Előrehozott öregségi nyugdíj

sitimaci # 2011.07.08. 16:12
----
  • Én úgy tudom,hogy 2012.január.01.-től fog életbe lépni, az új nyugdijszabály,minden pontja!/ Ha egyáltalán lesz!/ Nem szeptember 01-től,és ki mondta a húsz százalékos adózást????-------
skorpió13 # 2011.07.08. 14:54

Bukfenc2!Minden 62év alatti nyugdijat jövedelempótló támogatássá,segéllyé meg fene tudja már milyen neveket adtak neki akarják alakitani A lényeg,ne nyugdíj legyen(nem kell évente emelni)Sőt,aki munkaképes attól elvehető,csökkenthető,adóztatható.Ez a már nyugdijban lévőkre vonatkozna.Erról tárgyalnának a szakszervezetek,eddig ugy tünik eredménytelenül.A végleges döntést majd az ősz folyamán megtudjuk.

aniko07 # 2011.07.08. 14:48

Tisztelt fórumozók!

Az előterjesztésben a köv.olvastam:
"mivel azonban a jövedelempótló juttatásban részesülő személy keresőtevékanységet is folytathatott hat hónap állna rendelkezésére hogy kérje a nyugdíja újraszámítását az akkor hatályos szabályok szerint.Ha az újraszámított összeg magasabb a nyugdíját megemelik" e szerint ha én elmegyek csökentett előrehozott nyugdíjba (1952 sz. nő 38 év) és tovább dolgozom ,ha meglesz a 40 éves munkavisszonyom újra kérhetem a nyugdíjszámítást és akkor válaszhatók a régi és a újra számolt nyugdí között???

Üdv

Sziporka Hebrencs # 2011.07.08. 14:12

Kedves Veci és Többiek!
Regisztrációm új ugyan, de régóta nyomonkövetem a fórum gondjait, kérdéseit. Most megint a férjem (1951) előrehozott nyugdíjának esedékessége kapcsán jobban elmélyedtem a szabályokban. Veci talán emlékszel még, amikor a legutóbbi ny.törv. módosításakor együtt izgultunk, hogy mi lesz az 51-es, meg 52-es férfiakkal. Hát az lett, hogy csak csökkentettet kaphatnak, még akkor is, ha 42 év szolgálati idejük van. De nem ezért regisztráltam. Szeretném kicsit megbolygatni a zavaros vizet. Amiről itt most megy a vita, az egy tervezet. Annyira, hogy még a parlament elé sem nyújtották be, pedig egyes pontjai szept.1-től élnének. Legalábbis május végén még így tervezték. És egyértelműen NEM a rendvédelmisekről szól, hanem rólunk civilekről, 59-60 éves nyugdíjasokról, vagyis mindenkiről aki 1950 után született. Megtaláltam a kormány elé terjesztett szöveget, kiegészítésekkel, észrevételekkel kiegészítve, várható hatással, ami nagyon alapos munka. És félelmetes. Szóval szerintem nem azon kéne vitatkozni, hogy mi lesz, ha ez életbelép, hanem hogyan tudnánk azt elérni, hogy ez ne léphessen életbe. Mert most átnevezik a nyugdíjunkat, amit én pl. 3 éve kapok, jogszabály szerint. Megszüntetik az utazási jogosultságunkat, aztán csökkentik min. 20%-kal, mert kivetik rá a szja-t, ha más járulékot nem is. Szóval. Mit tehetünk, hogy be se nyújtsák a parlament elé?!!

sztaga54 # 2011.07.08. 10:39

Sziasztok,
a tegnap (2011.07.07. 15:07) fektett kérdésemre válaszolna valaki.
Köszi

bukfenc2 # 2011.07.08. 08:40

kedves dtida és Veci!

Köszönöm a "kioktatást", segítséget ! Ezek után, konkrétabban tudok már fogalmazni. 1./ A férjem korkedvezményes nyugdíjban van. 2./ A korengedményes nyugdíjra, ebben az évben még lehetősége lenne /ha dolgozna/ ugyanis a munkáltatója mindent kifizetett volna előre, egyösszegben! 3./ Azt olvastam, vagy a rádióban, tv-ben hallottam, nem tudom már, hogy: akinek a munkáltatója előre, egyösszegben kifizette a korengedményes nyugdíjazáshoz szükséges összeget, annak nem minősítik át a nyugdíja
  • jövedelempótló támogatásra.

Ha esetleg ez így igaz, vagy igaz lesz, akkor:

• az én férjem, nem ment volna korkedvezményes nyugdíjba, hanem a korengedményt vette volna igénybe!

Azért vagyok csak dühös, hogy pár hónap miatt nincs VÁLASZTÁSI LEHETŐSÉG !
/miközben e pár sort írom, kollegáim közül többen "hallottak" arról, hogy ha a munkáltató előre kifizeti a korengedményt, akkor az m a r a d nyugdíj!

Köszönöm mindkettőtőknek a választ!

Korall54 # 2011.07.08. 08:02

csera

Köszönöm, értem.

Üdv: Korall

Üdv: Korall (53-as nö)

csera # 2011.07.08. 07:58

A nyugdíj adózásához:
még 2010-ben nem egykulcsos volt az szja,- itt a nyugdíj melletti jövedelemnél adósávot tolhatott a nyugdíj, mert az adóalapba bele kellett számítani, de a rá eső adót nem kellett megfizetni.
Már 2011-től egykulcsos az szja, így már nincs jelentősége, hogy összevonják a nyugdíjjal, ezért idéntől a nyugdíjat nem kell figyelembe venni az szja számításnál.

Veci # 2011.07.07. 23:36

Korall54
A nyugdíj adómentes, csak a jövedelme alapján kell adót fizetni. A kitöltő programot használtam és az automatikusan úgy számolta. A kitöltési útmutatóba le van írva.

Üdvözlettel Veci

Korall54 # 2011.07.07. 21:54

Veci

Pusztán a vitát eldöntendő kérdezem, te biztosan tudod:
1946-os születésű nőismerősöm (Túl a rá irányadó öregségi korhatáron) nyugdíja mellett dolgozik. Én úgy tudom, hogy a jövedelme után kell csak adóznia. Igaz az adóbevallásban futtatni kell a nyugdíjat is, de végül az adóalapból ki kell venni. Ő váltig állítja, hogy a jövedelme a nyugdíjával összevontan adózik. Szerinted?

( Ha tudsz linket, tedd ide lécci.) Bocsánat, hogy ilyen magán jellegű témában kérdezlek.

Üdv: Korall

facanos # 2011.07.07. 20:54

Miért kell ez a sok macera? Aki elmúlt 60 éves és két éve van a nyugdíjkorhatárig, miért alamizsnát kapna, ha 39-40-42 év ténylegesen ledolgozott és megfizetett szolgálati ideje van? Nem lenne egyszerűbb azt mondani, hogy nem kap emelést, nem dolgozhat, nem jár utazási kedvezmény sem, de hagyják meg nyugdíjnak. Az előterjesztés is csak az emelést spórolná meg, akkor meg miért kell átnevezni, a társadalmi békét veszélyeztetni, új határozatokat hozni, bürokráciát növelni? Így sokkal könnyebben el is lehetne fogadtatni.
Lehet, hogy ha valaki dolgozik vagy vállalkozik mellette, nem kap nyugdíjat, de az állam sem kap nyugdíjjárulékot és egyéb fizetendő adót, amivel máris csökkenne a tényleges állami kiadás. Tényleg okosok-e az előterjesztők?
Egy nyugdíjas cipész biztosan nem veszi el a fiatalok elöl a helyet, egy nyugdíjas könyvelő pedig, ha vállalkozik, kereseti határ nélkül is leépíti a vállalkozását, mert már nem akar újabb jogszabályokat tanulni.

sitimaci # 2011.07.07. 18:18
http://hirszerzo.hu/…csy_ado_euro----
  • A nagy beismerés,a rossz adórendszerről!!!!-----
sitimaci # 2011.07.07. 16:23
http://www.napi.hu/….488918.html---
  • Figyelem ! A kormány második féléves programja!!!!----
gabusch # 2011.07.07. 15:23

Vityusch figyel a lengyelekre/németekre:-)
(Vörös Danira már nem)
Legyünk optimisták:-)
Együttérzek az 57-8-9-60-61éves pasikkal..
De előbb mi:
52-53-as (lányok) húzzunk már el az ötyedíjba !

Veci # 2011.07.07. 13:54

bukfenc2
A dtida válaszát fogadjuk el, Ő tudja legjobban közülünk mindennek az értelmezését. Bár a kiszivárogtatott tervezetben az alábbiak vannak:
http://htfsz.hu/…zuenteteserl
• korengedményes nyugdíj a hatályos jogszabályok alapján is csak 2011. december 31-éig vehető igénybe, új megállapításra nem kerülhet sor, de a már megállapított nyugdíjakat jövedelempótló juttatásként tovább kell folyósítani, tekintettel arra, hogy a foglalkoztató annak fedezetét már előre kifizette.

2.1.5. Korengedményes nyugdíj
A korengedményes nyugdíjazásról szóló 181/1996. (XII. 6.) Korm. rendelet és a korengedményes nyugdíjba vonulás lehetőségének meghosszabbításáról szóló 283/2009. (XII. 11.) Korm. rendelet alapján megállapítható korengedményes nyugdíj foglalkoztatáspolitikai célú eszköz. Lényege, hogy a munkáltató nem mond fel a munkavállalónak, hanem megállapodásuk alapján előre egy összegben befizeti a Nyugdíjbiztosítási Alapba a munkavállaló előrehozott öregségi nyugdíjáig járó nyugdíja összegét. Ennek fejében a munkavállaló korengedményes nyugdíjra lesz jogosult. A jogintézmény további intézkedést nem igényel, 2011 végével megszűnik. A szabályozásnak azonban biztosítania kell, hogy a jelenleg hatályos szabályok szerinti hosszabb távú kötelezettségek (foglalkoztató fizetési kötelezettsége, visszafoglalkoztatási tilalom) továbbra is fennmaradjanak. Költségvetési kihatása nincs.

DE ez még csak tervezet, eléggé képlékeny, még bármi változások lehetnek benne, amíg abból törvény vagy rendelet lesz.

Üdvözlettel Veci

sztaga54 # 2011.07.07. 13:07

Sziasztok,
abban kérem a segítségeteket, hogy ki tudja, miként számolják azt az összeget, amit a munkáltatónak be kell fizetnie a korengedményes nyugdíj esetében.
A férjem októberben lesz 59. éves. (szolgálati ideje már most 44 év)
Ha ebben az évben még elmehetne korengedményes nyugdíjba, akkor a munkáltatónak mennyit kellene befizetnie? (Gondolom, az összeg nagyságától függ, hogy vállalja-e a cége a költséget.)
Ha nyugdíjkalkulátorral kiszámolunk egy nyugdíjösszeget, arra még milyen költségek jönnek?
Előre is köszi
Sztaga

Korall54 # 2011.07.07. 12:10

hars52, dtida

én is erre vagyok kíváncsi.(korengedményes)

hars52 # 2011.07.07. 11:34

dtida!
Számomra az nem egyértelmű: a korngedményes 2012.01.01. után is nyugddíj marad, az előrehozottig?
Eddig én úgy értelmeztem a törvénytervezetet, hogy 2012.01.01.től a korengedményes is a vonatkozó öregségi nyugdíjkorhatárig átalakul jöv.pótló juttatássá.
Üdv: Zsuzsa

dtida # 2011.07.07. 11:12

Kedves Bukfenc,

bár nem vagyok Veci, azért mégis válaszolnék neked.
Pátoszi segélykérésed ellenére a leírtakból nem volt világos számomra, hogy miben is tudna Veci neked segíteni.

Talán nem volna haszontalan az összes fórumozó számára sem, hogy ha végre élesen elhatárolnánk a különböző korhatár előtti nyugdíjfajtákat.
Csak röviden.

Előrehozott: általános korhatár előtt, de szintén (az előrehozott) korhatár betöltése esetén, előírt - sok - szolgálati idővel rendelkező személyeknek.

Korkedvezményes: egészségre ártalmas, vagy a szervezetet különös veszélynek kitett munkakörben eltöltött legalább 8 év munkaviszony után az általános korhatárból kedvezmény jár.

Korengedményes: az előrehozott nyugdíjjogosultság előtt a nyugdíjba vonulás, amennyiben a munkáltató a jogosultságig folyósított nyugdíj teljes összegét (folyósítás és nyugdíjemelés költségével együtt!) egy összegben, előre megfizeti.

Nők 40: kortól függetlenül 40 év jogosultsági idővel (ebből főszabályként min. 32 év munkaviszony) a nők nyugdíjba vonulhatnak.

A fegyveresekre külön szabály vonatkozik.

Ha megértjük a felsorolt ellátások közötti különbségeket, akkor érthető válik, amit Bukfenc valahol olvasott: mivel a korengedményes nyugdíjas az előrehozott korhatárig azt a pénzt kapja meg, amit a munkáltatója kifizetett előre, kvázi megvásárolta a nyugdíját, ezért az illető nyugdíjasnak mindősül, utána pedig amikor előrehozott nyugdíjasnak minősülne, az ő ellátása is jövedelempótló juttatássá alakulna. (azaz megszünne az utazási kedvezménye, és a nyugdíjemelése)

Remélem sikerült érthetően fogalmaznom.

bukfenc2 # 2011.07.07. 10:06

Veci!
kora reggel óta gyüjtögetem a bátorságom, hogy merjem-e leírni azt, amit olvastam!
Valahol /sajnos nem tudom, hogy hol/ azt olvastam, hogy ha valakinek a munkáltatója kifizeti e l ő r e a hivatalos nyugdíjig hátralévő hónapokat, azt nem fogják a "jövedelempótló" státusszal illetni, hanem megmarad ebben az esetben a nyugdíj.
Érintve lennék a férjem lévén, ezért figyelgetem ezeket az írásokat.
Férjem nyugdíjas már, korkedvezménnyel /nem fegyveres, tüo,rendőr/ . 59 éves, és ha dolgozna, idén még elmehetne előrehozott öregségi nyugdíjba.
Ebben az esetben NYUGDÍJAT kapna, és nem jövedelempótlót!! ?? Szóval ez verte ki nálam a biztosítékot, és most már teljesen tanácstalan vagyok!
Kérlek Veci, segíts !

dtida # 2011.07.07. 10:00

szepkor-nyugdij.hu

1952 (törölt felhasználó) # 2011.07.07. 09:57

Tisztelt fórumozók Valaki segitsen! Nő vagyok és 2011 októberben leszek 59 éves. Előrehozott csökkentett összegű nyugdíjba szerettem volna menni, de mivel a szükséges 37 évem csak 2012 áprilisában lesz meg, igy a tervezett változások miatt most nem tudom, hogy mire számíthatok

hars52 # 2011.07.07. 07:48

Infotanár1!
Amit idéztél az kb. annyit jelent, hogy aki 2011.12.31-ig a korából és a szolgálati idejéből következően jogosult az előrehozott, vagy esetedben a csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjra, az ezt a jogosultságát a későbbiekben is érvényesítheti, tehát a későbbiekben is nyugdíjba mehet. Más kérdés , hogy 2012.01.01-től ezt már nem nyugdíjnak fogják hívni, hanem jöv. pótló juttatásnak.
Arra gondolhatott a tervezet kidolgozója, hogy pl.: Te az idén leszel 60 éves, tehát 2011-ben jogosult vagy a csökkentett előrehozott nyugdíjra, de ha úgy döntesz, hogy csak 2012-ben, vagy 2013-ban akarod igénybe venni, akkor megtehesd.
Üdv.: Zsuzsa

hars52 # 2011.07.06. 17:36

Veci!
Igyekszem, de ha úgy érzed, hogy valami félreérthetőt írok, a legjobb szándékkal is előfordulhat, kérlek javits ki.
Üdv:Zsuzsa

Veci # 2011.07.06. 17:21

varjúháj
Várhatóan a tervezet szerint az 59. szülinapodon a jövedelempótló támogatást kaphatod, mert 2012-től a korhatár alattiak nem nyugdíjat kapnának.

hars52 alias Zsuzsa !
Örülök az aktivitásodnak és nem felróni szándékoztam az előbbi írásomban. Csak még én egyenlőre ritkán válaszolok, de minden nap olvasom a témát. Segítsél az ÖTYE klubnak és a többieknek.

Üdvözlettel Veci