Előrehozott öregségi nyugdíj

info53 # 2011.07.11. 10:29

Már többször olvastam a hozzászólásokat, amik számomra is értékesek voltak.1953-as (január 9 )tanárnő vagyok.Szeretnék előrehozott öregségi nyugdíjba menni.Mik a jelenlegi lehetőségeim? előre is köszönöm!

gabusch # 2011.07.10. 18:25

mammmamoci
itt voltam

Jucu52 # 2011.07.10. 12:10

Dtida!

Köszi a honlap-ajánlást, de már ismerem, és én kértem tőled tájékoztatást privát e-mailban az ottani infóval kapcsolatban, amire voltál szíves válaszolni is. Talán emlékszel rá.
Bíztatásodra fel is vettem az oldallal a kapcsolatot, és már másnap választ is kaptam.

Üdvözlettel:

Judit

dtida # 2011.07.10. 11:59

Üdv mindenkinek,

Köszönöm a kedves, bíztató és a kritikus szavakat: valóban legutóbb túllőttem a célon, amikor a szándékosan távol tartani szándékozott poltikai mezsgyére tévedtem; gabusch reakciójában a :) jelet a szarkazmus jelének vettem, így is kezeltem a hozzászólását.

Jucu52, örülök, hogy tetszett a cikk. Én személy szerint szívügyemnek tartom a szakszerű és hiteles tájékoztatást.
Ajánlom figyelmetekbe cégünk szolgáltatásait:
szepkor-nyugdij.hu
Nálunk garantáltan nem hagyjátok a gatyátokat, többötök már kapott tőlünk választ a kérdésére: ha van időtök megvárni az e-mailben érkezett választ, akkor az ingyenes, a soron kívüli és személyes találkozással járó ügyekben is baráti áraink vannak. :)

sitimaci # 2011.07.10. 10:43
    • Igy igaz,legyünk nyugodtak türelmesek,aranyosak,kedvesek,legalábbis egymással! Úgy is kiderül mindenki számára,a rá vonatkozó jogszabály,feltétel,ami útmutatást fog adni a nyugdijbavonulásához!---
Jucu52 # 2011.07.10. 09:28

Kedves Dtida!

Elolvastam a svéd modellről szóló tanulmányodat, nagyon érdekes, világos, érthető. Sokat olvastam róla, de sosem volt eléggé érthető számomra maga a rendszer! Köszi!

Ami a negatív hozzászólásokat illeti, csak ámulok és bámulok azon, hogy vannak, akik nem értékelik kellőképpen azoknak (Veci, Dtida, Lyonee - akit kihagytam, bocs!) az itteni szerepvállalását, akik teljesen önzetlenül, INGYEN! adnak tanácsokat, nem is akármilyeneket, hanem hasznos, értelmes, teljes részletességű, mélyen szakmaiakat. Azért hangsúlyoztam az ingyenességet, mert amint azt már egyszer régen ebben (vagy a "negyven éves") fórumban leírtam, ha valaki elmegy egy a témában (de bármely témában) jártas szakemberhez, akkor óránként kifizet annyit, hogy a gatyája rámegy, és akkor még nem is biztos, hogy mindent megtud.
Szóval, aki itt végigolvassa akár csak egy évre visszamenőleg a nyugdíjakról szóló fórumokat, hozzászólásokat, sőt még a kérdéseket is (hiszen a kérdésfeltevés már maga is gondolatébresztő lehet), olyan ismeretre tehet szert, amit sehol máshol az oktatásokon és a gyakorlaton kívül nem szerezhet meg.
Gondolom, hogy itt ez a legnagyobb érték, meg az, hogy vannak olyan emberek, akik -saját problémáik mellett- időt és fáradságot nem kímélve, szinte óráról órára kísérik figyelemmel a napi híreket, tervezeteket, azok változásait, az állandóan változó jogi környezetet, és ehhez képest adnak mindenkinek tájékoztatást és a változó környezethez viszonyított, lehetséges tanácsokat. Igen, és még azoknak is már akár ezredszer, akiknek nincs kedvük elolvasni a korábbi válaszokat, hogy ezzel kevesebb kérdést tegyenek fel, hallatlan türelemmel válaszolnak újra és újra!

Én azt hiszem, kevés helyen tanultam egy témáról ennyit, úgyhogy köszönöm, és továbbra is hálás "tanulója" és olvasója maradok ennek a fórumnak.

Judit

sitimaci # 2011.07.10. 07:47
--
  • Kedves Lányok,Asszonyok,gyönyörü,hölgyek!!! Csak nyugalom,mindenki maradjon itt a Fórumon aki segiteni tud,a Kormány pont ezt akarja,vesszen össze mindenki,az egész Nép,az egész ország,Ők meg röhögnek a markukban! Egy rohadt konkrét,tervük,elképzelésük nincs ami komoly és reális lenne,tele vannak ötleteléssel de nem csak nyugdijügyekben,hanem mással is!!! Csak kettő példa: Egymillió munkahely,illetve,százezer @igány származásu embert vezetnek be a munka világába!!!/ Röhej,melyik világba,kit-mikor-hogyan? Sehogyan! VIszont amit ki kel fizetni az államnak,a segélyekre,az rengeteg pénz,ezért most,azt sem tudják,hogy mit csináljanak,szerintem azt sem tudják,hogy ki-kivel van!!!/ És a sok kamu rokkantnyugdijasról,már nem is beszélve!!! / Ez a legkönnyebb,az időseket,nyugdijba készülőket ilyen-olyan módon szivatni,nyugdijat átnevezni,nem emelni,kedvezményeket megvonni! De!!! Pont tőlük,pont tőlünk??? Ez helyes,ezt érdemeljük??? Neeeeeeeeeeeeeeem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
V.Judit # 2011.07.10. 05:59

Kedves Gabusch

Kicsit én is erősnek tartom a stílusodat, annak ellenére hogy esetleg felsőbb iskolai végzettséged van, én meg "csak" gyors és gépiró, aki mégis merészeli ezt a fórumot olvasni, sőt még esetleg mást is és annak ellenére, hogy nem mehettem el a 40 éves "sz@sággal" nyugdíjba, mert munkanélküli lettem közben. Mivel ez az idő kiesett - hiányzik 7 hónapom - amit közel 59 évesen már nehezen szerzek meg. Ezért várom a nyugdíjtörvény változásait, remélem pozitív változást, és 59 évesen el tudok menni a régi törvény szerint. Kérlek, csak akkor adj tanácsot, ha valóban értesz a dolgokhoz, és olyan információkkal rendelkezel, ami megállja a helyét.

gabusch # 2011.07.10. 05:26

Veci
1927-ben mértek(?)legutóbb ilyen szaharai hőséget,mint a tegnapi és a mai lesz-várhatóan.
Üdv: gabusch53

Veci # 2011.07.09. 17:14

gabusch
Most erős voltál a fogalmazásban. dtida olyan "közel" van az ismeret birtokában, hogy ide beírók egyikönk sem rendelkezik. Ő tényleg segíteni akar, mert a beírók néha túlzásokba esünk, és a média is helyenként eltúlozza a dolgokat, még sok a fogalom zavar náluk is.
Ha azt akarjuk, hogy dtida adjon a megfelelő időben segítéget, akkor nem kellene elriasztani ebből a topic-ból. Már többször leírtam, hogy közülünk Ő tudja tutit.
Ha innen ő kilép, akkor megint csak magunkat őröljük a félreértelmezésekkel.
HIDD el, hogy nélküle mi csak találgatunk.

Üdvözlettel Veci

gabusch # 2011.07.09. 14:46

Dtida..
ezt Te komolyan gondolod ?

(3) Én nagyjából már csak akkor írok ide, ha nagyon megsajnállak titeket. Kérem, ne vegye ezt senki rossz néven, de tényleg így van: sajnálom a magyar embereket, a nyugdíjhoz közelieket, a még bízókat, a korábban bízókat, a megtévesztetteket. Nem állítom, hogy az ország vezetői szánt-szándékkal tönkre akarnák tenni ezt az országot, azt viszont igen, hogy a racionalitását elveszítő, saját víziói foglyaiként tevékenykedő, antidemokratikus attitűdökkel rendelkező "nemzetvezetők" már okoznak néhányszor óriási veszteséget a saját országuknak

Ne feledd már hogy egy előrehozott ör.ny.jogi fórumon vagy,ahol nem biztos, hogy a gyors és gépírónőket érdekli a téma(ők már a 40 éves "sz@sággal is elmentek)

• van itt néhány rákkutató és ügyész és bíró és tanár és szakember-szakpolitikus miegymás-az 52-53-as élő -"minden harmadik" korosztályból..

Ne rinyálj már légy'szi a hülyeségekkel:-)
puszgabusch

gabusch # 2011.07.09. 14:33

szabowo..
Irígyellek és ha újra kezdeném..komolyan matróz lennék:-)
Fantasztikus hivatás!

dtida # 2011.07.09. 10:48

Kedves hétvégén is fórumozók!

Rövid szeretnék lenni.

(1) Akit valóban érdekel, hogyan működik a svéd nyugdíjrendszer, annak ajánlom egy nem túl régi tanulmányom kivonatát itt:
http://hu.wikipedia.org/…%ADjrendszer
Mindenki megnyugodhat: ilyen rendszer nálunk soha nem lesz, viszont akit érdekel, amiért mégis ezt emlegetik a magyar rendszer kapcsán, az a "nyugdíjak összege" cím alatti szövegrészt olvassa el figyelmesen.
A "kamatok, hozamok, költségek" cím alatt olvasható kiegyenlítő mechanizmust itthon korhatáremelésként tálalták (volt olyan túlképzett újságíró, aki egyenesen 103 éves korhatárt vízionált), de a realitást ehelyett természetesen a nyugdíjcsökkentés.

(2) Szeretném hangsúlyozni, hogy a nyilvánosságra került javaslatok majd' két hónappal ezelőttiek!

(3) Én nagyjából már csak akkor írok ide, ha nagyon megsajnállak titeket. Kérem, ne vegye ezt senki rossz néven, de tényleg így van: sajnálom a magyar embereket, a nyugdíjhoz közelieket, a még bízókat, a korábban bízókat, a megtévesztetteket. Nem állítom, hogy az ország vezetői szánt-szándékkal tönkre akarnák tenni ezt az országot, azt viszont igen, hogy a racionalitását elveszítő, saját víziói foglyaiként tevékenykedő, antidemokratikus attitűdökkel rendelkező "nemzetvezetők" már okoznak néhányszor óriási veszteséget a saját országuknak, és félek, hogy most is ez történik.

dtida # 2011.07.09. 10:48

Kedves hétvégén is fórumozók!

Rövid szeretnék lenni.

(1) Akit valóban érdekel, hogyan működik a svéd nyugdíjrendszer, annak ajánlom egy nem túl régi tanulmányom kivonatát itt:
http://hu.wikipedia.org/…%ADjrendszer
Mindenki megnyugodhat: ilyen rendszer nálunk soha nem lesz, viszont akit érdekel, amiért mégis ezt emlegetik a magyar rendszer kapcsán, az a "nyugdíjak összege" cím alatti szövegrészt olvassa el figyelmesen.
A "kamatok, hozamok, költségek" cím alatt olvasható kiegyenlítő mechanizmust itthon korhatáremelésként tálalták (volt olyan túlképzett újságíró, aki egyenesen 103 éves korhatárt vízionált), de a realitást ehelyett természetesen a nyugdíjcsökkentés.

(2) Szeretném hangsúlyozni, hogy a nyilvánosságra került javaslatok majd' két hónappal ezelőttiek!

(3) Én nagyjából már csak akkor írok ide, ha nagyon megsajnállak titeket. Kérem, ne vegye ezt senki rossz néven, de tényleg így van: sajnálom a magyar embereket, a nyugdíjhoz közelieket, a még bízókat, a korábban bízókat, a megtévesztetteket. Nem állítom, hogy az ország vezetői szánt-szándékkal tönkre akarnák tenni ezt az országot, azt viszont igen, hogy a racionalitását elveszítő, saját víziói foglyaiként tevékenykedő, antidemokratikus attitűdökkel rendelkező "nemzetvezetők" már okoznak néhányszor óriási veszteséget a saját országuknak, és félek, hogy most is ez történik.

Veci # 2011.07.09. 07:27
hamiki (törölt felhasználó) # 2011.07.09. 04:24

gabusch

Még fél évvel, 3/4 évvel ezelőtt is ez a fórum egy szakmai fórumnak tünt. Laikus, féllaikus, olvasásértő (csak lusta keresni), ismeri csak bizonytalan emberek kérdeztek és aki értett hozzá és felvállalta, szakszerűen válaszolt.

Most valóban inkább rinyálásnak tűnik több hozzászólás, az olvasásértőnek viszont inkább felelőssége lenne ebben az ügyben, és ne feledd, akinek olvasértési problémája van és hajlamos a pánikra, pánikkeltésre, annak lehet ilyen kusza dolog a vége.

Bár az okozók (a törvényhozásban) sunyin hallgatnak, a fő félretájékoztatók ott vannak, amikor a fő cél a gyorsan vezessük be, még utólag se magyarázzuk, sőt, mi közünk hozzá!
Ennek is a következménye, ami mára kialakult.

A reakciód utolsó két bejegyzésével egyettértek.

Üdv

gabusch # 2011.07.08. 21:26

ez az:-)
A koncepció leszögezi: a változások a mai nyugdíjasokat és a már megállapított nyugdíjakat nem érintik. Továbbá a nyugdíjhoz nagyon közel álló (a korhatárt már 3-5 évre megközelített) születési évjáratokra sem vonatkozik az új rendszer, ők az előző nyugdíjrendszer keretei között fejezik be jogosultságuk megszerzését.

hamiki

• szerintem is csak olvasásértés probléma:-)
  • ne feledd,azért sokan értjük is:-)
  • csak rinyálunk néha:-)
  • hol máshol?mint az előrehozott öregségi nyugdíj oldalon?
  • hiszen nem korengedményesek,nem korkedvezményesek,nem szolgálatiak,nem csökkentett korkedvezményesek,nem csökkentett előrehozottak,nem rokkantak és özvegyi nyugdíjasok vagyunk..
  • hanem az előrehozott "valami" aspiránsai..
  • hanem a "minden harmadik"az élő korosztályunkból,aki még él és mozog és naponta leveszi a kórházban az 56 betegtől a vért és robizik éjjel nappal
skorpió13 # 2011.07.08. 20:58

Ámítás maradna a 16 százalékos szja-kulcs Magyarországon, ha megvalósulna a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) által javasolt nyugdíjkoncepció. Valójában jövőre több mint 20 százalék lenne a személyi jövedelemadó mértéke, akárcsak az idén. Ráadásul emelkedne az egészségbiztosítási járulékteher.

hamiki (törölt felhasználó) # 2011.07.08. 18:06

Mindenki!

Emberek, tessék már szíves lenni elolvasni pontosan azt a nyamvadt tervezetet, és nem ötletelni, mellébeszélni.
Ebben a tervezetben nincs adózásról szó, pláne nem 20 %-ról.
Így terjednek a rémhírek, két kanyar után már főbe is lőnek mindenkit. Kezdő olvasmánynak ajánlom a Kisgömböc nevű népmesét.
A hatálybaléptetés is pontosan le van írva 3-4 sorban és egyértelműen, világosan!
Persze lehet, hogy ez a tervezet már régen nem aktuális, de attól még igaz amiről írok.
Hogy ne kelljen hámozni itt a jogszabály tervezet linkje:

http://data.hu/…anyagbol.doc

skorpió13 # 2011.07.08. 17:34
skorpió13 # 2011.07.08. 17:22
Sziporka Hebrencs # 2011.07.08. 16:57

Kedves Veci!
Ne kezdjük azt el, hogy ki miért "érdemli meg" ezt-vagy azt a kedvezményt! (polgármesterek).
Az egésznek az az alapvető tévedése, hogy a nyugdíjas azért dolgozik a nyugdíja mellett, mert így előnyöket élvez. A döntő hányad azért dolgozik, mert a nyugdíjából nem tud megélni! ld. színészek. Na ők aztán alaposan meg lesznek büntetve.
Bocs.

Sziporka Hebrencs # 2011.07.08. 16:42

sitimaci

"14. §
(1) Ez a törvény – a (2) bekezdés szerinti kivétellel – 2011. szeptember 1-jén lép hatályba.
(2) E törvény 1. és 2. §-a, 4. § (1) bekezdése, 5–13. §-a, 15–18. §-a és 19. § (2) bekezdése 2012. január 1-jén lép hatályba.
(3) Az egyéb kapcsolódó törvények módosításáról külön törvény rendelkezik"

Vagyis a polgármesteri nyugdíj átalakítása:
"4.§(2) Az országgyűlési képviselők javadalmazásáról szóló 1990. évi LVI. törvény 2011. szeptember 1-jét megelőzően hatályos 10. §-a, illetve a polgármesteri tisztség ellátásának egyes kérdéseiről és az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról szóló 1994. évi LXIV. törvény 2011. szeptember 1-jét megelőzően hatályos 13/A. §-a alapján öregségi nyugdíj csak 2011. szeptember 1-jét megelőző kezdő nappal állapítható meg."

A 20% meg úgy jön ki, hogy jövőre még fél-szuperbruttósítás lesz, és ha a nyugdíjat megszorozzák 1,125-tel, akkor a 16%-ot is szorozni kell, na jó csak 18.

Amúgy szép suttyomban az is benne van, hogy aki ez év dec. 31-ig jogosultságot szerzett ugyan az előrehozottra, annak is lehet csökkenteni a juttatás összegét.
"5. §
(1) 2011. december 31-ét követő kezdő nappal jövedelempótló juttatásra jogosult

1. az az 1952. évben vagy az megelőzően született nő és az 1951. évben vagy azt megelőzően született férfi,"

és
"b) az az 1953. évben született nő, aki 59. életévét betöltötte és 2012. december 31-éig legalább 37 év szolgálati időt szerez;"
ezekre vonatkozik a következő passzus:
"6.§....(2) Az 5. § (1) bekezdés a) pontja szerinti esetben a Tny. 2011. december 31-én hatályos 18/A. §-ának hatálya alá tartozó személy esetén, valamint az 5. § (1) bekezdés b) pontja szerinti esetben a jövedelempótló juttatás (1) bekezdés szerint kiszámított összegét a Tny. 2011. december 31-én hatályos 18/A. § (3) bekezdése szerint csökkenteni kell, ha a jogosultnak a jövedelempótló juttatás kezdő napját megelőző napig megszerzett szolgálati ideje nem éri el a 40 évet."

Ezek után csak azt nem tudom, hogy az én saját nyugdíjamat hogyan fogják csökkenteni ha juttatás lesz belőle, mert amikor én 2008-ban nyugdíjas lettem (1951-es nő), akkor csak 38 évem volt és nem dolgoztam azóta.
Na ez van. NEM szabad, hogy ez így alakuljon!
Üdv.

Veci # 2011.07.08. 16:24

skorpió13

A 62 áv az 1951-ig születetteknél áll meg. A későbbiek esetében a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt veszik figyelembe, mivel nekik már a ma még hatályos tv. szerint nem 62 év.

Sziporka Hebrencs

A tervezetből semmi adózás nem derül ki, te kevered a rendvédelmisek irányába tett javaslatot. A kiszivárogtatott tervezet szerint szeptembertől a képviselők és polgármesterek korkedvezményét érintené (nem is értem ők miért kapnak korkedvezményt), a többi 2012-től lenne hatályos. Jó lenne, ha az adószabályokat nem keverné bele senki, ami kommunikálva van a rendvédelmisekre vonatkozna, ha nem mennének vissza dolgozni. Az ő helyzetüket a szolgálati nyugdíjnáj mósosítják.

Üdvözlettel Veci

Sziporka Hebrencs # 2011.07.08. 16:18

Kedves Fórumozók!
Olyan ellentmondásokra kéne választ kapnunk, hogy mi a helyzet az olyan 59 éves (1952-es születésű) nő esetében, aki egyaránt megfelel az előrehozott teljes nyugdíj feltételeinek is, meg a 40 év munkaviszony után kapható kedvezményes nyugdíjénak is? Ha szerencsétlen az előbbit választotta ebben az évben, akkor jól megbüntetik, ha meg a 40-évest, akkor nem?
Vagy, ki mondja meg, hogy mennyi az öregségi nyugdíjkorhatár? Ma 62 év, januártól meg más. Néhány év alatt akár 75 is lehet. Nesze nektek Ratkó-gyerekek! Az elmúlt évek során annyiszor tolták már egyre feljebb a határt, hogy minden belefér. Ja 5 évvel ezelőtt is 5 év volt hátra a nyugdíjig, meg ma is 5 év van! Orrunk előtt a madzag, csak sohasem érjük utol.
Hogy tartalmazhat téves közlést egy ilyen nagyszabású terv indoklása, hacsak nem a megtévesztés, a félrevezetés a célja:
"A csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjat a szükségesnél rövidebb szolgálati időt szerezett igénylők vehetik igénybe." Nahát NEM! Mert az 51-es férfiak 60 évesen mehetnek, ha van 37 éve, de a 62-ig szükséges hónapokra vonják a csökkentést.

htfsz.hu/downloads/napirend_Korai_nyugdijak_Kormany05_24.doc
Nagyon tanulságos!! Ma még elérhető.
A Kormány elé terjesztett tervezet maga is elismeri, hogy
"Alkotmányossági kockázat jelentkezik az 1952-es születésű férfiak esetében."
vagy
"a jelenlegi alkotmánybírósági gyakorlat alapján kockázatos lehet minden olyan megoldás, amely a nyugdíj átnevezésével egyidejűleg a nyugdíjjal együtt járó tulajdonvédelmi szintet is csökkenti (nincs emelés, az ellátás összege csökken stb.)."
Üdv.