Szép jó estét Fórumozók!
Jó (?) ötlet horgadt az agyamba:
1953.02.06 születtem, nőből vagyok.
Mivel a 40 éves jogosultságom nincs meg,(38 év 340nap)az 59 éves előrehozott nyugdíjhoz megtudom e váltani a hátralevő időt??????????
Egyéni vállalkozó vagyok, tehát a saját magam munkáltatója.
Segítsetek, ha tudtok. És ezt egyáltalán hol kell befizetni, kérvényezni, intézni?
Előrehozott öregségi nyugdíj
Veci!
Én világért sem akartam és most sem akarom átvenni a Te helyedet, egyszerűen nem is értek annyira a különböző nyugdíjas jogszabályokhoz, csak az utóbbi évben, mivel 2011-ben magam is nyugdíjas lettem, a szükség vitt rá, hogy beleássam magam a vonatkozó jogszabályokba. Meg még ahogy gabuschnak is írtam van nekem még a gimiből hat barátnőm, akikkel egy idősek vagyunk (annak ellenére, hogy 3 városban is lakunk szana-szét, a mai napig is szeretjük egymást és tartjuk a kapcsolatot)és ilyen-olyan szinten de mindnyájunkat érintettek és érintenek most is a változások.Tudom, hogy nagy a bizonytalanság, és nehéz bármit is tanácsolni a fórumhoz fordulóknak, de ez a tervezet úgy néz ki, mint ami kész van, csak el kell fogadni.Ahogy elolvastam ez volt az első gondolatom.Ahogy már sokszor írtam, annak örülnék ha visszatérnél, és ha valami gondolatod, ötleted van megírnád, és tanácsaiddal segítenél.
Üdv.: Zsuzsa
takee01
Ha nincs összesen minimum 37 év szolgálati időd, akkor csak 62. szülinapodon tudsz elmenni nyugdíjba. A jövedelempótló folyósításának ideje nem számít bele a szolgálati időbe.
hars52 alias Zsuzsa !
Te átvetted az én korábbi szerepemet. Addig, amíg teljesen nem tisztázódnak a dolgok, én nem igazán akarok május 13-tól belefolyni a válaszadásba. Örülök, hogy a korábbi tájékoztatásaink alapján ilyen jól átlátod a dolgokat, és az ÖTYE tagok helyzetét. Még egy ideig azt hiszem háttérben maradok.
Fórumozó társak!
Magam is azt mondom, hogy nem kell ötletelni, és nem kell túl dramatizálnunk a helyzetet. A május 13-i Alkotmánymódosítási javaslat már világossá tette a kommunikáció ellenére, hogy valamennyi korhatárt még be nem töltött személyt érint. Sajnos sokan nem tudtatok olvasni a sorok között, ezért sokan elhitték, hogy csak a rendvédelmiseket érinti, mint ahogyan a kommunikáció is arra éleződőtt ki, ez figyelemelterelésnek nagyon jó volt. Már májusban az egyik szakszervezeti vezető (a bohócügyi titkársági ajánlás után) megmondta, hogy ez a nyugdíjrendszeri változás mindenkit érinteni fog. Sajnos ezt sokan nem "hallották meg". Ha a kiszivárogtatott tervezetből történne a törvényjavaslat, ha jól értelmezem, akkor 2012-től a jövedelempótló juttatás annyi lesz várhatóan, mint a megállapított nyugdíj. Ha betöltjük az öregségi nyugdíjkorhatárt akkor lesz nyugdíj. Milyen jó! Nem mindenki mondhatja el 2012-től, hogy Ő bizony kétszer lett nyugdíjas :-)
Mindenkinek ajánlom, hogy figyeljen dtida válaszaira, ő a tutit mondja meg, higyjétek el!
Üdvözlettel Veci
A http://szoli.eu/…lo-juttatas/ oldalon olvastam a következőket:
„Előrehozott, csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj
A Tny. 18/A–18/B. §-a lehetővé teszi, hogy a magas szolgálati idővel rendelkezők általánosságban a férfiak esetében két, a nők esetében három évvel a korhatár betöltése előtt nyugdíjba vonuljanak. A jogszerzések elismerése érdekében, akik az előrehozott, csökkentett összegű előrehozott nyugdíjra 2011 végéig jogot szereznek, ezt a jogukat továbbra is érvényesíthetik.
”
Mit jelent az utolsó mondat?
Válaszotokat előre is köszönöm.
infotanar1
Üdvözlet! Kérem segítsetek!
A probléma a következő: Adott egy 60 éves elmúlt férfi, 34 éves munkaviszonnyal, jelenleg jövedelempótló (ha jól tudom így hívják) ellátásban részesül.
Kérdésem, hogy mikor mehet nyugdíjba (akár előrehozott, vagy akármilyen fajtába)?
Előre is köszönöm a válaszokat.
kismargoc!
Ne adj kérlek ötleteket a törvényhozóknak. még meg találják fogadni. Amúgy eddig még nem olvastunk erről a jöv.pótló juttatást illetően.(más ügy a rendvédelmiseké, lehet arra gondoltál?)
gabusch!
kösz a jó kívánságot, szerintem az "ÖTYE" pont jó.
Azért foglalkoztam a témával mert minden barátnőmet és magamat is érint a dolog - 52-esek vagyunk és van aki 40 évesbe és van aki előrehozottba ment az idén nyugdíjba -
Nekem osztották ki, hogy foglalkozzak a tervezettel, amit én szivesen meg is teszek.
Egyébként mi heten minden évben, csak nők, Banyabulira megyünk, általában Pünkösdkor és 4 napra, és mindig más helyre, már 10 éve, és igyekezünk csinosak lenni, és jól érezni magunkat.
Üdv:zsuzsa
hars52 alias Zsuzsa !
- -minden kalapomat megemelem előtted,amiért tartod itt minden szintéren a frontot:-) megalájk:-)
(én is így tennék,ha szakmailag közöm lenne a témához,akkor is ha kissé még homályosak-de talán kristályosodni látszanak a nemfi körvonalak)
- -kívánok Neked és a férjednek szép ötye éveket(felőlem kitalálhattok más mozaik szót is)
lényeg:
- mi nem nyuggerek leszünk már,hanem csini és okos öreglányok/fiuk
üdv:gabusch53
Infotanár1!
Ha elfogadják a tervezetet, akkor biztos, hogy a csökkentett összegű előrehozott nyugdíjaddal azonos összegben jövedelempótló juttatást fogsz kapni 2012.01.01-től. Hátrányai:nem járnak vele a nyugdíjas kedvezmények,nem lehet mellette biztosítási jogviszonyt folytatni, tehát sem dolgozni, sem vállalkozni.
De ez egyenlőre csak tervezet, amit ősszel fognak a ogy.elé terjeszteni. Biztosat csak akkor tudhatunk.
Sok sikert: Zsuzsa
Bocsi, az előző beírásnál egy kicsit elkaptodtam.
Infotanar1
Itt találod meg a tervezetet:
http://htfsz.hu/…zuenteteserl
Üdv.
Sztaga
Infotanar1
Itt találod meg a tervezete:
http://htfsz.hu/…zuenteteserl
Ödv.
Aki tud, kérem segítsen!
Informatika tanár vagyok. Októberben leszek 60 éves. 41 év közalkalmazotti jogviszonyom van. Jogosult leszek nov-ben a csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjra.
A nyugdíjat ebben az évben 2 hónapig (nov., dec.) kapom, majd ez januártól jövedelempótló juttatásba megy át.
- A jogszabály(tervezet) számára lenne szükségem, amely kimondja, hogy a 2011-ben megszerzett csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj menet közben (vagyis 2012. január 1-től) átalakul jövedelempótló juttatásba.
- Vagy marad továbbra is előrehozott nyugdíj?
A többi kérdésem majd ettől a jogszabály(tervezet)tól függ.
A segítséget előre is köszönöm mindenkinek!
Üdvözlettel:
infotanar1
szepkor-nyugdij.hu
Tubica
Ha elfogadták a felmentési kérelmedet, akkor szerintem a felszámolás miatti, esetleges munkáltatói felmondásra úgy gondolom, hogy te nem számíthatsz és a végkielégítésre sem.
Üdvözlettel Veci
Segítsetek!
Április végén kértem a felmentésemet, rá 5 naptári napra visszavontam.
Kértem továbbfoglalkoztatást is,de írásban semmi válasz nem érkezett két hónapja. Most felszámolják a munkahelyemet. Mire számíthatok?
Köszönöm a segítséget!
kacika
Ha megvan a 40 év jogosultsági időd, akkor azzal a lehetőséggel élj. A tervezet szerint ahhoz nem nyúlnak (egyenlőre). Kérj jogosultsági idő megállapítást.
Üdvözlettel Veci
Kedves Fórumozók!
Szerintetek, ha 52 novemberében betöltöm az 59 évet, szeptember 30-án kereken 40évem lesz, mire számíthatok? Már most kérjem a Nyugdíj Int-től a szolgálati idő elismertetését?Vagy várjak még?
Egyáltalán "él" még a FIDESZÜNK által kreált törvény, hogy a nők 40 év után elmehetnek? Már semmit sem értek megint ( sokan vagyunk így, az én köreimben)
Ahogy visszaolvasok, azt látom, hogy naprakészen követitek a témához kapcsolhattó híreket.
Ha elmehetek a 40 év után sem nyugdíjra számíthatok, hanem valamilyen jövedelempótó könyöradományra?
Ha valaki válaszolna nagyon megköszönném:kacika
Mozilla!
Ha nem változtatnak a tervezeten, akkor valóban így lesz:2011-ben még nyugdíj, 2012.01.01-től pedig jöv.pótló juttatás.
Az én férjem 1950.02.24-én született, jelenleg előrehozott nyugdíjas, ő pedig még nem is teljesen 2 hónapig fog juttatást kapni nyugdíj helyett. Azt hiszem, hogy a megnövekvő adminisztráció,meg az ésszerűség ami legkevésbé zavarja a döntéshozókat.
Próbálom értelmezni, segítsetek!
Férjem aug. 6-án lesz 61 éves és szeretne szeptembertől vagy december 30-án eljönni nyugdíjba, 42 év szolgálati ideje van.
Dec.30-án nyugdíj, jan. 1-aug 6-ig jövedelempótló?
Többe kerülne az adminisztráció ezért a 7 hónapért..............
Bukfenc: Így igaz palotaforradalom kell, kár hogy tegnap nem választottátok meg az új országgyűlést és az új kormányt. Most megint várhatunk, mikor gyűltök össze legközelebb.
Szafika!
Ha nekik is100-120 ezer forintból kellene megélni,családot eltartani,akkor valószinüleg Ők is a külföldi munkát keresnék.Miért nem 2010-ben lett 200 fős a parlament?!
Az az igazság, hogy "ezeknek" sokkal-sokkal több ötletük van, amire mi még álmunkban sem gondolunk. Tegnap baráti körben beszélgettünk: a 2/3-os törvényeket is meg lehet változtatni!!!! Csak egy palotaforradalom kell hozzá, egy békés, összefogott, az egész ország által indított leváltási program, ahol a kormány összes tagjának le kell mondania!
Ebben megegyeztünk!
Próbáljunk ne belebeszélni lehetséges variációkat az ellátásról a jelenleg még képlékeny nyugdíjtervezetbe, ne adjunk ötleteket!
Üdvözlettel Veci
orvosainkat , bocsi ,nem néztem vissza, az előbb. Pedig ez az ország nem lenne szegény, ha nem csak a saját zsebük lenne fontos, azoknak , akikre az ország rá lett bízva !
Van Európában, v bárhol a világon olyan ország, ahol 35-40-45 évi munka után , nem nyugdíjat, hanem valamilyen, akármilyen juttatást adnak ?! / Amit , akár könyöradományként , még akármikor el is vehetnek ? / Vagy , ha még 42 évvel se tudott elmenni nyd-ba , akkor még 100 euro-nak megfelelő segélyt se kap ? Kétlem, h lenne, de szerintem politikus se nagyon van olyan , mint a mieink ! Milyen kár , h a politikusainkat nem akarják megkörnyékezni , lenyúlni, elcsábítani egyik országba se, mint az oeveosainkat ! pedig vihetnék őket, inkább ! Melyiknek jutna máshol ennyi ?
Hol látott valaki szemrebbenést? Kérem a link-et!
Üdvözlettel Veci
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02