Nem voltak illúzióim, de egy parlamentben mégis furcsa szemrebbenés nélkül szembesülni a korábban mondottakkal.
Előrehozott öregségi nyugdíj
Szerintem is ez a tervezet már az alkotmánymódosítás óta benne van a levegőben. Sajnos elég idősek vagyunk ahhoz, hogy már rég megtanulhattuk volna, hogy "a szó elszáll, az írás megmarad".
Viszont az is igaz, hogy nem vagyunk gyerekek, hogy így kelljen tálalni egy több százezer embert érintő változtatást.De azért előfordult ez az ámítgatás már korábban is:pl:40 éves kedvezmény.
Veci! Örülök, hogy ujból olvashatlak.
Kedves Fórumozó társak!
Ti nem olvastatok a sorok között? A május 13-i alkotmánymódosítási javaslat (már 63.sz Közlöny), nem írta le, hogy csak a rendvédelmiseket érinti.
Ti még hisztek a mesékben? Bocsi, hogy így írok, amikor nagy ritkán (május 13 óta) beírok, többnyire erre utaltam: ami le van/volt írva az nem választja külön a rendvédelmiseket és civileket.
Üdvözlettel Veci
Ágneta 54!
Köszönöm a segítségedet!
btzs
Ma délután az Országgyűlésen egy ellenzéki képviselő konkrétan rákérdezett a törvénytervezetre, fel is mutatta azt. Nem ezt mondták május 13-án, és felolvasta szószerint az akkori választ: csak a rendvédelmisekre, csak a rokkantakra, de nem a bányászokra stb. Ez most 600 ezer embert érint, köztük a bányászokat is. Kapott egy választ (úgy kezdődött: abban egyetérthetünk..közben elhangzott az is, hogy még nincs elgogadva, az államdósság is említésre került)A választ nem fogadta el, mert nem válaszolt a kérdésére.Aztán más témára tértek át.
Az élet megy tovább...
Kedves dtida
Érdeklődéssel néztem szepkor-nyugdij.hu honlapotokat, köszi, hogy felhívtad rá a figyelmet. Egy ottani információval kapcsolatban írhatnék közvetlenül az e-mail-edre? Ha igen, kérlek írj a hecijucu@gmail.com-ra.
Köszi szépen
Igen, szándékosan lebegtetik; ahogy arra korábbi kommentemben már utaltam: ezzel a jogszabállyal 2012-t rendezik, utána még nem tudni mi lesz.
Az egyéni számlás rendszer új nyugdíjszámítást tesz szükségessé; politikai szándék 2012-től az egyéni számlák bevezetése.
hamiki
Pont ez a kérdés izgat engem is, de nagyon.
(Nekem valami azt súgja, hogy a 2012-es kiszámítás rosszabb lesz, mint az idei.)
Üdv: Korall (53-as nö)
dtida!
Üdv!
Szintén hasonló okból, mint Veci tette, nekem is lenne egy (egyenlőre) kérdésem, ami nem derül ki a törvénytervezetből, és biztos mást is izgat.
Az világos, hogy 2011 végéig a régi számítási módszert alkalmazzák, az is, hogy 2013-tól még a régi jogszabály szerint új számítási módszer kerülne egyébként is bevezetésre, de mivel ezt is igazságtalannak, túlígérőnek tartják, biztos változni fog - negatívan.
De mi van 2012.01.01 - 2012.12.31 -ig? Erre direktben nem utal a jogszabály tervezet, vagy én nem olvasom ki belőle, vagy tényleg lebegtetik a dolgot.
Ez azért érdekes (számomra), mert a tervezet szerint:
"5.§ (1) 2011. december 31-ét követő kezdő nappal jövedelempótló juttatásra jogosult
- az az 1952. évben vagy az megelőzően született nő és az 1951. évben vagy azt megelőzően született férfi,
aa) aki az előrehozott, csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj igénybevételéhez a Tny. 2012. január 1-jét megelőzően hatályos szabályai szerint szükséges szolgálati időt 2011. december 31-éig megszerezte "
És ami zavaró, a nem konkretizált utalás a tövábbiakban:
"6.§ (1) Ha e törvény másként nem rendelkezik, a jövedelempótló juttatást a jövedelempótló juttatás kezdő napján alkalmazandó társadalombiztosítási nyugdíjszabályok szerint kell megállapítani."
Vajon változik-e 2012-ben aszámítás, vagy egy ilyen eljárás kialakítására több idő kell, mint ami az évből még hátra van?
Köszönöm
- Kedves dtida!!! Köszönjük a tájékoztatást,benéztem a szepkor-nyugdij.hu-ra,jó lenne ha beindulna valóban, és az ott kérdezők,korrekt tájékoztatást kapnának!Jelenleg sokan még azt sem tudják,hogy hány év jelenleg a nyugdijkorhatár,de nem csodálom,mert mindenki mást mond!Én is úgy hallottam,hogy 2011-ben még,62-év,de mégis ebben az évben,már fél évet /183 napot/rávernek az emberre!Na és a várható dolgokról nem is beszélve/átnevezés,megadóztatás,stb.,stb.-----
közalk51
Idézet a hozzászólásodból: Amennyiben ez év elején ismertem volna ezt a kormányzati szándékot, nem kezdeményeztem volna még a nyugdíjazásomat. A munkahelyet felmondtam.
Tisztelt Döntéshozók! Álláspontom szerint (ha ez számít) egy ilyen jogszabályt csakis oly módon szabad életbe léptetni, hogy a nyugdíjba vonulásról szóló személyes döntéskor hatályos jogi környezet már ne változzon az egyénre nézve. Egy új jogszabály azokra lehet hatályos, akik majd az új jogi környezet ismeretében dönthetnek nyugdíjba vonulásukról.
Nagyon egyetértek!!!
Az ember nem előző nap dönti el, hogy másnap nydíjba megy, és nem csak úgy vaktában, hanem egy-két évre előre tekintve a jogszabályok ismeretében.
Rendkívül méltatlannak tartom, hogy a nyugdíj esedékessége előtt legalább egy, de inkább két évvel hamarabb nem tudhatom precízen, hogy milyen jogszabályokhoz kell igazodnom a döntésem meghozatalában.
Üdv: Korall (53-as nö)
Szervusz dtida!
Köszi a gyors választ. Azért ide írtam, mert több fórumozónak hasonló a helyzete, és úgy gondoltam az én beírássom alapján további értelmezést látnak. Egyébként még nem készültem fel kérdésekkel, azért nem írtam, de bármi lényegeset tudsz, azt örömmel várom bármikor.
Mindenki nevében köszönöm a beírásaidat.
Üdvözlettel Veci
Kedves Veci,
Nem Echo tv-ből kell tájékozódni. :)
Iván professzor, sajnos, csak hiszi, hogy ért a dologhoz. És ezzel sokan vannak így.
A nyugdíjtéma - is - kiszolgáltatott a politikának, a tavaly őszi kapkodás elképesztő volt annak, aki ezt "házon belül" megélte, elhiheted. :)
Máskor nem kell megvárnod, hogy ide írjak, írhatsz e-mailt ha kérdésed van, ahogy eddig, igyekszem gyorsan válaszolni.
Egyébként tegnaptól - ha kezdetleges formában is, de - él a honlapunk, amit folyamatosan töltünk majd fel hasznos információkkal, cikkekkel, véleményekkel, látogassátok; hamarosan terveink szerint a fórum is aktíválódik. :)
szepkor-nyugdij.hu
ÜDV
Kedves dtida!
DE jó, hogy ismételten jelentkeztél. Az általad leírtak kb. 80-85 %-át úgy értelmeztem, amint te leírod. Most olvasgatom a Előterjesztés a korai nyugdíjak megszüntetéséről. Nyílván ez egy előterjesztés, ezen még némi (szerintem már minimális) finomítás várható.
Az előterjesztést én az alábbiak szerint értelmeztem (elsősorban a férjem és az én esetemre tekintettel):
- A lényege, ha jól értelmezem, aki még nem töltötte be az öregségi nyugdíjkorhatárt, és előrehozott, vagy előrehozott korkedvezményes nyugdíjat folyósítanak, az 2012-től nem nyugdíj nevet viseli, hanem szociális ellátást, és annak az összege megegyezik azzal, amit ez év decemberben kap nyugdíjként.
- Ha betölti a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt, akkor az addigi emelések %-val számolják ki a nyugdíját.
- aki már rendelkezik a korkedvezménnyel (vagy meglesz 2012.12.31-ig), azok annyival korábban mehetnek öregségi nyugdíjba, amennyi a korkedvezményük. Ezzel a lehetőséggel 2013-tól a pillanatnyi állás szerint már nem lehetne élni.
- ha jól értelmezem a beírásod, az utazási kedvezmény még a törvényalkotás során akár meg is maradhatna. Az 55 év felettiek utazási kedvezményének megszüntetése szerintem sem erre utal (bár nem volt ennek a megszüntetésnek előjele a kommunikációban, vagy csak én nem olvastam róla).
Ezeket a tévesen lengő újságírói értelmezéseket talán a kormányzati értelmezésekből koppintották. Itt arra utalok, hogy anno a nők nyugdíjával kapcsolatban még okt. 9-én az Echo tv-ben Iván professzor szolgálati időről beszélt, de a tv. előterjesztés már munkaviszonyról, majd jogosultsági időről. Azóta is sokszor félreérthető a korkedvezmény, korengedmény, előrehozott nyugdíj fogalma. Ezzel az egyszerű halandót is megtévesztve.
Érintett vagyok abban, hogy a törvény általi lehetőséggel előrehozott nyugdíjba mentem (amikor még halvány szellő kilátás nem volt a nők kedvezményes nyugdíjáról, azonkívűl azért jöttem el előrehozott nyugdíjba, hogy ne a munkatársamnak mondjanak fel, mert ő akkor még nem érte el az előrehozott nyugdíjkorhatárt), így kb. 9 hónap hiányzik a 40 éves jogosultsági időmhöz.
NODE, ha 2012-ben az induló szociális ellátás összege lesz annyi, mint a nyugdíj, akkor, amint te is írod, minimális veszteség érhet bennünket.
Engem további fontos információ is érdekel (várom a fejleményeket, amint korábban, amit előre köszönök).
A fentebb leírtakból más érintettek is vonhatnak le értelmezéseket. Még mindig itt a nyilt fórumon nem vállalom fel, hogy állást foglaljak, ezért számítunk arra, hogy időnként tájékoztatsz a fejlemények értelmezéséről.
Üdvözlettel Veci
Tulajdonképpen ez nem más, mint burkolt adó és járulék emelés.
dtida köszönjük az információt
A várhatón megemelt járulék mértékével bruttósított bérnél igen is lesz nettó bércsökkenés. Hiszen az így kiszámolt bruttó bérből kell majd a 7,5% eb.járulékot levonni és az szja-t. Tehát magasabb bruttóból nem csak a nyugdíjjárulék levonás lesz több, hanem minden egyéb.
A Nemzeti Erőforrás Minisztérium jogszabály előterjesztése tükrében szeretném közreadni a konkrét esetemet és a véleményemet (nem jogászként).
2011. elején kértem a közalkalmazotti munkaviszonyom megszüntetését ugyanez év decemberétől 42 év szolgálati viszonnyal, mert úgy döntöttem, hogy igénybe veszem az előrehozott nyugdíjat. Az első, 4,8 százalékos év már megvan, s bár a 3,6 százalékos év elvész, de a tv. által garantált éves nyugdíjemelés pótolni fogja azt 2012. január 1-től. Jelenleg a felmentésemet töltöm. A 2011.05.23-i minisztériumi előterjesztés az előrehozott nyugdíj jövedelempótló juttatássá alakításáról (köszönet érte Hars 52-nek) mindent felboríthat számomra, helyrehozhatatlanul, és életem végéig negatívan kiható módon. Nemcsak a 2012. évi nyugdíjemeléstől esnék el, hanem a 2013. évitől is, mert 1951. január eleji születésű férfi vagyok. Amennyiben ez év elején ismertem volna ezt a kormányzati szándékot, nem kezdeményeztem volna még a nyugdíjazásomat. A munkahelyet felmondtam. Az új jogszabály engem már nem fog a munkaerő piacon tartani (még ha ez lenne a célja sem). Tisztelt Döntéshozók! Álláspontom szerint (ha ez számít) egy ilyen jogszabályt csakis oly módon szabad életbe léptetni, hogy a nyugdíjba vonulásról szóló személyes döntéskor hatályos jogi környezet már ne változzon az egyénre nézve. Egy új jogszabály azokra lehet hatályos, akik majd az új jogi környezet ismeretében dönthetnek nyugdíjba vonulásukról.
agica20!
A jövödelempótló támogatás folyósítása megszűnik,ha munkába állsz, vállalkozol, vagyis ha újból jövödelmet szerzel. Ebben az időszakban keletkezett jövödelem alapján számolják újra a nyugdíjat. Amennyiben nem szakítod meg a jövödelempótló támogatásodat, nem számolják újra a nyugdíjadat.
Szép jó reggelt mindenkinek!
Néhány félreértést szeretnék eloszlatni, ami itt a fórumon is terjed, és a híradásokban is többször szerepelt tévesen. (mindazzal együtt, hogy még nem tudható, mit fognak a honatyák ténylegesen elfogadni) Többször átírtam ezt a pár sort, hogy minimalizáljam a politikai hangot (ha van igény ebbéli véleményemet is kifejtem, külön).
A tervek szerint a korhatár alatti nyugdíjak juttatássá alakulnak, ami nem lesz nyugdíj, így utazási kedvezmény és emelés sem jár hozzá. Én már hallottam olyan elképzelést, amely szerint az utazási megmaradna, de ennek ellentmondani látszik, hogy még a MÁV is megszüntette július 1-jétől az 55 éven felüliek 20 %-os kedvezményét. Az időközbeni emelések mértékét (és nem összegét)a korhatár betöltésekor minden nyugdíjassá váló személy megkapja.
Az előrehozott nyugdíjasok vesztesége tehát minimális, kivéve ha dolgozik, mert akkor nem kaphatja az ellátását (jelenleg jövedelem-korlát van).
Nincs szó arról, hogy mindenkinek újraszámolnák a nyugdíját, csak vélhetőleg az újságírók többsége sem érti, amit olvas. Kérelemre újraszámítják majd annak aki kéri, aminek oka lehet (1) az új nyugdíjszámítás vagy (2) ha a juttatását elveszítve dolgozik valaki, és szolgálati időt szerez.
Ami itt bezavarhatott sokaknak: ha egyéni számlák lesznek, akkor arra utólag fel kell vinni a korábbi évek befizetett járulékait, ilyen értelemben lesz 1988-ig visszamenőlegesen számítás, de nem nyugdíjat számolnak újra, hanem befizetett járulékokat össze, hogy azokat az egyéni számlára jóvá lehessen írni. Ez vélhetőleg több éves munka lesz.
A másik tévesen keringő legenda, hogy kétszeresére emelik a járulékokat, miközben arról van szó, hogy a most fizetett 34 %-ot osztanák el újra a munkavállaló és a munkavállaló között (most 10-24 %), hiszen nem mindegy, hogy az egyéni számlán mennyi kerül jóváírásra, hiszen abból lesz majd a nyugdíj. Az újraosztást a járulékok bruttósításával végeznék el, azaz - elvileg - nettó bércsökkenéssel nem járna.
A nyugdíjkassza egyensúlytalanságára gondolom az ilyen esetekből adódó nemzetközi elszámolások is hatnak
http://adozona.hu/…orhatar.aspx#…
mari55
Vajon ,miért is számolják újra az X- %-ot visszamenőleg?
Igazatok van, valóban csak kérésre számolják ujra a nyugdíjakat.
Hars52
Igen én is itt olvastam az "újraszámolásal" kapcsolatos szöveget,ahonnan ibi60 is idézi.
A lényeg,ha dolgozol a jövedelempótló juttatás megszakítása alatt és az nagyobb összeg,mint az addig kapott pénzed,akkor azt lehet kérni,hogy számolják újra az öregségi nyugdíját!
Hars52
Korhatár betöltéskor öregségi nyugdíjként megemelve automatikusan folyósítják, de lehet kérni az ismételt megállapítást 6 hónapon belül, s ha ez magasabb akkor módosítják.
"(1) Ha a jövedelempótló juttatásban részesülő személy – ideértve azt az esetet is, ha a jövedelempótló juttatásának folyósítását a 8. § (1) bekezdése alapján szüneteltetik – az öregségi nyugdíjkorhatárt betölti, az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésének napjától hivatalból a jövedelempótló juttatásnak az időközi nyugdíjemelések mértékével növelt összegét öregségi nyugdíjként kell folyósítani. A továbbfolyósításról nem kell döntést hozni.
(2) Az öregségi nyugdíj (1) bekezdés szerinti folyósítása esetén a nyugdíjas – a nyugdíjkorhatár betöltését követő hat hónapon belül – a nyugdíjmegállapító szervtől kérheti öregségi nyugdíjának ismételt megállapítását. Az öregségi nyugdíj összegét – az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésének napjától kezdődően – abban az esetben lehet módosítani, ha az így megállapított öregségi nyugdíj magasabb az (1) bekezdés szerint folyósított összegnél."
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02