Előrehozott öregségi nyugdíj

Jakab bácsi # 2011.06.30. 09:52

Kedves Veci!

Nagyon köszönöm. Tőlem hívhatják bárminek csak adjanak 6 hónap múlva... :o)

Jakab bácsi

sitimaci # 2011.06.30. 10:01
-----
  • Ez rendben is van,de mégsem élvez olyan előnyöket majd,mint az igazi nyugdij! Nincs évenkénti emelés,nincs kedvezményes vasúti jegy,stb.,stb.,! Na de nem baj!!!!!!!!!!!------
sztaga54 # 2011.06.30. 11:13

Bocsi, de ezzel kapcsolatban egy ismerősöm azt is felvetette, hogy mi van akkor, ha a kedves szociális járadékban részesülő állampolgár elhalálozik.
Kap-e a házastárs örvegyi nyugdíjat? (merthogy ez nem nyugdíj). Vagy ez az jogcím - mármint az örvegyi nyugdíj - szintén megszűnik?

szafika # 2011.06.30. 12:10

sztaga54, elképzelhető, h azon is változtatni akarnak , mit ahogy mindenen , ahol rajtuk kívül bárki is részesülhetne valami jóban ! Ha az utazási kedvezményen változtatni akarnak , csoda lenne , ha ez maradna !

nagyi54 # 2011.06.30. 12:23

Sajnos könnyen elképzelhető,h sorra kerül az özvegyi ny
még vissza menőleg is mivel az nem saját jogú nydj.
Ahhoz még tv sem kell módosítani.

dtida # 2011.06.30. 12:52

Kedves Hölgyek és Urak!

Ne tessenek már önmagukat és egymást feleslegesen hergelni valótlan és nem megalapozott állításokkal!
Már hogy a csudába lehetne pl. törvénymódosítás nélkül özvegyi nyugdíjat "elvenni" bárkitől is?!

Az itt, és más fórumokon és hírportálokon is terjesztett, egyébként nem nyilvános, egy hónappal ezelőtti munkaanyag tartalmaz egy "koncepciót" azaz elképzelést is, amely a szöveg többi részétől szerkesztésében és stílusában is eltér, ami annyit jelent, hogy azt nem a többi - egyébként színvonalas - részt jegyzők írták, és csak azért kerülhet a kormány elé, mert annak szerzője ezt megengedheti magának.
Az igaz, hogy a kormány szándékaitól nem esik messze a koncepció fő iránya, azonban készpénznek venni ezt az anyagot nem szabad, hiszen pl. több helyen zavaros és logikátlan, sőt tárgyi tévedéseket is tartalmaz.

Nyugalom!
A korhatár előtti nyugdíjak átalakításának tervéből kiderülhet, hogy az egy évre: 2012-re van írva. A kormány eddig lát előre. A nyugdíjrendszer komplett átszabása nem kizárt, hogy 2013-tól esedékes csak.

Esopus # 2011.06.30. 13:00

Kedves mindenki!

A tervezet elolvasásakor esetleg találkoztatok-e olyan tétellel amely megtiltaná azt,hogy a munkaadó még idén (12.31-ig)kifizethesse az előrehozott öregségi nyugdíjkorhatárig még hátralévő időszak költségét?
Tudniillik arról van szó,hogy én 2012.01.27-én töltöm a 60-at 43 év munkaviszonnyal.Nagyon rosszul érintene ha e kis idő miatt az 52-es férfiakat érintő diszkriminativ tervezet vonatkozna rám!!!!!!!!!!!

Üdv. Esopus

nagyi54 # 2011.06.30. 13:25

Elnézést alkotmány módosítást akartam írni.De különben ettől a kormánytól mit várjunk,ha vissza felé kormányoz
és nem lehet nekik hinni.Kedves dtida ez a tapasztalat.

Korall54 # 2011.06.30. 13:37

dtida

Nagyon köszönjük (talán a fórumozótársak nem bánják a többesszám használatát), hogy időnként belepillant a hozzászólásokba és amennyire teheti, némi eligazítást ad.
Kérem, kérjük, hogy ha ideje engedi és lehetősége adatik, a továbbiakban is írjon nekünk.

Üzenetében éppen az utolsó bekezdés a legizgalmasabb, hisz itt legtöbben olyanok vagyunk, akiket már csak hónapok választanak el az előrehozott nyugdíjuktól 2012-ben. A korábbiakhoz képest hátrányosabbá váló ellátásunk miatti nyugtalanságot azonban az még tetézi, hogy mindezt nem tudhattuk Közlönyben leírva legkésőbb 2010. dec. 31-e előtt, vagyis egy köztes évvel hamarabb. Az eddigi változásoknál így volt, amennyiben azok hátrányt okoztak, volt felkészülési idő.

Üdvözlettel: Korall

Üdv: Korall (53-as nö)

tibi52 # 2011.06.30. 14:19

ESOPUS!
Hasonló cipőben járok mint Te,2012 01.01-én töltöm be a 60.évet.42 éves munkaviszonnyal rendelkezem.Lassan fel kellene mondanom,a cégnek keresni helyettem új munkaerőt.De hogyan vegyenek,ha nem tudunk semmit.Hol itt az igazság?Mi belefáradtunk a munkában,és nem tudjuk átadni a helyünket a fiataloknak!Üdv Tibi

brrrrr # 2011.06.30. 17:01

Elég szomorú az, hogy itt ötölünk és hatolunk, találgatunk, fantáziálgatunk. De talán érthető akkor, amikor ennyire bizonytalanságban tartanak minket.
Természetes, hogy úgy szeretnénk dönteni, hogy a lehető legjobban tegyünk azt. Ahogy olvasgatom ide nem olyanok írnak akik kiemelkedően magas nyugdíjra számítanak. Így a kenyerünk és a rezsink kifizetése a tét.
Akik már valamelyik módozat igénybevételével nyugdíjban vannak nincs más választásuk mint várnak. Várnak hogy döntsenek arról mi lesz a sorsuk, milyen döntések születnek.
Akik még előtte vannak de már a küszöbön, azok vannak most lépéskényszerben. Mert a kormány felelőtlensége miatti bizonytalanságban nehéz eldönteni valóban jó ha gyors nyugdíjbavonulás a megoldás, vagy jobb lenne ragaszkodni a meglévő munkahelyhez.
Azt gondolom ha valamit szóvá kell tenni az nem az hogy egymás felé fordulunk infokért, tanácsért. Persze vak vezet világtalant, hiszen a mi szintünkön ki tudna ma biztosat?
Már pedig a megélhetésünk a biztos bevételen alapszik. De nem csak a miénk hanem szeretteinkké is. Szüleinké akinek ki kell váltani a gyógyszerét és gyermekeinkké is akiknek sajnos sokszor még nekünk kell segíteni ha rosszul fordul a sorsuk. Mert mi velük szemben is felelősséget érzünk. Bár sajnos a kormány a szavazói felé nem. Butaságot írtam mert biztos bevétel nincs. Már előre tartok okos vezetőink törvényi megfogalmazásain, ami gondoskodik majd arról hogy mindenki olvasatában máshogy legyen értelmezhető.
Félek akik még ebben az évben kérhetnék a nyugdíjazásukat mert úgy vélik talán az számukra előnyösebb lenne, időhiányba csúsznak. Nagyon meghatározó mikor születnek meg a törvények, azok mikor jelennek meg a Magyar Közlönyben. Mert a felmondási időnek is bele kellene férnie az idei évbe.
Azt meg szégyennek tartom ha egy kormánynak csak egy évre van koncepciója. Ahogy arcátlanság visszamenőleges hatállyal meghozni döntéseket.
De ha belegondolok a 40 éves nyugdíjazást már ők hozták. Itt sem tartják a saját döntésünkhöz magukat. Mert lehet forgatni a szót és ragozni a ragozhatatlant, de az már biztosnak tűnik hogy jövőre ez nem nyugdíj lesz hanem más lehetőségeket diktáló juttatás. Sorry. Ők nyugdíjat ígértek!

ibi60 # 2011.06.30. 17:17

ATV-n ma 19.25-kor Egyenes beszéd a tv.tervezetről

hamiki (törölt felhasználó) # 2011.06.30. 18:12

Kedves Mindenki!

Hosszú ideje nem írtam és nem reagáltam semmire, mert ebben a helyzetben úgy voltam, mint Veci, addig nem érdemes ötletelni, egymás idegeire menni, stb., míg nem látunk tisztán. De azért minden hozzászólást elolvasok.
A kikerült anyag elolvasása után is vannak kétségeim a tisztánlátás kapcsán, de már van mit rágcsálni.
Most leginkább azért vettem kezembe a billentyűzetet, mert, mint dtida is írta, higgadtságra intenék mindenkit.

Ez az 52 oldal hosszú, néhol zavaros, és úgy veszem észre kevesen olvasták el figyelmesen belőle azt a kb. 7 oldalnyi jogszabály tervezetet (a hozzászólásokból, reakciókból, beszúrt szövegrészekből ez tűnik ki), ami pedig ennek az anyagnak a lényege. Úgyanis, ha ez a tervezet valósulna meg, itt van a lényeg, jogi nyelven, röviden, tömören megfogalmazva, mintha a közlönyben olvasnátok.
Éppen ezért vettem a fáradságot és lecsontoztam az anyagot, sőt kiemeltem néhány sorát.

Íme:

http://data.hu/…anyagbol.doc

(a lassú letöltést válasszátok!)

Kérem most csak ezt olvassátok el, de figyelmesen, szinte sorról sorra átrágva. Nem teljesen megnyugtató, de talán tisztábban látszanak a dolgok.

Üdv mindenkinek!

gabusch # 2011.06.30. 19:15

brrr..
minden bötűddel és szavaddal egyetértek:-)
üdv.gabusch53

Ps:Sejted,hogy lenne még mondanivalóm a közszolgák hírcsepegtetséiről,de nem teszem,mert több tanítványom közszolga/jogász/tb.ügyintéző

Maradjunk ötölők-hatolók-találgatók:-)
58-60 éves ..igaz olvasásértők..de rigójancsik:-)
A nénikéink majd megmondják néha a tutit:-)

Judit52 # 2011.06.30. 19:15

Kedves hamiki!

Megpróbáltam újra átrágni magam az immár szűkített
tervezeten,de még mindig vannak kételyek bennem.
Egyszerűen nem akarom elhinni,hogy így kitoljanak az
1952-ben született nőkkel.Mi már nem mehettünk el 57 évesen ,mint a 51-ben születettek és már nem számít a szolgálati időbe a gyerek sem.Most végre 59 évesen elmehetünk végre előrehozott nyugdíjba amit már január 1-től rögtön átalakítanak jövedelempótló juttatásnak.
Ugyanakkor nem kapunk nyugdíjemelést és nem is dolgozhatunk egyáltalán , úgy érzem hogy ez többszörös
büntetés ennek a korosztálynak, pedig tavaly még azt hittem hogy elmehetek a 40 évvel,de a sok kitétel miatt
nem sikerült.

gabusch # 2011.06.30. 19:38

judit52
nem értem h.mi itt a gond ?
Egy padban ültünk a gimiben csak én 4 hónappal később születtem mint Te,már 53-ban.
Elmehetsz az ÖTYEbe,senki nem akadályoz meg ebben.
Ja ? hogy nem lehet évente zsebpénzként bezsebelni majd a nyugdíj millát? Hát így jártunk:-)

nagyi54 # 2011.06.30. 20:07

Szia gabusch mit jelent a ÖTYEbe amit Juditnak írtál?
amúgy meg igazad van.

szafika # 2011.06.30. 21:54

Nagyi54 , Öreg Tyukok Gyülekezete = ÖTyE / ha van ennél komlyabb jelentése is , azt nem tudom /

szafika # 2011.06.30. 21:55

Egyesülete Bocsi !

agica20 # 2011.07.01. 17:02

Kedveseim!

Már tele van az internet a nyugdíjtervezet magyarázataival.

Engem is és a férjemet is negatívan érint a dolog.Sok jóra nem számíthatunk.

Abban viszont reménykedek,hogy azok a lógósok,akik eddig nem mentek el munkát keresni,vagy egy-két évi munkával rokkantsági ellátásokban részesülnek, munkanélküli ellátásokban,segélyekben részesülnek, ebből kifolyólag közgyógyellátásban,lakbértámogatásban és ingyenes ebéd ellátásban részesülnek ,...éhen döglenek!A járandóságukat kocsmában és trafikokban költik el./mellesleg röhögnek rajtunk,akik 40 éveket dolgoztunk /

Elegem van abból is,hogy olyanok kapnak szociális segélyeket,akiknek felnőtt hozzátartozójuk is van,ugyanabban a lakásban és egyszerűen a kérelmükben letagadják őket,nem beszélnek róluk, a Hivatalok pedig nem vizsgálják,hogy kik vannak bejelentve abban a lakásban.
Nagyon egyetértek egyébként a profil tisztítással!
A tényleges,korhatárt betöltött nyugdíjasoknak sem engedném meg,hogy dolgozzanak,bizonyos nyugdíj szint felett,mert nagyon sokan zsíros állásokban pöffeszkednek,kedvezménnyel és esetleg ingyen utaznak és elveszik a helyet olyanoktól ,akiknek nincs munkahelyük.

Mellesleg a parlamenti képviselők dijazását a minimálbér kétszeresében jelölném meg és megvonnám a költségtérítésüket is- ne legyen már olyan nagy buli ott lenni a padsorokban.Ott lenni? Némelyiket egész nap nem látni az ülésteremben....Ha takarékoskodni kell,hát takarékoskodjunk !

Látjátok csak felidegesítem magam! Legjobb,ha abbahagyom.
Elnézést kérek,hogy elragadtattam magam !
Üdv.

tibi52 # 2011.07.01. 17:41

Ágica 20!
Maximálisan egyetértek veled,és azt hiszem hogy még nagyon sokan!Én is szívesen átadnám a helyemet egy fiatal munkaerőnek,ha végre 42.5 éves munkaviszony után elmehetnék előrehozott nyugdíjba.Több mint húsz éve vezetek tehergépkocsit,jó lenne már kiszállni a volán mellől.Üdv Tibor

agica20 # 2011.07.01. 17:52

A munkahelyről a tepsibe.... és így nem kell majd nyugdíjat fizetni.

Ne 40-42 évet becsülettel ledolgozókkal foglalkozzanak,hanem azokkal,akik nem dolgoznak és azt várják az államtól,a dolgozóktól,hogy eltartsák őket.

Azért kíváncsi vagyok mi lesz a " halmozottan hátrányos helyzetűekkel", mert hogy dolgozni nem akarnak az egyszer biztos.

Sajnálom Tibi52 a veled egy cipőben járókat is !

szafika # 2011.07.02. 03:45

agica20 , tökéletesen igazat adok , mert a környezetembe nem 1, nem 2 olyan emberkét ismerek ,aki úgy állt hozzá az elmúlt években, h neki nem éri meg 8 órát dolgozni / akkor se , amikor ,még volt hol, 30 év alatt 10-et se dolgozott, / mert akkor elesik az ilyen -olyan támogatástól. Na ehhez képest 3x annyit csipegetett össze innen-onnan, m egy 30-40 évet ledolgozott emberke fizetése, /65-67 e ft nálunk ez utóbbiak fizetése ! És nem kap zsebbe egy büdös vasat se ! / Nem beszélve azokról, aki ledolgozott 39-42 év után ma 26 e ft segélyt kap , mert nem tudott elmenni a 40 évessel,/ mivel az iskolákat levették belőle ! / de munkát se kap ma sehol, akkor ki fizetett többet ? velük ki a szolidáris ? a saját családjukon kívül ?!

szafika # 2011.07.02. 03:58

mari55 ! agica 20 biztosan nem azokra a 30-35 évet ledolgozott rnyd-asokra gondolhatott !

sitimaci # 2011.07.02. 06:34
Kedves Fórumozók!----
  • Igen, ezt rendesen kitalálták! Nyugodjatok meg,aki eddig utált dolgozni,segélyekből élt,akár "hátrányos"/???/ helyzetü,akár más munkakerülő,az ezután sem fog dolgozni és ezután is megissza a magáét és ezután is röhög majd a becsületesen dolgozókon! Mondjuk azért nem értem,hogy a hátrányos helyzetü,segélyeken élők,hogyan tudnak egész nap kocsikázni,játéktermekben,kocsmákban szórakozni,bagózni és még kajálnak is,sőt sokszór menőbb cuccokban járnak,mint a dolgos emberek?! Furcsa,de ez van!------Jól kitalálták,mert habár a vasúti kedvezményt mostantól megszüntették,de más kedvezmény sem fog járni az idő elött akármilyen jogcimen nyugdijba menőknek,ami ugye majd,szociális járadékos fog lenni! De,a legnyagyobb csapás és érdemes erre figyelni,hogy nem dolgozhat/!!!!/ a nyugdij mellett! A kormány úgy gondolkodik,hogy az az ember,aki idő elött nyugdijba akar menni,az ezerszer is meggondolja hogy elmenejen vagy tovább dolgozzon/ha nem zavarják el a munkahelyéről/ mert ha kevés fog lenni a nyugdija,szociális járadéka,akkor nem fog tudni megélni belőle,mellette semmi más olyan munkát nem végezhet ami "hivatalosan" fizetett,tehát nem fog elmenni ,hanem dolgozik tovább!Ezzel is többen maradnak a munkában és kevesebben mennek nyugdiba!Erre érdemes vigyázzni,figyelni,mielőtt valaki kérné a nyugdijazását,mert ha már elment és a nyugdijából nem tud megélni,akkor legfeljebb,visszamehet dolgozni és megszünik a nyugdija,járadéka! Ha lehet,ha nem akkor meg éhen hal! Sokan vannak-vagyunk,hogy a mostani keresetünk egy kicsit azért jobb,mint a várható nyugdijunk,tehát ezt is figyelembe kel venni!!!!!!!!!!!-------