Előrehozott öregségi nyugdíj
Ágica! Sajnos egyet kell értenem mari55-tel,a jövedelempótló mellett szerintem semmi egyebet nem lehet csinálni, mert különben megvonják. De ne szaladjunk előre, mert ez csak egy nem tudjuk mennyire hiteles tervezet.
Szafika!
Ez a svéd modell, amit már korábban is emlegettek, nálunk katasztrofális lehet, mert az elkülönített számlán tartott pénz csak egy kis része a dolog lényegének
Ott van egy garantált fix nyugdíj, amit mindenki megkap, de csak 70 éves korában, és van a nyugdíjnak egy olyan része, ami ahhoz igazodik, ki mennyit fizetett be. Ez megállapodás kérdése, nem feltétlen a fizetésé. Azontúl pedig a nyugdíjat az állam csőkkentheti is, ha az ország úgy áll gazdaságilag.Ez a svédeknél is előfordult a válság idején, 3 év alatt, 3 részletben.
Na el tudod képzelni, hogy nálunk ebből mi sülne ki, amikor az emberek nagy része hónapról, hónapra vegetál, mit tudnának azok maguknak megspórolni.?
Szafika!
Az előrehozott nyugdíjra vonatkozó törvényjavaslatot én úgy értelmezem,hogy az 1952-es férfiak közül csak azok mehetnek jövőre nyugdíjba,akik az ügyintézést jun.30-ig elindították,a 8 hónap felmondás miatt.Remélem én értem félre,mert engem is érintene.(2012.januári születésű vagyok,42 év szolgálati idővel)
Köszönöm a válaszokat !
Sziasztok fórumozók!
Szükségem lenne egy kis segítségre amit tőletek talán megkaphatok.
A férjem 52-es születésű.2012-ben szeretne elmenni előrehozott öregségi nyugdíjba, illetve akkor már más neve lesz. A gondom az, hogy a tervezetben az 52-es születésű férfira nem találok utalást, csak közszférában való munkaviszonnyal kapcsolatban. A versenyszféra valahogy kimaradt. Illetve találtam egy olyan mondatot, hogy ez az évfolyam alkotmányos gondot okozhat. Szerintetek ez mit jelent? Csak a közszféra 52-es férfi tagjai mehetnek el 2012-ben előrehozott nyugdíjba?/elnézést de még az új megnevezése nem jön a billentyűzetemre/
A válaszotokat megköszönöm:kolobri
agica20
szerintem rugaszkodj neki újra a tervezetnek !
Én most épp azt nézegetem a googlin, h mit is jelent a "biztosítási jogviszony" ?
- semmiképp nem azt, hogy egyetlen megbízásos szerződést ne lehessen kötni és pl.tanácsadóként tov.tevékenykedni piánóban:-)
tibi52
Szerintem Te is félreértetted a tervezetet,Te is ismételj, higgadtan,bötűről-bötűre..a csökkentett előrehozottra van esély :-)
hars52
Szerintem az egyetlen és hiteles tervezetet olvassuk.
Profi munka, látszik rajta a társadalmi igazságosság iránti elszántság:-) nekem tetszik mára akkor is, ha sokakat hátrányosan érint majd.
A TERVEZET tetszik ! (és nem tetszenek a visszamenőleges hatályú döntések:-)
Elfelejtettem hozzátenni, hogy az életem ucsó negyedét tervezem én is,de nem unoka-pátyolgatásra szánom,hanem valami fantasztikusan újszerű és szép negyedet(éveket)szánok magamnak,amikoris végre a Balatonomé és önnönmagamé lehet a főszerep!
üdv.gabusch53
gabush és többiek !
Olvasom megint!
Ezt többször is el kell olvasni,az biztos!
Mindenesetre az derül ki számomra,hogy meglehetősen alapos,jól felépített anyag, még akkor is,ha egyébként hátrányosan érint.
Nem fércmű ,az egyszer biztos !
5. § (1) E törvény alapján biztosított
- a munkaviszonyban (ideértve az országgyűlési képviselőt is), közalkalmazotti, illetőleg közszolgálati jogviszonyban, ügyészségi szolgálati jogviszonyban, bírósági jogviszonyban, igazságügyi alkalmazotti szolgálati viszonyban, hivatásos nevelőszülői jogviszonyban, ösztöndíjas foglalkoztatási jogviszonyban álló személy, a Magyar Honvédség, a rendvédelmi szervek, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hivatásos állományú tagja, a Magyar Honvédség szerződéses állományú tagja, a katonai szolgálatot teljesítő önkéntes tartalékos katona (a továbbiakban: munkaviszony), tekintet nélkül arra, hogy foglalkoztatása teljes vagy részmunkaidőben történik,
- a szövetkezet tagja - ide nem értve az iskolaszövetkezet nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytató tanuló, hallgató tagját -, ha a szövetkezet tevékenységében munkaviszony, vállalkozási vagy megbízási jogviszony keretében személyesen közreműködik,
- a tanulószerződés alapján szakképző iskolai tanulmányokat folytató tanuló,
- az álláskeresési támogatásban részesülő személy,
- a kiegészítő tevékenységet folytatónak nem minősülő egyéni vállalkozó,
- a kiegészítő tevékenységet folytatónak nem minősülő társas vállalkozó,
- a díjazás ellenében munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony keretében (bedolgozói, megbízási szerződés alapján, egyéni vállalkozónak nem minősülő vállalkozási jogviszonyban, segítő családtagként) személyesen munkát végző személy - a külön törvényben meghatározott közérdekű önkéntes tevékenységet végző személy kivételével - amennyiben az e tevékenységéből származó, tárgyhavi járulékalapot képező jövedelme eléri a minimálbér harminc százalékát, illetőleg naptári napokra annak harmincad részét,
- az egyházi szolgálatot teljesítő egyházi személy, szerzetesrend tagja (a továbbiakban együtt: egyházi személy), kivéve a saját jogú nyugdíjast,
- a mezőgazdasági őstermelő, ha a reá irányadó nyugdíjkorhatárig hátralévő idő és a már megszerzett szolgálati idő együttesen legalább 20 év, kivéve
- az őstermelői tevékenységet közös igazolvány alapján folytató kiskorú személyt és a gazdálkodó család kiskorú tagját,
- az egyéb jogcímen - ide nem értve a g) pont és a (2) bekezdés szerint - biztosítottat,
- a saját jogú nyugdíjast és az özvegyi nyugdíjban részesülő személyt, aki a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte.
(2) Az (1) bekezdés g) pontjában foglaltakon túl, munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony keretében munkát végző személynek kell tekinteni azt is, aki: alapítvány, társadalmi szervezet, társadalmi szervezetek szövetsége, társasház közösség, egyesület, köztestület, kamara, gazdálkodó szervezet választott tisztségviselője; szövetkezet vezető tisztségviselője, továbbá a Munkavállalói Résztulajdonosi Program szervezeteinek, az önkéntes kölcsönös biztosító pénztárak, a magánnyugdíjpénztárak választott tisztségviselője, a helyi (települési) önkormányzat választott képviselője (tisztségviselője), társadalmi megbízatású polgármester, amennyiben járulékalapot képező jövedelemnek minősülő tiszteletdíja (díjazása) eléri az (1) bekezdés g) pontjában említett összeget.
(3) Biztosított az a természetes személy is, aki a munkát külföldi foglalkoztató számára a Magyar Köztársaság területén kívül végzi, és a szociális biztonsági rendszerek koordinálásáról szóló közösségi rendelet alapján e törvény hatálya alá tartozik.
Szóval kokrétan a fenti 1997.évi LXXX tv 5.§-a szabályozza, hogy ki a biztosított a TNy szerint.
Agica20 és gabusch!
Tehát az előző beírásomban tételesen felsorolt tevékenységeket nem lehet a jövedelempótló juttatás mellett folytatni, mert kamatostul megvonják.
A g, pontban szerepel a megbízásoso jogviszony, amit ágica20 kérdeztél, persze csak ha a törvényt a tervezetnek megfelelően fogadják el.
g pont:
a díjazás ellenében munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony keretében (bedolgozói, megbízási szerződés alapján, egyéni vállalkozónak nem minősülő vállalkozási jogviszonyban, segítő családtagként) személyesen munkát végző személy - a külön törvényben meghatározott közérdekű önkéntes tevékenységet végző személy kivételével - amennyiben az e tevékenységéből származó, tárgyhavi járulékalapot képező jövedelme eléri a minimálbér harminc százalékát, illetőleg naptári napokra annak harmincad részét,
(2) Az (1) bekezdés g) pontjában foglaltakon túl, munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony keretében munkát végző személynek kell tekinteni azt is, aki: alapítvány, társadalmi szervezet, társadalmi szervezetek szövetsége, társasház közösség, egyesület, köztestület, kamara, gazdálkodó szervezet választott tisztségviselője; szövetkezet vezető tisztségviselője, továbbá a Munkavállalói Résztulajdonosi Program szervezeteinek, az önkéntes kölcsönös biztosító pénztárak, a magánnyugdíjpénztárak választott tisztségviselője, a helyi (települési) önkormányzat választott képviselője (tisztségviselője), társadalmi megbízatású polgármester, amennyiben járulékalapot képező jövedelemnek minősülő tiszteletdíja (díjazása) eléri az (1) bekezdés g) pontjában említett összeget.
- amennyiben az e tevékenységéből származó, tárgyhavi járulékalapot képező jövedelme eléri a minimálbér harminc százalékát, illetőleg naptári napokra annak harmincad részét,
amennyiben járulékalapot képező jövedelemnek minősülő tiszteletdíja (díjazása) eléri az (1) bekezdés g) pontjában említett összeget.
Tibi52, minél többször olvasom újra, annál kevésbé látom úgy , mint első olvasásra, de drukkolok mindenkinek, akinek már 40 fölött van a ledolgozott éveinek száma , dolgozzon le mindenki ennyit !
hars52, a politikusainknak fogalma sincsen róla, hogyan lehet élni 60-70 e ft-ból, én kipróbáltatnám velük, hogyan tudnak ennyiből még takarékoskodni is öregkorukra. Hol vagyunk mi Svédországhoz ? mint Makó -Jeruzsálemhez. Hát , kezdek félni . Valami felett elsiklottam, az biztos , minél többször olvasom újre, annál több aggasztó dolgot fedezek fel benne !
Szafika,
én még mindig úgy látom, mint Tibi52, hogy a az 1952-ben született fériak közül az mehet el jövőre is előrehozottba, akivel 2011. első félévében megállapodtak és felmentését tölti.
"2012-ben előrehozott öregségi nyugdíj helyett jövedelempótló juttatásra szerez jogot az az 1952-ben vagy korábban született férfi, valamint az 1952-ben vagy azt megelőzően született nő is, akit 2011. első félévében azon a címen mentettek már fel (a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény alapján, ahol a felmentési idő akár nyolc hónap is lehet), hogy 2012-ben válik előrehozott öregségi nyugdíjra jogosulttá (és át is alakul jövedelempótló juttatássá)"
Találtam tovább egy mondatot, ahol a tervezet készítője is úgy látja, hogy ez a tervezet az 52-es születésű férfiak esetében alkotmányossági kockázatot jelent, ami nem tudom mit jelent, de lehet, hogy megtámadható?
"Javasoljuk, hogy az 1953-ban született nők esetében, akiket a korhatáremelés duplán érintene, legyen lehetőség az új típusú juttatás igénybevételére, ha arra 2012-ben jogot szereznek.
2012-re államháztartási szinten 6,7 milliárd Ft, 2013-ra 21,8 milliárd forint kiadás csökkenés az intézkedés hatása. Alkotmányossági kockázat jelentkezik az 1952-es születésű férfiak esetében."
sztaga54, sajnos , sokadik olvasatra én is úgy látom , de reménykedem benne, h mégse úgy lesz .
Kedves Hozzáértők!
53-as születésű lévén, 2012. áprilisától előrehozott nyugdíjra lennék jogosult az érvényben levő törvény szerint. 2011. dec.31-ig korengedményesbe is mehetnék még (talán)...
Vajon melyikkel járnék "jól"..? Tudnátok útmutatást adni? A választ előre is köszönöm.
- eszteran!!!!!!! Ha elakarsz menni,akkor azzal járnál jól,amelyikben biztosan és gyorsan eltudsz menni!!!!!!!!---- /Ez nagyon komoly!/
eszterann!
Az új nyugdíjtervezet tükrében, mindkét esetben nem nyugdíjat, hanem jövedelempótló juttatást kapnál, ami összegében megegyezne a rád vonatkozó nyugdíj összegével. A korengedményes nyugdíj, mint biztos tudod, csak 2011.12.31-ig él, de a céged ha hajlik rá, addig lehetséges.Az előrehozottra is még a te korosztályod jogosult lesz a tervezet szerint. Bár a tervezet nincs elfogadva!!!!!
Én a helyedben mennék minél hamarabb.
Kedves 53-as közalkalmazott nőtársak!
Tudom, h korai még a kérdés és talán nem is ez a legfontosabb, de így mi lesz a jubileumi jutalommal? Mert ugye a Kjt. szerint ha nyd miatt (előrehozott is) kéri a közalkalmazott a felmentését (és megvan a szükséges éve), akkor megkapja a 40 évre járó jub. jutalmat. Vajon a felmentést nyd-ra kérhetem, de az első naptól lesz csak más a neve, ezért járni fog?
Ez csak költői kérdés egyenlőre.
Más: Ha mondjuk dec. 20-tól korengedményesbe mennék (van rá eshetőségem), akkor a 2012-es 59. szülinapomig az korengedményes nyd marad, majd az 59. szülinapomon változik át jöv.pótlóra. Addig minden a korengedményes nyd. szabálya szerint kell, h működjön, hiszen ez nem tb kifizetés, hanem a munkáltatóm előre egyösszegben befizette már a fedezetét az 59. szülinapomig.
Tibi52
A felvetett kérdés körül szerintem van egy kis (!) bibi.Mondjuk egy 52-es közalk. férfi febr.27-én született, megkezdte a 8 hónapos felmentését jún. 27-én, elmehet előrehozottba. Egy másik 52-es férfi jan. 1-én született, de csak teszem azt 4 hónap felmentés jár neki és azt ugye leghamarabb szept. 1-én kezdheti meg, akkor ő nem mehet? Első olvasatra én azt gondoltam, h a tv.tervezet leköveti a 2012-beni nyd-ba menéseket. Nézem a korhatáros táblázatot, lehet látni, h 2012-ben ki mehet előrehozottba: 53-as nők mind, 52-es férfi, ha az első félévben született, vagy az év bármely felében született, de van 42 éve. Tehát ezért nem értem a jelzett kitételt.
Üdv: Korall
Üdv: Korall (53-as nö)
Jakab bácsi
Nyugdíjbiztosítót kérdezd meg. Úgy tudom előre nem lehet kifizetni, de 2012-től egyébként sem nyugdíjat várhatunk, hanem várhatóan szociális ellátást.
Üdvözlettel Veci
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02