolással. Jogosan?”
Szerintem nem, mert a jogot mindig a tulajdonos viszi tovább, az pedig te vagy.
De ha még az autó is vinné tovább, az is ugyanaz maradt, magyarul csak a jogcím változott.
Én reklamálnék a felettes szervnél, fogyasztóvédelemnél, stb.
Talán tud valaki segíteni.
Elhunyt feleségem volt egy gépkocsi tulajdonosa, de én a férje voltam az üzemben tartó. A fiaim lemondtak mint örökösök a részükről, így én lettem a tulajdonos. A biztosító nem vesz figyelembe hogy üzembetartókén B-10 besorolásom volt, új szerződést kötött A-00 besorolással. Jogosan?
Fcsilla,
Ha a fiad hallani sem akar a póthagyatékiról, akkor a mostani üzembenntartó vagy beperel majd (bár ennek kicsi az esélye), vagy lehasználja az autót, majd odaállítja elétek, hogy felmondja az üzembentartást, csináljatok a ronccsal ti amit akartok (ez is pénzbe fog kerülni), vagy egyszerűen csak nem csinál vele semmit, ha roncs lesz, az árokparton hagyja, aztán ha egyszer kiderül, majd megkeresik a tulajdonos (nyilvántartásban, tehát az elhunyt) jogutódját (tehát a fiadat) és akkor intézhetitek meg fizethetitek...
Egyszóval : most akkor nincs teendőtök. Majd egyszer lesz valakinek...
Fcsilla,
Pontosítsuk ezt a tényállást.
A férjed NEM adta el az autót 7-8 éve. Ezzel szemben üzembentartói szerződést kötött valakivel. Ő (volt) a tulajdonos.
Ezzel rátok hagyott egy olyan koloncot, amit előbb vagy utóbb ki kell bogoznoztok, vagy rá fog omlani a szar a fejetekre.
Ha nektek megfelel, hogy nem kapjátok vissza az autót (ami elvileg, a törvény szerint járhatna, de nyilván nem ez volt a megállapodás a férjed és a "vevője" között, csak okosabbak akartak lenn), akkor annak a legegyszerűbb útja az, hogy elindítjátok a póthagyatéki eljárást, az fiad megörökli az autó tulajdonjogát, és azt mondjuk elajándékozza a mostani üzembentartónak. Érdemes felhívni rá a figyelmét, hogy ha 7-8 éve ekkora ökör volt, akkor tulajdonszerzési illetéket kell majd fizetnie.
Üdvözlöm!
Segítségüket kérném. 7-8 éve eladta a férjem az autóját. A vevő viszont valami oknál fogva azóta sem íratta át az autót, csak üzembe tartó . A férjem 5 éve elhunyt. Most pedig a vevő póthagyatékot követel. Van egy fiam , aki lelkileg megtört. És hallani sem akar róla , hogy újra ilyet keljen intézni. Mit tehetek ilyenkor?
Segítségüket előre is köszönöm.
Igaz, benéztem, úgy olvastam, hogy már meghalt.
:) Bár már magam sem tudom, de azt kérdezte a kérdező, hogyan lehet előre rendelkezni.
Még nem, de egyelőre a tulajdonos még él.
Igen, de azt írta, hogy nem készült semmilyen dokumentum.
Halál esetére szóló ajándékozási szerződést is lehet kötni.
Az új tulajdonos az autó tulajdonosának törvényes örököse (vagy törvényes örökösei) lesznek. Ha írt végrendeletet, akkor ez az irányadó. Ha azt akarod, hogy a tied legyen az autó akkor az örökösökkel kell leülnöd tárgyalni. Bár azt nem teljesen értem, hogyha üzembentartó voltál miért Te fizetted ki az autó vételárát.
Üdvözletem!
Az alábbi problémás esetben kérnék a segítséget: Mi a teendő abban az esetben, ha az autó tulajdonosa és az üzembentartója különböző személy (az üzembentartó fizette ki az autó árát is, a tulajdonos csak papíron tulajdonos), és a tulajdonos meghalt (vagy súlyos betegség miatt nagyjából tudni lehet a halál elkövetkező időszakát?
Halál esetén hogy érdemes rendelkezni előre az autó tulajdonjogáról, hogy az üzembentartó (vagy annak valamely kiskorú gyermeke akár) legyen az autó tulajdonosa a szerencsétlenséget bekövetkezően?
Ha nem készül semmilyen dokumentum, ilyenkor hogy történik az autó tulajdonjogának öröklése?
Segítségüket előre is nagyon szépen köszönöm.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02