Előrehozott öregségi nyugdíj

oldpuli # 2011.06.29. 14:43
hars52 # 2011.06.29. 15:54

Ágica! Sajnos egyet kell értenem mari55-tel,a jövedelempótló mellett szerintem semmi egyebet nem lehet csinálni, mert különben megvonják. De ne szaladjunk előre, mert ez csak egy nem tudjuk mennyire hiteles tervezet.
Szafika!
Ez a svéd modell, amit már korábban is emlegettek, nálunk katasztrofális lehet, mert az elkülönített számlán tartott pénz csak egy kis része a dolog lényegének
Ott van egy garantált fix nyugdíj, amit mindenki megkap, de csak 70 éves korában, és van a nyugdíjnak egy olyan része, ami ahhoz igazodik, ki mennyit fizetett be. Ez megállapodás kérdése, nem feltétlen a fizetésé. Azontúl pedig a nyugdíjat az állam csőkkentheti is, ha az ország úgy áll gazdaságilag.Ez a svédeknél is előfordult a válság idején, 3 év alatt, 3 részletben.
Na el tudod képzelni, hogy nálunk ebből mi sülne ki, amikor az emberek nagy része hónapról, hónapra vegetál, mit tudnának azok maguknak megspórolni.?

tibi52 # 2011.06.29. 15:57

Szafika!
Az előrehozott nyugdíjra vonatkozó törvényjavaslatot én úgy értelmezem,hogy az 1952-es férfiak közül csak azok mehetnek jövőre nyugdíjba,akik az ügyintézést jun.30-ig elindították,a 8 hónap felmondás miatt.Remélem én értem félre,mert engem is érintene.(2012.januári születésű vagyok,42 év szolgálati idővel)

agica20 # 2011.06.29. 17:11

Köszönöm a válaszokat !

kolibri52 # 2011.06.29. 17:29

Sziasztok fórumozók!
Szükségem lenne egy kis segítségre amit tőletek talán megkaphatok.
A férjem 52-es születésű.2012-ben szeretne elmenni előrehozott öregségi nyugdíjba, illetve akkor már más neve lesz. A gondom az, hogy a tervezetben az 52-es születésű férfira nem találok utalást, csak közszférában való munkaviszonnyal kapcsolatban. A versenyszféra valahogy kimaradt. Illetve találtam egy olyan mondatot, hogy ez az évfolyam alkotmányos gondot okozhat. Szerintetek ez mit jelent? Csak a közszféra 52-es férfi tagjai mehetnek el 2012-ben előrehozott nyugdíjba?/elnézést de még az új megnevezése nem jön a billentyűzetemre/

A válaszotokat megköszönöm:kolobri

gabusch # 2011.06.29. 18:11

agica20
szerintem rugaszkodj neki újra a tervezetnek !
Én most épp azt nézegetem a googlin, h mit is jelent a "biztosítási jogviszony" ?

• semmiképp nem azt, hogy egyetlen megbízásos szerződést ne lehessen kötni és pl.tanácsadóként tov.tevékenykedni piánóban:-)

tibi52
Szerintem Te is félreértetted a tervezetet,Te is ismételj, higgadtan,bötűről-bötűre..a csökkentett előrehozottra van esély :-)

hars52
Szerintem az egyetlen és hiteles tervezetet olvassuk.
Profi munka, látszik rajta a társadalmi igazságosság iránti elszántság:-) nekem tetszik mára akkor is, ha sokakat hátrányosan érint majd.
A TERVEZET tetszik ! (és nem tetszenek a visszamenőleges hatályú döntések:-)

gabusch # 2011.06.29. 18:29

Elfelejtettem hozzátenni, hogy az életem ucsó negyedét tervezem én is,de nem unoka-pátyolgatásra szánom,hanem valami fantasztikusan újszerű és szép negyedet(éveket)szánok magamnak,amikoris végre a Balatonomé és önnönmagamé lehet a főszerep!
üdv.gabusch53

agica20 # 2011.06.29. 18:38

gabush és többiek !

Olvasom megint!
Ezt többször is el kell olvasni,az biztos!

Mindenesetre az derül ki számomra,hogy meglehetősen alapos,jól felépített anyag, még akkor is,ha egyébként hátrányosan érint.

Nem fércmű ,az egyszer biztos !

hars52 # 2011.06.29. 19:15

5. § (1) E törvény alapján biztosított

1. a munkaviszonyban (ideértve az országgyűlési képviselőt is), közalkalmazotti, illetőleg közszolgálati jogviszonyban, ügyészségi szolgálati jogviszonyban, bírósági jogviszonyban, igazságügyi alkalmazotti szolgálati viszonyban, hivatásos nevelőszülői jogviszonyban, ösztöndíjas foglalkoztatási jogviszonyban álló személy, a Magyar Honvédség, a rendvédelmi szervek, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hivatásos állományú tagja, a Magyar Honvédség szerződéses állományú tagja, a katonai szolgálatot teljesítő önkéntes tartalékos katona (a továbbiakban: munkaviszony), tekintet nélkül arra, hogy foglalkoztatása teljes vagy részmunkaidőben történik,
  2. a szövetkezet tagja - ide nem értve az iskolaszövetkezet nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytató tanuló, hallgató tagját -, ha a szövetkezet tevékenységében munkaviszony, vállalkozási vagy megbízási jogviszony keretében személyesen közreműködik,
  3. a tanulószerződés alapján szakképző iskolai tanulmányokat folytató tanuló,
  4. az álláskeresési támogatásban részesülő személy,
  5. a kiegészítő tevékenységet folytatónak nem minősülő egyéni vállalkozó,
  6. a kiegészítő tevékenységet folytatónak nem minősülő társas vállalkozó,
  7. a díjazás ellenében munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony keretében (bedolgozói, megbízási szerződés alapján, egyéni vállalkozónak nem minősülő vállalkozási jogviszonyban, segítő családtagként) személyesen munkát végző személy - a külön törvényben meghatározott közérdekű önkéntes tevékenységet végző személy kivételével - amennyiben az e tevékenységéből származó, tárgyhavi járulékalapot képező jövedelme eléri a minimálbér harminc százalékát, illetőleg naptári napokra annak harmincad részét,
  8. az egyházi szolgálatot teljesítő egyházi személy, szerzetesrend tagja (a továbbiakban együtt: egyházi személy), kivéve a saját jogú nyugdíjast,
  9. a mezőgazdasági őstermelő, ha a reá irányadó nyugdíjkorhatárig hátralévő idő és a már megszerzett szolgálati idő együttesen legalább 20 év, kivéve
  1. az őstermelői tevékenységet közös igazolvány alapján folytató kiskorú személyt és a gazdálkodó család kiskorú tagját,
  2. az egyéb jogcímen - ide nem értve a g) pont és a (2) bekezdés szerint - biztosítottat,
  3. a saját jogú nyugdíjast és az özvegyi nyugdíjban részesülő személyt, aki a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte.

(2) Az (1) bekezdés g) pontjában foglaltakon túl, munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony keretében munkát végző személynek kell tekinteni azt is, aki: alapítvány, társadalmi szervezet, társadalmi szervezetek szövetsége, társasház közösség, egyesület, köztestület, kamara, gazdálkodó szervezet választott tisztségviselője; szövetkezet vezető tisztségviselője, továbbá a Munkavállalói Résztulajdonosi Program szervezeteinek, az önkéntes kölcsönös biztosító pénztárak, a magánnyugdíjpénztárak választott tisztségviselője, a helyi (települési) önkormányzat választott képviselője (tisztségviselője), társadalmi megbízatású polgármester, amennyiben járulékalapot képező jövedelemnek minősülő tiszteletdíja (díjazása) eléri az (1) bekezdés g) pontjában említett összeget.

(3) Biztosított az a természetes személy is, aki a munkát külföldi foglalkoztató számára a Magyar Köztársaság területén kívül végzi, és a szociális biztonsági rendszerek koordinálásáról szóló közösségi rendelet alapján e törvény hatálya alá tartozik.

Szóval kokrétan a fenti 1997.évi LXXX tv 5.§-a szabályozza, hogy ki a biztosított a TNy szerint.

hars52 # 2011.06.29. 19:25

Agica20 és gabusch!
Tehát az előző beírásomban tételesen felsorolt tevékenységeket nem lehet a jövedelempótló juttatás mellett folytatni, mert kamatostul megvonják.
A g, pontban szerepel a megbízásoso jogviszony, amit ágica20 kérdeztél, persze csak ha a törvényt a tervezetnek megfelelően fogadják el.

gabusch # 2011.06.29. 19:48

g pont:
a díjazás ellenében munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony keretében (bedolgozói, megbízási szerződés alapján, egyéni vállalkozónak nem minősülő vállalkozási jogviszonyban, segítő családtagként) személyesen munkát végző személy - a külön törvényben meghatározott közérdekű önkéntes tevékenységet végző személy kivételével - amennyiben az e tevékenységéből származó, tárgyhavi járulékalapot képező jövedelme eléri a minimálbér harminc százalékát, illetőleg naptári napokra annak harmincad részét,

Tovább: http://www.jogiforum.hu/forum/16/4752#…

gabusch # 2011.06.29. 19:50

(2) Az (1) bekezdés g) pontjában foglaltakon túl, munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony keretében munkát végző személynek kell tekinteni azt is, aki: alapítvány, társadalmi szervezet, társadalmi szervezetek szövetsége, társasház közösség, egyesület, köztestület, kamara, gazdálkodó szervezet választott tisztségviselője; szövetkezet vezető tisztségviselője, továbbá a Munkavállalói Résztulajdonosi Program szervezeteinek, az önkéntes kölcsönös biztosító pénztárak, a magánnyugdíjpénztárak választott tisztségviselője, a helyi (települési) önkormányzat választott képviselője (tisztségviselője), társadalmi megbízatású polgármester, amennyiben járulékalapot képező jövedelemnek minősülő tiszteletdíja (díjazása) eléri az (1) bekezdés g) pontjában említett összeget.

gabusch # 2011.06.29. 19:54
  • amennyiben az e tevékenységéből származó, tárgyhavi járulékalapot képező jövedelme eléri a minimálbér harminc százalékát, illetőleg naptári napokra annak harmincad részét,

gabusch # 2011.06.29. 19:54

amennyiben járulékalapot képező jövedelemnek minősülő tiszteletdíja (díjazása) eléri az (1) bekezdés g) pontjában említett összeget.

szafika # 2011.06.29. 22:21

Tibi52, minél többször olvasom újra, annál kevésbé látom úgy , mint első olvasásra, de drukkolok mindenkinek, akinek már 40 fölött van a ledolgozott éveinek száma , dolgozzon le mindenki ennyit !

szafika # 2011.06.29. 22:28

hars52, a politikusainknak fogalma sincsen róla, hogyan lehet élni 60-70 e ft-ból, én kipróbáltatnám velük, hogyan tudnak ennyiből még takarékoskodni is öregkorukra. Hol vagyunk mi Svédországhoz ? mint Makó -Jeruzsálemhez. Hát , kezdek félni . Valami felett elsiklottam, az biztos , minél többször olvasom újre, annál több aggasztó dolgot fedezek fel benne !

sztaga54 # 2011.06.30. 07:05

Szafika,
én még mindig úgy látom, mint Tibi52, hogy a az 1952-ben született fériak közül az mehet el jövőre is előrehozottba, akivel 2011. első félévében megállapodtak és felmentését tölti.
"2012-ben előrehozott öregségi nyugdíj helyett jövedelempótló juttatásra szerez jogot az az 1952-ben vagy korábban született férfi, valamint az 1952-ben vagy azt megelőzően született nő is, akit 2011. első félévében azon a címen mentettek már fel (a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény alapján, ahol a felmentési idő akár nyolc hónap is lehet), hogy 2012-ben válik előrehozott öregségi nyugdíjra jogosulttá (és át is alakul jövedelempótló juttatássá)"

Találtam tovább egy mondatot, ahol a tervezet készítője is úgy látja, hogy ez a tervezet az 52-es születésű férfiak esetében alkotmányossági kockázatot jelent, ami nem tudom mit jelent, de lehet, hogy megtámadható?
"Javasoljuk, hogy az 1953-ban született nők esetében, akiket a korhatáremelés duplán érintene, legyen lehetőség az új típusú juttatás igénybevételére, ha arra 2012-ben jogot szereznek.
2012-re államháztartási szinten 6,7 milliárd Ft, 2013-ra 21,8 milliárd forint kiadás csökkenés az intézkedés hatása. Alkotmányossági kockázat jelentkezik az 1952-es születésű férfiak esetében."

szafika # 2011.06.30. 07:22

sztaga54, sajnos , sokadik olvasatra én is úgy látom , de reménykedem benne, h mégse úgy lesz .

eszterann # 2011.06.30. 07:46

Kedves Hozzáértők!
53-as születésű lévén, 2012. áprilisától előrehozott nyugdíjra lennék jogosult az érvényben levő törvény szerint. 2011. dec.31-ig korengedményesbe is mehetnék még (talán)...
Vajon melyikkel járnék "jól"..? Tudnátok útmutatást adni? A választ előre is köszönöm.

sitimaci # 2011.06.30. 08:20
--
  • eszteran!!!!!!! Ha elakarsz menni,akkor azzal járnál jól,amelyikben biztosan és gyorsan eltudsz menni!!!!!!!!---- /Ez nagyon komoly!/
hars52 # 2011.06.30. 08:27

eszterann!
Az új nyugdíjtervezet tükrében, mindkét esetben nem nyugdíjat, hanem jövedelempótló juttatást kapnál, ami összegében megegyezne a rád vonatkozó nyugdíj összegével. A korengedményes nyugdíj, mint biztos tudod, csak 2011.12.31-ig él, de a céged ha hajlik rá, addig lehetséges.Az előrehozottra is még a te korosztályod jogosult lesz a tervezet szerint. Bár a tervezet nincs elfogadva!!!!!
Én a helyedben mennék minél hamarabb.

Korall54 # 2011.06.30. 08:41

Kedves 53-as közalkalmazott nőtársak!

Tudom, h korai még a kérdés és talán nem is ez a legfontosabb, de így mi lesz a jubileumi jutalommal? Mert ugye a Kjt. szerint ha nyd miatt (előrehozott is) kéri a közalkalmazott a felmentését (és megvan a szükséges éve), akkor megkapja a 40 évre járó jub. jutalmat. Vajon a felmentést nyd-ra kérhetem, de az első naptól lesz csak más a neve, ezért járni fog?
Ez csak költői kérdés egyenlőre.

Más: Ha mondjuk dec. 20-tól korengedményesbe mennék (van rá eshetőségem), akkor a 2012-es 59. szülinapomig az korengedményes nyd marad, majd az 59. szülinapomon változik át jöv.pótlóra. Addig minden a korengedményes nyd. szabálya szerint kell, h működjön, hiszen ez nem tb kifizetés, hanem a munkáltatóm előre egyösszegben befizette már a fedezetét az 59. szülinapomig.

Tibi52

A felvetett kérdés körül szerintem van egy kis (!) bibi.Mondjuk egy 52-es közalk. férfi febr.27-én született, megkezdte a 8 hónapos felmentését jún. 27-én, elmehet előrehozottba. Egy másik 52-es férfi jan. 1-én született, de csak teszem azt 4 hónap felmentés jár neki és azt ugye leghamarabb szept. 1-én kezdheti meg, akkor ő nem mehet? Első olvasatra én azt gondoltam, h a tv.tervezet leköveti a 2012-beni nyd-ba menéseket. Nézem a korhatáros táblázatot, lehet látni, h 2012-ben ki mehet előrehozottba: 53-as nők mind, 52-es férfi, ha az első félévben született, vagy az év bármely felében született, de van 42 éve. Tehát ezért nem értem a jelzett kitételt.

Üdv: Korall

Üdv: Korall (53-as nö)

Jakab bácsi # 2011.06.30. 08:54

Nekem senki sem tud segíteni?

Tovább: http://www.jogiforum.hu/…/16/4752.2.0#…

Jakab bácsi

sosika # 2011.06.30. 09:34
Veci # 2011.06.30. 09:47

Jakab bácsi
Nyugdíjbiztosítót kérdezd meg. Úgy tudom előre nem lehet kifizetni, de 2012-től egyébként sem nyugdíjat várhatunk, hanem várhatóan szociális ellátást.

Üdvözlettel Veci