Elhunyt tulajdonos, élő üzembentartó


Kikiur # 2015.09.02. 08:29

Üdvözletem!

Az alábbi problémás esetben kérnék a segítséget: Mi a teendő abban az esetben, ha az autó tulajdonosa és az üzembentartója különböző személy (az üzembentartó fizette ki az autó árát is, a tulajdonos csak papíron tulajdonos), és a tulajdonos meghalt (vagy súlyos betegség miatt nagyjából tudni lehet a halál elkövetkező időszakát?
Halál esetén hogy érdemes rendelkezni előre az autó tulajdonjogáról, hogy az üzembentartó (vagy annak valamely kiskorú gyermeke akár) legyen az autó tulajdonosa a szerencsétlenséget bekövetkezően?
Ha nem készül semmilyen dokumentum, ilyenkor hogy történik az autó tulajdonjogának öröklése?

Segítségüket előre is nagyon szépen köszönöm.

Rexor # 2015.09.02. 13:08

Az új tulajdonos az autó tulajdonosának törvényes örököse (vagy törvényes örökösei) lesznek. Ha írt végrendeletet, akkor ez az irányadó. Ha azt akarod, hogy a tied legyen az autó akkor az örökösökkel kell leülnöd tárgyalni. Bár azt nem teljesen értem, hogyha üzembentartó voltál miért Te fizetted ki az autó vételárát.

Immaculata # 2015.09.02. 13:17

Halál esetére szóló ajándékozási szerződést is lehet kötni.

Rexor # 2015.09.02. 13:20

Igen, de azt írta, hogy nem készült semmilyen dokumentum.

Immaculata # 2015.09.02. 13:22

Még nem, de egyelőre a tulajdonos még él.

Immaculata # 2015.09.02. 13:24

:) Bár már magam sem tudom, de azt kérdezte a kérdező, hogyan lehet előre rendelkezni.

Rexor # 2015.09.02. 13:24

Igaz, benéztem, úgy olvastam, hogy már meghalt.

Fcsilla # 2024.04.08. 17:47

Üdvözlöm!
Segítségüket kérném. 7-8 éve eladta a férjem az autóját. A vevő viszont valami oknál fogva azóta sem íratta át az autót, csak üzembe tartó . A férjem 5 éve elhunyt. Most pedig a vevő póthagyatékot követel. Van egy fiam , aki lelkileg megtört. És hallani sem akar róla , hogy újra ilyet keljen intézni. Mit tehetek ilyenkor?
Segítségüket előre is köszönöm.

drbjozsef # 2024.04.08. 18:51

Fcsilla,

Pontosítsuk ezt a tényállást.
A férjed NEM adta el az autót 7-8 éve. Ezzel szemben üzembentartói szerződést kötött valakivel. Ő (volt) a tulajdonos.

Ezzel rátok hagyott egy olyan koloncot, amit előbb vagy utóbb ki kell bogoznoztok, vagy rá fog omlani a szar a fejetekre.

Ha nektek megfelel, hogy nem kapjátok vissza az autót (ami elvileg, a törvény szerint járhatna, de nyilván nem ez volt a megállapodás a férjed és a "vevője" között, csak okosabbak akartak lenn), akkor annak a legegyszerűbb útja az, hogy elindítjátok a póthagyatéki eljárást, az fiad megörökli az autó tulajdonjogát, és azt mondjuk elajándékozza a mostani üzembentartónak. Érdemes felhívni rá a figyelmét, hogy ha 7-8 éve ekkora ökör volt, akkor tulajdonszerzési illetéket kell majd fizetnie.

drbjozsef # 2024.04.08. 18:55

Fcsilla,

Ha a fiad hallani sem akar a póthagyatékiról, akkor a mostani üzembenntartó vagy beperel majd (bár ennek kicsi az esélye), vagy lehasználja az autót, majd odaállítja elétek, hogy felmondja az üzembentartást, csináljatok a ronccsal ti amit akartok (ez is pénzbe fog kerülni), vagy egyszerűen csak nem csinál vele semmit, ha roncs lesz, az árokparton hagyja, aztán ha egyszer kiderül, majd megkeresik a tulajdonos (nyilvántartásban, tehát az elhunyt) jogutódját (tehát a fiadat) és akkor intézhetitek meg fizethetitek...

Egyszóval : most akkor nincs teendőtök. Majd egyszer lesz valakinek...